Kun päätät ottaa ensimmäiset askeleesi kohti pianonsoiton maailmaa, on tärkeää valmistautua huolellisesti tulevaan. Etenkin alkuun sinun täytyy pysyä kärsivällisenä ja sisukkaana ennen kuin kehittyminen pääsee luonnolliseen vauhtiinsa.

Läheisten tuki ja positiivinen ympäristö ovat tärkeitä peruspilareita. Kaikilla ympärillä olevilla ihmisillä on rooli musiikillisessa kehittymisessäsi.

Pianonopettaja on kaikista tärkein. Ajan saatossa opettajan tärkeys korostuu, ja siksi on tärkeää valita juuri sinulle sopiva opettaja heti alkuvaiheessa.

Opettajasta tulee kanssakulkija elämäsi varrelle. Parhaimmillaan suhde kehittyy koko elämän kestäväksi matkaksi.

Tässä artikkelissa autamme sinua löytämään parhaan opettajan, jonka kanssa pianotunnit lähtevät käyntiin kantavin askelin.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Piano
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Millainen on hyvä pianonopettaja?

Se pianonopettaja joka ei sovi toiselle, voi olla täydellinen jollekin muulle. Sellaista joka sopisi täydellisesti kaikille, ei ole.

Sinulle tärkeiden ominaisuuksien, oman persoonasi ja taitosi tulisi vaikuttaa opettajan valintaan. Jotkut hyödyntävät valinnassa muiden suosituksia, jolloin on hyvä aina miettiä onko suosittelijan taidot ja tarpeet samanlaisia kuin sinun.

Päätös sopivan opettajan valinnasta on yhdistelmä rationaalisia argumentteja ja omia fiiliksiä.

Onko sukupuolella merkitystä?

Jos katsotaan tilastoja sekä kokemuksia, voidaan sanoa mies- ja naisopettajien pitämien pianotuntien sisällön sekä yleisessä lähestymistavan välillä olevan eroja.

Mikäli määränpääsi on tulla paremmaksi pianistiksi, voit aina kokeilla hakea esimerkiksi 'pianotunnit oulu' hakusanalla tarpeitasi vastaavaa opetusta Superprofista.

lapsi ja aikuinen soittamassa yhdessä pianoa
Lapset saattavat kokea olonsa mukavammaksi naisen opetuksessa. Kuva: Unsplash / Tim Cooper

Yleisesti ottaen opetus sujuu vaivattomin samaa sukupuolta olevan opettajan kanssa. Mutta tämäkin vaihtelee aina opiskelijan mukaan eikä ole absoluuttinen totuus.

Yhteisymmärrys usein syntyy nopeammin, ja tekee opetussuhteesta luontevamman jo alkuvaiheessa. Jotkut sanovat luottamuksen syntyvän hitaammin eri sukupuolta edustavan opettajan kanssa. Tosin tämäkään ei tarkoita etteikö luottamusta ja suhteen syvyyttä olisi yhtä paljon pitkällä tähtäimellä.

Tutkimusten mukaan on nähtävissä tiettyjä korostuvia hyötyjä sukupuolesta riippuen.

Opiskelijan iällä voi olla merkitystä. Lapset tulevat luonnostaan olonsa mukavammaksi naisopettajan seurassa. Tämä yhdistetään tutkimuksissa usein perinteisesti äidillisinä pidettyihin piirteisiin.

Sen sijaan aikuiset kokevat opetussuhteen paremmaksi miesopettajan kanssa tutkimusten mukaan. Nämä johtaa juurensa osin myös yhteiskunnan perinteisiin rooleihin ja mielikuvaan eri sukupuolten osaamisesta.

Pelkän sukupuolen mukaan ei siis kannata tehdä valintaansa opettajasta. Ja kuten jo aiemmin sanoimme, tämäkin on pitkälti riippuvainen omasta fiiliksestäsi. Se mikä toimii sinulle, ei välttämättä toimi jollekin toiselle.

Elämänviisauksia pianonopettajilta.

Kokemus, koulutus vai molempia?

Mitä tulee mihin tahansa opetukselliseen toimintaa, on hyvä tarkastaa opettajan koulutustausta. Pianotunnit eivät poikkea tästä säännöstä. On tiettyjä musiikin teorioita, tekniikoita ja opetustapoja, jotka jokaisen muusikon on parempi hallita, jos mielii pianonsoiton opettajaksi.

  • Pelkän kokemuksenkin avulla voi tulla loistavaksi pianonopettajaksi. Mikään sääntö ei sano, etteikö pianonsoittoa ja sen haasteita voisi hallita täydellisestikin ilman minkään sortin koulutusta. Opettajan on tärkeintä pystyä siirtämään omaa tietoa ja osaamista opiskelijalle. Pelkkä tieto oman pään sisällä ei vie puusta pitkään. Tämä on yksi haastavimmista esteistä ylittää mikäli ryhtyy opettamaan. Eikä opettaminen ole kaikille. Opettajalla täytyy olla kyky selittää asioita yksinkertaisesti kerta toisensa jälkeen. Asioiden vääntäminen rautalangasta mutta YSTÄVÄLLISESTI on taito, jota meiltä kaikilta ei löydy. Pelkällä kokemuksellakin opettaja voi olla loistava, kunhan kykenee jakamaan osaamistaan selkeästi ja hymysuin.
  • Tutkinnot mittaavat osaamista. Mitään koulutusta ei pääse läpi ilman täyttämättä tiettyjä kriteerejä. Jo oman koulutuksensa läpikäyneenä pianonopettaja pystyy loogisesti ja tehokkaasti jakamaan omaa osaamistaan opiskelijan tueksi. Etenkin konservatoriossa eli musiikillisessa opistossa suoritettu ammatillinen tutkinto lupailee hyvää. Monet pitävät tätä takuuta laadukkaasta opetuksesta. Kolikon kääntöpuolena opetus voi olla jopa liian akateemisen, tylsän tai ns. "laatikkomaiselta" tuntuvan oloista.

Olisitko kiinnostunut pianotunnit Helsinki?

mies istuu opiskelemassa musiikkia
Koulutuksesta on aina hyötyä pianonopettajalle. Kuva: Unsplash / Philippe Bout

Ihanteellisessa tilanteessa pääset valitsemaan opettajan, jolta löytyy niin koulutusta kuin kokemusta. Valintaasi tulisi vaikuttaa niin opettajan tekninen osaaminen (tämän voi saavuttaa niin koulutuksella kuin kokemuksellakin), persoona ja opetustavat. Ajattele opettajaa ennemmin partnerina. Tämän vuoksi pelkän kokemuksen kautta opettava voi olla jopa parempi valinta.

Mutta jälleen kerran muistutamme, että tärkeintä on opettajan olevan juuri sinulle sopiva.

Lue lisää pianotuntien tavoitteista.

Oletko itsenäinen suorittaja vai kaipaatko selkeää ohjausta?

Kumpikin on todella ok. Jotkut oppivat parhaiten ns. hallitsemalla itse laivaa ja toiset taas oppivat paremmin ottamalla mahdollisimman tarkkoja ohjeita vastaan.

Itsenäinen oppija ei tarvitse 100% läsnäolevaa ja auktoritatiivista pianonopettajaa. Tällainen opiskelija kaipaa opettajaksi ennemmin partnerityyppistä suunnanäyttäjää, joka ohjaa eteenpäin kulkevaa laivaa kohti pianonsoiton oppeja. Suurin osa oppimisesta tapahtuu pianotuntien välissä, ja itsenäinen oppija varmasti ottaa tästä ajasta kaiken irti.

Itsenäiset oppijat etenevät yleensä vauhdilla. Opettajan tärkein tehtävä on pitää fokus oikeassa asiassa ja estää liika poikkoilu asiasta toiseen. Mikäli häiriötekijät onnistutaan pitämään loitolla, pysyy itsenäinen oppija kehityksen aallonharjalla.

Ohjausta tarvitsevat opiskelijat kehittyvät ympäristössä, jossa joku selkeästi ohjaa tekemistä askel askeleelta eteenpäin. Tähän ryhmään kuuluvat monesti myös lapset ja nuoret.

Ohjausta tarvitsevalla opiskelijalla ei usein ole liiaksi oma-aloitteisuutta, ja siksi vahva auktoriteetti tulee opettajalla tarpeelliseksi. Opettaja tulee olemaan mukana jokaisen toiminnon ohjaamisesta ja varmistamisessa.

Toisin kuin itsenäiset oppijat, ohjausta tarvitsevien pääasiallinen kehitys tapahtuu pianotuntien aikana. Näiden välistä aikaa ei kuitenkaan tule unohtaa ja avuksi voidaan pyytää opiskelijan kanssa asuvia lähimmäisiä. Näin varmistetaan, että kotona tehtävästä työstä ei luisteta.

Lue miten pääset alkuun pianon soittamiseen yksityistunneilla

kyösi vertauskuvana
Itsenäisemmät opiskelijat kaipaavat enemmän köyttä eli vapautta oppimiseen. Kuva: Unsplash / Megan Menegay

Mitä ominaisuuksia pianonopettajalla tulisi olla?

Pianonopettaja ei ole sama asia kuin koulussa toimiva opettaja. Osalla pianonopettajista saattaa olla pedagogisia opintoja taustalla, mutta ne eivät ole suinkaan välttämättömiä. Oikean opettajan avulla saat kaikki pianonsoiton hyödyt irti. Haluamme nostaa esiin kaksi ominaisuutta, jotka usein määrittävät erinomaisen pianonopettajan.

Organisointitaidot

Pianonsoiton oppiminen vaatii suunnitelmallista etenemistä. Tietyt asiat pitää opetella oikeassa järjestyksessä. Ja siirtyminen seuraaviin haasteisiin täytyy olla oikea-aikaista. Kaikki tämä edellyttää loogista ajattelukykyä ja organisointitaitoja.

Oikea lähestymistapa, toteutus ja jopa eri kappaleiden soittojärjestys on merkittävässä roolissa pianonsoiton opettelussa. Opettajalla on suuri vaikutus siihen, onko opetuksen kannalta tehdyt valinnat juuri sinulle sopivia.

Pianonopettaja on kuin arkkitehti, joka osaa valita juuri oikeat värit, materiaalit ja muodot eri asiakkaille eri ympäristöihin. Pianonopettaja osaa ammattitaitonsa ja kokemuksensa avulla valita jokaiselle yksilölle tuhansien joukosta juuri ne kappaleet soitettavaksi, jotka vievät kunkin opiskelijan seuraavalle tasolle alta aikayksikön.

Vahva työmoraali

Kukapa haluaisi laiskan opettajan... Pianonopettajalla täytyy olla halua jatkuvaan kehittymiseen. Niin itsensä kuin omien opiskelijoidensa kehittymisen kannalta. Taiteellisuus ja tehokkuus ovat opettajan parhaita ystäviä.

On helppo tyytyä vähempään. Mutta se ei kehitä meitä. Esimerkiksi kappaleen voi soittaa "teknisesti" täysin oikein, mutta siitä saattaa puuttua tunnetta, jota tuodaan mm. melodiamuunnelmilla tai persoonallisella tyylillä soittaa.

Käytännön ja teorian yhdistäminen soittaessa on tärkeää. Sinun ei tarvitse välttämättä opetella teoriaan vain erillään soittamisesta vaan se onnistuu myös samanaikaisesti. Esimerkiksi personal trainerin kanssa treenatessa personal trainer kertoo miksi jotain liikettä tehdään, missä sen pitäisi tuntua ja mihin se vaikuttaa. Sama pätee pianonsoittamiseen, mutta tämä vaatii opettajalta vaivannäköä ja organisointitaitoja.

Onneksi pianonsoitto todistetusti edistää näitä ominaisuuksia.

Mikä on henkilökemian merkitys pianonopettajan valinnassa?

Käsitys hyvän pianonopettajan piirteistä on suhteellista. Voidaan silti sanoa, että erinomaisen opettajan pitäisi pystyä mukautumaan jokaisen opiskelijansa erilaisiin luonteenpiirteisiin ja tarpeisiin. Lopulta kyseessä on tunteista, jotka määrittävät tuntuuko opettajan ja opiskelijan välinen suhde itselleen sopivalta.

Henkilökemian ja opetuksen tutkimuksesta voit lukea tiivistetysti esimerkiksi tämän linkin takaa.

Kun pianonopettajan ominaisuudet osuvat yksiin opiskelijan piirteiden kanssa, ollaan matkalla hyvin toimivaa ja antoisaa opetussuhdetta.

Puinen piano ja koskettimet
Panosta juuri sinulle sopivan pianonopettajan valintaan. Kuva: Unsplash / Andrik Langfield

Pianonopettajan valinta on kaukana vähäpätöisestä päätöksestä. Se saattaa määrittää koko musiikillisen uran suunnan. Musiikkiuran tulevaisuus voi olla vaakalaudalla mikäli opetussuhde täyttyy konflikteilla tai monimutkaisuudellaan.

Aseta opettajan valinta etusijalle harkitessasi pianotuntien aloittamista. Sillä löytäessäsi sen oikean, fiilis on sama kuin ensimmäisen aurinkosäteen lämmittäessä alkukeväästä.

Oikea valinta voi avata tulevaisuudessa sellaisia ovia, joista et uskaltanut vielä edes unelmoida pianotunteja aloittaessa.

Mitä voit odottaa pianotuntien hinnalta?

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.