Saksassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Koulutuskin on laadukasta, joten ei ole mikään ihme, että suurkaupungit, kuten Berliini, Frankfurt, Hampuri, Köln ja München vetävät puoleensa opiskelijoita kaikkialta maailmasta. Saksa onkin ollut perinteisesti yksi suosituimmista vaihto-opiskelun kohdemaista. Saksaan lähdetään monista syistä: jotkut haluavat oppia kieltä, toiset taas haluavat tutkinnon tai jopa kaksi ja joidenkin tavoitteena on opiskella jokin tietty opintojakso. Lisäksi yksi yleisimmistä syistä on saada työharjoittelukokemusta kansainvälisessä ympäristössä.

Helpoin tapa päästä Saksaan opiskelemaan on osallistua vaihto-opiskelijaohjelmaan. Lisätietoa vaihtomahdollisuuksista saa oman yliopiston opintoneuvonnasta. Tärkeää on muun muassa selvittää, minne on ylipäänsä mahdollista lähteä, mihin mennessä on haettava ja kuinka hakuprosessi käytännössä etenee. Kannattaa myös huomioida, että englannin tai saksan kielitaidon on oltava riittävän hyvä!

Jos olet korkeakoulu-opiskelija, jonka haaveena on vaihtoon lähteminen, kannattaa ehdottomasti tutustua Erasmus-ohjelmaan. Sen kautta saa apua ja neuvontaa monissa käytännön asioissa, kuten hakemisessa ja muiden papereiden täyttämisessä sekä rahallisen tuen hankkimisessa. Oli oma tie Saksassa opiskeluun millainen tahansa, on vaihtoon lähteminen rohkea päätös. Rohkeus usein kannattaa, ja opiskeluajasta voi lopulta tulla elämän mullistava kokemus.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Saksa
Krista
Krista
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Valma
Valma
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Luca
Luca
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Claudia
Claudia
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
Saara
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carmen
Carmen
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Barbara
Barbara
22€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aapo
Aapo
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Krista
Krista
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Valma
Valma
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Luca
Luca
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Claudia
Claudia
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
Saara
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Carmen
Carmen
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Barbara
Barbara
22€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aapo
Aapo
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Saksan parhaat puolet

Aivan alkajaisiksi on tietenkin päätettävä, mihin maahan haluaa lähteä. Eittämättä yksi parhaista vaihtoehdoista on Saksa – olemme koonneet tähän artikkeliin seitsemän syytä, miksi juuri Saksa on loistava kohde ja miksi saksan kieltä kannattaa opiskella!

1. Saksan kielen oppiminen

Tehokkain tapa oppia kieltä on asua ympäristössä, jossa sitä puhutaan. Jos haaveena on oppia saksan kieltä, mikä olisikaan parempi paikka sen oppimiseen kuin Saksa itse? Kun koko ympäristö on saksankielinen, kieltä oppii koko ajan huomaamattaankin. Tämä oppimismenetelmä on siinä mielessä tehokas, että kieltä on pakkokin oppia, jos uudessa ympäristössä haluaa pärjätä. Kannattaa siis heti alussa alkaa käyttää saksaa rohkeasti ja turvautua esimerkiksi englantiin vain, jos on aivan pakko.

Saksan osaaminen on luonnollisesti suuri etu. Osaamalla paikallista kieltä pääsee osalliseksi kaikkeen, mitä maalla ja sen kulttuurilla on tarjota. Lisäksi jos opiskelun aikana tai sen jälkeen on tarkoitus työskennellä Saksassa, on kielen osaaminen luonnollisesti arvokas taito.

Saksankielinen taulu linja-autoasemalla
Sanastoa karttuu arkipäivän tilanteissa (Kuva: Unsplash/Sangga Rima Roman Selia)

2. Saksan keskeinen sijainti

Saksa sijaitsee keskeisellä paikalla Euroopan sydämessä. Naapurimaita on useita: niitä ovat muun muassa Ranska, Puola, Alankomaat, Sveitsi ja Itävalta. Keskeinen sijainti yhdistettynä hyviin kulkuyhteyksiin tarkoittaa, että suuri osa Eurooppaa on aivan käden ulottuvilla. Koti-Suomesta ei aivan niin vain lähdetäkään pikaiselle reissulle eurooppalaisiin suurkaupunkeihin, mutta Saksasta käsin mahdollisuudet ovat monipuoliset. Saksa on siis täydellinen tukikohta niille, jotka haluavat nähdä Eurooppaa! Vaihtoaikanakaan elämä ei ole pelkkää opiskelua, joten mahdollisuudet viihtymiseen, näkemiseen ja kokemiseen ovat ilman muuta tärkeä kriteeri. Tämän kriteerin Saksa läpäisee erinomaisin arvosanoin! Matkustustapoja on useita erilaisia, joten omaan aikatauluun ja budjettiin sopiva vaihtoehto löytyy takuuvarmasti.

3. Saksa on yksi Euroopan puhutuimmista kielistä

Euroopassa saksaa puhutaan Saksan lisäksi myös muun muassa Sveitsissä ja Itävallassa. Maailmanlaajuisesti saksan kielellä noin 130 miljoonaa äidinkielistä puhujaa. Kun siihen lisätään saksaa toisena kielenä oppineet, on kyseessä yksi maailman suurista kielistä – Euroopan mittakaavassa suurimmasta. Saksa on muutamassa Euroopan maassa virallinen kielen asema, ja lisäksi monessa maassa on saksaa äidinkielenään puhuvia vähemmistöjä. Saksan osaaminen siis avaa monia ovia muuallakin kuin pelkästään Saksassa!

Wienin kaupunkimaisema illalla
Saksaa pääsee käyttämään myös esimerkiksi Itävallassa (Kuva: Unsplash/Jacek Dylag)

4. Saksassa on paljon nähtävää

Saksalla on värikäs historia niin tapahtumissa, kulttuurissa kuin taiteessakin. Historia on lisäksi erittäin pitkä, joten nähtävyyksiä eri aikakausilta on runsaasti. Kuuluisia saksalaisia kaupunkeja ovat esimerkiksi:

 1. Berliini: maan pääkaupunki, josta löytyy esimerkiksi Berliinin muurin jäänteet.
 2. München: yksi maan suurimmista kaupungeista, joka tunnetaan erityisesti baijerilaisen oluen kotina.
 3. Bamberg: vesiväyliensä ansiosta tätä kaupunkia saatetaan joskus kutsua pieneksi Venetsiaksi.
 4. Köln: kaupunki tunnetaan erityisesti vaikuttavasta tuomiokirkostaan.
 5. Hampuri: tämä kaupunki on historian ja nykyhetken sekoitus, joka tarjoaa historiallisia nähtävyyksiä päivisin ja vilkasta yöelämää iltaisin.

Saksassa todellakin on paljon nähtävää ja koettavaa – pelkästään UNESCO:n maailmanperintökohteita on viitisenkymmentä. Maan kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa:

 1. Brandenburgin portti Berliinissä
 2. Berliinin televisiotorni
 3. Berliinin muuri
 4. Valtiopäivätalo Berliinissä
 5. Siegessäule eli Voitonpylväs Berliinissä
 6. Neuschwansteinin linna Füssenin ja Schwangaun kaupungin lähellä
 7. Rothenburgin vanhakaupunki
 8. Kölnin tuomiokirkko

Voiko Saksan kulttuurista puhua mainitsematta Oktoberfestia? Ei tietenkään! Tämä Münchenissä järjestettävä olutfestivaali tunnetaan kaikkialla maailmassa ja omalta osaltaan lujittaa Saksan asemaa oluen luvattuna maana. Tapahtuma kestää parisen viikkoa syys–lokakuun vaihteessa, mutta tässä kohtaa on muistutettava, ettei se suinkaan ole ainoa mahdollisuus nauttia saksalaisen panimoteollisuuden tuotteista. Saksa on täynnä baareja ja pubeja, joissa laadukkaisiin paikallisiin oluihin pääsee tutustumaan. Varsinkin Suomeen verrattuna niiden hintakin on varsin kohtuullinen.

Brandenburgin portti iltavalaistuksessa
Opiskelun ohella kannattaa myös tutustua Saksan moniin nähtävyyksiin (Kuva: Unsplash/Florian Wehde)

5. Saksan työllisyystilanne

Saksa tunnetaan Euroopan talousmahtina, jonka erityisosaamista on autoteollisuus, lääketeollisuus, insinöörityö ja muu kauppa. Viime vuosina Saksan työttömyysaste on ollut erittäin matala, vain muutaman prosentin luokkaa. Tämä on luonnollisesti opiskelijan kannalta erinomainen uutinen. Työtä on saatavilla, joten opiskelemalla ahkerasti ja opettelemalla kieltä on hyvät mahdollisuudet työllistyä.

6. Saksa on hyvä paikka elää

Saksassa on kaiken kaikkiaan korkea elintaso. Saksalla on maine turvallisena, vakaana ja ennen kaikkea tehokkaana maana. Tämä tarkoittaa, että palvelut ja yleinen infrastruktuuri ovat kunnossa. Hyvä elintaso tarkoittaa myöskin, että hinnat eivät ole aivan edullisimmasta päästä, mutta ei eläminen toki tähtitieteellisen kallistakaan ole. Monessa tapauksessa hinnat ovat Suomen tasoa alhaisempia. Elämisen hintaan vaikuttaa esimerkiksi se, missä asuu: suurkaupungin ytimessä on luonnollisesti kallista asua, kun taas hieman kauempana keskustasta ja opiskelija-asuntoloissa kustannukset ovat kohtuullisemmat.

7. Yliopistot ovat korkeatasoisia

Saksa tunnetaan myös laadukkaasta koulutuksesta. Moni yliopistosta sijoittuu maailman parhaiksi arvioitujen joukkoon. Opiskelijalla toden totta on valinnanvaraa, sillä koulutusohjelmia on tuhansia ja yliopistojakin kolminumeroinen luku. Erasmus-ohjelmaan osallistuvan täytyy tietenkin varmistaa, että yliopisto on mukana ohjelmassa ja että omasta yliopistosta on mahdollista lähteä sinne opiskelemaan. Yliopistoista parhaat vastaanottavat hurjan määrän hakemuksia joka vuosi, joten Saksa todellakin on yksi Euroopan suosituimmista kohteista vaihto-opiskelijoille. Saksan tunnetuimpia yliopistoja ovat esimerkiksi:

 • Technische Universität München
 • Ludwig-Maximilians-Universität München
 • Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
 • Karlsruher Institut für Technologie
 • Humboldt-Universität zu Berlin
 • Freie Universität Berlin
 • Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn
 • Technische Universität Berlin
 • Eberhard Karls Universität Tübingen
 • Albert-Ludwigs-Universität Freiburg
Ilmakuva saksalaisen yliopiston kampuksesta
Saksassa on monia yliopistoja joista valita (Kuva: Unsplash/Max Böttinger)

Valmistaudu Saksassa opiskeluun

Sanomattakin on selvää, että ulkomaille lähtö vaatii runsaasti valmisteluja. Opiskelupaikkaan hakeminen sekä asunnon hankkiminen ovat oma urakkansa, ja lisäksi on muistettava hankkia esimerkiksi matkapuhelinliittymä. Kotimaahankin jäävät asiat on syytä muistaa järjestää: esimerkiksi postin jakelu ja muut jatkuvat palvelut on syytä keskeyttää. Etukäteen kannattaa luonnollisesti tutustua eri tietolähteisiin ja poimia vinkkejä Saksassa opiskeluun.

Käytännön järjestelyiden lisäksi kannattaa myös panostaa kielitaitoon. Jos saksaa ei ole opiskellut yhtään, alku uudessa maassa voi olla hankala. Toki englannillakin pärjää pitkälle, mutta paikallisen kielen osaaminen on kuitenkin erittäin suositeltavaa. Jos osallistuu saksankieliseen koulutusohjelmaan, on tietyt perustaidot oltava hallussa, jotta opetuksesta saa irti jotakin ja kursseista ylipäätään pääsee läpi. Joihinkin koulutuksiin voi jopa olla kielitaitokoe, joka luonnollisesti on läpäistävä.

Hyvä tapa oppia saksaa nopeasti on yksityisopetus. Superprof-palvelussa on monia opettajia, jotka tarjoavat palveluitaan. Heiltä voi kysyä niin yksittäisistä tunneista kuin pidemmistäkin opetusjaksoista. Yksityisopetus on siinä mielessä erinomainen valinta, että tuntien sisällöt räätälöidään juuri kyseisen opiskelijan tarpeiden mukaisiksi. Kun tarkoituksena on lähteä Saksaan opiskelemaan, tunneilla voidaan panostaa erityisesti opiskeluelämään ja arkipäivän tilanteisiin liittyvään sanastoon. Opetusta tarjotaan myös etäyhteydellä, joten yksityistunteja voi jatkaa vielä Saksaan muutettuaankin!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.