Sushi on monelle suomalaiselle herkutteluruoka pizzan tai hampurilaisen tapaan. Susheja voi tarttua mukaan lähiässän tai K-marketin sushibuffetista, ja paikallisessa sushiravintolassa japanilaista nannaa saa ahmia mahan täydeltä.
Sushibuumi on innostanut monia kokeilemaan sushien tekemistä itse. Se on paitsi hauskaa myös suhteellisen helppoa, ja itse tekemällä voi säästää pitkän pennin. Sushi onkin kulkenut pitkän matkan japanilaisesta pikaruoasta suomalaisten suosikiksi, ja tämä blogipaketti sukeltaa sushien maailmaan ja niiden valmistukseen.
Miten sushista tuli sushi?
Sushi tarkoittaa japaniksi hapanta riisiä, ja se rakentuu etikalla maustetun riisin ympärille. Näin ei ollut kuitenkaan aina: alun perin riisin tehtävänä oli estää suolattua kalaa pilaantumista. Kun kala haluttiin syödä, sitä suojannut riisikuori heitettiin pois.
Kun riisiä alettiin maustaa 1600-luvulla etikalla, sen säilyvyys parani, ja riisistä tuli osa annosta. Parisataa vuotta myöhemmin Hanaya Yōheita niminen herrasmies alkoi tarjoilla etikkariisiä ja raakaa kalaa pieninä suupaloina, mistä tuli hitti nopeaa purtavaa etsivien työläisten parissa.
Japanilainen sushi on yhä yksinkertaista ja vaatimatonta: maustettua riisiä, tuoretta kalaa, wasabi-tahnaa ja soijakastiketta. Ekstratäytteet ja näyttävyys ovat länsimaista perua. Kun länsimaissa ja eritoten Yhdysvalloissa kiinnostuttiin japanilaisesta kulttuurista, sushi oli mielenkiintoinen uutuus.
Yhdysvaltoihin nousi 1960-luvulta eteenpäin valtava määrä sushibaareja, ja monet olivat valmiit maksamaan "aidosta" sushista korkeaa hintaa. Näin sushi teki luokkahypyn arkisesta kotiruuasta eksoottiseksi gurmeeksi.
Vuosituhannen vaihteessa sushi oli levinnyt ympäri maailmaa, myös Suomeen. Suosion taustalla on herkullisuuden lisäksi joustavuus: sushin täytteeksi tai päälliseksi voi laittaa melkein mitä tahansa, ja se taipuu sekä arkeen että juhlaan.

Sushin monet muodot
Monelle tulee sushista mieleen merilevärulla eli maki, joka on länsimaiden ylivoimaisesti suosituin sushi. Makin suosio on monen tekijän summa:
- Maki ei vaadi yhtä laadukasta ja tuoretta kalaa kuin perinteinen nigiri-sushi, jossa raaka kala on riisipallon päällä.
- Kun sushi alkoi levitä, raa'an kalan syöminen oli länsimaalaisille vierasta. Kun kala piilotettiin rullan sisään, sitä oli helpompi lähestyä.
- Merilevärulla on näyttävä ja erilainen. Sen sisään voi laittaa melkein mitä tahansa, ja sitä on helppo koristella erilaisilla yrteillä ja kastikkeilla.
Suomalaisissa sushibuffeteissa on usein maki-rullia ja nigiri-paloja, joissa on pieni wasabi-tippa leikkaamassa kalan rasvaisuutta. Tässä muutamia muita sushilajeja:
Chirasi on kuin purettu sushirulla: kulhon pohjalla on maustettu riisi ja sen päällä valitut täytteet, kuten kala, vihannekset ja kananmuna.
Inarisushi on uppopaistettu ja marinoitu tofutasku, jonka sisällä on riisityyny. Inarissa käytetään vähemmän kalaa, joten se sopii sekä kasvissyöjille että kalakammoisille.
Oshizushissa riisi ja täytteet on puristettu muotissa yhteen ja leikattu suorakulmaisiksi paloiksi. Entistä näyttävämpi ja jälkkärimäinen sushi.
Maailmalla ei tietysti nautita vain perinteisiä susheja. Yhdysvalloista on lähtenyt liikkeelle monen monta runsasta, makeaa ja tulista rullaa, kuten Kalifornia-rulla (avokado, kurkku ja rapu), tempura-rulla (friteerattu katkarapu) ja lohikäärmerulla, jossa osa täytteistä on näyttävästi riisikuoren päällä.
Suomessa lohi on ylivoimaisesti yleisin täyte, ja rullien välissä on usein myös avokadoa ja majoneesia. Suomalaiset tykkäävät erityisesti sushibuffeteista, joissa pääsee maistamaan erilaisia susheja ähkyyn asti. Sushien ahmiminen on japanilaisille vieras käsite, mutta "maassa maan tavalla" sopii myös sushin sloganiksi.

Sushinlaiton suuntaviivat
Sushi-buumi on tuonut maki-rullien yleisimmät tarvikkeet tavallisten S- ja K-markettien hyllyille:
- Sushiriisiksi kelpaa melkein mikä tahansa (japanilainen) lyhytjyväinen riisi.
- Riisi maustetaan riisiviinietikalla, sokerilla ja suolalla.
- Täytteet kääritään merileväarkkeihin (nori).
- Soijakastike (vaalea tai tumma) tuo suupaloihin suolaisuutta.
- Wasabi-tahnan tulisuus leikkaa kalan rasvaisuutta.
- Sushi-inkivääri raikastaa makunystyröitä palojen välissä.
Riisi tarvitsee kaverikseen täytteitä, kuten lohta, tonnikalaa tai katkarapua. Raaka kala kannattaa ostaa suoraan tiskiltä, jossa se on tuoreimmillaan. Ammattilaiselta saa myös vinkkejä kalan ja fileen valintaan sekä sen leikkaamiseen. Jos rulliin haluaa vaihtelua ja raikkautta, kurkku ja avokado ovat hyviä vaihtoehtoja.
Maki-rullien tekemisen voi jakaa kolmeen vaiheeseen: valmisteluun, rullaamiseen ja tarjoiluun.
🍚 1. Valmistelu
Riisi on sushin tärkein komponentti, joka kannattaa tehdä huolella ja ajan kanssa. Huuhtele riisi hyvin ennen keittämistä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Tämä poistaa ylimääräisen tärkkelyksen ja helpottaa oikean rakenteen löytämistä.
Mausta kuuma riisi sushietikalla tai riisiviinietikan, sokerin ja suolan yhdistelmällä. Sekoita riisiä varovasti puu- tai muovilastalla, jotta se pysyy ilmavana – mitä enemmän riisiä sekoittaa, sitä pahemmin se puuroutuu. Annan riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen käyttöä.
Riisin jäähtyessä voi valmistella muut ainekset:
- Leikkaa kala ja muut täytteet pitkittäin ohuiksi suikaleiksi.
- Asettele nori-levyt valmiiksi.
- Ota esiin bambumatto (tai tuorekelmua), kostutettu keittiöpyyhe ja kulhollinen vettä käsien kostuttamiseen.
Kaipaisitko jeesiä sushin valmistamiseen? Nappaa sopiva kokkauskurssi Helsinki!

🍣 2. Rullaaminen
Aseta nori-levy bambumaton päälle kiiltävä puoli alaspäin. Kostuta kädet vedessä, ota kourallinen riisiä ja levitä ohut kerros riisiä noin kahteen kolmasosaan levystä. Aseta täytteet keskellä riisiä vaakasuoraan.
Aloita rullaaminen nostamalla bambumaton alareunaa ja rullaamalla noria varovasti mutta tiiviisti. Jatka kunnes koko levy on rullattu. Kostuta sormilla tyhjäksi jätetty kaistale ja sulje rulla. Leikkaa rulla terävällä, vedessä kostutetulla veitsellä sopiviksi suupaloiksi.
🥢 3. Tarjoilu
Asettele maki-palat nätisti lautaselle tai tarjottimelle. Tarjoile ne wasabin, soijakastikkeen ja sushi-inkiväärin kanssa. Halutessasi voit koristella lautasen seesaminsiemenillä, ruohosipulilla tai vaikkapa syötävillä kukilla.
Sushi kannattaa syödä mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen, kun riisi ja kala ovat tuoreina ja koostumus kohdillaan. Jos teet rullat ennakkoon, kääri rullat kokonaisina kelmuun, laita ne jääkaapin alaosaan ja leikkaa paloiksi ennen tarjoilua.
Sushikurssit ja -videot
Yllä olevilla askeleilla sushit onnistuvat keneltä tahansa. Niistä ei välttämättä tule ensiyrittämällä kuvankauniita mutta varmasti maukkaita, ja harjoitus tekee mestarin. Harjoittelu onnistuu esimerkiksi sushiravintoloiden kursseilla, joissa noin 80 euron hintaan kuuluu raaka-aineet, tarvikkeet ja ohjaus sekä "illallinen", kun itsetehdyt sushit saa syödä kurssin päätteeksi.
Erilaiset opistot ja järjestöt järjestävät niin ikään sushikursseja, mutta niiden löytäminen voi olla hakuammuntaa. Kursseja voi yrittää bongata kansalais-, työväen- ja aikuisopistojen kurssiluetteloista, oman alueen some-kanavilta sekä ilmoitustauluilta ja paikallislehdistä.
Jos ravintolatason kurssit ovat liian kalliita eikä kärsivällisyys riitä kurssien etsimiseen, sushin tekoa voi harjoitella myös yksityisopetuksessa. Superprofilla on kymmeniä alan ammattilaisia, jotka jakavat kokkaus- ja sushioppejaan eteenpäin paikan päällä tai etänä.
Neljäs vaihtoehto on turvautua internetin ihmeelliseen maailmaan: netti on pullollaan sushioppaita ja reseptejä, jotka helpottavat alkuun pääsyä. Visuaalisten oppijoiden kannattaa suunnata YouTubeen, jossa on monenlaista sushisisältöä:
- Just One Cookbook -kanava esittelee japanilaista keittiötä lyhyillä 5 minuutin videoilla.
- Cooking with Dog -kanavan työnjohtajana toimii harmaa puudeli.
- Hiroyuki Terada – Diaries of a Master Sushi Chef -kanavalla voi tutustua sushikeittiön kulisseihin.
Susheja ei ole vaikea tehdä itse, mutta jos siitä herää kysyttävää tai jos siinä halua kehittyä, yksityisopetus on vain muutaman klikkauksen päässä!