Kun puhumme eurooppalaisista kielistä, saattaa portugali joskus ehkä jäädä hieman paitsioon. Tämä saattaa johtua siitä, ettei portugali yllä edes kymmenen puhutuimman kielen joukkoon Euroopan alueella. Tästä huolimatta portugalin kielen osaaminen on erittäin arvokas taito ja syitä opiskella portugalia on monia, sillä niin uskomattomalta kuin se saattaakin kuulostaa, on portugali maailmanlaajuisessa vertailussa kymmenen puhutuimman kielen joukossa!

Tämä johtuu siitä, että portugalia puhutaan monessa muussakin maassa kuin Portugalissa. Merkittävin puhuja-alue on Brasilia, mutta puhutaan kieltä myös Afrikassa ja Aasiassakin. Puhujia on pitkälti yli 200 miljoonaa, mikä tarkoittaa, että puhujia on enemmän kuin esimerkiksi saksalla, venäjällä ja japanilla. Merkittävimmät variantit ovat brasilianportugali ja niin sanottu Portugalin portugali.

Kyseessä on siis kieli, jonka osaamisesta on hyötyä paitsi Portugalissa, myös Etelä-Amerikassa ja muillakin mantereilla. Tähän blogiartikkeliin olemme koonneet hyviä vinkkejä niille, joita portugalin opiskelun aloittaminen kiinnostaa!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Portugali
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Siru
Siru
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafael
Rafael
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carolina
Carolina
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julio
5
5 (35 arvostelua)
Julio
8€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inês
5
5 (18 arvostelua)
Inês
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafhael
5
5 (2 arvostelua)
Rafhael
3€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gokhan
5
5 (1 arvostelua)
Gokhan
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Siru
Siru
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafael
Rafael
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carolina
Carolina
17€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julio
5
5 (35 arvostelua)
Julio
8€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inês
5
5 (18 arvostelua)
Inês
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rafhael
5
5 (2 arvostelua)
Rafhael
3€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gokhan
5
5 (1 arvostelua)
Gokhan
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Löydä portugalin yksityisopettaja

Vaikka portugali onkin yksi maailman puhutuimmista kielistä, on se suomalaisissa kouluissa harvinainen. Peruskoulussa ei oletusarvoisesti voi portugalin pitkää oppimäärää vieraana kielenä opiskella. Todennäköistä on, että ensimmäisen kosketuksen portugalin opiskeluun voi saada vasta lukiossa. Ylioppilaskokeissa voi suorittaa portugalin kokeen, ja lisäksi portugalilaista filologiaa voi opiskella yliopistotasolla.

Kielen alkeita ja jatkokursseja on mahdollista opiskella avoimissa yliopistoissa ja iltalukioissa. Aivan kaikkialla ei opiskelu ole mahdollista, joten portugalin yksityisopettaja on ehdottomasti harkinnan arvoinen, kun kielen opiskelun haluaa aloittaa. Yksityisopettaja on hyvä valinta myös silloin, kun alkeiskurssit on jo suoritettu, ja haluaisi jatkaa pidemmälle oppimisessa.

Itsenäinenkin opiskelu on toki aina tarpeellista ja sen avulla voi päästä pitkälle, mutta hyvien oppimistulosten varmistamiseksi on hyvä saada myös ulkopuolista opastusta muun muassa ääntämisessä ja kielenkäytön kulttuurisissa ulottuvuuksissa. Joskus voi myös olla vaikeaa itse arvioida objektiivisesti omaa kielitaitoaan vahvuuksineen ja kehityskohteineen. Jos itsenäistä opiskelua ei huomioida, yksityisopettaja on joissakin tapauksissa valitettavasti jopa ainoa realistinen tapa saada portugalin opetusta.

Praça do Comércio -aukio Lissabonissa
Portugalin opettajan löytäminen ei aina ole helppoa Suomessa (Kuva: Unsplash / João Reguengos)

Vanhanaikainen tapa opettajan löytämiseen on yksinkertaisesti katsoa ympärilleen: perinteisesti esimerkiksi oppilaitosten ja kirjastojen ilmoitustauluille on jätetty mainoksia, joissa yksityisopettajat kertovat palveluistaan. Kuten aiemminkin mainittiin, on portugali kuitenkin varsin harvinainen kieli Suomessa – muita eurooppalaisia kieliä, kuten englantia, saksaa, ranskaa ja espanjaa opetetaan moninkertaisesti enemmän kuin portugalia. On mahdollista ja jopa varsin todennäköistä, ettei portugalin opettajan mainosta noin vain löydä.

Parhaat mahdollisuudet portugalin osaajan löytämiseen lienevät yliopistoissa ja iltalukioissa, joissa kieltä ylipäätään opetetaan. Oman oppilaitoksen kieltenopettajilta kannattaa kysellä, sillä vaikka he eivät itse opettaisikaan portugalia, saattavat he hyvinkin tuntea jonkun, joka opettaa. Kysellä voi myös omilta kavereiltaan ja tutuiltaan, sillä on aina mahdollista, että joku tuntee jonkun joka taas mahdollisesti tuntee jonkun.

Myös esimerkiksi oman oppilaitoksen vaihto-opiskelijoiden joukosta voi löytyä joku, joka mielellään opettaisi omaa kieltään muille – vastapalveluksena hänelle voi opettaa suomea! Vaihto-opiskelu- ja opiskelijajärjestöt järjestävät niin kutsuttua kielikaveritoimintaa, jonka tarkoituksena on tutustuttaa maahan muuttaneita vaihto-opiskelijoita muihin saman koulun opiskelijoihin. Voisi siis olla hyvä idea tiedustella oman ammattikorkeakoulun tai yliopiston järjestöiltä tällaisesta mahdollisuudesta!

Ylhäältä päin kuvattua lissabonilaista kaupunkimaisemaa ruskeine kattoineen
Jos onni on myötä, portugalin osaajia voi löytyä vaikkapa oman oppilaitoksen vaihto-opiskelijoiden joukosta (Kuva: Unsplash / Louis Droege)

Portugalin opiskelu netissä

Vaikka perinteisetkin keinot voivat toimia, totuus on, että suurin osa informaatiosta löytyy nykyään internetistä. Varsinkin kun portugalin opettajan löytäminen voi Suomessa olla toisinaan haastavaa, on netti ehdottomasti helpoin ja nopein tapa löytää etsimänsä. Internet on lisäksi todellinen opetusmateriaalin aarreaitta, joten myös omatoiminen portugalin kertaus onnistuu mainiosti erilaisten oppaiden, videoiden ja sovellusten avulla.

Portugalin opiskelu netissä on kätevä tapa oppia kieltä, sillä nykyaikaisen teknologian avulla etäyhteydellä voi tehdä melkeinpä kaiken saman kuin kasvokkainkin opiskellessa. Etäopetuksen hyviä puolia ovat esimerkiksi:

  • Voit opiskella missä vain. Kun portugalin yksityistunnit pidetään netin välityksellä, kunhan yhteys on vakaa, ei omalla fyysisellä sijainnilla ole merkitystä: opiskella voi niin kotona, kesämökillä, kirjastossa kuin vaikkapa junan kyydissäkin.
  • Aikataulun joustavuus. Koska matkustamiseen ei tarvitse varata aikaa eikä minnekään tiettyyn paikkaan tarvitse matkustaa, on oman aikataulun suunnittelu joustavampaa.
  • Laaja valikoima opettajia. Etäopetus poistaa etäisyydet ihmisten väliltä, joten käytännössä kuka tahansa voi opiskella kenen kanssa tahansa. Kun opettajan ei tarvitse sijaita fyysisesti lähellä itseä, voi opettajaksi valita jonkun hieman kauempaakin. Opettajan ei siis esimerkiksi tarvitse olla suomalainen, sillä opetuksen apukielenä voidaan käyttää vaikkapa englantia.
Ulkotiloissa istuva henkilö tablettitietokoneen äärellä
Portugalin etäopintoja voi suorittaa vaikkapa puistossa (Kuva: Pixabay / Jess Foami)

Kun haussa on portugalin opettaja netistä, kannattaa hyödyntää alustoja kuten Superprof. Superprof on alusta, joka yhdistää yksityisopettajat ja eri aihealueiden, kuten portugalin, oppimisesta kiinnostuneet oppilaat. Alustalta löytyy niin kasvokkain kuin netin välitykselläkin opettavia portugalin osaajia. Kukin opettaja on luonut palveluun profiilin, josta oppilaat voivat lukea tarkemmin opettajan kokemuksesta, osaamisesta, menetelmistä ja ennen kaikkea hinnoista.

Etsiessä opettajaa Superprofista kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

  • Kuinka haluat opiskella? Haluatko opiskella portugalia etäyhteydellä vai kasvokkain?
  • Millaisen opettajan haluat? Jotta juuri sinulle sopiva portugalin yksityisopettaja löytyisi, kannattaa miettiä, minkätyyppinen opettaja on itselle paras: haluatko esimerkiksi portugalia äidinkielenään puhuvan tuutorin vai kenties opettajan, jolla on vuosien kokemus koulussa opettamisesta?
  • Mikä on budjettisi? Opettajat hinnoittelevat tuntejaan eri tavoin, joten tärkeää on löytää omia tarpeita vastaava opettaja parhaaseen mahdolliseen hintaan. Portugalin opetuksen hinta voi vaihdella esimerkiksi opettajan sijainnin, kokemuksen, osaamisen ja yleisen kilpailutilanteen mukaan.

Kun juuri itselle sopivan opettajan löytää, huomaa, että portugalin yksityistunnit ovat tehokas tapa oppia. Opettaja voi suunnitella tunnit juuri kyseessä olevan oppilaan tarpeiden mukaisiksi, ja huomio on koko ajan juuri kyseisessä oppilaassa. Siksi opettajalle kannattaakin kertoa jo etukäteen, minkä aihepiirien oppimisesta on erityisesti kiinnostunut: haluaako esimerkiksi lähteä aivan alkeista vai haluaako oppia tietynlaista sanastoa tai kielioppia.

Pöydällä kannettava tietokone, kirja, kynä ja kahvikuppi
Portugalin etäopiskelu on hyvä vaihtoehto perinteisen opetuksen rinnalle (Kuva: Unsplash / Nick Morrison)

Opi portugalia aidossa ympäristössä

Tunnettu fakta on, että erittäin tehokas tapa oppia kieltä on yksinkertaisesti mennä ympäristöön, jossa sitä puhutaan. Kun viettää aikaa täysin portugalinkielisessä ympäristössä, oppii kieltä väkisinkin: ympäristö tarjoaa koko ajan portugalinkielistä puhetta ja tekstiä, ja pärjätäkseen on pakko oppia kommunikoimaan muiden kanssa.

Jos haluaa sukeltaa todelliseen kielikylpyyn, voi osoittautua hyväksi ideaksi matkustaa Portugaliin tai johonkin toiseen portugalinkieliseen maahan. Esimerkiksi viikon loman aikanakin mukaan voi tarttua hyvä määrä kielitaitoa, kunhan kieltä käyttää rohkeasti! Jos toden teolla haluaa syventyä portugalin oppimiseen, on vaihto-opiskelu Portugalissa vaihtoehto. Samalla tavalla toimii myös Portugaliin muuttaminen töiden perässä, mutta kannattaa huomioida, että moneen työpaikkaan vaaditaan jo valmiiksi hyvää kielitaitoa.

Jos kielestä ei ole ollenkaan aiempaa kokemusta, voi olla hyvä idea opiskella sitä hieman ennen uuteen maahan muuttamista. Jos kieltä ei puhu muutamaa yksittäistä sanaa enempää, tulee alusta mitä todennäköisimmin hankala. Kun alkeet ovat hallussa, pääsee sisään paikalliseen kulttuuriin nopeammin ja itsellä on jo hyvä perusta kielitaidolle, jonka päälle rakentaa uutta. Jos siis portugalin kielen opiskelu kiinnostaa, tutustu rohkeasti Superprofin opettajiin ja hyppää mukaan!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.