Lapset tykkäävät tutkia, kokeilla ja kysyä kysymyksiä. Ennen kuin lapsi pystyy kävelemään, hän tarkkailee maailmaa aktiivisesti ja kokeilee ympäröiviä asioita käsillään. Kun hän oppii kommunikoimaan sanoin, vastaus moneen on kysymys ”Miksi?”.

Tämä kuriositeetti kehittyy syntymästä saakka, ja ensimmäiset ikävuodet menevätkin pitkälti asioihin tutustuessa ja ihmetellessä. Se ei myöskään varsinaisesti hidastu kasvaessa, mutta asioita voidaan selvittää ja niihin voidaan tutustua yhä monipuolisemmin. Sama innostus siirtyy ideaalitapauksessa kouluelämään, jossa näitä taitoja hiotaan entisestään:

 • kuunteleminen
 • tarkkailu
 • tutkiminen
 • kokeileminen
 • keksiminen
 • arvioiminen
 • kriittinen ajattelu
 • kyseenalaistaminen

Nämä ovat kaikki taitoja, joita lapsi tulee tarvitsemaan tulevaisuudessa, ja monet oppiaineet vahvistavatkin niitä. Yksi niistä on fysiikka: katapulteista kuurakettien kautta tähtiin ja planeettoihin – fysiikka tarjoaa kysymyksiä ja aivopähkinöitä kaikilta elämän osa-alueilta, ja monia lainalaisuuksia pystyy myös kokeilemaan käytännössä hauskojen kokeiden avulla.

Erilaisten fysiikan kokeilujen avulla teoreettinen tieto siirtyy käytäntöön, ja lapsi pystyy ennustamaan, mitä seuraavaksi tapahtuu, miettimään, miksi reaktio on juuri tietynkaltainen sekä kokeilemaan loputtomasti.

Parhaimmillaan tieteen tekeminen on lapsille mysteerien ratkaisua.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Fysiikka
Eveliina
5
5 (4 arvostelua)
Eveliina
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pauli
5
5 (1 arvostelua)
Pauli
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Thao mi
5
5 (3 arvostelua)
Thao mi
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jarmo
Jarmo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Silja
Silja
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Eveliina
5
5 (4 arvostelua)
Eveliina
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mika
Mika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pauli
5
5 (1 arvostelua)
Pauli
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Thao mi
5
5 (3 arvostelua)
Thao mi
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jarmo
Jarmo
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Silja
Silja
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Lapsille sopivat kokeet

Internet on pullollaan lapsille sopivia kokeita, joita voi tehdä joko koulussa tai kotona, ja esittelemme seuraavaksi muutaman suosikkimme. Ne ovat helppoja tehdä, ja monen kotoa löytyy varmasti niihin tarvittavat välineet jo omasta takaa.

Legoauto ilmapallomoottorilla

Tarvikkeet:

 • sopivia legopalikoita auton tekemiseen
 • ilmapallo
 • mittanauha

Legojen rakentelu tarjoaa lapsille loputonta hupia. Teemapakettien avulla oman suosikkimaailmansa saa rakennettua itse, ja yleislegojen kanssa vain mielikuvitus on rajana. Kokeessa jokainen voi aluksi rakentaa oman legoauton siten, että auton takaosassa on reiällinen palikka, jonka välistä ilmapallon saa pujotettua läpi. Toinen vaihtoehto on jättää palikoiden väliin sopivankokoinen rako, jossa ilmapallo pysyy.

Ilmapalloihin voi sitten puhaltaa ilmaa; kun pallon päästää irti, autot sinkoutuvat vapautuvan ilman voimasta eteenpäin. Kokeilu yhdistää siis fysiikkaa ja rakentamista, ja siinä voi pohtia vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

 • Kenen auto meni pisimmälle ja miksi?
 • Miksi toinen auto oli hitaampi kuin toinen?
 • Mitä tapahtuu, jos kokeen tekee maton päällä?
 • Kuinka suuri merkitys palloon puhallettavan ilman määrällä on?

Miltä fysiikan alkeet Superprofilla kuulostaisi?

Lego-setti ruskealla taustalla
Legoilla rakentelussa vain mielikuvitus on rajana, ja niitä pystyy hyödyntämään myös fysiikan kokeissa. (Kuva: Unsplash/Markus Spiske)

Vesipullotemppu

Tarvikkeet:

 • korkillinen muovipullo
 • nasta, neula tai muu piikki, jolla saat tehtyä reikiä pulloon
 • iso astia, jossa vettä
 • iso astia, joka on tyhjä

Tämä koe liittyy ilmaan ja tarkemmin siihen, miten ilman paino vaikuttaa veteen. Kokeen alussa pullon alaosaan pistetään muutamia reikiä. Sen jälkeen pullo täytetään vedellä isossa astiassa siten, että myös pullon suu on pinnan alapuolella. Kun pullo on täynnä, se suljetaan korkilla vedenpinnan alapuolella.

Tässä kohtaa lapsen kanssa voi miettiä, mitä tapahtuu, kun pullon nostaa tyhjään isoon astiaan. Vastaus voi hyvin olla, että pullossa oleva vesi tyhjenee rei’istä, mutta näin ei kuitenkaan tapahdu. Miksei?

Kun pullon korkki on kiinni, ilma ei pääse pullosta ulos, mikä estää myös veden karkaamisen rei’istä. Kun korkki lopuksi avataan, vesi karkaa pullosta ilman avustuksella – ilma ikään kuin painaa veden ulos.

Väriä vaihtava vesi

Myös tähän kokeeseen liittyy vesi, mutta tällä kertaa se yhdistetään väreihin. Värit ovat niin tavallinen osa elämää, että välillä niiden yhteys fysiikkaan unohtuu – käytännössä värit ovat erilaisista pinnoista heijastuvaa valoa. Eri värit selittyvät valoaaltojen pituuksilla: punaisella ne ovat 630–760 nanometriä, sinisellä 450–490, ja tässä kokeessa tutustutaan väliväreihin.

Tarvikkeet:

 • elintarvikevärejä
 • vettä
 • iso, läpinäkyvä astia
 • kaksi juomalasia
 • sekoitin, esim. lusikka

Koetta varten voi hankkia esimerkiksi sinistä, keltaista ja punaista elintarvikeväriä. Isoon astiaan voi aluksi laittaa vettä ja sen voi värjätä sinisellä. Kokeeseen kannattaa valita korkeita juomalaseja, sillä lasit pitää pystyä laittamaan astiaan siten, että vedet eivät sekoitu keskenään. Laseissa voi olla punaista ja keltaista väriä.

Kun lasit laittaa astiaan, mitä väreille tapahtuu? Minkälaisia värejä syntyy? Punainen vesi näyttää sinisessä vedessä violetilta, kun taas keltaisen ja sinisen yhdistelmä saa vihreän sävyjä.

Kolme lasia, joissa osittain sinistä vettä
Elintarvikeväreillä monet kokeet saavat lisää näyttävyyttä. (Kuva: Unsplash/Chaozzy Lin)

Leijuva paperiliitin

Magneetit ovat yksinkertaisia, kun niiden periaatteen oppii: ne vetävät puoleensa magneettisia aineita, ja niillä on aina kaksi napaa: S- ja N-napa. Samannimiset magneetit hylkivät toisiaan, kun taas erinimiset vetävät toisiaan puoleensa. Toimintaperiaate voi kuitenkin olla lapsille vieras, joten magneeteilla leikkiminen ja kokeileminen voi olla todella yllätyksellistä ja viihdyttävää.

Tarvikkeet:

 • klemmareita
 • paperi
 • ohutta ompelulankaa
 • magneetti

Itse koe on yksinkertainen: kiinnitä ompelulangan toinen pää klemmariin ja toinen painoon, esimerkiksi pyyhekumin ympärille tai alle. Nosta sitten hitaasti paperiliitintä magneetilla ylöspäin niin, etteivät ne kosketa toisiinsa. Kuinka korkealle magneettia voi nostaa siten, että klemmari pysyy ilmassa?

Koetta voi kokeilla laittamalla erilaisia asioita, kuten paperia, magneetin ja klemmarin väliin. Muuttuuko koe mitenkään? Magneetti pystyy nostamaan klemmarin paperin läpi koskettamatta klemmaria, sillä magneettikentän toimiminen ei vaadi fyysistä kosketusta, eikä paperi ole liian paksu eriste. Kokeiden avulla tällaisiin fysiikan perusperiaatteisiin perehtyminen on helppoa ja hauskaa!

Munanpudotus

Moni voi olla törmännyt munanpudotus-haasteeseen esimerkiksi koulussa tai televisiossa – erityisesti Yhdysvalloissa koe on ollut suosittu osa fysiikan kursseja. Sen idea on todella simppeli: tarkoitus on pudottaa raaka kananmuna tietyltä korkeudelta ilman, että se särkyy. Koe vaatii pähkäilyä, useita kokeiluja ja kärsivällisyyttä, joten se voi olla perheen pienimmille hieman haastava. Tästä syystä koe sopii erityisen hyvin ryhmätyöksi, ja vanhemmat voivat tehdä sen yhdessä lapsen kanssa.

Tarvikkeet:

 • kananmunia
 • rakennustarvikkeita

Haasteessa vain mielikuvitus on rajana. Kananmunasuojaa voi lähteä rakentamaan lähes mistä tahansa, mutta esimerkiksi pillit, pahvi ja teippi ovat yleisiä rakennustarvikkeita. Kokeilun haastavuuteen liittyy olennaisesti se, kuinka korkealta kananmuna pudotetaan, joten sillä voi säädellä vaikeustasoa.

Kananmunia, joihin on piirretty kasvoja, kennossa
Munanpudotus-haastetta varten kannattaa varata reilusti kananmunia. (Kuva: Unsplash/Tengyart)

Mikäli fysiikan harjoittelusta haluaa vieläkin hauskempaa ja monipuolisempaa, kannattaa harkita fysiikkaan liittyviä pelejä!

Vinkkejä kokeiden tekemiseen

Käydään lopuksi läpi yleisiä vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon kokeita suunnitellessa ja tehdessä.

Valitse oikeat kokeet

Esittelimme edellä lapsille sopivia kokeita, joita on helppo tehdä kotona. Voi kuitenkin olla, että yksi koe oli mielekkäämpi kuin toinen, joten kokeiden kannattaa liittyä johonkin, josta lapsi on kiinnostunut tai johon hän haluaa vastauksia. Oikeiden kokeiden valinta takaa sen, että lapsi on kokeessa aktiivinen osapuoli ja aidosti kiinnostunut löytämään vastauksen, ei niinkään sivustaseuraaja.

Älä tee koetta lapsen puolesta

Vaikka työtaso olisi todennäköisesti siistimpi, kun omaa lasta auttaa kokeen tekemisessä, heille kannattaa antaa työrauha. Itsenäinen kokeileminen ja ihmettely kehittää muun muassa ongelmanratkaisutaitoja, loogista päättelyä sekä tulosten esittelyä ja perustelua. Vanhemman kannattaa siis seurata koetta pelkääjänpaikalta ja antaa lapsen olla kuskina.

Lapsi tekemässä tieteellistä koetta valkoisessa takissa
Mikäli lapsi innostuu kokeiden tekemisestä kunnolla, kotikokeita varten myydään erillisiä lapsille sopivia koesettejä. (Kuva: Unsplash/Clint Patterson)

Huomioi haastavuus

Kokeiden tulisi siis kiinnostaa lasta, mutta niiden pitää myös olla turvallisia ja sopivan haastavia. Oli kyseessä siis kotikoe, kotiläksy tai tiedemessujen näyttely, vanhemman kannattaa varmistaa, ettei lapsi haukkaa liian suurta palaa purtavaksi. Haastavuus on aina hyväksi, mutta liian vaikeat kokeet tai aiheet voivat lannistaa nuorta fyysikkoa. Lähtökohtana voi siis pitää sitä, että lapsi pystyy tekemään kokeen itsenäisesti, mutta avun on hyvä oltava tarvittaessa lähellä.

Keskity luonnontieteisiin yleisellä tasolla

Sopivia kokeita voi etsiä sekä netistä että kirjoista. ”Fysiikan kokeita” etsimällä tulee vastaan lähinnä oppiaineen ylioppilaskokeita, joten hakua kannattaa laajentaa heti alkuun luonnontieteisiin. Erityisesti pienten lasten kohdalla raja fysiikan ja kemian välillä on häilyvä, joten kokeiden ei aina tarvitse liittyä juuri fysiikkaan. Tärkeintä on, että ne tukevat lapsen uteliaisuutta ja kasvattavat intoa luonnontieteitä kohtaan.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.