Ulkomailla opiskelu on monen suomalaisen haave. Useimmilla vaihto-opiskelu tulee ajankohtaiseksi korkeakouluopintojen aikana opiskelipa sitten yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Vaihto-opinnoista haaveilevien kannalta hyvä uutinen on, että vaihtoon lähteminen varsinkin Euroopan sisällä on suhteellisen helppoa!

Monet opiskelijat valitsevat kohteekseen Saksan. On jopa sanottu, että Saksa olisi yksi suosituimmista opiskelumaista Euroopan unionin sisällä. Ennen kuin pakkaa laukut ja varaa lentoliput on kuitenkin tehtävä jonkin verran taustatyötä. Etukäteen on nimittäin selvitettävä omat edellytykset lähteä vaihto-opiskelijaksi.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Saksa
Krista
Krista
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Valma
Valma
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Luca
Luca
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Claudia
Claudia
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
Saara
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carmen
Carmen
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Barbara
Barbara
22€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aapo
Aapo
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Krista
Krista
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Valma
Valma
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Luca
Luca
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Claudia
Claudia
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
Saara
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carmen
Carmen
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Barbara
Barbara
22€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aapo
Aapo
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Miksi juuri Saksa on houkutteleva?

Saksa on mielenkiintoinen matkakohde oli kyseessä sitten pidempiaikainen asuminen, vaihto-opiskelu tai pelkkä lomamatkakin. Vaihto-opiskelijalle Saksalla on oiva vaihtoehto muun muassa näistä syistä:

 1. Saksa on laaja maa, mutta kulkuyhteydet ovat hyvät: maan sisällä liikkuminen onnistuu kätevästi. Saksa sijaitsee Euroopan keskellä, joten matkustaminen muihinkin maihin on helppoa. Naapurimaita ovat muun muassa Ranska, Alankomaat, Sveitsi ja Itävalta. Myös Suomesta on helppoa matkustaa Saksaan, joten kotona käynti vaihto-opiskeluaikana ei jää ainakaan kulkuyhteyksistä kiinni.
 2. Saksalla on paljon tarjottavaa taiteen ja kulttuurin saralla. Suureen maahan mahtuu paljon nähtävää ja koettavaa! Saksan historia on paljon muutakin kuin synkkä 1900-luku, joten hienoja historiallisia kohteita on ympäri maata.
 3. Saksaan muuttaminen on mahtava tilaisuus oppia saksaa, joka on keskeinen kieli Keski-Euroopassa. Suuri osa saksalaisista osaa myös englantia, joten jos omat saksan kielen taidot ovat vielä ruosteessa, ei hätää! Asiat saa tarvittaessa hoidettua myös englanniksi.
 4. Saksa tunnetaan erityisesti ruoka- ja juomakulttuuristaan. Jos itse on kulinaaristen nautintojen ystävä, Saksa on juuri oikea paikka!
Hampurin kaupungintalo ympäristöineen
Opintojen lisäksi Saksassa on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa (Kuva: Unsplash/Moritz Kindler)

Hyvä tietää Saksassa opiskelusta

Saksa on ilman muuta loistava kohdemaa vaihto-opiskelijoille. Kuten mihin tahansa muuhunkin uuteen maahan mennessä, myös Saksassa opiskelussa on joitakin asioita, jotka on hyvä tietää:

 1. Kun asuu Saksassa, on saksan kielen osaaminen erittäin suositeltavaa. Jos opiskelee saksankielisessä tutkinto-ohjelmassa, on itsestään selvää, että vähintäänkin perusteet on opintojen alkaessa syytä olla hallussa. Opetuksesta ei saa paljoakaan irti eikä mahdollisista kokeistakaan pääse läpi, jos ei hallitse kieltä edes auttavasti.
 2. Myös englanniksi opiskeleminen on tietenkin mahdollista, jos valitsee kansainvälisen tutkinto-ohjelman. Ohjelmien valikoima toki on rajallisempi, jos saksankieliset vaihtoehdot ovat poissuljettuja. Saksan kielen taitoja kannattaa kuitenkin joka tapauksessa kehittää, sillä kielitaito auttaa muiden kuin opiskeluun liittyvien arkipäiväisten asioiden hoitamisessa.
 3. Opiskelun kustannukset ovat todennäköisesti matalat. Joitakin opiskeluun liittyviä käsittely- ja ilmoittautumismaksuja toki on.
 4. Saksan yliopistoissa opetetaan monia eri aloja. Jotkut yliopistot ovat erikoistuneet tiettyihin aloihin, kuten tekniikkaan tai taiteeseen.
 5. Suuren kaupungin keskustassa asuminen on kalliimpaa kuin hieman kauempana asuminen. Jos kulkuyhteydet ovat hyvät, rahaa voi säästää asumalla hieman kauempana.
 6. Saksassa asuessa sairausvakuutus on pakollinen.
Saksalaisessa kaupungissa liikkuva juna
Liikkuminen on Saksassa helppoa (Kuva: Unsplash/Alexander Bagno)

Kuinka hakea saksalaiseen korkeakouluun

Opiskelemaan lähteminen Saksaan vaatii runsaasti suunnittelua etukäteen. Saksa on suosittu kohde, joten kilpailu paikoista voi olla paikoitelleen kovaakin. Näin voi olla erityisesti suosituimmissa opiskelijakaupungeissa, kuten Berliinissä, Münchenissä, Frankfurtissa, Dresdenissä, Kölnissä ja Hampurissa.

1. Päätä mitä haluat opiskella

Aivan alkajaisiksi on tietenkin päätettävä, mitä haluaa lähteä opiskelemaan. Sopiva ala on yleensä sama kuin jo kotimaassakin opiskeltava. Se voi tietysti olla mikä tahansa muukin ala, josta oman ammatillisen kehityksen kannalta on hyötyä. Jos osaa jo valmiiksi saksaa, opintotarjonta on huomattavasti suurempi kuin pelkästään englantia osaaville. Sopivia koulutuksia voi löytää itsenäisesti tutkien tai esimerkiksi Erasmus-ohjelman avulla. On kuitenkin aina muistettava varmistaa, että omasta yliopistosta on mahdollista lähteä vaihtoon juuri kyseessä olevaan yliopistoon!

Kiinnostavien opintokokonaisuuksien sisällöt kannattaa lukea läpi jo ennakkoon, jotta tulevat opinnot varmasti vastaavat odotuksia. Etukäteen on myös päätettävä, millaisesta reissusta on kyse: aikooko Saksassa opiskella jonkin tietyn opintokokonaisuuden vai esimerkiksi yhden lukuvuoden. Jos harkitsee kokonaisen tutkinnon suorittamista, on hyvä muistaa, että se kestää Saksassakin useita vuosia.

2. Selvitä edellytykset

Ennen hakuprosessin aloittamista on syytä selvittää, ovatko edellytykset ulkomailla opiskeluun olemassa. Jos vaihtoon hakee oman yliopiston vaihto-ohjelman tai vaikkapa Erasmus-ohjelman kautta, on varmistuttava, että täyttää kyseisen tahon vaatimukset. Oma yliopisto voi esimerkiksi edellyttää, että tulevien opintojen on oltava hyväksiluettavissa omaan kotimaiseen tutkintoon. Joko omalla tai kohdeyliopistolla voi myös olla vaatimuksia aiemman opintomenestyksen suhteen.

Myös Saksaan muuttamisen käytännön puolta kannattaa miettiä. On hyvä selvittää, onko esimerkiksi taloudellinen puoli kunnossa. Jo ennakkoon voi selvittää, mitä potentiaalisessa uudessa kotikaupungissa asuminen maksaa ja verrata sitä opiskeluaikaisiin tulonlähteisiin, kuten erilaisiin opintotukiin. Vuokranmaksun ja muiden pakollisten kulujen jälkeen on pystyttävä ostamaan ruokaa ja ehkä jopa huvittelemaankin, joten budjetissa on oltava riittävästi pelivaraa.

Leipzigin yliopiston julkisivu ja piha-aluetta
Opintojen aloittaminen saksalaisessa yliopistossa vaatii käytännön suunnittelua (Kuva: Unsplash/Abenteuer Albanien)

Etukäteen kannattaa selvittää ainakin seuraavat asiat:

 • Hakemisprosessin tarkka kulku
 • Asumisvaihtoehdot Saksassa (esimerkiksi opiskelija-asuntolat)
 • Ulkomailla opiskelun rahoitus (opiskeluun saatavat tuet)
 • Opintojen kielitaitovaatimukset

Varsinkin kielitaitovaatimukset on syytä ottaa vakavasti. Joissakin tapauksissa yliopisto voi jopa vaatia, että opiskelija suorittaa kielitaitotestin. Jos vaihto-ohjelman kautta tarjotaan saksan kielen kursseja, kannattaa niille ilman muuta osallistua. Koulussa saatu kielitaito tarjoaa hyvän pohjan kielitaidon rakentamiselle, mutta lisäopinnot eivät koskaan ole pahitteeksi!

3. Selvitä pääsyvaatimukset

Paras tapa selvittää yliopiston pääsyvaatimukset on tutkia sen verkkosivuja. Lisäksi apuna voi käyttää oman vaihto-ohjelman tietolähteitä. Pääsyvaatimuksiin ja mahdollisuuksien mukaan myös aiempin vuosien hakijatilastoihin tutustumalla voi saada vihjeitä siitä, kuinka todennäköistä hyväksytyksi tuleminen on. Jos sisälle pääsy on vaikeaa ja vaatimukset korkeat, kannattaa vaihtoehdot pitää avoimina hakemalla mahdollisuuksien mukaan useampaan paikkaan.

Edellä mainitut vinkit pätevät myös hakuprosessin vaiheisiin. Koko prosessiin vaatimuksineen on syytä tutustua etukäteen ja lukea kaikki ohjeet huolellisesti. Eri korkeakouluissa ja eri ohjelmissa hakuaikataulut voivat olla erilaiset, joten ei kannata luottaa siihen, että aikataulu olisi sama kuin kaverilla.

Jokimaisema Dresdenin keskustassa
Hakemukseen kannattaa panostaa, jotta Saksan reissu ei jäisi ainakaan siitä kiinni (Kuva: Unsplash/Oliver Guhr)

4. Lähetä hakemus

Kun edellytykset vaihtoon lähtemiselle ovat olemassa, on aika hakea. Täytettäviä kaavakkeita voi olla useitakin: esimerkiksi vaihto-ohjelmaan ja varsinaisiin opintoihin saatetaan hakea erillisillä hakemuksilla. Kannattaa varmistaa, että hakemukset on varmasti täytetty oikein ja kaikki tarvittavat liitteet, kuten motivaatiokirje ovat mukana.

Virhe jossakin hakemuksen osassa huomataan pahimmillaan vasta, kun on jo liian myöhäistä. Harmitus on tietenkin suuri, jos haave Saksassa opiskelusta kariutuu yhteen muotovirheeseen hakemuksessa. Jos hakemuslomakkeissa tai prosessissa ylipäätään on jotakin, jota et ymmärrä, ota yhteyttä joko omaan tai kohdemaan yliopistoon.

Saksassa opiskelu voi parhaimmillaan olla elämän mullistava kokemus. Vaihtoaikana tutustuu uuteen kulttuuriin, oppii uutta kieltä ja halutessaan pääsee vierailemaan monissa muissakin Euroopan maissa. Varsinkin alkuun opinnot uudessa ympäristössä voivat tuntua haastavilta, mutta vaivannäkö kannattaa, sillä saksalaiset yliopistot tunnetaan erinomaisesti opetuksen laadustaan. Oli väyläsi vaihto-opintoihin mikä tahansa, toivotamme onnea hakuun!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.