Oletko aina unelmoinut italian kielen opiskelusta? Jos unelmasi on jäänyt ajatuksen tasolle muun elämän jalkoihin on aika ottaa uusi suunta. Italian kielen opiskelu ei katso ikää. Perinteisesti ajatellaan, että kaikki vieraat kielet opiskellaan kouluaikoina. Mutta todellisuudessa moni lapsista aikuisiin opiskelevat uutta kieltä koulun ulkopuolella mitä moninaisimmista syistä. Italian kielen opiskelulle löytyykin monta hyvää syytä aina sen eduista työelämässä mitä mielenkiintoisimman Italian historian ymmärtämiseksi.

Italian kieltä opiskelemalla et opi vain uutta kieltä vaan pääset tutustumaan täysin uuteen maailmaan. Kukapa meistä ei haluaisi yllättää paikallisia seuraavalla Italian matkallaan puhumalla heidän kanssa yhteistä kieltä. Italian kielen käyttäminen sen luonnollisessa ympäristössä, tasostasi riipumatta, auttaa tehostamaan opiskelua myös ollessasi takaisin kotimaa Suomessa. Paras tapa oppia on kuunnella paikallisia sekä tutkia uteliaana italialaista ympäristöä.

Italian kielen opiskelu mallintaa pyramidimaista oppimista, jossa tulet oppimaan nopeasti ja paljon heti alkuun: sanastoa, kielioppia, kulttuuria ja niin edelleen. Mitä pidemmälle edistyt italian kielen opiskelussa sitä paremmin pääset syventymään kielen moniin eri nyansseihin. Mitään kieltä ei opita vain oppikirjoista, sillä kieleen liittyy niin paljon historiaa, kulttuuria ja paikallisuutta. On ilmaisuja, jotka voi oppia vain puhumalla italian kieltä tositilanteessa.

Italian kielen opiskeluun löytyy lukemattomia vaihtoehtoja niin kotimaasta kuin ulkomailla. Matkailu Italian upeisiin lomakohteisiin, vaihtovuoden viettäminen italialaisessa yliopistossa, työskentely kansainvälisessä italialaisessa yrityksessä - mahdollisuuksia löytyy niin pidemmille kuin lyhyemmille "kielikylvyille" aidossa italialaisessa ympäristössä. Mikäli matkustaminen kuulostaa vielä liian jännältä, kannattaa perehtyä italian kielen opiskelun mahdollisuuksiin Suomessa. Myös verkosta löytyy loputon määrä resursseja.

Tämän artikkelin tarkoitus on vakuuttaa sinut unelmasi toteuttamisen hyödyistä sekä tuoda esiin kaikki ne rajattomat tilaisuudet, joita italian kielen opiskelu tulee avaamaan elämässäsi. Sei pronto/a?

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Italia
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Diana
Diana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marta
Marta
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
19€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kaled
Kaled
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Domenico
Domenico
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Martina
Martina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Diana
Diana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marta
Marta
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
19€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kaled
Kaled
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Domenico
Domenico
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Martina
Martina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Miksi opiskella italiaa?

Jokaiselle meistä on omat agendamme italian kielen opiskeluun. Silti voimme luetella ikuisesti jatkuvan litanian sen hyödyistä, jotka koskevat enemmän tai vähemmän kaikkia italian kielen opiskelijoita. Ensimmäinen hyvä uutinen kaikille italian kielen opiskelusta haaveileville on se, että italian kielen opiskelun aloittaminen on kohtuullisen helppoa - ainakin verrattuna moniin muihin kieliin. Italian kielellä on samanlainen aakkosto kuin suomen ja englannin kielillä. Ei siis tarvetta opetella täysin alusta uutta aakkostoa.

Italian kieli perustuu latinan kieleen, josta ovat syntyneet myös monet muut tunnetut kielet kuten espanja, ranska ja portugali. Muinaisten roomalaisten ajan kielestä kehittynyt italian kieli omaakin mitä monimuotoisimman ja kiehtovimman historian. Italiaan liittyy ainutlaatuinen kulttuuriperintö, joka hakee vertaistaan. Olit sitten kiinnostunut taiteesta, historiasta tai vaikkapa arkkitehtuurista, on Italian mahtavalla kulttuurilla paljon annettavaa.

Oliivitarhan kyltti Italiassa
Italian kielen tunteminen auttaa ymmärtämään paremmin Italian herkullista ruokakulttuuria. Kuva: Unsplash / Gabriella Clare Marino

Yksi mielenkiinnonkohde Italiaa kohtaan toistuu ympäri maailman: Italian herkullinen ruokakulttuuri. Italialainen ruoka tunnetaan maailman joka kolkassa. On vaikea löytää kaupunkia, jossa ei olisi vähintään yhtä italialaista ravintolaa. Herkulliset pastat ja pitsat saavat veden kielelle jo Suomessa, mutta Italiassa nämä ruuat nousevat täysin uudelle tasolle. Italialaisia annoksia löytyy jokaiseen makuun. Alkuruoista innostuvalle bruschetta, brunssista nauttivalle ciabatta ja viinin ystävälle mitä aromikkaimmat arvoviinit.

Mutta mitä tulee niin sanotusti "aikuisten oikeasti" italian kielen hyötyihin, yksi hyödyllisimmistä saattaa olla sen tuoma etu työelämään. Italian kieli on suunnattoman arvokas lisä omaan ansioluetteloon siitä huolimatta tähtäätkö kansainväliselle uralle vai haetko töitä Suomessa. Ensinnäkin italian kieli erottuu edukseen muiden hakijoiden ansioluetteloiden seasta. Se on arvostettu kieli, jolla on merkittävää kansainvälistä hyötyä yrityksille.

Maailmassa on yli 60 miiljoona italian kielen puhujaa. Etenkin Euroopassa se on yksi suosituimmista ja isoimmista kielistä. Italia ei ole suinkaan ainut maa, jossa italiaa puhutaan. Se on muun muassa yksi Sveitsin virallisista kielistä. Entisen Rooman valtakunnan laajan leviämisen (kolmelle eri maanosalle) ansiosta italian kieli on jättänyt jälkensä monen maahan. Italian kielen osaamisen löytyminen yrityksen sisältä on tärkeää jo kansainvälisille sekä laajentumista suunnitteleville firmoille.

Italian kieltä kaivataan etenkin tietotekniikan, teollisuuden ja kaupallisella alalla. Siitä on etua alasta riippumatta. Italia on yksi suurimmista kaupankävijöistä maailmalla. Se tunnetaan muun muassa sen muotialasta, autoista ja muista vientituotteista. Kansainvälisesti menestyviä italialaisia yrityksiä ovat esimerkiksi Alfa Romeo, Guzzi ja Dolce & Gabbana. Italian kielen osaaminen avaa uusia mahdollisuuksia työelämässä. Ehkäpä unelmatyönantajasi on tullut jo mainittua?

Kielikylpy Roomassa

Suuntana Italia? Ota kohteeksi Rooma, Italian kuuluisa pääkaupunki.

Rooma on Italian suosituin turistikohde, mutta tarjoilee loistavia mahdollisuuksia myös Italiaan saapuville kansainvälisille opiskelijoille ja työntekijöille. Oli siis suunnitelmasi mikä tahansa edellä mainituista, kannattaa nyt viimeistään perehtyä Rooman tarjontaan. Yksi asia on varma, jos tavoittelet sujuvaa italian kielen taitoa, tulet saavuttamaan sen alta yksikön Italian Roomassa. Roomassa pääset käyttämään italian kieltä niin paikallisten kanssa kuin sitä vieraana kielenä puhujien kanssa.

On hyvä ottaa alkuun muutama fakta haltuun Rooman kaupungista. Se on kymmenen kertaa suurempi pinta-alaltaan kuin Ranskan pääkaupunki Pariisi. Rooman sisältä, kirjaimellisesti, löytyy myös täysin oma valtionsa; Vatikaani. Vatikaani tunnetaan yleisesti sen valtionpäämiehenä toimivasta Paavista sekä muista uskonnollisista piirteistään. Vatikaani on ehdottomasti visiitin arvoinen kohde, ja helposti saavutettavissa Roomassa oleillessa.

Aukio Italian Roomassa
"Kaikki tiet vievät Roomaan." Ja syystä! Kuva: Unsplash / Kamil Klyta

Monipuolisten vapaa-ajan vietteiden lisäksi Roomassa voi työskennellä alalla kuin alalla. Euroopan Unionin alaisena (eli siis Suomen kansalaisena) sinulla on vapaa oikeus liikkua, opiskella ja työskennellä Italiassa. Italialaisissa työtavoissa on Suomessa tuttuja piirteitä, mutta työkulttuuria opit ymmärtämään paremmin italian kieltä opiskellessa. Italiassa työskentelystä kannattaa ottaa ainakin nämä seikat huomioon:

 • Samoin kuin Suomessa, Italian laki ei tunne minimipalkkaa. Muista siis olla skarppina palkkaneuvotteluissa!
 • Kokoaikaisessa työssä täyden työviikon tunnit voivat vaihdella 40-48 tunnin välillä.
 • Vuoden aikana kertyy neljä viikkoa lomaa, jonka lisäksi vuotta tauottavat 11 juhlapyhää.
 • Palvelualan liikkeet, myymälät ja ravintolat saattavat sulkeutua pariksi tunniksi iltapäivisin.
 • Jokaisen työntekijän tulee käydä tekemässä virallinen rekisteröityminen työttömyyden turvaksi.

Italian kielitaidon kehittyessä tositilanteissa, on Rooman kielten opetus myös hyvällä tasolla. Jos siis tunnet, että kaipaat konkreettista apua italian kielen opiskeluun, kannattaa katsoa tarjonta muun muassa seuraavilta toimijoilta:

 • LSI Rome
 • Torre di Babele
 • Scuola Romit

Lisäksi Rooma on suosittu kohde kansainvälisten opiskelijoiden keskuudessa.

Parhaat yliopistot Italiassa

Opiskelijoista puheen ollen, mihin sitä kannattaisi suunnata opiskelemaan Italiassa? Kuten jo mainitsimme, yksi loistavista vaihtoehdoista löytyy Rooman sykkeestä. Rooman arvostettu yliopisto tunnetaan paikallisten keskuudessa nimellä Sapienza Università di Roma. Jos osaat jo italian kieltä, saatoit huomata yliopiston nimen viittaavan viisauteen. Viisautta yliopisto lisääkin suurella voluumilla, sillä yliopisto on yksi Euroopan suurimmista.

Samalla Rooman yliopisto on yksi vanhimmista, mutta tässä luokassa se ei aivan vedä vertoja Bolognan yliopistolle eli tutummin Universita di Bologna. Bolognan yliopisto on maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva yliopisto. Se on perustettu jo vuonna 1088. Yliopisto tarjoaa laajasti opiskelumahdollisuuksia kaikkien alojen opiskelijoille jopa yli kymmenen tiedekuntansa avulla. Bolognaan kannattaa erityisesti suunnata jos on kiinnostunut upeasta arkkitehtuurista tai italialaisesta ruoasta - josta myös kaupunki on saanut nimensä.

Innovaatio workshop Italiassa
Italialaisilla yliopistoilla on läheiset suhteet paikallisten ja kansainvälisten yritysten kanssa. Kuva: Unsplash / FORTYTWO

Yliopiston valinnassa kannattaakin aina ottaa huomioon sitä ympäröivä kaupunki mahdollisuuksineen. Elämäntavallasi ja mielenkiinnon kohteillasi on merkitystä myös vapaa-ajalla lähdit sitten suorittamaan kokonaista tutkintoa tai vain vaihtovuotta Italiaan. Kansainvälisten listausten mukaan Milano on paras opiskelijakaupunki Italiassa. Milano tunnetaan erityisesti muodista, urheilusta ja kansainvälisyydestä. Milanon alueelta löytyy kaksi loistavaa yliopistoa:

 •  Università commerciale Luigi Bocconi, erityisesti kaupallisen alan tutkinnosta kiinnostuneille.
 • Politecnico di Milano, erityisesti kaikille teknisen alan tutkintoon tähtääville.

Ajatonta elämäntapaa ihannoiva sen sijaan kannattaa suunnata Firenzeen. Firenzessä kulttuuri kukoistaa ja taide saa aivan uuden merkityksen. Firenzen yliopisto tunnetaan nimellä Università degli Studi di Firenze, ja se tarjoaa aktiivista opiskelijaelämää monen eri alan opiskelijoille. Yliopistosta on valmistunut muun muassa Italian seitsemäs presidentti Sandro Pertini eikä Leonardo Da Vincin nimi ole myöskään tuntematon tämän yliopiston historiassa. Lisäksi Italiassa löytyy muutama loistava mutta vähemmän tunnettu opiskelijakohde:

 • Napoli, Euroopan vanhin historiallinen keskittymä ihastuttaa kulttuuririkkaudellaan.
 • Cagliari, Sardinian saarelta löytyvä uniikki kohde, jonka nimi tarkoittaa linnaa.
 • Bari, satamakaupunkina tunnettu kohde tarjoaa opiskelumahdollisuuksia jopa kolmen yliopiston voimin.

Ennen lähtöä tulee varmistaa haluamasi kohteen hakukriteerit ja mahdollisuudet. Kuten Suomessakaan, ei yliopisto-opintoihin vain kävellä sisään. Jos haluat kansainvälisen englanninkielisen tutkinnon sijaan opiskella italian kielellä, tulisi kielitaitosi olla jo sujuvaa ennen opintojen aloittamista. Italian kielen opiskelussa voi hyödyntää esimerkiksi Superprofin kautta löytyviä italian kielen yksityisopettajia. Yksityisopettajan kanssa kielen opiskelu tehostuu ja saat apua juuri omiin haasteisiin.

Italian puhumisen hyödyt

Italian kielen opiskelu ei aiheuta pettymyksiä. Jos opiskelisit italian kielen kantakieltä latinaa, voisi käydä niin, että kieli ei välttämättä olisikaan hyödyksi kuin tietyillä aloilla. Italian kielen kanssa tätä vaaraa ei ole, sillä italian kielen ja Italian vaikutus ulottuu lähes kaikkialle. Kielen oppiminen onnistuu parhaiten sen luonnollisessa ympäristössä. Tiesitkös, että lentoaika Suomesta Italiaan on reitistä riippuen vain noin 3-4 tuntia?

Italialaisten ympäristöjen löytäminen ei ole mahdottomuus Suomessakaan. Suomessa on tuhansia italialaisia, joilla on jopa oma yhdistys Circolo degli Italiani in Finlandia. Yhdistys tuo yhteen italialaisia, mutta myös suomalaisia, erilaisin tapahtumin. Suomessa italian kielen opiskelu ei ole ehkä suosituimmasta päästä, mutta kyllä kielen opiskelijoita löytyy. Myös moni muu Suomessa oleskeleva toisen kansalaisuuden edustaja saattaa puhua italiaa vieraana kielenä.

Tienviitat Italian Venetsiassa
Italian kieltä osaavana on helpompi suunnistaa Italian mielenkiintoisissa kaupungeissa. Kuva: Unsplash / James Wainscoat

Italialaista ympäristöä Suomessa olevalle:

 • Italian kielen kielikahvilat kirjastoissa sekä yksityisten toimijoiden järjestäminä.
 • Italialaisten yhdistys Suomessa järjestää toimintaa jäsenilleen ja muille kiinnostuneille.
 • Erilaiset verkkofoorumit ja ryhmät niin kotimaiset kuin kansainväliset.

On kuitenkin suositeltavaa suunnata vähintään lyhyelle lomamatkalle Italiaan, jotta pääset todella käyttämään opiskelemaasi kieltä kunnolla. Aidossa italialaisessa ympäristössä aivosi vastaanottavat uutta tietoa koko ajan - jopa täysin huomaamattasi. Ääntäminen, puhuminen ja uusien ilmaisujen hallinta paranee huomattavasti paikallisten italialaisten kanssa kommunikoidessa. Kertaus on opintojen äiti, ja Italiassa samat sanat tulevat vastaan toistamiseen. Uutta sanastoa jää mieleen aivan eri tavalla kuin oppikirjasta pänttäämällä.

Jos unelmoit elämästä Italiassa, on lomamatkan aikana luodut kontaktit ja uudet ystävyyssuhteet kallisarvoisia. Heidän kanssaan pääset olemaan aktiivisesti yhteydessä myös palattuasi Suomeen. Ehkä voit kysyä heiltä suosituksia hyvistä italialaisista TV-sarjoista, elokuvista tai radiokanavista? Itsensä ympäröiminen opiskelemallaan kielellä on hyvin tärkeää. Onhan omat äidinkielentunnit koulussakin hyvin erilaisia kuin kielemme arkisessa käytössä.

Ennen kaikkea italian kielen opiskelu on hauskaa - vaikka agendallasi olisi parempi ura työelämässä tai muu hyöty, jonka italian kieltä opiskelemalla saa. Italian kieltä opiskeltaessa tulet huomaamaan muun muassa kuinka paljon muissa kielissä on italian kieleen perustuvia lainasanoja. Opit myös tilaamaan ciabatan kahvilasta oikein ääntämällä, ja lausumaan kuuluisien italialaisten nimiä. Opiskelun itsessään ei tarvitse olla pakkopullaa vaan myös siitä voi tehdä hauskaa.

Tämän päivän opiskelu ei ole enää vain opettajien monologien kuuntelua tai pänttäämistä oppikirjasta. Avuksi ovat tulleet vuorovaikutteinen opiskelu, pelillistäminen ja erilaiset kielten opiskeluun tarkoitetut sovellukset. Italian kielen yksityisopettajat osaavat antaa hyviä vinkkejä erilaisista opiskelutavoista myös itsenäiseen opiskeluun. Eikä italian kielen yksityistunnitkaan ole jatkuvaa tenttaamista, joten aloita italian kielen opiskelu jo tänään!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.