Pilates on yksi suosituimmista kansainvälisistä liikuntamuodoista. Vaikka siinä ei voi kilpailla eikä se siten saa näkyvyyttä esimerkiksi "pilatesurheilijoiden" tai tapahtumien avulla, on sen suosio vain kasvanut vuosien saatossa. Pilates on aina keskittynyt ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen, ja tämän noustessa pinnalle yleiseen keskusteluun on pilateksen harrastajamäärät kasvaneet samalla.

Pilatekselle ei ole yhtä kohderyhmää vaan se sopii aivan kaikille. Uusia harrastajia tulee siis kaikista ikäryhmistä, sukupuolista ja elämäntilanteista. Se on helppo aloittaa eikä vaadi paljoa resursseja. Ymmärrettävästi kaikille sopiva liikuntamuoto ei välttämättä puhuttele kovin henkilökohtaisesti jos sitä ei ole vielä itse päässyt kokeilemaan. Sillä on kuitenkin monia hyötyjä ihan jokaiselle, joka pilatesta harjoittaa.

Jos pilates on sinulle täysin tuntematon entuudestaan niin tiivistetysti selitettynä se on kokovartalon harjoitusmuoto, jossa keskitytään niin kehoon kuin mieleen. Kaikki alkaa keskivartalon aktivoinnista, ja liikkeitä tehdään oman hengityksen mukaan rauhallisessa tahdissa. Se kehittää niin voimaa, kestävyyttä kuin liikkuvuutta samanaikaisesti. Tämän artikkelin myötä haluamme avata miksi juuri sinun kannattaisi aloittaa pilates, mistä siinä on kyse ja miten se voi muuttaa elämääsi parempaan.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Jooga
Katri
5
5 (1 arvostelua)
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minna
5
5 (2 arvostelua)
Minna
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
142€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
5
5 (1 arvostelua)
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minna
5
5 (2 arvostelua)
Minna
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
142€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Historiaa pilateksesta

Pilatesta ei ole aina kutsuttu pilatekseksi. Sen alkuperäinen nimi oli contrology eli suomeksi käännettynä hallinta. Vaikka sen alkuperäinen nimi kuvaakin pilatesta paremmin kuin hyvin, on se nimetty myöhemmin kehittäjänsä Joseph Hubertus Pilateksen mukaan. Josephin eläessä pilates ei ollut vielä niin suuressa suosiossa kuin tänä päivänä, eikä Joseph varmasti itsekään osannut kuvitella kehittämänsä liikuntamuodon leviämistä näin laajalle.

Nainen tekemässä pilatesharjoitusta
Pilates oli alunperin erityisesti tanssijoiden suosiossa. Kuva: Unsplash / Ginny Rose Stewart

Mutta kuka Joseph Pilates oli? Joseph syntyi vuonna 1883 silloiseen Saksaan. Hänen lapsuutensa kului sairastellessa. Monet sillekin ajalla vähemmän yleiset vaivat tuntuivat varjostavan Josephin elämää. Ei siis ihme, että hän myöhemmällä iällä oli omistautunut terveellisen elämäntavan kehittämiseen ja oman hyvinvointinsa edistämiseen. Tästä tuli Josephille myös ura. Hän toimi valmentajana ja harrasti monia eri urheilulajeja.

Työnsä puolesta Joseph päätyi Englantiin, jossa hänet kuitenkin pidätettiin vankileirille ensimmäisen maailmansodan sytyttyä. Ei niin paljon huonoa ettei jotain hyvääkin, sillä tuolla kyseisellä leirillä Joseph kehitti pilateksen alkumuodon. Päästyään myöhemmin vapauteen hän muutti Yhdysvaltojen New Yorkiin ja perusti sinne kaikkien aikojen ensimmäisen pilatesstudion. Tuo studio on olemassa vielä tänäkin päivänä. Joseph on myös kirjoittanut kirjan pilatekseen liittyen siihen aikaan, kun sen nimi oli vielä contrology.

Pilateksen periaatteet

Samalla tavalla kuin jalkapallossa on kansainväliset säännöt, on myös pilateksessa perusperiaatteet. Näiden avulla pilates pysyy samanlaisena ajasta ja paikasta toiseen. Periaatteet nivoutuvat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, joka tarkoittaa sitä, että ne ovat läsnä pilateksen harjoittamisessa samanaikaisesti. Ilman yhtä ei ole toista. Pilateksen perusperiaatteita ovat core, hengittäminen, keskittyminen, täsmällisyys, flow ja hallinta.

Nainen tekemässä core liikettä
Hyvä keskivartalon hallinta tukee kehon toimintaa. Kuva: Unsplash / Wesley Tingey

Core & Hengittäminen

Jos ensikertalaiselta kysytään mitä pilatestunnista jäi mieleen niin tyypillisimmin vastaus sisältää maininnan hengittämisestä sekä coresta eli keskivartalon käytöstä. Jopa ulkopuolisen on helppo tunnistaa pilatestunti sen ainutlaatuisesti hengitystavasta. Syvät sisään- ja uloshengitykset auttavat rauhoittumaan ja pysymään läsnä. Onhan tämä todistettu jo terveysalan ammattilaistenkin suosittelemilla hengitysharjoituksilla, joita käytetään muun muassa ahdistuksen lievittämiseen.

Pilatestunti ja kaikki sen harjoitukset lähtevät liikkeelle keskivartalon aktivoinnista. Vaikka keskivartalo on automaattisesti lähes kaikissa liikkeissä mukana, on sen tietoinen aktivointi avuksi liikkeiden suorittamisessa. Niin kuin esimerkiksi painoharjoittelussa, on vaikutuksen alla olevan lihaksen tunteminen tärkeää kehittymisen kannalta. Lisäksi keskivartalon hallinta ja voima auttavat ehkäisemään lihasten epätasapainoa.

Keskittyminen & Täsmällisyys

Keskittyminen ja täsmällisyys voivat äkkiseltään kuulostaa samoilta asioilta, mutta sitä ne eivät täysin ole pilateksessa. Monet pilateksen periaatteet ovat hieman abstrakteja ja kaipaavat selitystä rinnalleen. Kokeneet pilatesohjaajat kertovat myös periaatteista tuntien aikana, joten pilatesta harrastavan ei tarvitse niitä erillisellä ajalla opiskella saadakseen kaiken irti pilatesharjoituksista. Keskittymisellä tarkoitetaan tietoisuutta hetkeen, kehoon ja mieleen. Sen avulla tiedetään mitä ollaan tekemässä.

Keskittyminen on tärkeä taito elämässä. Kuten myös täsmällisyys. Pilateksessa täsmällisyydellä viitataan muun muassa liikkeiden oikea-aikaiseen ja oikeaoppiseen suorittamiseen. Oikea ja turvallinen tekniikka on kaikki kaikessa. Oikea-aikaisuus liittyy vahvasti aikaisemmin mainittuun hengittämiseen, sillä liikkeet suoritetaan hengityksen tahtiin. Pilatestunteja leimaa rauhallisuus, joka antaa aikansa keskittymiseen.

Flow & Hallinta

Liikkeiden suorittaminen jatkumona vaatii virtausta eli flow-tilaa. Sen lisäksi, että liikkeet tehdään oikea-aikaisesti, tulisi niiden jatkua yhtenäisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kokoajan ollaan rauhallisesti etenevässä liikkeessä eikä liikkeitä tehdä töksähdellen. Tästä hyvä esimerkki on askelkyykky taaksepäin. Sen voi tehdä niin sanotusti "osissa", mutta pilateksessa tähdätään enemmän jatkuvaan liikkeeseen.

Jotta flow-tila olisi mahdollinen, on hallittava kehonsa ja mielensä. Pilateksessa ei ole tarkoitus kiirehtiä, joten hallinnan saavuttamiselle on aikaa. Esimerkiksi tasapainoa vaativissa liikkeistä edetään omaan tahtiin pikkuhiljaa niin, että hallinta pysyy koko ajan itsellä. Kehonhallinta on hyödyllinen taito, joka ehkäisee liikuntavammoja ja onnettomuuksia. Se mahdollistaa myös paremmin liikkumisen arjessa.

Pilateksen hyödyt

Joseph Pilateksen tavoitteita kunnioittaen pilateksen päämäärä on aina ollut ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen. Se on paljon enemmän kuin vain liikuntaa. Pilates on ollut olemassa jo lähes sata vuotta, ja sen hyödyt ovat olleet myös tiedepiirien tutkimusten kohde. Pilates muun muassa kehittää liikkuvuutta, kestävyyskuntoa, kehonhallintaa, lihaskuntoa sekä tasapainoa. Lisäksi pilates on alunperin kehitetty ammattilaisen toimesta, ja se on ajan saatossa kehittynyt viimeisimpien hyvinvointiteorioiden mukaisesti.

Joogaopettaja vai pilateksen opettaja - kumpi sopisi sinulle paremmin?

Nainen venyttelemässä
Pilates lisää liikkuvuutta. Kuva: Unsplash / Kaspars Eglitis

Jos terveellisempi elämä houkuttelee, pilates tarjoaa melkein koko paketin kerralla. Sen hyödyt eivät rajoitu vain kehoon. Sillä on merkittäviä hyötyä ihmisen mielelle. Pilatesharjoitusten kautta oppii samalla elämän kannalta tärkeitä taitoja, kuten keskittymisen ja läsnäolon taidon. Pilates sopii niin lapsille kuin vanhuksille ja kaikille siitä välistä. Vaikka eri hyödyt saattavat korostua tietyissä ihmisryhmissä, on kaikki hyödyt jokaisen saatavilla.

  1. Pilates vähentää stressiä. Elämään kuuluu stressiä, joten tässä on hyvä tapa sen vähentämiseen.
  2. Pilates parantaa ryhtiä. Hyvä ryhti ehkäisee selkäkipuja sekä niskahartia-alueen jumiutumia.
  3. Pilates auttaa pudottamaan painoa ja kiinteyttämään kroppaa. Samalla motivaatio pysyy yllä.
  4. Pilates lisää liikkuvuutta ja kehonhallintaa. Riski erilaisille vammoille vähenee tämän myötä.
  5. Pilates sopii kaikille. Lisähaastetta ammattiurheilijalle. Kuntoutujalle turvallinen liikuntamuoto.
  6. Pilates edistää kehomieliyhteyttä ja parantaa kehonkuvaa. Tämä auttaa tuntemaan kehonsa paremmin.
  7. Pilates nostaa energiatasoja. Se boostaa mielialaa ja tuo positiivisuutta elämään.
  8. Pilates on saatavilla kaikille. Se ei vie paljoa aikaa, rahaa tai tilaa.

Pilatesharjoituksia kotiin

Voit aloittaa pilateksen jo tänään. Sen aloittaminen on helppoa esimerkiksi verkosta löytyvien pilatesvideoiden avulla. Sinun ei tarvitse ostaa kallista ohjelmaa harjoittaaksesi pilatesta. Internet on pullollaan maksuttomia ammattimaisten pilatesohjaajien vetämiä pilatesharjoituksia. Niitä voi katsoa vaikka puhelimen ruudulta ja harjoitus ei vaadi paljoa tilaa. Kokeile lämpimällä kesäsäällä ulkona tai kotona olohuoneessa. Aikaakaan ei tarvitse välttämättä löytyä varttia enempää. Tässä muutama meidän suositus.

Nainen tekemässä pilateksen venytystä
Pilates ei ole välineurheilua. Kuva: Unsplash / Eugene Chystiakov

Vartin pilates

Jos sinulta löytyy päivästäsi ylimääräinen vartti puhelimen selailulle, miksipä et hyödyntäisi tilannetta ja laittaisi pilatesharjoitusta pyörimään. Tästä pääset katsomaan vain vartin kestävän pilatesvideon Hanna Joensuun ohjaamana. Laita päälle mukavat vaatteet ja aloita harjoitus. Aloittaminen ei ole ikinä ollut näin helppoa.

Aloittelijoiden pilates

Vaikka pilatestunneista suurin osa sopii ihan kaikentasoisille, on tämä pilatesvideo suunniteltu erityisesti aloittelijoille. Se sisältää erilaisia variaatioita liikkeistä. Jos kotoasi löytyy erilaisia joogastakin tuttuja välineitä, voit halutessasi hyödyntää niitä osana tätä harjoitusta. Video on vain kymmenen minuutin mittainen, ja sopii suoritettavaksi useamman kerran.

Englanninkielinen pilates

Kun siirrytään pois Suomen markkinoilta, niin videoiden määrä kasvaa tuhatkertaisesti. Yksi suosituimmista pilatesvideoista on Cassey Hon ohjaama puolen tunnin mittainen harjoitus. Videolla on hurjat 13 miljoonaa katselukertaa. Cassey selittää jokaisen liikkeet yksityiskohtaisesti, joten tämä harjoitus kannattaa ehdottomasti laittaa omalle pilateslistalle.

Mitä vielä odotat?

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.