Kappaleet
Yhteensä Suomessa on liki 50 taidemuseota, joista esimerkiksi Helsingissä sijaitseva Ateneum on myös kansainvälisesti arvostettu taidemuseo.
Vaikka omat taideteoksesi eivät koskaan päätyisi näytille taidemuseoon tai galleriaan, on taiteiden harrastaminen silti kannattava sijoitus. Parhaimmillaan maalaaminen voi olla hyvin terapeuttista ja hyvä tapa päästää oma luovuus valloilleen.
Opi maalaamaan
Maalaaminen ja piirtäminen ovat aktiviteetteja, joita kuka tahansa voi alkaa harrastamaan. Parhaimmillaan ne ovat myös hyvinkin terapeuttisia. Kaikista taidemaalareista ei kuitenkaan voi tulla kuuluisia taiteilijoita, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö harrastusta voi tehdä omaksi ilokseen. Omaa osaamista voi silti kehittää osallistumalla maalaus- tai piirustuskursseille.
Taide- ja maalauskursseilla opetetaan erilaisia taidemaalauksen tekniikoita; öljymaalausta, akryylimaalausta, värien sekoittamista, perspektiivejä, varjoja, kerroksia sekä asetelmien maalaamista.
Kun olet saanut käsityksen maalaamisen perustekniikoista, voit ryhtyä hahmottelemaan omaa ensimmäistä mestariteostasi!
Ammattimaalarit ja amatööritaiteilijat
On olemassa useita erilaisia tapoja ja reittejä oppia maalaamaan. Erilaiset polut sopivat niille, jotka haluavat maalata ammattimaisesti ja toiset taas niille, jotka haluavat vain aloittaa maalaustunnit omaksi ilokseen.
Laita akvarellipalettisi ja siveltimesi valmiiksi, sillä tämä artikkeli auttaa sinua selvittämään, mikä reitti sopii sinulle parhaiten!

Opi taidemaalaamista yhdistyksen kautta
Taide on kallista puuhaa. Taidemaalauksien myyntihinnat ovat niin suuria, että ne saavat tavallisen kadun tallaajan leuan loksahtamaan auki. Jos et ole yksi niistä onnekkaista, joka pääsee opiskelemaan taidealaa korkeakouluun muiden harvojen valittujen joukkoon, voi oman taiteilijuuden kehittäminen olla hankalaa ja käydä kalliiksi.
Kalliiden taideyhdistysten kurssit eivät ole ainoa tapa opiskella ja kehittää itseään taiteilijana. Jokaisen kunnan työväenopisto tarjoaa vapaan sivistystyön lain nojalla myös kukkarolle ystävällisempiä taide- ja maalauskursseja. Nämä kurssit ovat myös entistä helpommin saavutettavissa, sillä yhä useampi kansalaisopisto tarjoaa myös verkkokursseja.
Kansalaisopistojen kurssien hyviä puolia on esimerkiksi:
- Hinta. Peruskursseja löytyy 50-60€ hintaluokasta, mikä on melko pieni hinta.
- Ystävällisyys. Työväenopistoilla painotus on usein muiden auttamisessa ja tukemisessa, eikä tunnelma ole niin vakava, kuin kalliimmilla taideaineiden kursseilla.
- Taiteellinen vapaus. Kurssien opetuksen ei tarvitse pohjautua johonkin tiettyyn opetussuunnitelmaan, mikä mahdollistaa sen että opiskelijat voivat myös tuoda tunneille omia keskeneräisiä taideprojektejaan.
- Yksilöllinen opetus. Kursseille otetaan rajattu määrä ihmisiä, mikä mahdollistaa sen, että opettajan on mahdollista tarjota jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaista palautetta heidän töistään.
Löydä juuri itsellesi sopivat maalauskurssit.
Opisto vs taidekoulu
Jotkut uskovat, että työväen- ja kansanopistojen taidekursseista puuttuu taidekoulujen opetuksen kurinalaisuus ja laadukkuus.
Työväenopistojen opettajien valintoihin on myös tietyt kriteerit, eli kuka tahansa ei voi tulla opettamaan taidemaalauskurssia. Kurssien opettajat valitaan heidän taiteellisten kykyjensä mukaan, sekä sen, kuinka hyvin he soveltuvat opettamaan.
Jos et ole täysin varma kurssin laadusta, voit käydä myös kokeilukerralla ja päättää sen jälkeen, haluatko jatkaa kurssia vai et.

Tiettyjen taide- ja maalauskurssien löytäminen verkosta
Taidemaalauksen opettajan etsiminen voi tuntua hankalalta, sillä valinnan varaa on netissä paljon. Siksi olisikin kannattavaa kirjoittaa itselleen ylös lista, jossa on listattuna kriteerit, joiden avulla voit helpottaa oikean opettajan etsimistä.
Kriteerit
-
- Maantieteellinen sijainti
- Opetuksen taitotaso - Oletko täysin untuvikko, mitä tulee taiteen ja maalaamisen harrastamiseen vai oletko jo ehtinyt tutustua perustekniikoihin?
- Opettajan pätevyys
- Minkä tyylinen kurssi on kyseessä - yksilöllistä opetusta vai ryhmässä? Skypen välityksellä vai paikanpäällä?
- Suuntaus - asetelmien maalaus, kuvanveisto, akvarellimaalaus vai kenties luonnostelu?
- Budjetti
Kaikki yllä olevat kriteerit eivät ainoastaan auta sinua löytämään sinulle täydellisen taidekurssin, vaan vaikuttavat myös tuntikustannuksiin. Varmista ennen haun aloittamista, että olet muokannut kriteerisi sen hinnan mukaan, jonka olet valmis maksamaan opetuksesta.
Materiaalit
Älä unohda, että maalaus- ja taidevälinemateriaalien ostaminen tulee myös melko kalliiksi! Sinun on hankittava ainakin maalausteline, kangas ja kankaanpalat sekä sivellin (tai sivellinsarja), maaleja (akvarelli/akryyli/öljy/guassi), värikynät, tussit, pastellit, savi tai hiilikynät riippuen siitä, millaisen taideprojektin haluat toteuttaa.
Opettaja lähellä sinua
Superprofilta löytyy taiteen opettajia jotka toimivat ympäri suomea kasvotusten, mutta myös verkkokameran välityksellä. Useimmat opettajat tarjoavat myös ensimmäisen tunnin täysin ilmaiseksi, jotta voit varmistua siitä, onko opettaja oikea juuri sinulle.
Opi maalaamista taidekoulussa!
Jos opiskelet kuvataidetta, maalaamista tai mitä tahansa muuta taiteenalaa, niin olet todennäköisesti jo päättänyt että haluat ryhtyä taiteen ammattilaiseksi.

Taidekouluun hakeminen
Taidekoulussa opiskelu auttaa sinua etenemään omassa taiteilijuudessasi ja parantamaan tekniikkaasi ja tyyliäsi, riippumatta siitä minkä materiaalin kanssa työskentelet. Ennen kuin pääset kouluun sisään, pitää sinun kuitenkin tehdä ennakkotehtävät, joiden mukaan seuraavan vaiheen valinnat tehdään. Jotta voit edetä seuraavaan vaiheeseen, pitää sinulla olla jonkinlainen pohja piirtämisessä ja maalaamisessa.
Sisäänpääseminen voi tuntua vaikealta ja monimutkaiselta. Melko harva pääsee sisään ensimmäisellä yrittämisellä. Sisään pääsy vaatii sitä, että opiskelijalla on tietynlainen taiteellinen herkkyys ja kulttuurinen ymmärrys.
Ennen kouluun hakemista
Hakiessasi esimerkiksi Taideyliopistoon, tulee sinun kirjoittaa ennakkotehtävänä motivaatiokirje ja toimittaa teosportfolio. Teosportfolion tulee sisältää vähintään yksi, mutta maksimissaan 8 erilaista taiteellista teosta.
Teosportfolion avulla hakija voi ilmentää omaa taiteellista ja teknistä kyvykkyyttään. Portfolion täyttämiseen menee usein vuosiakin, jos sen haluaa tehdä kunnolla ja huolellisesti. Hakijan tulee siis tehdä vuosia töitä, ennen kuin voi olla täysin valmis hakemaan taidekouluun.
Kokemusta ja oppia voi hakea esimerkiksi kansan- sekä työväenopistojen taidelinjoilta. Kansanopistovuoden aikana aloittelevan taiteilijan on mahdollista löytää oma tyylinsä, kehittää portfoliota sekä harjaantua tietyissä tekniikoissa.
Valitse huolella, mihin kouluun olet hakemassa. On suositeltavaa hakea muutamaan kouluun, joiden ennakkotehtävien ja hakemusten tekemiseen voi keskittyä kunnolla.
Oman alan löytäminen monista vaihtoehdoista voi myös olla hankalaa. Erilaisia painotuksia löytyy niin kuvataiteesta, muotoilusta, valokuvaamisesta ja animaatiosta.
Taidekoulun arviointiperusteet
Vaikka useimmilla kouluilla on omat arviointiperusteensa, on niillä myös muutamia yhtäläisyyksiä:
- Taiteellinen tausta
- Lahjakkuus ja tekniset taidot
- Taiteellinen näkemys
- Kehittymis- sekä oppimismahdollisuus
Joissain pääsykokeissa saatetaan testata myös sitä, kuinka hyvin toimit ryhmässä. Vaikka taiteilijan ammatti on usein melko yksinäistä ahertamista, koulussa pitää pystyä työskentelemään ryhmässä ja tulemaan toimeen muiden ihmisten kanssa.
Muista, että kilpailu taidekouluihin pääsemisessä on kovaa!

Määritelmät - Maalaamisen oppiminen
Jos olet jo ehtinyt opiskelemaan taidetta ja maalaamista, seuraavat termit saattavat olla sinulle jo tuttuja!
Posca
Posca on vesipohjainen maalaustussi, jota voidaan käyttää esimerkiksi puupinnoille, kartonkiin tai paperiin. Sitä on saatavilla useissa eri väreissä ja sillä voidaan saada aikaan uskottavan näköisiä akvarellisiveltimeltä näyttäviä vetoja.
Tärpätti
Tärpättiä käytetään maaliteollisuudessa liuottimena ja maalien ohentajana. Tärpättiä käytetään esimerkiksi öljyvärimaalauksissa. Aloittelijoille tiedoksi: tärpätti nopeuttaa myös maalin kuivumista!
Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat