"Valokuvaus on silmien kirjallisuutta" – Rémy Donnadieu, ammattivalokuvaaja, graafinen suunnittelija sekä kuvittaja.

Valokuvauksen voi määritellä kuvien luomiseksi valon kautta. Valokuva juontuu englanninkielisestä photograph-sanasta, jonka juuret löytyvät kreikan kielestä, jossa phos tarkoittaa "valoa" ja graphê "piirtämistä" tai "kirjoittamista".

Se on osa graafista taidetta, jonka voi ajatella valolla kirjoittamiseksi.

Valokuvauksen historian katsotaan alkaneen 1700-luvun lopun kokeista ja keksinnöistä, mutta varsinainen alku sijoitetaan usein 1820- ja 1830-luvun Ranskaan, jossa Nicéphore Niepce onnistui vuonna 1826 tuottamaan pysyvän valokuvan heliografimenetelmällä asfalttipalaseen.

Emme tässä artikkelissa keskity valokuvaukseen historiaan, mutta sen juuret on hyvä tiedostaa.

Halusit sitten kuvata yökuvia, maisemakuvia tai tutustua muotokuvataiteeseen, saatat pohtia, miten omaa näkymää tulisi kuvata: miten se tulisi kehystää, miten luonnon- tai keinovaloa tulisi hyödyntää, minkä polttovälin valita, miten käyttää valotusaikaa, miten tarkentaa, jne. Kaiken tämän oppiminen onnistuu parhaiten yksityisopettajan johdolla.

Maisemakuva, jossa aurinko valaisee kallion yli nurmen.
Valokuvaukseen liittyy monia teknisiä termejä, jotka voivat tehdä kuvausharrastuksen aloittamisesta vaikeaa. (Kuva: Unsplash/Ales Krivec)

Taitavat valokuvaajat sanovat usein, että valokuvauksen opettelu tulee aloittaa kohteen rajaamisesta. Tämä on yksi valokuvauksen perusteista.

Se ei ole mikään salaisuus, että oikeanlainen kohteen ylevöittäminen tai kasvojen vahvistaminen vaatii lähtökohtaisesti valokuvauksen peruskursseja sekä säännöllisiä harjoituksia, jotta oma kuvaussilmä kehittyy.

Seuraavaksi listaamme ammattilaiskuvaajien vinkkejä mahdollisimman hyvän kuvan ottamiseen.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Valokuvaus
Matti
Matti
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arnon
Arnon
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Frida
Frida
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Otto
Otto
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mari
Mari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Salli
Salli
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sanni
Sanni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Matti
Matti
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arnon
Arnon
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Frida
Frida
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Otto
Otto
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mari
Mari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Salli
Salli
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sanni
Sanni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Valokuvauksen opettelu ja tarvittava sanasto

Ennen kuvausharrastuksen aloittamista tulisi tietää perustason sanasto.

Voimmeko oppia pianonsoittoa, jos emme hallitse mitään seuraavista termeistä: tahtilaji, nuottiavain, asteikko, duuri, intervalli, sävel, nelisointu, partituuri tai stemma? Tuskinpa.

Kun ostat uuden kameran, oli se sitten digitaalinen tai analoginen, sinun tulee opetella sen uudet ominaisuudet ja siihen liittyvä termistö.

Siksi olemme koonneet tähän pikaoppaan kuvaamisen perustermistöstä, ennen kuin aloitat matkasi kohti Caj Bremerin tai Elina Brotheruksen tasoa.

Perusteita

 • Automaattitarkennus (autofocus) mahdollistaa nimensä mukaisesti automaattisen tarkennuksen.
 • Valkotasapaino (white balance) viittaa värien toistumiseen kuvassa, ja sen ymmärtäminen takaa kohteen luonnolliset värit.
 • Kohina (noise) tarkoittaa sekä väärän värisiä pikseleitä että kirkkauden vaihtelua. Sitä ilmestyy kuviin, kun herkkyys on korkealla.
 • Taustavalotus (backlighting) tarkoittaa kuvattavan kohteen asettamista valonlähteen ja kameran väliin.
 • Laukaisin (trigger) on painike, jota painamalla kamera ottaa kuvan.
 • Polttoväli (focal distance) viittaa objektiivin kuvakulman laajuuteen tai kapeuteen: mitä pidempi polttoväli, sitä kapeampi kuvakulma.
 • Syväterävyys (depth of field) tarkoittaa syvyyssuuntaista aluetta, jossa kohteet ovat kunnolla tarkentuneet.
 • Suljin (shutter) säätelee valon pääsyä filmille tai valoherkälle kennolle.
 • Ylivalotus (overexposure) on tilanne tai tekniikka, jossa kuvaan pääsee tai siihen päästetään enemmän valoa kuin on tarpeellista.
 • ISO-arvo (ISO value) kuvaa kameran valoherkkyyttä: mitä matalampi ISO-arvo, sitä vähemmän herkkä kenno on valolle ja kohina on pienempää.

Tässä on vain muutamia valokuvauksessa usein käytettäviä termejä, joten omaa valokuvatietoutta kannattaa kehittää pidemmälle esimerkiksi netin kattavampien sanastojen avulla.

Valotus

Valotuksen pyhän kolminaisuuden muodostavat ISO-arvo, aukko ja valotusaika. ISO-arvon periaate löytyy yltä, objektiivissa oleva aukko määrää kennolle tai filmillä pääsevän valon määrän ja valotusaika määrää sen, kuinka kauan valoa pääsee kennolle tai filmille. Opi lisää valotuksen perusteista Kamerakoulun artikkelista.

Aukko vaikuttaa kuvan syväterävyyteen: mitä suurempi aukko, sitä pienempi alue on syvyyssuunnassa terävä.

Valokuvauksessa aukon säätäminen onkin yksi valotuksen säätämisen keinoista, ja aukkoa mitataan f-luvulla: kun f-luku on pieni, aukko on suuri, ja päinvastoin. Teknisessä mielessä luku tarkoittaa polttovälin ja aukon halkaisijan välistä suhdetta. Mikko Saaren sivusto tarjoaa aloittelijoille ja kokeneemmillekin kuvaajille tietoa valokuvauksesta, esimerkiksi aukon toiminnasta ja f-luvuista.

Valokuvauslaitteita ruskealla parketilla.
Valokuvaukseen löytyy monenlaisia laitteita, mutta alkuun voi päästä pelkällä puhelimen kameralla. (Kuva: Unsplash/Jeff Hopper)

Kuvakenno

Digikameroissa kuva ohjataan objektiivin läpi kuvakennolle (sensor). Kuvakennolla värisävyt erotellaan ja kamera tallentaa muodostetun kuvan muistikortille. Digikameroissa kuvakenno korvaakin filmikameroissa käytetyn filmin.

Kuvakennoja löytyy jos jonkin kokoisia, ja ne merkitään usein kirjainlyhentein, esim.: APS-H on 28,7 x 19 mm, APS-C puolestaan 23,6 x 15,7 mm.

Termistö ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa! Perustermien opettelu on hyvä aloittaa heti kuvausharrastuksen alkuvaiheilla, mutta sitä oppii hyvin myös kuvauksen aikana, erityisesti ammattilaisen johdolla. Tässä muutama konkreettisempi vinkki PetaPixeliltä onnistuneiden kuvien ottoon:

Älä pelkää mennä lähelle

Kuten kuuluisa kuvajournalisti Robert Capa on sanonut: "Jos kuvasi eivät ole tarpeeksi hyviä, olet liian kaukana." Jos kuvasi eivät vangitse katseita, ota askel tai pari lähemmäs kuvauskohdetta. Yritä minimoida kuvan tyhjä tila ja täytä se kohteella. Mitä lähempänä olet mallia, sitä paremmin hänen ilmeensä erottuvat.

Kuvaa joka päivä

Mikäli haluat kehittyä, harjoittele – ja paljon. Kuvaa niin paljon kuin voit, ei ole väliä mitä. Käytä mahdollisimman paljon aikaa kamerasi takana. Kun tekniset taitosi kehittyvät ajan myötä, kykysi kertoa kuvien avulla tarinoita kehittyy myös. Aluksi ei kannata miettiä liikaa tietyllä tyylillä kuvaamista. Kokeile eri ideoita. Sinun tyylisi - äänesi - puhkeaa lopulta kukkaan. Ja tällä tavalla se on autenttisempaa, kun se tapahtuu. –Leah Robertson

Leah Robertson on taitava melbournelaislähtöinen kuvaaja, joka erikoistuu musiikkiin ja dokumenttikuvaukseen.

Näe valo

Ennen kuin nostat kameran, tarkkaile, mistä valo tulee, ja käytä sitä hyödyksi. Oli se sitten auringosta hehkuva luonnonvalo tai lampun keinovalo, miten voisit parantaa kuviasi sen avulla? Miten valo on vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa? Korostaako se tiettyä aluetta tai luoko se mielenkiintoisia varjoja? Käytä näitä kaikki keinoja, kun haluat nostaa tavallisen kuvan seuraavalle tasolle.

Valokuvauksen opettelu: sommittelu, rajaus ja syväterävyys

Kuvan sommittelu eli kompositio tarkoittaa kohteiden sijoittelua kuvassa. Taitava sommittelija ohjaa siis katsojan huomion ennalta valittuihin kohtiin.

Kyseessä onkin yksi valokuvauksen perusteiden keskeisimmistä käsitteistä.

Sommittelun myötä kuva on helposti ymmärrettävissä tai vaihtoehtoisesti se korostaa tiettyä tilannetta välttämällä epämieluisia elementtejä, kuten autoa tai rakennusta.

Sommittelu ja rajaus kulkevat käsi kädessä.

Valokuvauksessa kehittyminen ei ole vaikeaa: kun aloitat, tunnet varmasti käyttäväsi tekniikkaa, jota et oikein ymmärrä. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä esimerkiksi maisemakuvauksen yksi kultaisista säännöistä on ns. kolmanneksen sääntö.

Tekniikassa kuva jaetaan yhdeksään yhtä suureen osaan pysty- ja vaakasuunnassa, maisemakuvassa taivaalle voi olla varattuna esim. 1/3 ja maalle 2/3, ja kuvan keskeisimmät tapahtumat asetetaan viivojen neljälle risteyskohdalle. Joissakin kameroissa kolmannessäätöön liittyvä ruudukko löytyy sisäänrakennettuna.

Kultainen noutaja kalliolla.
Noudattaako tämä kuva mielestäsi kolmanneksen sääntöä? (Kuva: Unsplash/Kevin Noble)

Tätä sääntöä käyttäessä kuvattavan kohteen tai liikkuvan objektin rajaaminen on välttämätöntä. Se tarkoittaa syväterävyyden hallintaa, toisin sanoen himmentimen aukon koon sekä suljinajan nopeuden muuttamista. Voit esimerkiksi valita, haluatko maksimoida syväterävyyden vai häivyttää pääkohteen takana ja edessä olevia yksityiskohtia suurella aukolla.

Viimeinen tärkeä elementti on valo. Kontekstista riippuen valotusaika estää, ettei kuvasta tule liian valoisa tai liian tumma. Yökuvaukselle sopivat pidemmät valotusajat, jotta valoherkälle kennolle tai filmille lankeaa tarpeeksi valoa. Kirkkaammilla keleillä sekä liikkuvien kohteiden kanssa kannattaa puolestaan suosia lyhyempiä aikoja.

Tämä riittää teoriasta - kuinka onnistunut muotokuva tai maisemakuva sitten otetaan?

Vinkkejä muotokuvien ottamiseen

Yksi kuvaamisen perussäännöistä on pysyä paikallaan ennen laukaisimen painamista. Liikkuminen voi aiheuttaa epäterävyyttä ja saatat missata erinomaisen otoksen. Pidätä hengitystä, kun nostat kameran kasvoillesi, jotta minimoit tapahtuvaa liikettä.

Muotokuvissa käytetään usein jalustaa ja ihan syystä. Tässä on meidän vinkkimme, kuinka ottaa muotokuvia ammattilaisen otteilla.

 • Käytä suurta aukkoa (noin. f/2,8–f/5,6), ja ota siitä kaikki irti käyttämällä aukon esivalintatilaa.
 • Hyödynnä heijastinta (jos kuvausbudjetti on tiukka, heijastimen voi tehdä esimerkiksi valkoisesta pahvista, jonka voi vielä peittää foliolla).
 • Tarkenna lähtökohtaisesti mallin silmiin, laajemmissa sommitelmissa päähän.
 • Jätä silmien eteen mahdollisimman paljon tilaa.
 • Ota kuva varjoisesta paikasta ja laita malli valoon.
 • Yritä ottaa mallista mahdollisimman monipuolisia otoksia erilaisista ilmeistä; leikittele ja käytä mielikuvitusta.
 • Käytä syvyysterävyyttä, luonnonvaloa ja ympäristöä apuna sommittelussa. Esimerkiksi portaikko auttaa kehystyksessä.
 • Tutustu kuvattavaan malliin: jos hän ei tunne oloaan mukavaksi, kuvistakaan ei tule hyviä.
 • Etsi paras kuvakulma: muotokuvat kannattaa tavallisesti ottaa samalta korkeudelta kuin malli, ei koskaan heidän yläpuolelta.
Vaaleahiuksisen naismallin muotokuva.
Mallin ei tarvitse aina olla muotokuvan keskellä. (Kuva: Unsplash/Jens Lindner)

Vinkkejä maisemakuvien ottamiseen

Onko olemassa parempaa lahjaa kuin kaunis maisemakuva?

Sinun ei tarvitse olla ammattivalokuvaaja ottaaksesi upeita maisemakuvia tai ikuistaaksesi kauniita hetkiä. Nykyään monien kamerojen automaattitila helpottaa ymmärtämään oikeanlaisen maisemakuvan ottamista.

Tässä muutama vinkki maisemakuvauksen aloittamiseen:

 • Tarkastele alueen valotusta, jotta ymmärrät sen piirteet, tunnelman ja värit.
 • Hyödynnä kolmanneksen sääntöä.
 • Älä kuvaa horisonttia kuvan keskelle.
 • Vältä keskipäivän kuvia: ilta- tai aamuhämärä tarjoavat parempia värejä.
 • Keskity säähän: usvan, sateen ja tuulen aiheuttamat värit ja kontrastit voivat tehdä kuvasta paremman.
 • Käytä suotimia, jotka muun muassa vähentävät heijasteita tasapainoisista pinnoista ja korostavat värejä.
 • Kuvasta saa rikkaamman, jos etualankin yksityiskohdat korostuvat.
 • Valitse päivän paras hetki: värit ja valot vaihtelevat päivän mittaan, joten ota samasta paikasta kuvia eri kellon- ja vuodenaikoina.
 • Älä valitse aina laajakulmaobjektiivia: laaja kuva-ala tarjoaa lähtökohtaisesti kauniin ja leveän kuvan, mutta kauempana olevaan kohteeseen zoomaaminen tuo kuviin mielenkiintoista vaihtelua.
 • Älä kuvaa pelkästään silmien tasolta: kokeile ottaa kuvia ylempää tai lähempänä maanpintaa, niin löydät uudenlaisia kuvakulmia.

Vaikka olisit todella tyytyväinen kuviisi, ne kannattaa aina viimeistellä kuvankäsittelyssä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kontrastin lisäämistä, värien korjaamista tai horisontin suoristamista; vinossa oleva horisontti tekee kuvasta levottoman, joten se kannattaa aina korjata jo kuvausvaiheessa tai viimeistään jälkikäteen.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.