Muutaman vuoden takaisen kyselyn mukaan Suomessa kulutetaan elintarvikkeisiin keskimäärin yli 4000 euroa vuodessa. Ruokabudjeteissa on suuria vaihteluita kotitalouden tulotason, ja ennen kaikkea pääluvun mukaan. Yksinelävän sinkun ja viisihenkisen perheen kuukausittaiset ruokakulut ovat luonnollisesti täysin eri luokkaa.
Vaikka ruoan alkukantainen tehtävä on - ja tulee aina olemaan - ravita meitä pysyäksemme elossa, on sillä nykypäivänä monia muitakin ulottuvuuksia. Ja olisihan se tylsää vain syödä vain elääkseen. Jos näin olisi, voisimme kait syödä vain täysin mautonta ruokaa rutiininomaisesti kolme kertaa päivässä. Onneksi ruoalla ja ruoanlaitolla on oikeasti muutakin lisäarvoa elämään. Esimerkiksi:
- Terveellisen elämäntavan ylläpitäminen. Ruokavaliolla on tässä suuri merkitys!
- Kulinaristisen luovuuden kehittäminen. Inspiroidu resepteistä tai kokkaa intuition varassa!
- Ruokaperinteiden jatkaminen. Kukapa ei haluaisi kokata lapsuuden lempiruokiaan isovanhempien tapaan?
- Uusiin kulttuureihin tutustuminen. Italialaiset pasta-annokset, japanilaiset sushit... mikä on sinun suosikkisi maailmalta?
- Omien arvojen ammentaminen. Ruokaostoksilla sinä teet valinnat - ehkäpä ympäristöystävällisyys on lähellä sydäntäsi!
- Oman talouden hallitseminen. Mistä koostuu edullinen kotiruoka? Kurkkaa artikkelin viimeiseen kappaleeseen!
- Yhteisöllisyyden rakentaminen. Mietitkö mikä aktiviteetti olisi kiva kavereiden hengailu-iltaan? Kokeile ruoanlaittoa!
Etsi itsellesi ruoanlaittokurssi Superprofilta, ja muuntaudu oikeaksi Master Chefiksi!

Budjetista tai ruoanlaiton taitotasosta riippumatta jokainen meistä voi laittaa itse ruokaa kotona. Kotona kokkaamalla voit syödä edullisesti maukasta kotiruokaa. Kotiruoan arvostuksen noustessa yhä useampi on löytänyt itsensä osallistumassa ruoanlaiton opetukseen. Ruoanlaiton opetusta tarjoavat myös Superprofin yksityisopettajat helposti jopa verkon välityksellä!
Miksi laittaa ruokaa kotona?
On monia hyviä syitä miksi laittaa ruokaa kotona valmisruokien syömisen tai ravintolasta tilaamisen sijaan. Lyhykäisyydessään todettakoon, että ruoanlaitto kotona on edullisempaa, terveellisempää ja parempaa. Paremmuudesta voidaan toki olla montaa mieltä, mutta kotona ruokaa laittaessa sinulla on kaikki päätösvalta siitä mitä ruokaa tehdään ja mitä ainesosia siinä käytetään.
Mitäpä jos ravintolassa vietetyn illallisen sijaan viettäisitkin aikaa perheesi kanssa yhdessä kokaten? Tai vaihtaisit kuulumiset kaverin kanssa kahvilan sijaan kotona keitetyn kahvin ja itse leivotun pullan äärellä? Ruokailut ovat monelle sosiaalisia tapahtumia. Myös itse ruoanlaitto voidaan ottaa helposti osaksi näitä sosiaalisia tilaisuuksia.
Perheen kanssa on mahtavaa päästä laittamaan ruokaa oman sukusi omilla resepteillä. Monet sukureseptit siirtyvät sukupolvelta toiselle nimenomaan käytännöllisessä muodossa eli yhdessä kokaten. Perinneruokien lisäksi ruoanlaitto avaa ovia maailmaan mukavasti omassa kotikeittiössäsi. Maailman lukemattomista ruokakulttuureista löytyy jokaiselle jotakin.
Olisiko kokkauskurssi Tampere sinulle sopivin vaihtoehto kehittyä?

Kun olet itse kontrollissa siitä mitä arkiseen ruokavalioon kuuluu, voit tehdä ostovalintoja kaupassa omien arvojesi mukaisesti. Toisin kuin ravintolassa, kaupassa voit varmistua muun muassa ruokien alkuperästä ja ravintoarvoista. Kotimaisen ruoan ostaminen auttaa suomalaisia yrityksiä. Lähiruoan ja ympäristöystävällisesti tuotetun ruoan suosiminen auttaa koko maapalloa.
Ruoanlaitto on taito siinä missä kielten osaaminenkin tai jalkapallon pelaaminen. Ruoanlaitto kehittää kognitiivisia kykyjä kuten muistia, koordinaatiota ja ongelmanratkaisutaitoa. Lukematon määrä erilaisia reseptejä, makuyhdistelmiä ja keittiövälineitä takaa jatkuvan oppimisen mahdollisuuden läpi elämän.
Ruoanlaiton taitoa harjoitellaan peruskoulusta lähtien kotitalouden oppitunneilla. Heti syntymästä vanhemmille syntyy vastuu lapsen ruokakasvatuksesta. Terveellinen ruokavalio edistää lasten kasvua. Säännöllinen ateriarytmi ja yhdessä syöminen on tärkeää lapsen kehityksen kannalta. Lapsena on hyvä tutustua moniin uusiin makuihin, jotta monipuolinen ruokavalio siirtyy sujuvasti aikuisuuteen.
Millainen ruoanlaittaja olet? Tee testi!
Miten syödä terveellisesti?
Ruokavaliolla voit vaikuttaa omaan terveyteen. Ei ole yhtä oikeaa ruokavaliota ruokamäärineen, joka sopisi kaikille yhtä hyvin. Ruokavalioon vaikuttaa muun muassa elämäntilanne, liikunnan määrä, sairaudet, allergiat ja erityisruokavaliot. Laittamalla ruokaa itse kotona, voit luoda juuri sinulle sopivan ruokavalion herkullisine aterioineen.
Eri ruoka-aineilla on omat terveysvaikutuksensa. Lopulta kyse on kokonaisuudesta ja kohtuullisuudesta. Esimerkiksi veden juominen on erityisen tärkeää, mutta siinäkin on rajansa. Siksi terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijatkin korostavat ruokavaliokysymyksissä monipuolisuutta. Eikä ruokia voi luokitella huonoiksi ja hyviksi. Suurin osa ruoista asettuu jonnekin hyvän ja huonon välille.
Liikunta ja ruoka kulkevat käsi kädessä terveellisen elämäntavan osalta. Kun halutaan saavuttaa liikunnan avulla tiettyjä muutoksia kehossa, katsotaan samalla ruokavalioon tarvittavat muutokset. Esimerkiksi laihduttamisen suhteen katsotaan ruokavaliosta karttuvia kaloreita. Kun syöty kalorimäärä on alle kulutetun, ihminen pudottaa painoa. Laittamalla ruokaa itse, on kalorimäärien hallitseminen helpompaa eikä ruoan määrästä tarvitse välttämättä tinkiä yhtään.
Yksityisopetus Superprofilla - ruoanlaittokurssi Helsinki!

Yleisesti ottaen kasvisten, etenkin vihannesten, tiedetään olevan terveydelle hyväksi. Niitä kannattaakin sisällyttää omaan ruokavalioon mahdollisimman paljon jokaiselle aterialle. Proteiininlähteinä hyviä ovat muun muassa siipikarja ja kasviperäiset proteiinit kuten pavut, linssit ja palkokasvit. Ruokaa laittamalla oppii yksittäisten ruokien terveysvaikutuksista lisää. Keittokirjat ovat hyviä tiedonlähteitä.
Jo pelkästään huonoja ruokavalintoja välttämällä pääsee pitkälle. Vähän saa aina herkutella. Ruokavalion pääpainon ei kuitenkaan pitäisi nojautua esimerkiksi pikaruokaan, naposteltaviin tai sokerijuomiin. Ruokavalioon kannattaa tehdä vain pieniä muutoksia kerralla. Ruokavalion muuttaminen yhdellä kertaa johtaa yleensä vain vanhaan ruokavalioon palaamiseen.
Ruoanlaiton ei tarvitse olla pelkkien terveellisten valintojen kyttäystä. Ruoanlaitosta itsestään voi nauttia hauskana harrastuksena yksin tai yhdessä. Jos hurahdat täysin patojen ja kattiloiden maailmaan, voi ruoanlaiton opettaja innostaa sinua yhä eteenpäin. Superprofista löydät intohimoiset ruoanlaiton opettajat, joilta luonnistuu niin erityisruokavaliot kuin pienen budjetin kokkailut.
Mistä koostuu edullinen kotiruoka?
Ruoan hintojen nousu on aiheuttanut huolta monessa kotitaloudessa. Edullinen kotiruoka on silti edelleen täysin saavutettavissa, vaikka sen eteen saattaa joutua näkemään entistä enemmän vaivaa. Ruoan laittaminen itse on jo varmasti edullisempaa kuin esimerkiksi valmisruokien suosiminen. Lisäksi ruokakuluihin voi vaikuttaa monella muullakin tavalla kuin vain ostovalinnoilla.
Edullinen ruoka voi olla aivan yhtä maukasta ja terveellistä kuin hintavampi ruoka. Vaihtoehtoja kaupoista löytyy sen verran, että monipuolisuudestakaan ei tarvitse ehdottomasti tinkiä. Yleisin syy yksipuoliseen ruokavalioon on suunnitelmallisuuden puute. Kaupassa keräämme helposti tuotteet ostoskoriin saman kaavan mukaan viikosta ja vuodesta toiseen.
Suunnittelusta ja ruoasta tulee heti ensimmäisenä mieleen kauppalaput. Se onkin hyvä tapa, jolla muistat varmasti ostaa kaiken tarvittavan. Mutta hyvä suunnittelu alkaa jo aikaisemmin. Uusia ruokia on hankala valmistaa ellei niitä ole miettinyt jo aikaisemmin, ja kurkannut niitä varten sopivat reseptit. Jos reseptiä ei ole tiedossa, eivät oikeat ainesosat luultavasti päädy ostoslistalle.

Aterioita voi suunnitella viikon tai jopa kuukauden eteenpäin. Itseä kiinnostavat reseptit kannattaa aina laittaa talteen. Reseptejä varten sinun ei ole pakko omistaa keittokirjaa. Inspiroivia toinen toistaan herkullisempia reseptejä löytyy internetin ihmeellisestä maailmassa. Ja perinteisen keittokirjankin saa kipaistua ilmaiseksi lähikirjastosta.
Suunnittelun lisäksi ruoanlaiton tavoilla sekä ruoan säilönnällä voi säästää rahaa. Tekemällä ruokia isompia satseja kerralla, säästät ruokatuotteita ostaessa edullisemmilla kilohinnoilla. Ylimääräisen ruoan saa säilymään pakkasessa pitkiäkin aikoja. Jo parasta ennen päiväyksiä silmällä pitämällä voi säästää ruokahävikissä - ja sitä kautta ruokakuluissa.
Ruokaostoksille suuntaaminen isompiin marketteihin säästää pitkässä juoksussa. Lähikaupat hinnoittelevat (samoja) tuotteita korkeammalle. Kauppojen ollessa nykyään auki jopa ympäri vuorokauden, voi ostokset ajoittaa ilta-aikaan, jolloin osa tuotteista on alennuksessa. Äläkä unohda vuoden ympäri vaihtuvista sesongeista hedelmä- ja vihannesosastolla!