Espanjan opiskelusta on tullut vuosi vuodelta suositumpaa: vuonna 2019  jopa lähes 13 % suomalaisista lukiolaisista opiskeli espanjaa. Tämä tekee siitä heti englannin ja saksan jälkeen suosituimman lukiossa opiskeltavan vieraan kielen.

Espanjan oppitunneista onkin taatusti hyötyä, kun vierailet espanjankielisissä maissa. On kuitenkin täysin eri asia hallita adjektiivien tai verbien taivutus koulun penkillä kuin tositilanteessa. Pelkkiä kursseja käymällä onkin haastavaa kehittyä täysin kaksikieliseksi espanjan puhujaksi.

Opiskelitpa espanjaa sitten omaksi iloksesi, lomamatkaa varten tai työkäyttöön, on tärkeintä löytää itsellesi paras opiskelutapa. Me Superprofilla suosittelemme, että kokeilet opintojesi alkuvaiheessa monipuolisesti erilaisia oppimismetodeja. Näin löydät itsellesi parhaan lähestymistavan kielen opiskeluun. Tässä artikkelissa jaamme muutaman vinkin, joiden avulla kenestä tahansa voi kuoriutua sujuva espanjan taitaja.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Espanja
Carito
5
5 (3 arvostelua)
Carito
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cynthia
5
5 (3 arvostelua)
Cynthia
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sebastian
Sebastian
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meeri
Meeri
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julia aran
Julia aran
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Karla
Karla
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carito
5
5 (3 arvostelua)
Carito
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cynthia
5
5 (3 arvostelua)
Cynthia
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sebastian
Sebastian
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meeri
Meeri
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julia aran
Julia aran
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Karla
Karla
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Muista positiivinen asenne opiskellessasi espanjaa

Vaikka vieraan kielen opiskelu onkin usein vuosia kestävä projekti, ei sen pitäisi tuntua milloinkaan liian työläältä. Vieraan kielen opiskelun tulisi olla tavoitteista riippumatta ennen kaikkea hauskaa.

Kokeile rohkeasti erilaisia opiskelutekniikoita pitääksesi opiskelumotivaatiotasi korkealla. Mitä tahansa menetelmää käytätkään, suosittelemme ennen kaikkea muistamaan yhden ohjeen:

Ajattele mahdollisimman paljon espanjaksi

Mitä useammin pystyt keskustelemaan äidinkielenään espanjaa puhuvien kanssa, sen parempi. Jos et kuitenkaan tunne ketään, jonka kanssa käyttää kieltä, pyri tekemään mahdollisimman paljon itsenäistä ajatustyötä espanjaksi.

Moni meistä puhuu ääneen itsekseen, kun olemme yksin. Jos tunnistat itsesi yksinpuhelijaksi, niin mikset käyttäisi omissa keskusteluissasi espanjaa? Tämä on mitä mainioin tapa kehittää omia espanjan puhetaitojaan.

Hyödynnä sinulle sopivia opiskelumenetelmiä

Espanjan opiskelu vaatii runsaasti työtä, vaan onneksi sen opiskeluun on olemassa monenlaisia työkaluja. Erilaiset espanjan opiskelumetodit ja -materiaalit takaavat, että jokainen opiskelija löytää taatusti itselleen ideaalin tavan opiskella kieltä.

Kirjastot ovat täynnä espanjalaista luettavaa

Kirjastot – nuo avoimen tiedon ja yhteiskunnallisen sivistyksen tukipilari! On suorastaan sääli, että yhä useammat opiskelijat lopettavat kirjastoissa käymisen heti valmistumisensa jälkeen. Perinteisten kirjojen lisäksi kirjastot ovat täynnä elokuvia ja muita aineistoja, joita hyödyntää vieraan kielen opiskelussa.

Muistathan, että kirjastot ovat myös erilaisten yhteisöjen ja ryhmien tapaamis- sekä verkostoitumispaikkoja. Usein järjestöt jättävät myös yhteystietonsa tai "mainoksensa" kirjaston ilmoitustauluille. Tee visiitti kunnan- tai kaupunginkirjastoosi ja tiedustele, josko heillä olisi tietoa asuinpaikkasi espanjankielisistä järjestöistä ja niiden toiminnasta.

Pino kirjoja harmaata taustaa vasten.
Omien suosikkiromaanien lukeminen espanjaksi käy tehokkaasta kielen harjoittelusta. (Kuva: Unsplash/Sharon McCutcheon)

Hyödynnä yksityisopetusta

Opiskeletko espanjaa mieluiten omassa tahdissa? Vaatiiko edistymisesi kuitenkin ulkopuolista apua? Espanjan yksityisopetus on juuri sinua varten! Mitä tahansa kielen opiskelulla tavoitteletkaan, voit räätälöidä itsellesi sopivan etenemissuunnitelman yhdessä yksityisopettajan kanssa.

Mikä parasta, kaikki espanjan yksityisopettajat eivät suinkaan tule Espanjasta. Mikäli opiskelet kieltä tähtäimessäsi matka Argentiinaan, Kolumbiaan tai muualle Etelä-Amerikkaan, sinun kannattaa etsiä tuutori, joka osaa opettaa sinulle espanjaa paikallisella vivahteella.

Mikset kokeilisi espanjan yksityisoppitunteja verkossa? Superprofin laajasta opettajien verkostosta löydät itsellesi taatusti sopivan opettajan!

Käy espanjan kursseilla

Mikäli itseopiskelu ei ole sinun juttusi ja kaipaat ympärillesi muita opiskelijoita, kannattaa espanjan opiskelua harkita kurssimuotoisesti. Kielikurssit ovat loistava ympäristö kehittää espanjan taitojasi. Ammattitaitoisen opettajan lisäksi kursseilla on runsas joukko motivoituneita opiskelijoita, joiden kanssa sparrata ja harjoitella kielen käyttöä.

Avoin yliopisto, kansanopisto, erilaisten järjestöjen avoimet kieli-iltamat… kurssivaihtoehtoja on lähes rajattomasti! Yksityisopetukseen verrattuna kurssitoteutukset ovat usein myös edullisempia.

Huomaathan kuitenkin, että sinun voi olla vaikea saada kovin henkilökohtaista opastusta kurssien oppitunneilla. Yksityisopettaja pystyy räätälöimään paremmin juuri sinun tarpeitasi vastaavia oppitunteja, kuin yleisen kurssin opettaja.

Opettele espanjaa yksityisopettajan avulla!

Lataa espanjalaisia sovelluksia puhelimeesi

Jos sinulla on taskussasi älypuhelin, on taskussasi myös koko maailma. Sovelluskaupat ovat täynnä erilaisia espanjan kielen oppimiseen tarkoitettuja sovelluksia, kuten Busuu, Babbel, Duolingo, Rosetta Stone ja Memrise.

Lukuisia eri työkaluja sisältävät kelenoppimissovellukset ovat tehokas tuki kieltä opiskelevalle. Ne eivät rakennu enää vain perinteisten muistikorttien varaan, vaan hyödyntävät muun muassa äänentunnistuksen kaltaisia ominaisuuksia. Mikä parasta, ovat sovellukset käytössäsi aina kun niitä tarvitset.

Kuuntele espanjalaisia radiokanavia

Kuunteletko radiouutisia pitääksesi itsesi ajan tasalla maailman menosta? Kuunteletko musiikkia aina siirtyessäsi paikasta toiseen? Mikset iskisi kahta kärpästä yhdellä iskulla – suuntaa radiotaajuudet espanjalaisille aalloille!

Espanjankielisiä radiokanavia kuuntelemalla kielen opiskelusta voi tehdä paitsi hauskaa, myös sivistävää. Lukuisat espanjalaiset radiokanavat, kuten Cadena100, Cope ja Radio nacional de Espana, ovat kuunneltavissa ilmaisina nettiradioina. Uutisia, haastatteluja, musiikkia, podcasteja… koko kirjo espanjankielisiä elämyksiä!

Hyödynnä espanjalaisia podcasteja

Ja juuri podcasteista puheenollen: oletko koskaan harkinnut niiden hyödyntämistä opiskellessasi espanjaa? Podcastit havainnollistavat, miten espanjan kieltä käytetään erityylisissä keskustelutilanteissa.

Internet on pullollaan erilaisia espanjalaisia podcasteja. Oletko kuullut esimerkiksi podcasteista News in Slow Spanish, Notes in Spanish tai Coffee Break Spanish?

Kirjoita muistikirjaa espanjaksi

Mikset kirjoittaisi muisti- tai päiväkirjaa espanjaksi? Arkisia hetkiä päivän varrelta, yhteenveto menneestä viikosta, uusia oppimiasi espanjankielisiä fraaseja ja lauseita… kirjaa ylös kaikenlaisia ajatuksiasi! Tämä kehittää niin sanavarastoasi kuin espanjan kirjoitustaitojasi. Tärkeintä on, että ajattelet kirjoitusprosessin aikana mahdollisimman paljon espanjaksi.

Pöytä, jossa on vaaleanpunainen muistilappu, johon kirjoitetaan.
Omia ajatuksiaan kannattaa kirjata toisinaan ylös myös espanjaksi. (Kuva: Unsplash/Marten Bjork)

Uppoudu espanjankieliseen ympäristöön

Katso espanjalaisia sarjoja ja elokuvia

Espanjalaisten elokuvien ja televisiosarjojen katsominen on erinomainen tapa täydentää vieraan kielen osaamista ja samalla nauttia laadukkaasta viihteestä. Mikäli mieleesi ei tule yhtäkään espanjalaista leffaa, voit tutustua tarjontaan esimerkiksi IMDB:ssä.

Jos kielitasosi sen suinkin sallii, pyri välttämään tekstitysten käyttöä. Espanjan kuuntelu- ja puhetaitosi kehittyvät, kun kuuntelet espanjaa pitkiä ajanjaksoja kerrallaan. Tällöin myös uudet ilmaisut, fraasit ja sanat jäävät helpommin mieleesi.

Muistathan, että espanjaa voi oppia helposti myös YouTubesta löytyvien videoiden avulla.

Etsi espanjalainen kirjekaveri

Tuntuuko kotikaupunkisi espanjalaisten järjestöjen kenttä kovin kapealta? Eikö lähistölläsi asu ketään, jonka kanssa voisit jutella ajoittain espanjaksi? Ei hätää – keskustelukumppaneita löytyy taatusti myös kauempaa!

Mikset hankkisi espanjalaista kirjekaveria? Internet on täynnä alustoja, joilla ihmiset etsivät itselleen keskustelukumppaneita vieraista kulttuureista. Kirjeitse tai sähköpostitse käydyt keskustelut auttavat sinua paitsi ymmärtämään paremmin vierasta kieltä, myös käyttämään sitä.

Opiskele espanjaa skypettämällä

Skypen, Teamsin ja muiden videopuhelusovellusten myötä vierailla kielillä keskustelemisesta on tullut monelle arkipäivää. Voit olla yhteydessä ihmisiin kaikkialla maailmassa – ja mikä parasta, täysin ilmaiseksi!

Kun käytät espanjaa videopuheluissa, ei keskustelujesi tarvitse olla täysin virheettömiä. Tärkeintä on, että uskallat käyttää kieltä rohkeasti. Espanja on hyvin aktiivinen ja “eloisa” kieli. Videopuhelut ovatkin erinomainen keino kehittää espanjan keskustelutaitojasi, sillä keskityt niiden aikana enemmän myös keskustelukumppanisi ilmeisiin ja kehonkieleen.

Mies katsoo puhelinta, jossa on auki Teams-sovellus.
Espanjalaisia keskustelukumppaneita löytyy tänä päivänä helposti kaikkialta maailmasta. (Kuva: Unsplash/Mika Baumeister)

Matkusta espanjaa puhuvaan maahan

On olemassa useita hyväksi koettuja vinkkejä, joiden avulla espanjaa voi oppia lyhyessäkin ajassa. Kieltä opiskeltaessa yksi keino on kuitenkin ylitse muiden – nimittäin matkustaminen.

Espanja on täynnä matkakohteita, joissa uppoutua paikalliseen elämäntyyliin ja kulttuuriin. Miltä kuulostaisi sohvasurffailla Malagassa, osallistua paikallisiin tapahtumiin Barcelonassa tai nauttia drinkistä uusien ystävien kanssa Torreviejan rantakaupungissa? Oli matkasi Espanjaan minkälainen tahansa, tulee kielitaitosi taatusti kehittymään sen aikana.

Kuten huomaat, on espanjan opiskeluun olemassa lukemattomia erilaisia keinoja ja työkaluja. Oikeita opiskelutapoja on yhtä monta kuin opiskelijoitakin. Kokeile siis rohkeasti erilaisia oppimismenetelmiä ja löydä niistä itsellesi sopivin, jotta opit kieltä mahdollisimman nopeasti!

Muistathan myös, että vieraan kielen opiskelun tulisi olla ennen kaikkea hauskaa. Alhainen opiskelumotivaatio hidastaa oppimistasi, minkä lisäksi kynnys lipsua tavoitteistasi on huomattavasti matalammalla, jos et ole riittävän sitoutunut saavuttamaan niitä. Mitä miellyttävämpää opiskelu on, sitä nopeammin se alkaa tuottaa myös tulosta!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Konsta

Pohdiskeleva bloggaaja, jolle arjen polttoainetta ovat musta kahvi, tumma suklaa sekä vieraiden kulttuurien kohtaaminen.