Pilates kuuluu isojen kuntosaliketjujen ryhmäliikuntavalikoimaan, sille on pyhitetty omia studioita ja sitä voi harjoitella kotona verkossa löytyvien videoiden avulla. On vaikea löytää henkilöä, joka ei olisi vähintään kuullut pilateksesta. Jos kysyt kaveriltasi, on hän luultavasti kokeillut pilatesta. Itse olen käynyt epäsäännöllisen epäsäännöllisesti pilatestunneilla elämäni aikana. Mutta minäkään en pitkään aikaan todella tiennyt mistä pilates on alun alkujaan peräisin.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Jooga
Katri
5
5 (1 arvostelua)
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minna
5
5 (2 arvostelua)
Minna
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
142€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
5
5 (1 arvostelua)
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minna
5
5 (2 arvostelua)
Minna
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
142€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Kuka keksi pilateksen?

Joseph Pilates on pilateksen isä. Ei ole vaikea arvata mistä pilates on saanut nimensä. Joseph oli saksalainen valmentaja, joka syntyi vuonna 1883. Jo tästä voimme päätellä, että pilatesta ei ole keksitty aivan viimeisimpien vuosikymmenien aikana. Pilateksen tarinan lyhyt versio on se, että fyysiseen valmentamiseen ja liikuntaan elämänsä pyhittänyt Joseph loi pilateksen uransa aikana ja nimesi sen itsensä mukaan. Todellinen tarina ei kuitenkaan ole aivan näin suoraviivainen.

Joseph ei päässyt nauttimaan lapsuudestaan terveenä. Hänen lapsuuttaan varjostivat monet eri vaivat aina astmasta kuumeiluun. Tämä on yksi motivaation lähde sille miksi Joseph oli niin omistautunut fyysisen hyvinvoinnin kehittämiseen. Hän halusi elää terveellistä elämää, jota erilaiset vaivat eivät häiritse. Elämänsä aikana hän perehtyi moniin eri liikuntamuotoihin aina joogasta itsepuolustuslajeihin.

Nainen harrastamassa pilatesta
Pilateksen kehitti saksalainen Joseph Pilates, mutta sen suosio on lähtöisin Yhdysvalloista. Kuva: Unsplash / Olivia Bauso

Ensimmäisen maailmansodan aikana Joseph työskenteli Englannissa, mutta päätyi Saksan kansalaisena pidätettäväksi vihollisille tarkoitetulle leirille. Ilman tätä leiriä ei pilatesta välttämättä olisi olemassa siinä muodossa missä sen tänä päivänä tunnemme. Joseph oli kiinnostunut mieltä ja kehoa tasapainottavasta harjoittelusta, ja leirin aikana hän pääsi testaamaan uutta harjoittelumuotoa yhdessä muiden leirille pidätettyjen kanssa.

Sodan jälkeen Joseph pääsi takaisin Saksaan ja muutti sieltä edelleen Yhdysvaltoihin. Alkuun pilates tuli tunnetuksi tanssijoiden keskuudessa, koska se edisti hyvää ryhtiä, kehitti keskivartalon hallintaa ja auttoi ehkäisemään loukkaantumisia. Vuonna 1923 Joseph avasi ensimmäisen studionsa New Yorkiin. Tuolloin pilateksesta käytettiin nimitystä contrology eli suoraan suomeksi käännettynä 'hallinta'. Josephin studiossaan valmentamien oppilaiden avulla pilates levittäytyi yhä useamman tietoisuuteen.

Pilates - mitä se on?

Pilates on kestävyysharjoittelua, jossa tuodaan keho ja mieli yhteen keskivartalon voiman, henkisen läsnäolon, kehon linjojen, liikkuvuuden ja kehoyhteyden kehittämiseksi. Pilateksen hyötyjä ovat muun muassa tasapainoisempi keho, parempi ryhti ja vahvempi keho-mieliyhteys. Ennen kaikkea se parantaa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Pilateksen vahvuus on se, että se sopii kaikille aina huonokuntoisista ammattiurheilijoihin.

Nainen tekemässä pilateksen liikesarjaa
Pilates antaa haastetta eri kuntoisille. Kuva: Unsplash / Dane Wetton

Pilatesta voi harrastaa missä tahansa. Se ei vie paljoa tilaa, ja sen liikkeet ovat yksinkertaisia. Pilatesta voi siis harrastaa vaikka kotona mikäli lähistöltä ei löydy sopivaa pilatestuntia tarjoavaa studiota tai kuntosalia. Pilatesta voi harjoittaa yksin tai yhdessä. Se sopii liikuntamuodoksi myös kuntoutuksen yhteyteen mikä tekeekin siitä suositun lajin urheilijoiden parissa. Ennemmin pilates on kuitenkin hyvinvoivaa elämäntapaa tukeva metodi kuin vain oma liikuntalajinsa.

Joogaopettaja ja pilateksen opettaja ovat loppujen lopuksi kaksi täysin eri asiaa.

Pilateksen periaatteet

Pilates yhdistelee liikkeitä yhteiseksi kokonaisuudeksi, jotka seuraavat toisiaan vaivattomasti. Kaikki perustuu pilateksen perusperiaatteisiin. Alla esittelemme pilateksen kuusi keskeisintä periaatetta, jotka ovat core, keskittyminen, hallinta, täsmällisyys, hengittäminen ja flow. Näiden lisäksi tärkeisiin periaatteisiin kuuluu muun muassa harmonia, tehokkuus, tasapainoisuus ja tietoisuus.

Core

Pilateksen keskiössä on core eli keskivartalon käyttäminen - usein pilateksen tunneilla puhutaan myös keskustan aktivoinnista. Käytännössä "keskusta" on ymmärrettävissä kylkiluiden alla olevan vatsalihasten ja lantion alueeksi. Pilateksessa kaikki liikkeet vaativat keskustan aktivointia. Se on myös tärkeää ihan jokaisessa liikkeessä, jonka teemme arjessamme. Se kannattelee meitä, joten coren hallinta ja vahvuus ovat kehon toiminnalle erityisen tärkeää.

Keskittyminen

Keskittyminen vaatii läsnäoloa ja tietoisuutta sekä omasta mielestä kuin kehosta. Pilateksen liikkeiden suorittaminen ja niistä sujuva siirtyminen toiseen vaatii täydellistä keskittymistä. Kun tiedämme mitä olemme tekemässä ja mikä on tavoitteemme, on suorittaminen helpompaa. Läsnäolo ja keskittyminen ovatkin elämässä tärkeitä taitoja, jotka kehittyvät missä tahansa muodossa harjoitettuna ja auttavat meitä kohti mielekkäämpää elämää.

Nainen tekemässä core liikettä
Kaikessa yhdistyy pilateksen jokainen periaate. Kuva: Unsplash / Jonathan Borba

Hallinta

Pilateksessa sinä hallitset itseäsi - mieltäsi ja kehoasi. Kontrolli on tärkeä osa liikkeiden suorittamista. Tarkoitus on olla tietoinen jokaisesta kehonosasta ja hallita niitä samanaikaisesti. Kehon hallinnan taito auttaa ehkäisemään vammoja ja lisäämään kehotietoisuutta. Sen avulla saa myös lisää elinvoimaa, kun voimme tuntea olevamme täysin kontrollissa omassa kehossamme ja mielessämme.

Täsmällisyys

Liikkeiden täsmällisyys on tärkeää. Mieti hetki synkronoitua luistelua, jossa luisteluryhmät tanssivat jäällä täysin samanaikaisin liikkein. Pilateksessa on kyse sinun mielen ja kehon synkronoinnin maksimoinnista. Lisäksi liikesarjoja koskee täsmällisyys, joka liittyy samalla aiemmin mainittuihin hallintaan ja keskittymiseen. Pilateksessa on tärkeää tehdä liikkeet oikein. Hosuminen ja liika rehkiminen eivät kuulu pilatekseen.

Hengittäminen

Jos olet ollut pilatestunnilla, tiedät, että ohjaaja kertoo jatkuvasti miten tulisi hengittää. Pilateksessa käytetty hengitystapa eroaa normaalista niin sanotusta automaattisesta hengitystavastamme. Hengittämiseen keskittyminen auttaa läsnäolon harjoittamisessa. Yleensä pilateksessa uloshengitys tehdään liikettä suorittaessa ja sisäänhengitys tapahtuu palatessa lähtötilanteeseen. Monelle pilateksessa haastavinta onkin sen hengitystavan oppiminen.

Flow

Lähes aaltoileva ja jatkuva liikkeiden yhdistäminen tunnetaan pilateksessa parhaiten flow-tilana. Tätä ei kuitenkaan pidä sekoittaa siihen flow-tilaan, josta puhutaan esimerkiksi töihin uppoutumisessa. Ajatus taustalla on toki sama, mutta pilateksessa flow-tila on kokonaisvaltaisempi. Mielesi on yhteydessä kehoon, liikeradat sulautuvat toisiinsa, keho on päästä varpaisiin täydellisessä hallinnassa. Ulkopuolisen silmin pilateksen flow-tila voisi näyttäytyä täydellisenä tyyneytenä ja vaivattomuutena.

Pilateksen suosio

Josephin kuoltua hänen oppilaansa jatkoivat pilateksen menestystä perustamalla omia studioitaan ja opettamalla pilateksen saloja muille - jokainen enemmän tai vähemmän tuoden omaa tyyliään metodista mukaan. Yksi erityisen onnistunut oppilas oli taustaltaan tanssija ja toi kokemuksellaan enemmän keskittymistä flow-tilan sulavuuteen. Tämä vastaa eniten sitä pilatesta, jonka me kaikki tunnemme tänä päivänä.

Pilateksen ohjaaja korjaamassa liikettä
Liikkeiden oikea suoritustapa on pilateksessa tärkeää. Kuva: Unsplash / Annie Spratt

Oppilaat avasivat omia studioitaan ympäri Yhdysvaltoja, mutta kaikkein suosituimmaksi nousi Kalifornian Los Angelesiin perustettu studio. Los Angelesin studion suosio perustui pitkälti siihen, että Hollywoodin julkkikset kiinnostuivat siitä lyhyen ajan sisään. Näin sana lähti nopeasti kiertämään silmäätekevien piireissä ja sitä kautta ennen pitkään kaikkien tietoisuuteen. Tässä apuna oli myös median kiinnostus pilatesta kohtaan.

Median myötä pilateksesta syntyi pian sen ajan trendi, joka lähti leviämään maailmalle. Trendi, joka ei jäänyt vain sen ajan ihmeeksi. Siksi pilateksesta pääsee tänäkin päivänä nauttimaan melkein maailman jokaisessa kolkassa. Sitä harrastaa aktiivisesti miljoonia ihmisiä maailmassa aina kotivanhemmista toimitusjohtajiin ja kuntoutujista maailmanmestareihin. Jopa lapsille on suunniteltu omia pilateksen tunteja!

Pilateksen aikajana on helposti kerrottavissa:

  • Noin 100 vuotta sitten Joseph Pilates kehitti pilateksen.
  • Noin 95 vuotta sitten avattiin ensimmäinen pilates-studio.
  • Noin 40 vuotta sitten pilateksesta tuli kansainvälinen ilmiö.

Jos Joseph Pilates olisi elossa tänä päivänä, olisi selvää hänen olevan erittäin rikas ja menestynyt liikunta-alan yrittäjä. On harvoja liikuntamuotoja, jotka ovat saavuttaneet samanlaisen pitkäaikaisen menestyksen olematta laji, jossa voi kilpailla. Pilatekseen ei kuulu kilpailtavien lajien tavoin samanlaista kaupallisuutta. Se on enemmän elämäntapa ja metodi kohti parempaa hyvinvointia. Ja meidän onneksemme, se on tullut jäädäkseen.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.