Improviaatiolla on suuri ote kaikkiin muusikoihin. Improvisaatiossa voit vapauttaa itsesi nuottien "kahleista" ja antaa vapaat kädet luovuudelle. Pystyt ilmaisemaan itseäsi ja tunteitasi pianon koskettimien kautta.

Kuka ei olisi joskus haaveillut siitä? Pianonsoiton aloittaminen on myös eräänlaista improvisaatiota.

Suurin kysymys improvisaation kannalta on "miten". Kuinka voi oppia improvisoimaan pianolla?

Pianonsoiton ja improvisaation oppiminen vie paljon aikaa ja vaatii harjoittelua.

Lue myös ohjeemme pianonsoiton nopeaan oppimiseen!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Piano
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mikko
Mikko
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
Jenna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasper
Kasper
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juuso
Juuso
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pekka
Pekka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mikko
Mikko
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
Jenna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasper
Kasper
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juuso
Juuso
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pekka
Pekka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Improvisaatio pianolla on musiikin ydin

Improvisaatio on tärkeämpää kuin säveltäminen "loogisella" ja "historiallisella" tasolla.

Kaikki pianokappaleiden ja musiikin säveltäjät ovat myös improvisoijia. Jazzmusiikin kehitys yli vuosisadan ajan osoittaa, että musiikin ydin on improvisaatiossa.

Improvisaatio on myös tärkeää niin sanotussa "klassisessa" musiikissa. On hyvä muistaa, että nuotinkirjoitusjärjestelmä on luotu vasta suhteellisen hiljattain.

Sen synty on ajoitettu noin keskiajan loppumisen tienoille.

Kun nuottikirjoitusta ei vielä oltu kehitetty sen nykyiseen muotoon, improvisaatiolla oli keskeinen merkitys ja se oli itseasiassa välttämättömyys musiikin luomisessa ja soittamisessa.

Tietyissä tuon aikakauden sävellyksissä otettiin suuria tulkinnanvapauksia basso continuon, intervallimerkintöjen sekä myöhempien sointujen tekniikoiden avulla. Jos haluat ymmärtää pianolla improvisaatiota, sinun on tärkeä tutustua näihin teoksiin.

Tutustu myös näihin vinkkeihin pianonsoiton aloittelijoille!

Jazz-levyjä kaupassa
Tietyissä musiikkilajeissa, esimerkiksi jazzissa, improvisaatiolla on suuri merkitys. Kuva: Unsplash/Mick Haupt

Oikea mielentila improvisaation oppimiseen

Improvisaation taito syntyy oikean tekniikan osaamisesta sekä musiikin ja sen kielen ymmärtämisestä. Palaamme tähän aiheeseen myöhemmin uudelleen, kun käymme läpi musiikillisen harmonian perusteita. On mahdotonta oppia improvisoimaan pianolla, jos ei tunne harmonian perusteita.

Ensin sinun tulee kuitenkin ymmärtää, että improvisaatio on ennen kaikkea myös mielentila. Jos haluat aloittaa pianolla improvisoinnin, sinun tulee ottaa huomioon tämä seikka ja pakottaa itsesi improvisaatiolle suotuiseen mielentilaan.

Improvisaatio on myös eräänlaista luottoa itseen ja omaan osaamiseen. Improvisaatio on poistumista omalta mukavuusalueelta, pianotunneilta ja katseen kääntämistä pois nuottivihosta. Se on itsensä ja omien tunteiden ilmaisemista.

Rohkeus improvisoida on ensimmäinen askel kaikille niille, jotka haluavat oppia improvisoimaan pianolla. Et voi onnistua, jos pelkäät muiden katseita tai naurun alaiseksi joutumista. Sinun pitää osata pitää hauskaa ja luottaa omaan intuitioon sekä ennen kaikkea päästää irti.

Nappaa parhaat pianotunnit juuri sinulle!

Jotta voit oppia improvisoimaan, sinulla tulee olla kehittynyt musiikillinen herkkyys.

Jos haluat oppia improvisoimaan pianolla, se johtuu mitä luultavimmin siitä, että rakastat musiikkia intohimoisesti jo valmiiksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että mitä enemmän kuuntelet musiikkia itse, sitä enemmän kehityt myös improvisaatiossa. Improvisaatio on kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkää tajunnanvirtaa.

Tai miltä kuulostaisi pianotunnit aikuisille Oulu?

Tanssijoita lavalla
Improvisaatiota hyödynnetään myös monissa muissa taiteenlajeissa. Kuva: Unsplash/Samantha Weisburg

Improvisaatio ei synny pelkästään omista tunteista, vaan se on kaiken aikaisemmin kuulemasi musiikin yhteistuote.

Muiden taiteilijoiden luoma musiikki on kaiken päälähde ja ensisijainen improvisaation materiaali.

Improvisoinnissa on pitkälti kyse tietoisesta tai tiedostamattomasta matkimisesta.

Tunne musiikillisen harmonian perusteet

Toisin kuin ehkä luulet, improvisaatio ei ole täysin sattumanvaraista. Se on tiettyjen rajoitusten ja vapauden tasapaino.

Samaa voisi sanoa taiteen luomisesta yleisesti. Et luo mitään täysin tyhjästä. Taideteoksen maalaamiseen ei riitä, että on saanut ispiraation jostain ja vain antanut mielikuvituksen viedä mennessään. Jos et osaa tekniikkaa, et voi toteuttaa omaa visiotasi täydellisesti (voit kokeilla sitä itse).

Taidemaalari on ennen kaikkea alansa ammattilainen, eli eräänlainen maalaustekniikoiden mestari. Sama asia pätee myös pianoon.

Lue myös lista kirjoista, joita suosittelemme aloitteleville pianisteille.

Jos olet aloittamassa improvisoinnin harjoittelun pianolla, ensimmäinen tavoitteesi on improvisoida soittamalla melodiaa oikealla kädelläsi ja sointuja vasemmalla.

Oikean käden melodia ja vasemman käden soinnut -jako on yksi musiikin tiukimpia. Mitä enemmän siinä edistyt, sitä paremmin pystyt vapautumaan tästä jäykästä roolijaosta.

Käsittelemme seuraavaksi kahta tärkeää kohtaa:

 • Kuinka luoda melodia?
 • Kuinka saada soinnut toimimaan melodian kanssa?

Melodian luomisen perusteet

Ei ole yhtä taianomaista neuvoa siihen, kuinka onnistunut melodia luodaan pianolla. Melodia on musiikin yksi vapaimmista elementeistä, johon ei ole juurikaan rajoitteita. Huomaat myöhemmin, että rajoitukset koskevat enemmän vasemmalla kädellä soitettavia sointuja.

Improvisaatio on ensisijaisen tärkeää, kun luodaan melodiaa. Kuten aikaisemmin mainittu, melodialla on kaksi päälähdettä:

 • Oma sisäinen olemuksesi, mielialasi ja sen hetkiset tunteesi. Melodia on ennen kaikkea taiteilijan sielun ilmentymä.
 • Muiden taiteilijoiden luomat melodiat. Taide ei koskaan synny tyhjiössä. Se on musiikillisen herkkyyden tuotos, jota tarkkaavainen kuuntelija voi jatkojalostaa omassa tuotoksessaan.

Etsitkö pianonopettajaa pääkaupunkiseudulta? Voit googlata esimerkiksi "pianotunnit Helsinki".

Pianon koskettimet
Improvisaatiossa on myös omat lainalaisuutensa. Kuva: Unsplash/Arunas Naujokas

Ainoa edellytys melodioiden luomiseen pianolla on asteikot.

Jos haluat improvisoida melodian, sinun tulee ymmärtää sävelasteikkojen rakenteesta. Ja tietenkin osattava myös soittaa niitä. Sävelasteikko, eli skaala, tarkoittaa peräkkäisiä sävelkorkeuksien sarjaa, jotka erotetaan puolisävelaskeleilla (esimerkiksi E-F) tai kokonaisilla sävelaskeleilla (esimerkiksi C-D). Jos olet C-duurissa, asteikko on C-D-E-F-G-H-(C). Jos olet E-duurissa, asteikko on E-F#-G#-A-H-C#-D#-(E).

Yhteensä on kaksitoista duuria ja kaksitoista molliasteikkoa. Jos improvisoit melodian C-duurissa, voit käyttää C-duuriasteikon säveliä ja kaikkia niin sanottuja puolisäveliä. Aluksi voit improvioida pelkästään C-duuriasteikolla.

Säännöt ovat seuraavat: melodia liitetään aina tiettyyn asteikkoon, seitsemän nuotin kokoelmaan. C-duurissa on mahdollista käyttää C-duurin asteikon ulkopuolisia nuotteja, mutta aluksi on helpompi olla käyttämättä muita kuin asteikon nuotteja. Pienenä neuvona: melodia ei yleensä tee valtavia poikkeamia. Jos soitat: C-G-B-F-B, tuloksena oleva melodia ei ole kovin "kaunis", siitä puuttuu koherenssi ja kuulostaa hajanaiselta.

Lue myös kuinka voit virittää pianosi itse!

Vasemman käden sointujen perusteet

Kuinka säestetään melodiaa vasemmalla kädellä? Sointujen avulla tietenkin! Sointujen avulla voit parantaa melodiaa, joka itsessään voi kuulostaa hieman puutteelliselta. Mutta miten valita oikeat soinnut? Tarkennetaan kysymystä hieman:

 • Miten saada vasemmalla kädellä soitettavat soinnut kuulostamaan hyvältä melodian kanssa?
 • Miten saada soinnut kuulostamaan keskenään hyvältä?

Harmonia on vastaus molempiin kysymyksiin. Musiikillinen harmonia on verrattain uutta. Keskiajalla muusikoilla oli pääasiassa ainoastaan ymmärrys melodiasta. Keskiajan musiikissa oli joko yksi ääni (gregoriaaninen laulu) tai useampia ääniä, mutta kyseessä oli aina melodia. Tiedettä, joka tutki melodioiden rinnakkaiseloa, kutsuttiin kontrapunktiksi.

Kontrapunkti vastasi kysymykseen: miten saada erilaiset melodiset äänet toimimaan keskenään? Silloin ei vielä ollut puhettakaan harmoniasta. Myöhemmin musiikki kehittyi (renesanssin aikana). Korkein ääni (sopraano) tuli riippumattomaksi muista äänistä ja nousi ainoaksi melodiseksi ääneksi. Niin syntyi musiikillinen harmonia.

Miltä kuulostaisi pianotunnit netissä?

Nuottivihko telineellä

Nuottikirjoitus on verrattain uusi keksintö musiikin historiassa. Kuva: Unsplash/Kwinten De PauwTämän artikkelin rajallisen tilan vuoksi joudumme pysymään harmoniaan liittyvissä perusasioissa. Asteikolla on seitsemän erilaista nuottia. Jos otat C-duuri asteikon, sinulla on C-D-E-F-G-A-H-(C). Voit rakentaa sointuja käyttämällä kaikkia näitä nuotteja. Sointu on kahden intervallin yhdistelmä: terssi ja kvintti. Esimerkiksi C-sointu on: C-E-G. C-D-väli on kolmas väli ja C-G-väli on viides väli. G-sointu on: G-B-D.

Tietyllä asteikolla on seitsemän eri sointua, mutta kaikilla soinnuilla ei ole samaa merkitystä. Tärkeimmät soinnut ovat ensimmäisessä, neljännessä ja viidennessä asteessa. Eli C-duuri asteikolla:

 • Ensimmäisen asteen C-duuri sointu: C-E-G (kutsutaan toonikaksi)
 • Viidennen asteen G-duuri sointu: G-H-D (kutsutaan dominantiksi)
 • Neljännen asteen F-duuri sointu: F-A-C (kutsutaan subdominantiksi)

Voit aloittaa improvisaation käyttämällä näitä kolmea perussointua. Vuorottele näitä kolmea sointua samalla kun soitat melodiaa oikealla. Yritä löytää yhdistelmiä, jotka toimivat yhteen parhaiten. Huomaat nopeasti että improvisaatio ei kuulosta koskaan väärältä tai hajanaiselta, kun käytät näitä kolmea sointua.

Kun olet perehtynyt improvisaatioon pianolla voit keskittyä seuraaviin asioihin:

 • Käyttää muita sointuja, mutta pidä mielessä että toisen asteen sävel (D-F-A) on hyvin lähellä neljännen asteen säveltä (kaksi samaa nuottia). Se tarjoaa hieman vaihtelua neljänteen säveleen. Seitsemäs sävel (H-D-F) on heikompi sävel, joka on lähellä viidettä säveltä. Kuudes sävel jakaa kaksi samaa nuottia neljännen ja ensimmäisen sävelen kanssa, joten sitä voi käyttää korvaamaan niitä. On tärkeä tietää, että kolmatta säveltä ( C-duurissa E-G-H) käytetään harvoin tähän, joten sen käyttämistä on syytä välttää.
 • Voit sisällyttää improvisaatiota pianonsoiton oppimiseen.
 • Voit käyttää sointuja myös käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi, voit soittaa E-G-C sävelen C-G-E sävelen sijaan.
 • Voit käyttää muita asteikkoja C-duurin lisäksi.
 • Voit käyttää improvisaatiossa myös eri asteikkoja. Vaihtelussa on kuitenkin omat sääntönsä, joihin meillä ei ole aikaa syventyä vielä tässä artikkelissa.

Yhteenvetona: improvisaatio on yksi parhaita tapoja oppia soittamaan millä tahansa istrumentilla!

Improvisaatio voi olla haastavaa vasta-alkajille, mutta sen harjoittelu on erittäin suositeltavaa edistyneemmille opiskelijoille.

Pidä myös mielessä, että et ole koskaan liian vanha oppimaan pianonsoittoa!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emmi

Olen freelance-kääntäjä, opiskelija sekä positiivinen persoona. Rakastan liikuntaa, ja kielet ovat yksi vahvuuksistani.