On paljon mitä sinun tulee huomioida, jos haluat oppia sujuvaa espanjaa nopeasti. Jos olet jo opiskellut ranskan kieltä, Cervantesin kielen opiskelu saattaa olla sinulle helpompaa. Tähän on monta syytä, mutta yksi tärkeimmistä on se, että ranska ja espanja kuuluvat molemmat romaanisiin kieliin. Niillä on siis yhteinen kantakieli: latina.

Vieraan kielen oppiminen ei ole helppo tehtävä, mutta opiskelijat, jotka ovat jo opiskelleet ranskaa, ovat etulyöntiasemassa. Ranskan ja espanjan kielillä on monia yhtäläisyyksiä, erityisesti sanastossa (espanjankieliset sanat, lauseet, sanonnat) ja kieliopissa (adverbit, ilmaukset, syntaksi…).

Jos opiskelit ranskaa koulussa ja haluat oppia puhumaan espanjan kieltä kuin ammattilainen, voit olla varma, että olet onnekkaassa asemassa. Espanjankielisiä sanoja löytyy myös ranskan kielestä ja toisin päin.

Espanja on foneettinen kieli. Tämä tarkoittaa, että sitä kirjoitetaan kuten lausutaan. Suomea äidinkielenään puhuville espanja on siis helppo kieli oppia – ainakin mitä tulee lausumiseen. Espanja on maailmalla erittäin suosittu opiskeltava kieli – oikeastaan yksi suosituimmista ympäri maailman.

Älä unohda sitä, että espanjalla on yli 440 miljoonaa natiivipuhujaa. Lisäksi se on kahdenkymmenen maan virallinen kieli. Lisäksi espanjaa käytetään virallisena kielenä päivittäin monissa kansainvälisissä organisaatioissa, kuten Euroopan unionissa, Yhdistyneissä kansakunnissa ja Maailman kauppajärjestössä.

On siis selvää, että espanjan oppimisesta on paljon hyötyä. Jos kuitenkin pelkäät, että kyseessä olisi ylitsepääsemätön haaste, älä huoli – kouluaikojen ranskantunnit voivat auttaa sinua!

Tutustutaan siis espanjan ja ranskan kielten samankaltaisuuksiin.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Espanja
Carito
5
5 (3 arvostelua)
Carito
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cynthia
5
5 (1 arvostelua)
Cynthia
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janika
Janika
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meeri
Meeri
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Senni
Senni
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Samuel
Samuel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
21€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carito
5
5 (3 arvostelua)
Carito
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cynthia
5
5 (1 arvostelua)
Cynthia
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janika
Janika
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meeri
Meeri
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Senni
Senni
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Samuel
Samuel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
21€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Kuinka samanlaisia espanjan ja ranskan kieli ovat? Yhteinen romaaninen kieliperhe

Jos olet entinen ranskanopiskelija ja haluat alkaa opiskella espanjaa verkossa tai yksityisopettajan johdolla, sinua saattaa kiinnostaa tutustua yhteiseen taustaan näiden kahden kielen välillä.

Miksi ranska ja espanja ovat niin samanlaisia? 

Tähän on olemassa yksinkertainen vastaus: nämä kaksi kieltä (kuten myös moni muu, kuten italia ja romania) ovat samanlaisia, sillä ne polveutuvat yhteisestä kantakielestä: latinasta.

Mennään ajassa taaksepäin. Ennen Rooman imperiumin kukistumista moni latinan kielen variantti alkoi levitä Euroopassa. Tarkemmin sanottuna tämä tapahtui 500- ja 800-lukujen välillä, aikana, jolloin ranska ja espanja levisivät ympäri maailman kolonisaation myötä.

Espanjan kielen haltuunottoa helpottaa myös kielessä käytettävät aakkoset. Tämä voi vaikuttaa itsestäänselvältä, mutta tämä on tärkeää muistaa. Kummassakin kielessä on käytössä sama 26-kirjaiminen kirjaimisto ja näin ollen sama kirjoitusjärjestelmä. Tämä tosiasia helpottaa espanjan kielen oppimista meillä, jotka myös käytämme samaa latinalaista aakkostoa: kyrillisillä kirjaimilla tai esimerkiksi kiinassa ja japanissa käytettävillä kanjeilla ja tavuaakkosilla kirjoitettavat kielet ovat hitaampia oppia, koska opeteltavaksi tulee myös uusi kirjoitusjärjestelmä.

Ranska ja espanja ovat kielisukulaisia, jotka polveutuvat samasta kantakielestä: latinasta.
Latina on kaikkea muuta kuin kuollut kieli - sen perintö elää ympäri maailman, muun muassa ranskan ja espanjan kielissä. Kuva: SnappyGoat

Espanjan kielessä on kuitenkin muutamia omia kirjaimia, esimerkiksi ñ, ja ll-äänne: Como se llama? 

Kuvittele opiskelevasi esimerkiksi arabiaa, venäjää, kiinaa tai japania: uuden kirjoitusjärjestelmän oppimiseen kuluu runsaasti aikaa, kuten myös vieraiden sana- ja lausejärjestysten opetteluun!
Espanjan ja ranskan kielten välillä on myös samanlaisia kielioppipiirteitä, kuten:

 • Useat menneen ajan muodot
 • Konjunktiivin käyttö samanlaisissa tilanteissa
 • Adjektiivi tulee usein ennen substantiivia
 • ”Sinä”-sanalla on useita funktioita

Nämä monet samankaltaisuudet tekevät espanjan oppimisesta entisille ranskan opiskelijoille vielä helpompaa kuin muille.

Eräs yhteinen piirre: puheen painotukset. Molemmissa kielissä sanoja painotetaan sen mukaan, mitä ja miten halutaan sanoa. Espanjan kielessä on viisi erilaista painotustapaa eli aksenttia.

Kaikki nämä samankaltaisuudet tekevät espanjasta hyvin helppoa oppia, jos on jo opiskellut jonkin verran ranskaa.

Kuinka samanlaisia espanjan ja ranskan kieli ovat? Yhteinen sanasto

Opiskelijat, jotka ovat aiemmin opiskelleet ranskaa, huomaavat nopeasti tuntevansa jo osan espanjan sanastosta!

Espanjan kielen oppiminen ranskan sanaston kautta

Jos sinulla on osaamista ranskan kielessä ja olet joskus matkustanut espanjankieliseen maahan, olet saattanut yllättyä paikallisen sanaston tuttuudesta.

Espanjan kielen sanoja löytyy ranskan kielestä maantieteellisten syiden vuoksi.

Kuten tiedämme, ranskalla ja espanjalla on yhteinen raja ja vieläpä yhteinen maantieteellinen alue: Baskimaa! Vaikka baskimaalla on oma uniikki kielensä, tämä ei tarkoita sitä, etteikö ranskan ja espanjan kielillä olisi ollut vaikutusta molemmin puolin Pyreneiden niemimaata.

Tähän on historiallisia syitä. Sadat tuhannet espanjalaiset siirtolaiset muuttivat Ranskaan 1900-luvulla parempien elinolosuhteiden toivossa. He halusivat paeta Francon diktatuuria ja työskennellä. Tämä perintö on edelleen nähtävissä ranskan kielessä.

Oppivatko ranskaa puhuvat espanjaa helpommin?

Kyllä ja eivät. Espanjankieliset sanat, jotka esiintyvät myös ranskan kielessä, edustavat pienenpientä osaa koko sanastosta, eikä tämä riitä Cervantesin kielen täydelliseen hallitsemiseen.

Varmaa kuitenkin, että jos haluat oppia espanjaa nopeasti, se on helpompaa, jos puhut ranskaa. Ainakin helpompaa kuin esimerkiksi kiinan oppiminen.

Esimerkkejä espanjan kielen sanoista, jotka esiintyvät myös ranskan kielessä:

 • La fiesta
 • Les tapas
 • La paëlla
 • Le guacamole
 • Le gaspacho
 • Le chorizo
 • Les churros
 • Le flamenco
 • Le tango
 • Le patio
 • La corrida
 • Cafétéria
 • Embargo
 • Canyon
 • Rodéo

Lista ei ole tyhjentävä – jos haluat täydentää sitä, voi olla aika reppureissata läpi Ranskan ja Espanjan ja opiskella kummatkin romaaniset kielet!

Löydä juuri sinulle sopivat espanjan kurssit!

Flamenco on perinteinen espanjalainen tanssi. Kuva: Unsplash/Jennie Clavel
Flamenco on monelle tuttu käsite jo ennen espanjan opintoja. Kuva: Unsplash/Jennie Clavel

Varo sekaannussanoja, petollisia ystäviä!

Samanlaiset sanat kielten välillä auttavat ranskaa opiskelleita ymmärtämään ja kehittymään espanjan kielessä helposti. Pienen päättelyn avulla opiskelijat voivat arvata esimerkiksi seuraavien sanojen merkityksen:

 • Un accident = un accidente
 • Vendre = vender

Kuitenkaan o- tai a-kirjaimen lisääminen sanan loppuun ei tee ranskankielisestä sanasta espanjankielistä. Tämä ei valitettavasti toimi läheskään aina!

Kylä-sanaa tarkoittava ”a village” ei ole ”a villagio” Salvador Dalin kielessä!

On olemassa myös muutamia sudenkuoppia niille espanjan opiskelijoille, jotka jo puhuvat ranskaa. Ja, kuten monissa muissakin vieraissa kielissä, tuntemiamme sanoja muistuttavat sanat eivät välttämättä tarkoita lainkaan samaa.

Tässä lista valesukulaisista espanjan ja ranskan kielten välillä:

 • Cama espanjaksi = chambre ranskaksi
 • Caramelo = un bonbon
 • Debil = fragile
 • Figura = forme

Myös englanninkielisten sanojen suhteen kannattaa olla varovainen. Jos näet sanan ”actual” (todellinen, varsinainen) espanjankielisessä tekstissä, ei kannata olettaa, että sen merkitys on sama kuin englannin kielessä. Itse asiassa englanninkielinen käännös espanjan sanalle “actual” on current (tämänhetkinen, nykyaikainen, ajankohtainen). ”Pretender” espanjaksi ei myöskään tarkoita teeskentelyä (to pretend). Se tarkoittaa ”to attempt”, yrittää.

Ranskan kielestä polveutuvat espanjan kielen sanat

Toisaalta espanjan kieli on ominut monia asioita Molièren kielestä. Samankaltaisuudet espanjan ja ranskan kielten välillä toimivat molempiin suuntiin!

Jos olet opiskellut ranskaa koulussa, tulet aivan ensimmäisillä espanjan oppitunneillasi huomaamaan, miten läheisiä sukukieliä ranska ja espanja ovat.

On myös ranskankielisiä sanoja, joiden korostus muuttuu, kun ylitetään Espanjan ja ranskan raja:

 • menú
 • avión
 • camión
 • cliché

Kuinka oppia espanjaa ilman kulttuurikylpyä Pyreneiden niemimaalla?

Espanjan kulttuuria ei voi erottaa kielen opiskelusta.

Espanjan kulttuuri on enemmän kuin läsnä ympäri maailman. Useimmissa kaupungeissa on espanjaa puhuvia yhteisöjä, jotka mainostavat mielellään kieltään ja kulttuuriaan erilaisilla tapahtumilla ja festivaaleilla. Nämä ovat hienoja tilaisuuksia oppia uutta Espanjan kulttuurista ja kielestä!

Paella on perinteinen espanjalainen herkku. Kuva: Kaitlin Dowis/Pixabay
Espanjalainen keittiö kannattaa ottaa osaksi oppimiskokemusta. Miltä kuulostaa herkullinen katkarapu-simpukkapaella? Kuva: Kaitlin Dowis/Pixabay

Mikset vierailisi esimerkiksi espanjan kielikahvilassa tai espanjalaisen kulttuurin festivaaleilla tapaamassa muita espanjanopiskelijoita ja natiivipuhujia? Keskustelu on loistava keino kehittää kielitaitoa. Tietoa tapahtumista saa esimerkiksi Suomen Espanjan suurlähetystön verkkosivuilta ja muualta internetistä.

Yksi tapa on myös hypätä lentokoneeseen ja matkustaa espanjankieliseen maahan, jossa sinun ei luonnollisesti tarvitse etsiä espanjaa puhuvaa yhteisöä: se on kaikkialla ympärilläsi! Hyödynnä lentotarjoukset ja suuntaa suoraan Espanjan kielen sydämeen.

Espanjan opiskelu verkossa on myös hyödyllistä!

Keskustelut espanjaa puhuvien kanssa hyödyttävät sinua seuraavasti:

 • Opi espanjaa helposti
 • Edisty nopeasti ja opi kielen eri sävyt
 • Harjoittele kieltä päivittäin
 • Kuule ja koe tärkeitä asioita espanjalaisesta kulttuurista

Jos opiskelit ranskaa koulussa ja haluat nyt opiskella espanjaa, espanjankieliseen maahan matkustaminen tai paikallisen yhteisön jäsenten tapaaminen voi olla hyvä ratkaisu sinulle! Niin ranskan kuin espanjankin osaamisesta on hyötyä myös työelämässä – mikset hakeutuisi työpaikkaan, jossa pääset käyttämään molempia?

Olemme varmoja, että sinulla on vielä paljon opittavaa espanjalaisesta kulttuurista ja sen rikkauksista, joten mikset ottaisi espanjan online-kursseja ja suunnittelisi pientä matkaa Espanjaan? Tämä parantaa työmahdollisuuksia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin!

Ei ole olemassa valmista vastausta siihen, kuinka kauan espanjan oppiminen kestää, mutta voit aina hyödyntää kaikki saatavilla olevat mahdollisuudet tielläsi espanjan kielen sujuvaan osaamiseen.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (2 arvio(t))
Ladataan...

Milla

Olen intohimoinen kirjoittaja-kääntäjä. Osaamiseni keskittyy vapaa-ajan aiheisiin, kuten taiteeseen ja kulttuuriin.