Kun opiskelet portugalia esimerkiksi yliopistossa tai kansalaisopistossa, voi joskus tuntua siltä, ettei kaikki tunneilla saatu tieto vain kerta kaikkiaan jää muistiin. Tämän seurauksena voi helposti tulla tunne, ettei oppitunneista saa kaikkea irti. Tällaiset huolet ovat täysin ymmärrettäviä ja luonnollisia, sillä uuden kielen oppiminen on aina pitkä prosessi, joka vaatii yleensä runsaasti aikaa, työntekoa ja ennen kaikkea toistoja.

Aivan kuten minkä tahansa muunkin asian harjoittelussa, myös kieltenopiskelussa enempi on parempi. Mitä enemmän kieltä harjoittelee ja käyttää, sitä paremmaksi kielenkäyttäjäksi tulee. Kieltenopiskelun realiteetteihin kuuluu myöskin se, ettei kaikkea voi luokkahuoneessa – pelkät portugalin tunnit eivät siis riitä, vaan tarvitaan myös säännöllistä itsenäistä harjoittelua ja aiemmin opitun kertaamista luokkahuoneen ulkopuolella.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Portugali
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Siru
Siru
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafael
Rafael
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carolina
Carolina
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julio
5
5 (35 arvostelua)
Julio
8€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inês
5
5 (18 arvostelua)
Inês
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafhael
5
5 (2 arvostelua)
Rafhael
3€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gokhan
5
5 (1 arvostelua)
Gokhan
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Siru
Siru
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafael
Rafael
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carolina
Carolina
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julio
5
5 (35 arvostelua)
Julio
8€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inês
5
5 (18 arvostelua)
Inês
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafhael
5
5 (2 arvostelua)
Rafhael
3€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gokhan
5
5 (1 arvostelua)
Gokhan
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Kertaus on opintojen äiti myös portugalissa

Yksi tärkeimmistä asioista uuden kielen, kuten portugalin, opiskelussa on kertaus– useimmat meistä eivät nimittäin voi mitenkään oppia kaikkea kerralla. Kyse on siis vain siitä, että opiskeltuja asioita käy läpi uudelleen kunnes ne jäävät mieleen. Kertausta kaipaavat aiheet riippuvat täysin opiskelijasta: joillekin aikamuodot ovat haastavia, toiset kaipaavat harjoitusta erityisesti ääntämisessä ja jotkut muut puolestaan haluavat kerryttää sanavarastoaan.

Tämä on erityisen tärkeää kieltenopiskelussa, sillä kielen perusteiden on oltava kunnossa ennen kuin opiskelussa etenee edistyneemmille tasoille. On siis ehdottoman tärkeää hallita perusasiat, kuten verbintaivutus, lause- ja virkerakenne sekä keskeistä perussanastoa.

Kertaamisen ei kuitenkaan tarvitse olla rakettitiedettä: se voi yksinkertaisesti olla sitä, että tutkii omia muistiinpanoja tai muita oppimateriaaleja edellisiltä portugalin tunneilta. Kun muistiinpanojen kertaamiseen käyttää säännöllisesti aikaa, huomaa varmasti, että sanat, fraasit ja muut kielioppiasiat muistuvat mieleen paremmin.

Hauska tapa harjoitella aiemmin opittuja asioita voisi esimerkiksi olla opettelukortit eli flashcards. Toiselle puolelle korttia kirjoitetaan kysymys tai muu ratkottava asia, ja kääntöpuolelle oikea vastaus. Tällaisia kortteja voi askarrella paperista tai hyödyntää netistä löytyviä työkaluja. Jos onni on myötä, netistä saattaa jopa löytyä jonkun muun tekemiä kortteja, joita voi käyttää omassa opiskelussa!

Parhaat menetelmät riippuvat loppujen lopuksi täysin opiskelijasta – yhden ihmisen portugalin opiskelu voi näyttää aivan erilaiselta kuin toisen. Opiskelumenetelmissä vain mielikuvitus on rajana, sillä hyvää materiaalia opiskeluun on tarjolla monessa eri muodossa. Vaikka portugalin opiskelun aloittaminen tuntuisikin alkuun hankalalta, ei hätää, sillä valinnanvaraa on!

Ylhäältä päin kuvattu henkilö kannettavan tietokoneen ja muistivihon äärellä
Omatoiminen portugalin kertaus on aina tärkeää, jotta opiskellut asiat painuisivat muistiin. (Kuva: Unsplash / ConvertKit)

Opi portugalia netissä

Nykypäivänä tieto on siirtynyt verkkoon, joten sitä kannattaa kieltenopiskelijoidenkin ilman muuta hyödyntää. Internet on pullollaan portugalin kieleen liittyvää tietoa ja oppimateriaalia!

Netistä löytyy esimerkiksi kieliharrastajien keskustelupalstoja, joilla kokeneet tai äidinkieliset puhujat jakavat neuvoja aloittelijoille. Saatavilla on myös erilaisia oppimateriaaleja ja harjoituksia, jotka ovat kaikkien saatavilla. Suomalaisille suunnattua portugalin oppimateriaalia toki löytyy, mutta ehdottomasti suurimpaan valikoimaan pääsee käsiksi, jos opetuksen apukielenä käyttää englantia.

Myös erilaisia opetusvideoita on suuri määrä esimerkiksi YouTubessa. Tällaiset videot on suunnattu nimenomaan kieltä vasta opiskeleville, ja ne ovat kätevä tapa oppia muun muassa sanastoa ja ääntämistä. Käynnistä siis video ja harjoittele ääneen!

Aivan oma lukunsa ovat kielenoppimissovellukset, kuten Duolingo. Sovellukset kulkevat aina mukana puhelimessa, ja niiden avulla voi harjoitella vaikkapa junamatkalla tai lounastauolla. Osa sovelluksista on ilmaisia, kun taas osa on maksullisia. Kannattaa huomata, että jotkut sovellukset ovat vain osittain ilmaisia: kaikkiin tehtäviin ja materiaaleihin pääsee käsiksi vain maksua vastaan. Sovelluksia etsiessä kannattaa käyttää muiden käyttäjien arvioita apuna!

Henkilö puhelin kädessään kahvikupin äärellä
Mobiilisovellukset ovat hauska ja kätevä tapa oppia portugalia. (Kuva: Unsplash / Rohit Tandon)

Uppoudu portugalinkieliseen maailmaan

Portugalin opiskelun ei suinkaan tarvitse olla pelkkää kielioppisääntöjen ja sanaston pänttäämistä. Yksi parhaista tavoista oppia portugalia nimittäin on ympäröidä itsensä portugalinkielisellä sisällöllä – parhaiten se onnistuu matkustamalla Portugaliin tai vaikkapa Brasiliaan. Kieltä oppii väkisinkin, kun kaikkialla ympärillä on äidinkielistä puhetta ja tekstiä: hyödyllisiä sanoja ja fraaseja tarttuu mukaan katukylteistä, ravintoloiden ruokalistoista ja kanssakäymisestä paikallisten kanssa.

Aina ei ole mahdollista matkustaa, ja sitä paitsi paikallisten kanssa keskustelu on luonnollisesti vaikeaa, jos on vielä aivan vasta-alkaja. Myös portugalin tuntien hinta voi joillekuille olla kynnyskysymys. Vaikka matkalle ei pääsisikään tai tunteja ei voisikaan ottaa niin monia kuin ehkä haluaisi, ei kuitenkaan hätää – portugalin kielen opiskelu onnistuu myös kotisohvalta käsin, ja mikä parasta, opiskelussa voi yhdistää huvin ja hyödyn.

Portugalinkieliset tv-ohjelmat ja elokuvat ovat paitsi viihdyttäviä, myös erittäin hyödyllisiä kielen oppimisen kannalta. Sarjat ja elokuvat ovat erityisen hyviä siksi, että niiden avulla pääsee kuulemaan äidinkielisten puhujien ääntämistä ja oppimaan samalla kulttuurista. Jos itse on vielä vasta-alkaja, on hyvä idea pitää tekstitykset päällä, mutta kun kielitaitoa karttuu, niiden poistaminen on hyvä keino kasvattaa vaikeusastetta.

Lissabonilaista kaupunkimaisemaa vaaleine rakennuksineen
Matka portugalinkieliseen maahan on loistava, muttei suinkaan ainoa tapa harjoitella portugalia. (Kuva: Unsplash / Liam McKay)

Televisioviihteen ohella portugalinkieliset kirjat ovat loistavaa opiskelumateriaalia. Vaikka itse olisikin jo aikuinen, ei ole ollenkaan hassumpi idea aloittaa harjoittelu lukemalla lastenkirjoja – ne ovat yleensä verrattain lyhyitä ja yksinkertaisella kielellä kirjoitettuja. Kielitaidon karttuessa vaikeusastetta voi nostaa siirtymällä haastavampiin romaaneihin ja vaikkapa runoihin. Jos lukeminen tuntuu työläältä, alkuvaiheessa voi olla hyvä idea pitää portugalinkielisen version rinnalla englannin- tai mahdollisuuksien mukaan myös suomenkielistä versiota. Vähintäänkin sanakirja on aina hyvä idea pitää lähettyvillä!

Varsinaisen oppimateriaalin ohella internet on todellinen aarreaitta myös viihteen ja ylipäätään informaation saralla. Jos vaikkapa blogit tai videoblogit ovat itselle mieleen, miksi ei alkaisi seurata jotakuta portugalinkielistä sisällöntuottajaa? Myös omat jo olemassa olevat harrastukset voi yhdistää kielenopiskeluun: jos esimerkiksi harrastaa videopelien pelaamista, voi pelin kielen vaihtaa portugaliksi ja kerryttää sanavarastoaan pelien tiimellyksessä.

Oli kyseessä sitten ulkomaanmatka, tv-ohjelma, kirja tai blogiteksti, yhteistä näille kaikille on, että jokainen pääsee valitsemaan niiden joukosta juuri itseä kiinnostavaa sisältöä. Kun itselle mieluista katsottavaa tai luettavaa löytyy, ei opiskelu edes tunnu opiskelulta! Syyt opiskella portugalia ovat moninaiset ja riippuvat täysin opiskelijasta, joten opiskelumateriaalia etsiessä kannattaa pohtia omia kiinnostuksen kohteita ja valita itseä kiinnostavaa sisältöä.

Kaksi henkilöä sohvalla katsomassa videota puhelin näytöltä
Sarjat ja elokuvat ovat hauska tapa oppia portugalia. (Kuva: Unsplash / Alex Suprun)

Hanki portugalin yksityisopettaja

Jos omaan itsenäiseen harjoitteluun kaipaa henkilökohtaista tukea, on portugalin yksityisopetus aina oiva vaihtoehto. Opettajan etsintään Superprof on hyvä apuväline, sillä se on eri aihealueiden yksityisopettajat ja oppilaat yhdistävä alusta. Opetusta on saatavilla monella tasolla, joten siitä voivat hyötyä niin vasta-alkajat, haasteita kohdanneet edistyneemmät oppijat kuin nekin, joilla tavoitteet ovat korkealla. Yksityisopetus voi olla toimiva vaihtoehto esimerkiksi, jos mielessä on aiempien opintojen kertaus ylioppilaskokeita varten, yliopiston valintakokeisiin osallistuminen tai portugalinkieliseen maahan muttaaminen tulevaisuudessa.

Yksi yksityisopetuksen parhaista puolista on, että opetus räätälöidään aina kyseessä olevan opiskelijan tarpeiden mukaiseksi. Superprofin kautta hankittu hyvä portugalin yksityisopettaja voi auttaa monissa eri kielen osa-alueissa, kuten sanasto, fraasit, lauseenmuodostus, ääntäminen ja aikamuodot. Opiskelu on tehokasta, kun tunneilla keskitytään juuri niihin asioihin, joita opiskelija haluaa erityisesti oppia tai joissa kertaus on vielä paikallaan.

Kun etsii opettajaa, kannattaakin jo ennakkoon pohtia omia tavoitteita – tämä auttaa löytämään juuri itselle sopivan opettajan. Jos esimerkiksi omassa työssä on tekemisissä Brasiliasta kotoisin olevien henkilöiden kanssa tai tulevaisuuden haaveena on muuttaa Brasiliaan, kannattaa valita nimenomaan brasilianportugalia puhuva opettaja. Jos taas on valmistautumassa yliopiston valintakokeisiin, on luonnollisesti hyvä idea valita opettaja, joka tietää, millaisten asioiden hallintaa tällaisissa kokeissa edellytetään.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.