Kansainvälisesti suuren suosion saavuttanut pilates on nimetty kehittäjänsä Joseph Pilateksen mukaan. Pilateksen idea ei ole syntynyt yhdessä yössä vaan se on muotoutunut Josephin elämän aikana hänen kokemustensa ja mielenkiinnon kohteiden kautta. Nykyinen pilates on vuosien saatossa saanut paljon vaikutteita Josephin oppilailta, jotka jatkoivat aktiivista työtä pilateksen levittämiseksi kaikkien tietoisuuteen Josephin menehdyttyä vuonna 1967 New Yorkissa, Yhdysvalloissa.

Joseph oli omistanut koko elämänsä liikunnalle, hyvinvoinnille ja kokonaisvaltaisesti terveelliselle elämäntavalle. Pilates korostaakin kaikkia näitä, ja on yksi parhaimmista tavoista liikkua. Pilateksen hyödyt eivät ulotu vain kehoon vaan vaikuttavat positiivisesti niin mieleen kuin elämään ylipäätänsä. Pilates on jo lähes 100 vuotta vanha liikuntamuoto, joten siitä on keretty tekemään myös paljon tieteellistä tutkimusta.

Olit sitten aloittelija tai kokenut konkari pilateksessa, on tässä artikkelissa kerrotuista pilateksen hyödyistä sinulle varmasti uutta arvokasta tietoa.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Jooga
Katri
5
5 (1 arvostelua)
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minna
5
5 (2 arvostelua)
Minna
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
142€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
5
5 (1 arvostelua)
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minna
5
5 (2 arvostelua)
Minna
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
142€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Pilatesta kaikille

Mitä yhteistä on nuorella ammattiurheilijalla, eläkeläisellä, kiireisellä toimitusjohtajalla, ekaluokkalaisella ja sinulla? Teistä jokainen voi harrastaa pilatesta ja saada siitä hyödyt irti. Pilates on harvinainen liikuntalaji siitä, että se oikeasti sopii kaikille. Pilates sopii niin huonokuntoisille, raskaana oleville, kuntoutujille, lapsille kuin vaikkapa Usain Boltin kaltaiselle urheilijalle. Ja mikä parasta, se antaa haastetta kaikille sopivissa määrin.

Pilates tuottaa tuloksia erilaisiin tavoitteisiin. Onko toiveissasi pudottaa painoa ja kiinteytyä? Pilates voi auttaa tässä. Se polttaa painon pudotuksen kannalta tarvittavaa rasvaa, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja edistää verenkiertoa. Painoa pudottaessa vyötärösi kaventuu samalla sekä kerrytät lisää lihasmassaa. Pilates on helppo aloittaa, ja siihen saa rutiinin nopeasti - etenkin jos harrastaa pilatesta ohjatusti. Monen haaste painon pudotuksessa on, että treenit ovat liian rankkoja ja siksi motivaatio laskee. Pilateksessa tätä ongelmaa ei ole.

Joogaopettaja vai pilateksen opettaja - kumpi sopisi sinulle paremmin?

Lapsi tekemässä pilatesta
Pilates sopii kaiken ikäisille. Lapset voivat oppia tärkeitä taitoja pilateksen avulla. Kuva: Unsplash / Bruno Nascimento

Pilates on erityisen suosittu liikuntamuoto muun muassa tanssijoiden parissa, sillä se edistää lihasten kiinteyttä ja sopusuhtaisuutta. Tämä on monelle muullekin prioriteetti liikunnan harrastamisessa, jos ei halua kasvattaa niin sanotusti "painonnostajan" lihaksia. Liikuntamuotona pilates onkin hyvin tasapainoinen keskittyen niin kestävyyteen, lihasvoimaan kuin liikkuvuuteen. Samalla se kehittää tasapainoa, kehonhallintaa ja keskittymistä. Liikunnallisia taitoja, joista on hyötyä kaiken ikäisille.

Saavutettavuus on myös yksi pilateksen vahvuuksista, mikä tekee siitä liikuntamuodon ihan kaikille. Riippumatta siitä missä asut, voit harrastaa pilatesta. Pilatesta tarjoaa erilaiset liikunta-alan toimijat sekä pilatesohjaajat. Mutta pilatesta voi harrastaa myös kotona tai vaikkapa hotellihuoneessa. Se vie vähän tilaa eikä vaadi vuosien kokemusta. Esimerkiksi verkosta löytyy erilaisia pilatesvideoita, joita niin aloittelija kuin pidempään pilatesta harrastanut voi hyödyntää.

Pilatesta keholle

Kuten sanottua, pilates tarjoaa kokonaisvaltaisen treenin. Sen sijaan että tekisit erikseen kovasykkeisen juoksutreenin, painoilla voimatreenin ja venyttelysessiot, miksipä et lähtisi pilatestunnille kehittämään näitä kaikkia treenaamisen osa-alueita yhdellä kertaa? Pilates syventyy erityisesti keskivartalon voiman kehittämiseen. Keskivartalon voima on pohjana kaikille muille liikkeille. Esimerkiksi istuminen vaatii hyvää keskivartalon hallintaa - siksipä esimerkiksi vastasyntyneet vauvat eivät pysty heti istumaan.

Nainen tekemässä core liikettä
Keskivartalon voimaa ja hallintaa tarvitaan aivan kaikessa mitä teemme arjessa. Edes istuminen ei onnistu ilman sitä. Kuva: Unsplash / Junseong Lee

Hyvä keskivartalon voima ja hallinta auttaa ehkäisemään vammoja. Se liittyy niin tasapainoon, liikkeiden hallintaan kuin muidenkin lihasryhmien tukemiseen. Etenkin monet ryhtiin ja selkään liittyvät vaivat ovat hoidettavissa keskivartalon kehittämisellä. Siksi pilates on suosittu myös fysioterapeuttien keskuudessa. Monet personal training ja fysioterapiakeskukset tarjoavat pilatesta asiakkailleen. Pilatestunteja on suunniteltu erikseen myös erityisryhmille kuten lapsille, raskaanaoleville ja kuntoutujille.

Pystytkö istumaan kyykyssä selkä suorassa tai ojentamaan sormesi varpaisiin asti? Huono liikkuvuus on nykyihmisen ongelma. Yhteiskunnan muuttuessa liikumme vähemmän eikä niin sanotulle "luontaiselle" liikkumiselle ole enää tarvetta. Pilates kehittää liikkuvuutta. Liikkuvuudella tarkoitetaan hieman enemmän kuin puhekielessä käytetyllä venymisellä tai venyvyydellä - kyykyssä selkä suorana istuminen on tästä hyvä esimerkki.

Hyvä liikkuvuus vähentää erilaisia kipuja ja jumitilojen syntymistä. Monet selkäkivuista kärsineet ovat kertoneet pilateksen vähentäneen heidän kiputilojaan. Lisäksi pilates kehittää ryhtiä. 'Hyvä ryhti' ei suoranaisesti ole tieteellinen termi tai käsite. Kyse on ennemmin ajatus ryhdikkyydestä eli 'selkä suorana ja olkapäät takana' -tyyppisestä asennosta. Hyvän ryhdin on todettu lisäävän itseluottamusta.

Pilatesta mielelle

Pilates ei ole vain keholle hyväksi. Se parantaa mieltä. Monelle liikunta on tapa purkaa negatiivista energiaa ja boostata omaa mielialaa. Pilateksen hyödyt mielelle ovat kiistattomat. Se keskittyy tasapainottamaan mieltä, jotta sinä voisit elää kokonaisvaltaisesti parempaa elämää. Kun sanotaan pilateksen perustuvan hyvinvointiin, tarkoitetaan todella ihan kaikkea hyvinvointiin liittyvää - ei vain kehon hyvinvointia.

Nainen pilatestunnilla
Pilates kehittää niin kehon kuin mielen tasapainoa. Kuva: Unsplash / Katerina May

Liikkuessa verenkiertomme kiihtyy ja happea kiertää kehossa nopeammin. Tämä lisää energiatasoja. Ylipäätänsä mitä terveempiä olemme, sitä paremmat energiatasomme ovat. Vaikka tämä kaikki perustuukin pitkälti fysikaalisiin toimintoihin ja reaktioihin, on energisyys jotain minkä tunnemme ennen kaikkea olotilana. Se vaikuttaa merkittävästi mielialaamme, ja siksi voidaankin ajatella hyötynä mielelle.

Kehotietoisuus on tärkeää hyvinvointimme kannalta. Kehon ja mielen yhteys on kaikki kaikessa. Ei ole olemassa mitään vaivaa, joka ei vaikuttaisi sekä mieleen että kehoon. Monesti pystymme jopa vaikuttamaan mielellä oman kehon toimintaan. Tästä esimerkkinä plasebo. Kun olemme mielessämme tietoisempia kehosta, pystymme hallitsemaan ja ymmärtämään sitä paremmin. Keho-mieliyhteys on isossa osassa pilatesta.

Stressi. Se pakollinen paha, joka kuuluu enemmän tai vähemmän meidän jokaisen elämään ajoittain. Stressinhallinta on varmasti yksi hyödyllisimmästä taidoista nyky-yhteiskunnassa. Meillä kaikilla on luontainen taipumuksemme reagoida stressiin, jonka lisäksi voimme vaikuttaa siihen erilaisin stressinhallinnan keinoin. Pilateksen on todettu vähentävän stressiä sekä kehittämään taitoja, joista on hyötyä stressin hallinnassa.

Nainen tekemässä pilates core liikettä
Liikunta on hyvä tapa purkaa stressiä. Likuntamuodoista pilates sopii tähän todistetusti hyvin. Kuva: Unsplash / Ayo Ogunseinde

Stressi vaikuttaa mielen lisäksi moniin fyysisiin vaivoihin kuten päänsärkyjen syntyyn, pahoinvoinnin oireisin ja korkean verenpainoon kehittymiseen. Stressi saattaa viedä kierteeseen, joka johtaa vakavampiin mielenterveysongelmiin. Pilateksen rauhoittavan vaikutuksen voi huomata jo ensimmäisellä tunnilla. Jos siis päiväsi on ollut stressaava, kokeile pilatesta jo tänään ja huomaa positiivinen vaikutus itse.

Lähes kaikki pilateksen perusperiaatteet liittyvät ennen kaikkea mieleen.

Pilatesta sinulle

Olet varmasti jo vakuuttunut monista pilateksen hyödyistä ja ymmärtänyt, että se todella sopii ihan jokaiselle. Pilateksen kehittäjä Joseph Pilates on sanonut, että jo 10 pilatessession jälkeen tunnet hyödyt, 20 pilatessession jälkeen näet hyödyt ja 30 kohdalla olet jo kuin uudesti syntynyt. Pilates on paljon mahtavampaa mitä se ehkä ensikuulemalla antaa ymmärtää. Ja hyötyjä on toki paljon enemmän kuin mitä yhteen artikkeliin mahtuu.

Sanon itse usein, että kaikkea kaikille on ei mitään kenellekään. Pilateksessa tämä ei kuitenkaan päde. Olisi hienoa, jos voisimme tässä puhutella vain yhtä ihmisryhmää, jolle pilates on juuri sopiva liikuntamuoto, mutta todellisuus on se, että pilates on ihan kaikille. Maailman inklusiivisin liikuntamuoto jos meiltä kysytään. Voimme luvata, että pilates sopii juuri SINULLE. Ota siis tuumasta toimeen ja suuntaa pilatestunnille!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.