Jos kysyisit nyt keneltä tahansa ensimmäisenä mieleen tulevaa sointinta, on vastaus lähes varmasti piano. Klavikordista lähtöisin, nykyajan tunnetuin soitin, piano, on asemansa musiikin maailmassa ansainnut.

Piano ei ole jäänyt historian kirjoihin vain soittimena vaan ennen kaikkea ihmisten kautta; Bach, Beethoven, Mozart, Vivaldi, Stevie Wonder, Ray Charles, and Chick Corea ovat kaikki oman aikansa kuuluisia pianisteja.

Pianonsoitto on nykyään kaikkien ulottuvilla erilaisten verkkomateriaalien ja Youtube-tutoriaalien muodossa. Mutta jos aikuisten oikeasti haluat oppia soittamaan pianoa (etkä vain soittamaan Ukko Nooaa kavereillesi), sinun kannattaa etsiä juuri sinulle oikea pianonopettaja, joka hallitsee pianonsoiton ja sen teorian kuin omat taskunsa.

Pianon soittaminen ei ole helppoa, sillä se on yksi monipuolisimmista instrumenteista. Et siis voi välttyä hieltä ja kyyneleiltä matkallasi hyväksi pianonsoittajaksi yhdessä opettajasi kanssa.

Elämäkään ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Pianotunneilta et vain löydä oppeja pianon soittamiseen vaan saat myös sellaista elämänviisautta, josta on hyötyä kaikessa. Tässä artikkelissa kerromme miten pianotuntien opit heijastuvat meidän kaikkien jokapäiväiseen elämään.

Kiinnostaako sinua enemmän tieteen todistamat pianonsoiton hyödyt?

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Piano
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Elämänviisaus #1: Oppiminen ottaa aikansa

Olet ehkä kuullut sanottavan, että oppiminen ei ole määränpää vaan matka. Harva matka alkaa vauhdikkaasti heti alkumetreiltä. Pianonsoiton oppimista ei voi kiirehtiä.

Ensiksi täytyy opetella pianonsoiton perusteet. Ensimmäisillä pianotunneilla opettaja käy läpi musiikin teoriaa, nuottien lukemista ja koskettimien käyttöä. Hiljaa hyvä tulee – ja tämä pätee muuhunkin kuin vain pianotunteihin.

Muistatko esimerkiksi sen ensimmäisen kerran, kun astelit jääradalle luistimet jalassa? Olisitko heti halunnut osata sirklata takaperin ja kiitää vauhdin hurmassa, vaikka olit todellakin vasta ensimmäistä kertaa jäällä?

Todellisuudessa alkuun oli pakko oppia löytämään tasapaino ja jarruttamaan luistimilla. Meno ei ollutkaan ihan niin kuin Suomi-Ruotsi finaaliottelussa tai talviolympialaisten taitoluistelussa. Pää kolmantena jalkana -taktiikalla olisit luultavasti vain lyönyt pääsi, ja luistelu olisi jäänyt siihen.

Samaa logiikkaa hyödyntäen, et voi olettaa tuhatpäisen yleisön nousevan hurraamaan seisten ensimmäisillä pianotunneillasi. Pianonsoiton oppiminen alkaa perusteista; nuottien ymmärtämisestä, rytmin tunnustelusta ja melodioiden hallinnasta.

Älä ajattele olevasi kuin autonkuljettaja, jonka ei tarvitse ymmärtää moottorin toimintaa ajaakseen. Ajattele olevasi automekaanikko, jonka tehtävä on varmistaa, että ajaminen sujuu mutkitta pitkälle eteenpäin.

Vaikka kuvittelisit olevasi yhtä luonnonlahjakkuus kuin Stephen Hough (joka muuten aloitti pianotunnit jo viisivuotiaana...), on sinun silti iskostettava musiikin perusteet mieleesi. Kuten minkä tahansa oppimisen arvoisen asian, myös pianonsoiton oppiminen ottaa aikansa.

Pianotunnit yksityisopettajan kanssa kannattaa - näin pääset alkuun.

Elämänviisaus #2: Virheet ovat oppimista varten

Onnistuminen ja epäonnistuminen ovat erottamaton osa toisiaan. Ilman toista ei ole toista. Ainakaan silloin kun oikeasti haluat menestyä jossain (etkä vain voittaa koulun arpajaisissa). Syventykäämme aiheeseen muutaman sitaatin inspiroimana:

  • Parempi epäonnistua siinä, missä haluaa onnistua, kuin onnistua yhdentekevässä. / Torsti Lehtinen
  • Ihminen joka ei tee virheitä ei tavallisesti tee muutakaan. / William Magee
  • Menestys on kykyä olla menettämättä innostustaan toistuvista epäonnistumisista huolimatta. / Winston Churchill
  • Menestys on se 1% ajastasi, joka on seurausta jäljelle jääneestä 99%:sta, jota myös kutsutaan epäonnistumiseksi. / Soichiro Honda
  • Olen epäonnistunut yhä uudestaan ja uudestaan ja uudestaan ja siksi menestyn. / Michael Jordan

Varaa pianotunnit netissä?

menestyneen koripalloilijan kuvia kadulla
Menestyjät ovat heitä, jotka ovat epäonnistuneet kaikista eniten ja ottaneet niistä opiksi. Kuva: Unsplash / Mike Von

Kirsikkana kakun päällä, pianonsoitossa epäonnistuminen ei luultavasti maksa sinulle mitään. Valitsemalla väärän koskettimen keskellä kappaletta ei johda samoihin menetyksiin kuin väärän sijoitusvalinnan tekeminen. Voit siis olla huoletta.

Rytmin hukkaaminen, väärien nuottien soittaminen ja pianonsoiton tökkiminen kuuluvat jokaisen pianonsoittoa harjoittelevan elämään. Kiinnittämällä huomiota virheisiin oppii nopeammin.

Älä siis sorru toistamaan virheitäsi. Olet ehkä kuullut Einsteinin sanonnan; "hulluutta on tehdä sama asia aina uudelleen ja odottaa eri lopputulosta". Suhtaudu virheisiin oppimisen kautta.

Kun teet virheen, yritä uudelleen. Mieti mielessäsi miksi virhe tapahtui, ja miten voit välttää sitä jatkossa. Ehkä hieman hitaampi tahti voisi auttaa. Tai kappaleen harjoittelu kotona. Kysy rohkeasti apua pianotuntien opettajaltasi. Viime kädessä vastuu omasta oppimisestasi on sinulla itselläsi.

Jos epäonnistumisiin suhtautuminen on sinulle haaste, suosittelemme tutustumaan TIEDE-lehden artikkeliin ja harjoittelemaan erilaisia näkökulmia epäonnistumisen suhteuttamiseen.

Elämänviisaus #3: Omatoimisuus on kaiken A ja O

Pianonopettajasi tulee haastamaan sinut opiskelemaan pianonsoittoa omalla ajallasi. Jos siis kuvittelit kaiken oppimisen tapahtuvan pianotunneilla, on aika heittää tämä kuvitelma suoraan romukoppaan.

Pianon soittamisessa kehittyminen vaatii vähintään muutaman tunnin omatoimista harjoittelua joka viikko. Tämä on toki vain suositus, ja jos oikein innostut niin voit harjoitella saman verran vaikka joka päivä.

Omatoimista pianonsoiton harjoittelua voi verrata esimerkiksi personal trainerin kanssa treenaamiseen. Jos treenaatte yhdessä kerran viikossa kohti sinun tavoitteitasi, on kohtuullista olettaa sinun treenaavan myös omalla ajallasi.

Sama pätee työelämässä. Se joka ei tee työtä puhtaasti vain ja ainoastaan palkkapussin vuoksi, tekee töitä kehittymisensä eteen vapaa-ajallakin. Otetaan esimerkkinä markkinoinnin ammattilainen; alalla menestyminen vaatii verkostoitumista ja uusimpien trendien (lue: digitaalisten mahdollisuuksien) seuraamista. Miten luulet käyneen sille markkinoijalle, joka ei ole kiinnostunut kehittämään osaamistaan sitten vuonna 1996 suorittamansa tutkinnon jälkeen...

Pianonsoitto ei poikkea mainituista esimerkeistä. Ihanteellisessa tilanteessa harjoittelisit omatoimisesti joka päivä, ja jokaisella pianotunnilla pääsisit syventymään johonkin uuteen osa-alueeseen. Esimerkiksi 60 minuutin pituisella pianotunnilla saat hyvän pohjan uuden asian harjoitteluun omatoimisesti ennen seuraavaa pianotuntia.

Pianonopettaja antaa sinulle työkalut pianonsoiton salaisuuksien valloittamiseen. On sinusta itsestäsi kiinni miten päätät hyödyntää näitä työkaluja. Mikään ei tule niin kuin Manulle illallinen.

Aseta pianotunneillesi tavoitteet.

Elämänviisaus #4: Oppiminen vaatii kärsivällisyyttä

Tunnistatko itsestäsi tietynlaista malttamattomuutta tai turhautumista asioiden edetessä "liian hitaasti"? Et ole yksin, sillä moni meistä haluaisi edetä huomattavasti nopeammin mitä käytäntö usein antaa myöten.

Love to learn -kyltti
Oppiminen on matka. Ole kärsivällinen. Kuva: Unsplash / Tim Mossholder

Uuden asian ytimeen päästäkseen on käytävä läpi kaikki tarvittavat kerrokset niin teorian kuin itse soittamisen osalta. Oman tason löytämisessä kannattaa luottaa omaan opettajaan. Vaikka tuntuisi siltä, että opettajan asettama tahti kappaleelle on liian hidas, on se mitä kiistattomin juuri sillä hetkellä sinulle sopivin.

Tanssitunneilla joskus kokee tippuvansa rytmistä ja jäävänsä jälkeen koreografiassa. Ja yleensä takaisin ei ole pääsyä, kun kerran tipahtaa rytmistä. Täytyy aloittaa koko koreografia uudestaan. Sama pätee pianon soittamiseen. Jos soitat liian nopeasti ja sekoat nuoteista, et luultavasti saa enää kesken kaiken kappaleesta uudestaan kiinni.

Muista kärsivällisyys myös harjoitellessasi omatoimisesti. Kenties pianotunnit aikuisille kiinnostaisi sinua?

Kirjoittajana olen oppinut, että maltti on valttia. Mitä nopeammin yritän kirjoittaa sitä enemmän joudun naputtelemaan jatkuvasti takaisin ja korjailemaan kirjoitusvirheitä. Toisin sanoen, kun kirjoitusvauhtini on hiukkasen hitaampi, saan kirjoitukseni nopeammin kasaan.

Varsinkin pianonsoitosta puhuttaessa on tärkeää löytää itselleen sopiva vauhti. Siinä missä kirjoittamisessa voi vielä jonkin verran palailla takaisin korjailemaan kesken kirjoittamisen, ei pianonsoitossa noin vain mennäkään edestakaisin kappaleessa.

Pianonsoitto on kuin uuden kirjaimiston opiskelu. Kirjoitan ajoittain heprean kielisellä näppäimistöllä, ja olen kuin täi tervassa edelleen vuosienkin harjoittelun jälkeen  (en tosin harjoittele joka viikko). Turhautumisen tunteesi pianonsoitossa on ymmärrettävää, etenkin jos olet tottunut tekemään muita asioita nopeasti.

Mutta pysy kärsivällisenä, sillä se palkitaan kyllä. Kun perusteet on kunnossa, pianonsoitto lähtee sujumaan kuin vettä vain. Eikä kärsivällisyys ole pahitteeksi muillakaan elämän osa-alueilla (ja tämä koskee meitä kaikkia).

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Piano
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Elämänviisaus #5: Sisulla läpi harmaan kiven

Vastoinkäymiset kuuluvat elämään. Pianonsoitto ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Pelkkä perusteiden hallitseminen ei riitä, jos mielit pianonsoitosta pitkäikäistä harrastusta tai jopa ammattia. Piano tarjoaa aina jotain uutta opittavaa.

Ethän ole yksi heistä, jotka heittävät pyyhkeen kehään heti ensimmäisestä vastoinkäymisestä? Monesti epäonnistumisen tunne liittyy muuhun kuin itse epäonnistuneeseen toimintaan. Kuvittele esimerkiksi itsesi esiintymässä ensimmäistä kertaa oikealle yleisölle...

...Jos soitat muutaman riitasoinnun, voit kokea tuottaneesi pettymyksen muille. Ja itsellesi. Tai voit tuntea häpeää. Nämä ovat täysin normaaleja tunteita, kun asiat eivät mene juuri niin kuin olemme halunneet. On hyvä muistaa, että näiden tunteiden voi antaa tulla ja mennä. Niiden ei tarvitse vaikuttaa tulevaisuutesi pianonsoiton parissa.

Otetaanpas tarkasteluun aikaisemmin jaettu Michael Jordanin sitaatti epäonnistumisesta ja menestyksestä. Kummat ovat mielestäsi todennäköisemmin huippu-urheilijoita; he jotka ovat lapsesta asti aina suoriutuneet täydellisesti ja välttäneet kaikki epäonnistumiset; vai he jotka ovat epäonnistuneet tuhansia tuhansia kertoja, mutta päättäneet jatkaa vaikeuksien kautta voittoon?

Kiinnostaisiko sinua esimerkiksi pianotunnit aikuisille oulu?

Mies esiintyy ja soittaa pianoa kadulla.
Jos odotat itseltäsi täydellistä suoritusta joka kerta, tulet vain pettymään. Kuva: Unsplash / Peter Pryharski

Mitä tulee esiintymiseen, on hienoa hoksata ettei yleisö yleensä edes huomaa virheitä. Voit ottaa mallia yleisöltä ja jatkaa virheistä huolimatta. Yleensä ne huomataan vasta jos itse esiintyjä reagoi niihin (tiedäthän työelämästä kun joku pitää powerpoint-esitystä ja pahoittelee puuttuvaa diaa, jonka olemassaolosta et olisi edes tiennyt ilman pahoittelua...).

Hyvä muistisääntö: esitys jatkukoon (sovellettavissa kaikkeen, ei vain esiintymiseen).

Löydä ikioma opettajasi - yksityiset pianotunnit helsinki!

Elämänviisaus #6: Mukavuusalueen ulkopuolella

Tehdään heti alkuun yksi asia selväksi. Mukavuusalueen ulkopuolella oleminen ei tarkoita sitä, että jonkun asian tekemisen tulisi olla kurjaa. Käytännössä termillä yritetään välttää rutiinien loputonta toistamista sekä jämähtämistä tuttuun ja turvalliseen.

Yritysmaailmassa puhutaan paljon ajattelusta laatikon ulkopuolelta. Urheilussa kehotetaan rikkomaan omia rajoja. Oli ilmaisu mikä tahansa, kaikki tarkoittavat samaa. Jos annat vain 50% tai välttelet haasteita, et voi kehittyä.

Moni sanoo antavansa 110% vasta sitten, kun tosipaikka tulee vastaan. Mutta miten ihminen voi antaa 110% jos hän ei ole sitä ikinä aikaisemmin tehnyt. Siksi kannattaa antaa kaikkensa pianotunneilla. Et voi tietää milloin unelmiesi mahdollisuus tulee vastaan musiikin maailmassa.

Mukavuusalueen ulkopuolelta löydät todellisen potentiaalisi. Jos soitat vuodesta toiseen samoja kappaleita, et voi tietää mihin kaikkeen voisit todella pystyä.

Yleisin syy jäädä mukavuusalueelle on omien negatiivisten tunteiden välttäminen. Uuden opettelu voi tuntua tyhmältä. Pianonsoittoa verrataan usein kielen opiskeluun. Vie paljon aikaa ennen kuin voit esittää ajatuksiasi järkevästi eri tilanteissa vieraalla kielellä.

On ymmärrettävää tuntea itsensä hölmöksi jos voit toisella kielellä argumentoida rakettitieteen teorioita, ja toisella hädin tuskin selvitä ravintolassa ruuan tilaamisesta. Mutta kuten kielten opiskelussa, et voi kehittyä ellet aseta itseäsi alttiiksi epäonnistumiselle.

Kukaan ei oleta sinun soittavan Beethovenin Moonlight Sonataa pianonsoiton ensimmäisinä vuosinasi. Mutta jos et jatkuvasti ota uusia haasteita vastaan, et 100% varmasti tule koskaan kyseisen kappaleen vaatimaa tasoa saavuttamaan. Ota siis rohkeasti askel oman mukavuusalueesi ulkopuolelle.

Opettaja pitää sinut poissa mukavuusalueelta. Mitä pianonopettaja maksaa?

Elämänviisaus #7: Elämä ei ole mustavalkoista

Pianonsoitolla ja elämällä on paljon yhteistä; kumpikaan ei ole mustavalkoista. Emmekä viittaa nyt koskettimien väreihin vaan koko skaalaan aina vasemmalta oikealle. Pianossa ei ole vain kahta toisilleen vastakkaista ääntä vaan kokonainen sointujen kirjo.

Oletko ikinä ajatellut kuinka ihmeellistä on, että musiikista voi aina ammentaa uusia sävellyksiä. Ihan kuin ne eivät ikinä loppuisi. Samalla tavalla maailmaan syntyy jatkuvasti uutta.

Piano on samaan aikaan yksinkertainen ja monimutkainen. Pianossa on 88 kosketinta ja mallista riippuen 2-3 pedaalia. Näillä saadaan luotua mitä monimutkaisimpia ja erilaisia sävellyksiä. Erilaisuus on rikkaus.

Jopa samaa sävellystä voi soittaa eri tyyleillä. Monet tunnetut musiikin edustajat tunnistaakin nimenomaan tyylistä. Itseasiassa jokainen pianonsoittaja on ainutlaatuinen niin ihmisenä kuin soittajana.

Pianon soittaminen johdattaa sinut ymmärtämään ettei mikään maailmassa ole "joko-tai", mustavalkoista tai yksinkertaista (paitsi ehkä eräät fysiikan lait). Tämä auttaa sinua pitämään mielen avoimena elämässä ihmisille ja mahdollisuuksille.

Miksi jokaisen olisi hyvä oppia soittamaan pianoa?

Elämänviisaus #8: Samalla kartalla, eri poluilla

Pianonsoitossa vasemmalla ja oikealla kädellä on eri tehtävät. Toisella kädellä soitetaan melodiaa ja toisella nuotteja. Molemmat tähtäävät kuitenkin yhteiseen päämäärään eli kappaleen soittamiseen sopusointuisesti.

Sama on nähtävissä mm. työelämässä. Yrityksissä kaikilla on eri tehtävät ja eri rooleissa toimivat analysoivat yrityksen toimintaa omasta näkökulmastaan. Joskus tuotanto- ja johtotasolla ei oikein ymmärretä toisten päätöksiä ja tekemisiä. Tämä voi johtaa eripuraan ja ristiriitoihin.

Verrataan tätä taas pianonsoittoon. Olisiko pianonsoitto helpompaa jos molemmat kädet hoitaisivat samoja tehtäviä 50/50 eli sekä vasen että oikea käsi molemmat soittaisivat vähän melodiaa ja siinä samassa nuotteja? Alkuvaiheessa, kyllä. Taitojen kehittyessä, ei. Tätä voi verrata yksinyrittäjän kasvusta työllistävän yrityksen omistajaksi. Ensin tehdään itse vähän kaikkea kunnes saavutetaan taso, jossa toiminnot on kannattavaa eriyttää eri henkilöille.

On siis hyvä, että jokainen keskittyy omiin tehtäviinsä, kunhan päämäärä on sama. Muutoksiin on sopeuduttava. Jos toinen kätesi soittaa melodiaa nopeammin, on nuottejakin soitettava muuttuneeseen tahtiin. Vain yhteisellä päämäärällä ja sen saavuttamisella on lopulta merkitystä. Eli pianonsoiton osalta korvia hivelevän kauniilla musiikilla.

Elämänviisaus #9: Tasapaino on kaikki kaikessa

Pianonsoitossa koko kehosi ja mielesi on mukana. Jalkasi käyvät pedaaleilla, kätesi vaeltavat koskettimilla, silmäsi seilaavat nuoteissa. Mielesi valmistautuu koko ajan siihen miten kappale jatkuu – eikä sovi unohtaa seuraavan sivun kääntämistä ettei kappale pääse loppumaan kesken kaiken.

Kiviä päällekkäin täydellisessä tasapainossa.
Tasapaino elämässä ja pianonsoitossa on tärkeintä. Kuva: Pexels / Pixabay

Sama toistuu päivittäisessä elämässämme. Emme voi keskittyä vain yhteen asiaan. On perhe, työ, opiskelut, harrastukset, ystävät, kotityöt, terveys... Emme yksinkertaisesti vain voi keskittyä elämässämme täysin yhteen asiaan ilman, että muut asiat kärsivät.

Siinä missä elämä, myös pianonsoitto vaatii tasapainottelua. Pianoa soittaessa ei voi keskittyä vain nuottien lukemiseen ja pedaalien käyttöön. Kaiken täytyy olla tasapainossa ja oikeassa suhteessa keskenään, jotta lopputuloksena on kaunista musiikkia.

Pianonopettajasi auttaa sinua löytämään tasapainon, jotta opit luonnostaan löytämään oikean tavan huomioida kaiken tarvittavan pianonsoitossa ilman liikaa ajattelua. Luonnollista tasapainoa jos jotakin me kaikki kaipaamme elämässä.

Näin löydät itsellesi parhaimman pianonopettajan.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.