Pelaamisen hyödyt ja haitat ovat olleet 2000-luvun kuuma peruna. Jotkut näkevät pelaamisen uhkana, toiset taas mahdollisuutena. Käpylehmät, värityskirjat ja palapelit ovat vaihtuneet älypuhelimiin, tietokoneisiin ja tabletteihin, ja nuoret viettävät yhä vähemmän aikaa aktiivisesti pihalla.

Ruutujen tuijottamisen ei tulisi kuitenkaan yhdistyä automaattisesti negatiivisiin asioihin ja haittapuoliin, vaan peleistä voi saada paljon irti. Joidenkin kohdalla pelit vievät ajatukset muualle arjen huolista ja auttavat rentoutumaan – jotkut jopa oppivat peleistä. Videopeleistä on voinut oppia esimerkiksi kieliä ja sosiaalisia taitoja jo pitkään, mutta 2010-luvulla pelejä on alettu käyttämään yhä enemmän osana opetusta.

Lasten ja nuorten peli-into kannattaakin käyttää hyväksi ja yhdistää opiskeluun. Fysiikan kohdalla se voi tarkoittaa erillisiä oppimispelejä tai sitten sellaisia yleispelejä, jotka havainnollistavat luonnonlakeja. Oikeanlaiset pelit voivat kehittää esimerkiksi lapsen matemaattista ymmärrystä, loogista päättelyä, ongelmanratkaisua, perustelutaitoja sekä itseilmaisua. Tämän artikkelin tavoitteena on käsitellä ensin pelaamisen ja oppimisen suhdetta ja esitellä sitten erityisesti lapsille sopivia pelejä, jotka tukevat fysiikan opiskelua.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Fysiikka
Eveliina
5
5 (4 arvostelua)
Eveliina
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pauli
5
5 (1 arvostelua)
Pauli
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Thao mi
5
5 (3 arvostelua)
Thao mi
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jarmo
Jarmo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Silja
Silja
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eveliina
5
5 (4 arvostelua)
Eveliina
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pauli
5
5 (1 arvostelua)
Pauli
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Thao mi
5
5 (3 arvostelua)
Thao mi
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jarmo
Jarmo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Silja
Silja
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Peleihin liittyvä tutkimus

Pelien yleistymisen myötä myös niihin kohdistuva tutkimus on lisääntynyt. Erilaiset konsolit, videopelit, verkkosivustot ja viimeisimpänä mobiilisovellukset ovat kaikki yleisiä tutkimuskohteita. Tutkimuskysymykset voivat keskittyä esimerkiksi viihteellisten ja opetuskäyttöön suunniteltujen pelien tarjoamiin taitoihin sekä siihen, miten tutkimustuloksia voi hyödyntää uusien oppimisympäristöjen luomisessa.

Pelaaminen mielletään helposti nuorison harrastukseksi, mutta mitä kauemmin aikaa menee, sitä suurempi joukko aikuisistakin harrastaa jonkinlaista pelaamista. Peleistä nauttiminen tai stressin purkaminen ovat sellaisinaan erinomaisia syitä pelaamiselle, mutta nautinnon pystyy myös liittämään oppimispeleihin. Myös videoita ja internetiä kokonaisuutena kannattaa hyödyntää itsenäisessä harjoittelussa.

Lapsi pelaamassa peliä valkoisella tabletilla
Oppimispelejä on alettu hyödyntää yhä enemmän kouluissa, mikä on osoitus niiden toimivuudesta. (Kuva: Unsplash/Robo Wunderkind)

Tutkimukset ovat osoittaneet pelaamisen monet hyödyt. Yksi konkreettisin esimerkki on kielitaidon kehitys: englanti on yleisin kieli pelimaailmoissa, ja erityisesti moninpeleissä tapahtuva viestintä kehittää kieli- ja viestintätaitoja. Myös toimintapelien on todettu kehittävän erityisesti kognitiivisia taitoja. Niiden vaatima kolmiulotteinen havainnointikyky sekä korkea tempo pakottavat pelaajan tarkkailemaan ympäristöön ja reagoimaan nopeasti.

Pelit tarjoavat usein myös turvallisen ympäristön tehdä virheitä ja oppia niistä. Yrityksiä on usein loputon määrä, eikä peleissä ole varsinaista painetta menestyä. Kun onnistumisia tapahtuu, niistä usein palkitaan, mikä ruokkii pitkäjänteistä oppimista. Pelit voivat siis auttaa myös pettymysten ja onnistumisten käsittelyssä, molemmat tärkeitä tunnetaitoja.

Kaikilla peleillä ei tieteenkään ole samanlaisia vaikutuksia, ja pelaamisesta voi olla myös haittoja, erityisesti jos sitä tekee liikaa. Oppimismielessä on siis hyvä tunnistaa ne hyödyt, joita erilaiset pelit tarjoavat, ja vaikka pelaamisen ja oppimisen voi yhdistää, se ei ole aina tarpeen. Joillekin pelaaminen on rentoutumiskeino ja esimerkiksi pakopaikka huonolle koulupäivälle, eikä oppimispelit siinä tapauksessa ole avuksi. Pelit voivat siis olla hyödyksi ja usein ovatkin, mutta välillä ne voivat olla pelkkää hupia.

Fysiikan alkeet olisi oiva vaihtoehto aloittaa oppiminen rauhassa.

Kädet, joissa Playstation-ohjaimet
Joistakin peleistä oppii enemmän kuin toisista, mutta lähes kaikki pelit tarjoavat muuta ajateltavaa tai esimerkiksi tavan viettää aikaa kavereiden kanssa (Kuva: Unsplash/JESHOOTS.COM)

Fysiikkaa voi opetella hauskasti myös fysiikan kokeiden avulla!

Hauskoja fysiikkapelejä

Esittelemme seuraavaksi muutamia hyviä fysiikkapelejä, joista voi oppia erilaisia fysiikkaan liittyviä taitoja hauskalla tavalla. Monet peleistä ovat englanninkielisiä, mutta niiden pelaaminen onnistuu hyvin myös nuoremmilta, kunhan alkuun vain pääsee.

Yksinkertaiset koneet

iOS

Ikäsuositus: +4

Tinybop Inc. -studion Yksinkertaiset koneet -peli keskittyy teknologian leikkisään puoleen. Sen perusvälineitä ovat vivut, taljat, kaltevat tasot, kiilat, ruuvit sekä pyörät ja akselit, joiden avulla on tarkoitus ratkaista fysiikkaan liittyviä pulmia muun muassa voiman ja vastavoiman avulla. Esimerkkikokeita ovat linnan tuhoaminen, musiikin säveltäminen kaltevien tasojen avulla, satelliittien laukaiseminen taljoilla, akvaarioiden nostaminen ruuveilla, maailmanympärysmatkan tekeminen akselin avulla, ynnä muita jokapäiväisiä aktiviteetteja! Sovellukseen liittyy myös yksinkertaisten koneiden käsikirja, josta saa lisätietoa koneista sekä niiden taustalla vaikuttavista voimista.

Thinkrolls

iOS ja Android

Ikäsuositus: 3–8

Thinkrolls keskittyy tasohyppelyyn ja loogiseen päättelyyn. Pelissä pelaaja ohjaa pyöreää Thinkroll-hahmoa erilaisten tasojen läpi ratkaisten ongelmia fysiikan peruskäsitteiden avulla, esimerkiksi pudottautumalla tai hyppäämällä. Ensisilmäyksellä peli voi vaikuttaa yksinkertaiselta tasoloikalta, mutta se opettaa muun muassa voimasta, kiihtyvyydestä, nostovoimasta, lämmöstä, venyvyydestä ja painovoimasta. Tasoista ei jaeta pisteitä, eli tavoitteena ei ole kilpailla, kuka saa parhaat pisteet, vaan ratkaista ongelmia loogisesti.

Crayon Physics Deluxe

Linux, Windows, iOS ja Android

Ikäsuositus: +8

Crayon Physics Deluxe on Petri Purhon kehittämä ja julkaisema fysiikkapohjainen pulmapeli, jossa pelaaja pyrkii ratkaisemaan erilaisia haasteita piirtämällä yksinkertaisia kappaleita. Peli on kuin värikynällä piirtämistä, mutta pelissä piirretyt kappaleet saavat massan ja painon. Crayon Physics Deluxe keskittyy pulmanratkaisuun eikä siinä ole tarinaa, joten se sopii erityisesti heille, jotka tykkäävät aivopähkinöistä. Pelin ensimmäiset tasot sopivat jopa 6–7-vuotiaille, mutta kentät vaikeutuvat loppua kohden.

Valkoinen vihko, jonka sivulla värikynin piirretty talo ja tikku-ukkoja
Crayon Physics Deluxe yhdistää fysiikan pulmien ratkomisen kaikille lapsille tuttuun puuhaan eli piirtämiseen. (Kuva: Unsplash/Volodymyr Hryshchenko)

Cut the Rope

iOS, Android ja Windows (mm.)

Ikäsuositus: +8

Cut the Rope -pelin ja sen jatko-osan idea on yksinkertainen: syödä ja murskata karkkeja. Jokaisesta tasosta löytyy pelihahmo sekä piparminttukarkki narujen varassa. Kun naruja katkoo, karkki liikkuu fysiikan lakien mukaisesti, ja tavoitteena on saada se tavalla tai toisella makeannälkäisen pelihahmon kitaan. Tasoista löytyy myös erilaisia apuvälineitä, kuten ilmapalloja ja raketteja, jotka noudattelevat fysiikan perussääntöjä.

Angry Birds

iOS ja Android

Ikäsuositus: +4

Angry Birds -pelit ovat valloittaneet maailmaa jo lähes 15 vuoden ajan. Mobiilipeleille tyypilliseen tapaan myös Angry Birds -pelien idea on yksinkertainen: pelaajan tehtävänä on lingota ritsalla vihaisia lintuja sikojen rakennelmiin ja sortaa ne. Vaikka valtaosa pelaa näitä pelejä viihdykkeenä, fysiikka on niissä vahvasti läsnä. Ritsan kulma ja sen venyttäminen määräävät lintujen lentoradan; peruslintu lentää vaakasuunnassa tasaista vauhtia, kun taas pystysuunnassa vauhti kiihtyy. Toki pelistä löytyy myös erikoislintuja, joiden lentoratoja ja voimakkuuksia ei välttämättä voi fysiikan keinoin selittää, mutta annettakoon se tässä tapauksessa anteeksi.

Henkilö pelaamassa peliä puhelimella
Mobiilipelien pelaaminen on monelle niin tavallinen osa arkea, ettei pelaamista välttämättä edes yhdistä fysiikan opiskeluun. (Kuva: Unsplash/KOBU Agency)

Fysiikka on kaikissa näissä peleissä tavalla tai toisella läsnä; kaksi viimeistä keskittyvät hieman enemmän viihteellisyyteen, mutta ne voivat yhtä kaikki auttaa ymmärtämään perustason fysikaalisia ilmiöitä. Fysiikkapelit saattavatkin toimia tehokkaimmillaan tiiminä: pidemmän päivän jälkeen Angry Birds voi tarjota samalla viihdykettä ja ripauksen fysiikkaa, ja Crayon Physics Deluxe voi taas tarjota sopivaa aivojumppaa, kun lapsi on virkeimmillään.

Lapsen peliharrastus on siis helppo yhdistää fysiikan opiskeluun ja peruskäsitteiden hahmottamiseen. Se voi parhaimmillaan olla myös todella tehokasta, sillä se yhdistää oppimiskontekstin lapselle mieluiseen vapaa-ajan aktiviteettiin. Oppimispelejä on alettu hyödyntää myös kouluympäristössä yhä enemmän, mutta sen kohdalla on vielä huomattavia koulu- ja opettajakohtaisia eroja.

Pelit sopivat erityisen hyvin muun oppimisen tueksi. Niiden tehtävä ei ole varsinaisesti korvata perinteisempää opetusta vaan tuoda mielekkäitä vaihtoehtoja oppimiseen. Hauskuus on olennainen osa oppimismotivaation kasvattamista ja ylläpitämistä, ja pelit ovat monen kohdalla todella tehokas työkalu. Pelejä ei kuitenkaan tulisi aina yhdistää oppimiseen, vaan välillä riittää, että ne ovat vain hauskaa ajanvietettä.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.