Maalaus on ennen kaikkea luovaa toimintaa, jonka avulla ilmaistaan tunteita, luodaan kauneutta ja jonka parissa yksinkertaisesti vain vietetään vapaa-aikaa.

Toisaalta maalaaminen on myös taito ja taide, jonka hallitseminen vaatii paljon työtä ja itsekuria.

”Maalaus on runoutta, joka nähdään ennemmin kuin tunnetaan – samoin kuin runo on kuin maalaus, joka tunnetaan ennemmin kuin nähdään.” Leonardo da Vinci

Eri maalaustekniikoiden tunteminen ei vielä tee sinusta taidemaalaria. Oman tyylin ja estetiikan löytäminen ja siinä kehittyminen vaatii harjoittelua.

Esittelemme tässä artikkelissa erilaisia maalaustekniikoita, joita voit harjoitella kuvataidetunneilla lähelläsi.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Maalaus
Joel
5
5 (2 arvostelua)
Joel
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joonas
Joonas
32€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niina
Niina
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
Emilia
11€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Salli
Salli
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Miisa
Miisa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjo
Marjo
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joel
5
5 (2 arvostelua)
Joel
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Joonas
Joonas
32€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elina
Elina
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niina
Niina
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
Emilia
11€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Salli
Salli
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Miisa
Miisa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjo
Marjo
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Maalaustekniikka: öljyvärimaalaus

Öljyvärit koetaan usein vanhanaikaisiksi, mutta todellisuudessa öljyvärejä käytetään tänäkin päivänä runsaasti. Keskiajalla käytettiin lähinnä antiikin aikaan syntyneitä temperavärejä, jotka ovat eräänlainen öljyvärien alkuperäinen muoto: kun värit modernisoituivat, temperaan perustuvat öljyvärit osin syrjäyttivät sen.

Tämä on klassisen maalaustaiteen suosikkitekniikka: Vermeer, Leonardo da Vinci ja Van Gogh käyttivät tätä tekniikkaa maailmankuulujen teostensa maalaamiseen.

Mona Lisa on historian kuuluisimpia maalauksia.
Mestarit ovat opettaneet meille nykyäänkin käytössä olevat maalaustekniikat. Kuva: Unsplash/Eric Terrade

Mitä on öljyvärimaalaus?

Öljyväri syntyy sekoittamalla pigmenttejä ja kuivaamalla sideaineena toimiva öljy. Se on tahna, joka voi olla vaihtelevaa paksua ja öljyistä.

Tutustu tärkeisiin maalaustarvikkeisiin, joita jokainen maalari tarvitsee.

Kuinka öljyvärejä ohennetaan?

Öljyväreillä on paksumpi ja liukkaampi koostumus verrattuna vesipohjaisiin väreihin. Jokainen kerros vaatii melko pitkän kuivumisajan. Kaikkien värien pitäminen juoksevina, kirkkaina ja tuoreina vaatii myös hieman työtä.

Tämän vuoksi on tärkeää maalata maalauksen ensimmäinen kerros huolellisesti ohennetulla värillä, jotta seuraavat kerrokset tarttuvat paremmin.

Sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

Laimenna öljyväri lakkabensiinillä tai tärpätillä tehdäksesi siitä nestemäistä,
tai maalaa ensimmäinen kerros akryylimaalilla, joka myös kuivuu erittäin nopeasti.

Mielenkiintoinen tekniikka, jota voit opiskella kuvataidetunnilla!

Kuinka öljyväreillä maalataan?

Öljyväreillä maalatessa ykkösasia on muistaa sääntö: paksua ohuen päälle. Jokaisen kerroksen tulee olla hieman paksumpi kuin edellinen.

Tämä estää maalauspintaa halkeamasta kuivumisen aikana.

Kuinka tämä käytännössä toimii?

 • Ensimmäinen kerros: ohenna väri esimerkiksi käyttäen ohentamiseen 60 % pellavaöljyä ja 40 % tärpättiä,
 • vähennä tärpätin osuutta jokaisessa kerroksessa,
 • käytä viimeisen kerroksen ohentamiseen ainoastaan pellavaöljyä.

Ohuet kerrokset ovat hyvin paksuja parempia, koska:

 • Maalaamasi asetelma tai muotokuva kuivuu nopeammin,
 • ne ovat läpinäkyvämpiä kuin hyvin paksut kerrokset,
 • ne tuovat elävyyttä maalaukseen: jokainen kerros lisää kudokseen jotain uutta,
 • ne tekevät maalauksestasi kestävämmän.

Ole varovainen: ohennetta ei saa laittaa suoraan maalituubiin tai purkkiin, eikä sitä sivellä sellaisenaan kankaalle. Pieni määrä maalia laitetaan maalauspaletille, minkä jälkeen sivellin kastetaan ohenteeseen. Tämän jälkeen ohenne ja pieni maalimäärä sekoitetaan keskenään pyörivin liikkein, minkä jälkeen maalataan.

Muita öljyvärimaalaustekniikoita

Kuvataide- ja maalaustunneilla opit käyttämään öljyvärimaalaustekniikoita ja löydät oman tyylisi.

 • Lisää lasitus: kerros ohutta, läpinäkyvää maalia, joka antaa väreille kirkkautta ja syvyyttä.
 • Alla Prima-tekniikassa maalaus tehdään kerralla valmiiksi ilman välikuivauksia. Näin maalaus valmistuu nopeammin, mutta tämä vaatii paljon kokemusta.
 • Varjostukset: maalaa pehmeästi ja vältä teräviä linjoja.
 • Raaputusmaalaus: tekniikka, jossa maalataan useita kerroksia, joiden päältä kaikkien kerrosten kuivuttua raaputetaan esiin kuvioita. Hyödyllinen tekniikka erityisesti maalausten yksityiskohtaisten osien luomiseen.

Maalaustekniikka: akryylimaalaus

Akryylimaalit tunnetaan myös vesiohenteisina maaleina. Ne ovat hyvin suosittuja aloittelijoiden keskuudessa. Akryylit ovat hajuttomia ja veteen sekoitettavia, mikä auttaa sinua pitämään siveltimen puhtaana.

Akryylimaalaus kuivuu hyvin nopeasti.

Akryyleja alettiin käyttää oikeastaan vasta 1930-luvulla. Eräät tunnetut taiteilijat, kuten Andy Warhol ja David Hockney omaksuivat ne välittömästi luodakseen realistista poptaidetta ja optisia illuusioita sisältäviä trompe-l'oeil-teoksia.

Vesivärit ovat helppokäyttöisimpiä maaleja.
Akryylimaalit sopivat kaikille aloittelevista taiteilijoista mestareihin. Kuva: Unsplash/David Clode

Mitä on akryylimaalaus?

Akryylimaalit koostuvat pigmenteistä, joita on sekoitettu synteettiseen hartsiin. Toisin kuin öljyväreissä, ohentimena käytetään vettä. Vettä ei koskaan lisätä ohenteeksi öljyväreihin. Akryylit ovat varsinkin aloittelevalle taidemaalarille huomattavasti helpompia käyttää kuin öljyvärit.

Mikset harjoittelisi tätä tekniikkaa kuvataidetunneilla lähelläsi?

Miten akryylimaaleja käytetään?

Todellisena kameleonttina akryylimaalit eli vesivärit ovat taiteilijan parhaat ystävät. Niiden peittävyyttä ja värisävyä on helppo säädellä yksinkertaisesti väriin sekoitettavan veden avulla. Myös akryylejä voi sekoittaa toistensa kanssa ja luoda näin kokonaan uusia värejä. Tässä askeleita, joita voit seurata maalatessasi kukka-asetelmia tai mitä tahansa muita aiheita:

 • Valitse aiheesi.
 • Noudata asetteluohjeita: kolmen sääntöä, samaa kuin valokuvauksessa. Piirrä kolme horisontaalista linjaa ja kolme vertikaalista linjaa, ja aseta tärkeät elementit näiden viivojen ympärille.
 • Myös paperin suunnalla on merkitys. Vaakasuuntainen maalaus sopii erityisesti maisemamaalaukseen, sillä se lisää tilavuuden tunnetta; pystysuunnassa oleva maalaus sopii paremmin muotokuviin. Neliön muotoinen paperi suuntaa katsojan katseen kuvan keskikohtaan.
  Piirtäminen ja maalaaminen ovat läheisiä sukulaisia. Tärkeimmät elementit kannattaakin hahmotella paperille pehmeällä kynällä tai lyijyllä, varsinkin kuvataideharrastuksen alussa. Kokeneempi voi maalata suoraan akryyleilla ja ohittaa tämän vaiheen.
 • Laveeraus on tekniikka, jossa koko paperi pohjustetaan maalaamalla vaakasuuntaisesti erittäin ohueksi laimennetulla värillä. Näin kuva saa yhtenäisen taustavärin. Väriksi kannattaa valita se, joka tulee olemaan maalauksesi pääväri. Laveerauksen tekeminen hieman epätarkasti on hyvä keino luoda illuusio elävästä ja liikkuvasta taustasta.
  Laveerauksen jälkeen loput värit lisätään maalaukseen väri kerrallaan, vaaleimmasta tummimpaan.
 • Anna jokaisen kerroksen kuivua kokonaan ennen seuraavan lisäämistä, jotta värit eivät vuoda ja sekoitu toisiinsa. Sama pätee yksityiskohtiin: lisää kuvan tarkemmat kohdat vasta viimeisenä, kun jokainen kerros on jo kokonaan kuiva. Voit tässä vaiheessa lisätä myös syvyyttä kuvaan värejä käyttämällä.

Vinkki: käytä vaaleamman värin sekoittamiseen vettä, älä valkoista väriä. Valkoisen käyttäminen poistaa värin läpikuultavuuden.

Öljyvärimaalin ja akryylimaalin ero pähkinänkuoressa

Kaikessa yksinkertaisuudessaan öljyvärimaali koostuu öljystä ja liukenee tärpättiin, kun taas akryylivärin koostumus on enemmänkin akryylihartsi, joka taas liukenee veteen. Molemmat ovat kuitenkin taiteilijavärejä.

Kohti kankaalle maalaamista

Kun olet saanut kylliksesi paperista, on aika alkaa opetella kanvakselle eli maalauskankaalle maalaamista. Näin myös suuri Picasso loi kuuluisimmat työnsä. Taidemaalaus on välinelaji – maalataksesi todellisia taideteoksia, tarvitset oikeat välineet, ja kanvas on yksi näistä. Olit sitten muotokuva- tai maisemamaalari, abstraktin taiteen tekijä, itseoppinut tai maalaustunneilla opiskeleva, tähän tottuminen voi viedä hetken.

Öljyvärimaalaustuntien ottaminen Superprofilla on helppoa!

Mitä kankaalle maalaaminen pitää sisällään?

Kanvakselle maalaaminen tarkoittaa pingotetulle kankaalle maalaamista. Tämä on nykypäivänä suosituin maalauspohja.

Renessanssissa useimmat maalaukset maalattiin puulle. Myöhemmin kanvas korvasi puisen pohjan. Euroopassa kanvakset tehdään puuvillasta tai pellavasta, Kaukoidässä silkistä.

Voit valita imukykyisen tai vettä hylkivän kankaan välillä. Imukykyinen kanvas imee värit itseensä, mikä lisää teokseen karheutta ja jättää sen pinnalle kuivaa maalia, mikä luo erityisen efektin. Vettä hylkivä kangas taas mahdollistaa värien vapaamman sekoittamisen, eikä ime niitä itseensä.

Kankaalle maalaaminen on nykypäivänä kaikkein suosituinta.
Huolella pohjustettu kankaalle maalattu teos säilyy pitkään. Kuva: Unsplash/Ethan Wong

Kuinka kanvas valmistellaan?

Vaikka Jackson Pollockin, Kenneth Nolandin ja Francis Baconin kaltaiset taiteelliset maalasivatkin raa-alle kankaalle, eli kankaalle ilman päällystettä, emme suosittele tätä, jos haluat luomuksesi säilyvän ajan saatossa.

Käytit sitten vesivärejä tai öljyvärejä, sinun täytyy valmistella kankaasi molempia varten:

 • Päällystämiseen tarkoitettua liimaa käytetään tekemään kankaasta vedenkestävä ja jäykkä. Käytä litteää pensseliä. Kankaan kumpikin puoli tulee päällystää. Jätä kangas kuivumaan kahden kerroksen jälkeen. Tuloksena pitäisi olla tasainen, valoa heijastava pinta.
 • Kangas voidaan päällystää myös valkaisutarkoituksessa. Tämä ei ole pakollista, mutta se lisää värien kirkkautta kankaalla huomattavasti. Tämä on erinomainen tapa suojella työtäsi kulumiselta ja homehtumiselta. Kangas päällystetään ensin, sen jälkeen annetaan kuivua, minkä jälkeen hiotaan hiekkapaperilla.
 • Gessoa lisäämällä saat pinnasta tasaisemman. Gesson avulla värit myös tarttuvat pintaan paremmin. Täydellisen sileän ja tasaisen pinnan saavuttamiseksi gessoa lisätään ohut kerros. Tämän jälkeen kankaan annetaan kuivua ja se hiotaan.
 • Näiden askelten jälkeen voit virittää kankaan kehyksiin. Aloittelija tarvitsee usein apua tässä tarkkuutta vaativassa työssä.

Kuinka kankaalle maalataan?

Valitse ensin aiheesi, esimerkiksi elävä malli, maisema tai valokuva. Valitse tämän jälkeen maalauksesi keskus. Huomaa, että maalauksen keskuksen ei tarvitse olla sama asia kuin kankaan keskus: kankaan keskuksen välttäminen itse asiassa lisää oman maalauksesi kiinnostavuutta.

Hahmottele maalauksen tärkeimmät kohdat mahdollisimman paksulla kynällä.

Esimerkiksi lämpimät värit, ultramariininsininen ja okra lisätään järjestyksessä vaaleimmasta tummimpaan, aloittaen kankaan yläosasta edeten alaspäin järjestyksessä. Muista myös, että siveltimellä kannattaa maalata aina samansuuntaisesti, eikä sitä tule liikuttaa edestakaisin.

Nyt on aika opetella kaikki, mitä tarvitset tullaksesi taidemaalariksi!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (2 arvio(t))
Ladataan...

Milla

Olen intohimoinen kirjoittaja-kääntäjä. Osaamiseni keskittyy vapaa-ajan aiheisiin, kuten taiteeseen ja kulttuuriin.