Kappaleet
Laulu on monien intohimo. Sen opetus taidemuotona vaikuttaa kuitenkin harmillisesti olevan vähenemään päin mitä tulee oppilaitoksiin. Vaikka monilla on mahdollisuus esimerkiksi ryhmälaulu- ja kuoroharrastuksiin, henkilökohtainen äänivalmennus on jokseenkin harvinaista.
Taidemuotojen harventuneen kouluopetuksen, erityisesti klassisen äänivalmennuksen, voi kuitenkin paikata yksityisopetuksella; laulunopettaja voi tarjota opetusta suoraan kotoasi käsin tai halutessasi etänä.
Ammattilaisina laulunopettajat ja äänivalmentajat räätälöivät ja optimoivat opetustunnit kunkin oppilaan tavoitteisiin ja tarpeisiin sopiviksi, jotta kehitys on mahdollisimman tehokasta.
Jos siis haluat nostaa suihkulaulun seuraavalle tasolle, tämä opas tarjoaa kattavan katsauksen laulutuntien maailmaan.
Yksityisen laulunopetuksen hyödyt
Miksi laulutunteja tulisi ottaa? Kysymykseen löytyy monenlaisia vastauksia, joihin vaikuttavat erityisesti opetusta etsivä oppilas ja hänen tilanteensa. Yksi mahdollinen syy on oman äänen potentiaalin tiedostaminen ja saavuttaminen ja sitä kautta itseluottamuksen kasvattaminen.

Yleisemmällä tasolla musiikki on erinomainen lääke, ja oman intohimon jakaminen muiden kanssa kohottaa mielialaa helposti.
Laulamisen voi nähdä myös harrastusmuotona, joka vahvistaa vatsan lihaksia, palleaa, kurkunpäätä ja äänihuulia. Tästä syystä laulamista pitäisikin harjoitella säännöllisesti esimerkiksi 30–60 minuuttia päivässä, jotta ääni ei rasitu liikaa. Täten pitäisi puhua äänenlämmittelystä, ei äänenavaamisesta, sillä kyseessä on lihaksia ja kehoa kuormittava harrastus.
Aloittelijoille laulamisesta on monia hyötyjä. Se muun muassa
- kehittää musiikillista korvaa
- nostaa itsetuntoa ja -luottamuksen
- toimii itseilmaisumuotona
- auttaa tunnistamaan ja käsittelemään tunteita
- virkistää mieltä.
Haaveilitpa sitten poplaulajan, teatterinäyttelijän tai kapelimestarin urasta, laulutunnit voivat valaa vakaan pohjan musiikkiuralle. Seura listaa artikkelissaan Sibelius-Akatemian lehtorin Aija Puurtisen johdolla syitä sille, miksi laulu on täydellinen harrastus.
Laulutunnit ja -kurssit voivat tarjota oppilaalle myös mahdollisuuden laulaa ammattimaisessa ympäristössä ja perehtyä käytettyyn äänityslaitteistoon, mikä on varmasti monen muusikonalun tavoitteena.
Mistä äänivalmentajan voi löytää?
Haluatko kehittää ääntämistäsi, laajentaa repertuaariasi tai ymmärtää ääniväriäsi paremmin? Taitotasostasi riippumatta sinulle sopivan laulunopettajan löytäminen ei ole vaikeaa.
Laulamisen opettelussa on kyse paljon muustakin kuin äänen harjoittamisesta. Laulunopettajan avulla opit muun muassa hengitystekniikasta, äänenlämmittelystä sekä esimerkiksi vibraton tuottamisesta.
Voit löytää yksityisopettajan esimerkiksi seuraavia kanavia hyödyntäen:
- suusta suuhun välittyvä tieto
- printtimainonta
- verkkomainonta
- koulut
- musiikkiopistot
Musiikkiopistot ja musiikinopetusta tarjoavat muut organisaatiot tarjoavat tavallisesti 30–90 minuutin tunteja kerran viikossa, riippuen opetustarjonnasta sekä henkilökunnan määrästä.

Jos taas päädyt etsimään yksityisopetusta muuta kautta, esimerkiksi netistä voi löytää opettajia, joiden aikataulut ovat joustavampia ja sopivat sitä kautta sinulle paremmin. Tämä pätee erityisesti silloin, jos haluat saada opetusta viikonloppuisin tai tavallisen työajan ulkopuolella.
Ideaalin laulunopettajan valitseminen
Opettajan etsiminen kannattaa aloittaa omien tavoitteiden asettamisella.
Ennalta asetetut päämäärät auttavat löytämään opettajan, joka pystyy räätälöimään opetuksen juuri sinulle. Päämäärät ovat hyviä myös opettajan näkökulmasta, sillä ne helpottavat opetuksen suunnittelua; välitavoitteet toimivat myös hyvänä motivaationa päämäärän tavoittelussa.
Yksityisopetusta tarjoavilla alustoilla, kuten Superprofilla, opetustaan tarjoavat opettajat voivat esitellä osaamistaan esimerkiksi CV:n avulla sekä kertomalla erikoistumisistaan ja työkokemuksestaan. Verkkomainonta tarjoaakin opetusta etsivälle oppilaalle kätevän tavan verrata potentiaalisia opettajia keskenään.
Opettajan valinnassa kannattaa huomioida esimerkiksi nämä piirteet:
- opettajan pätevyydet
- musiikillinen kokemus
- opetuksellinen kokemus
- erikoistuminen ja musiikkityyli
- instrumenttien hallinta
- opetustaso (aloittelevat muusikot, kokeneemmat vai jotain siltä väliltä?)
- sijainti ja opetusmuoto
- hintataso
Halusitpa sitten kehittyä laulajana omaksi iloksesi, valmistautua pääsykokeisiin tai oppia lisää musiikin teoriasta, opetuksen tehokkuus nojaa pitkälti opettajan kokemukseen ja taitoihin.
Opettajaa ei siis kannata valita kiireellä; huolellisen taustatyön avulla voit löytää muun muassa halvempaa opetusta tai opettajan, jonka kanssa tulet hyvin toimeen, mikä voi tehostaa oppimista huomattavasti.
Laulutuntien hinnat
Laulunopettajan palkkaaminen voi tehdä ihmeitä esiintymistaidoillesi sekä itseluottamuksellesi, mutta mitä niistä pitää sitten maksaa?
Laulajana kehittyminen on tänä päivänä helpompaa kuin koskaan elämäntilanteesta ja taustasta riippumatta, sillä yhä useammat opettajat haluavat tarjota opetusta mahdollisimman laajalle asiakaskunnalle.
Sinun ei kannata vaivata päätäsi kalliilla rekisteröinti- tai tuntihinnoilla, sillä yksityisopetusta voi löytää kätevästi ja kohtuullisin hinnoin suoraan netistä. Erinomainen opetus ei aina vaadi hienoja tutkintoja sekä vuosikymmenten kokemusta, vaan Suomi on pullollaan loistavia opettajia, jotka ovat valmiit jakamaan tietotaitoaan ja intohimoaan muiden kanssa.
Kun vertailet opetuksen hintoja keskenään, ne voivat vaihdella paljonkin paikkakunnittain: Helsingistä voi saada opetusta 15–45 euron tuntihinnalla, Kemistä ja Tampereelta 20 eurolla, Jyväskylästä 35 eurolla ja Kuopiosta 45 eurolla.
Ajatus maksaa monta kymmentä euroa yhdestä laulutunnista voi kauhistuttaa monia laulajanalkuja, mutta hinnat kannatta ajatella suuntaviittoina; nykyään valtaosa opettajista järjestää opetusta myös etänä, joten hinnan ei tarvitse olla este omaan budjettiin sopivan opetuksen löytämiselle. Löydä laulutunnit Helsinki Superprofista.

Hinnat kertovat usein jotain myös itse opettajasta ja kohdeyleisöstä: aloittelevilla laulajilla on korkeampi todennäköisyys löytää sopivaa opetusta halvemmalla, sillä perusteiden opetus ei välttämättä vaadi opettajaltakaan niin paljoa. Myös vastavalmistuneet tai opiskelijat voivat tarjota uransa alkuaskelilla opetustaan halvemmalla, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että opetus olisi muita heikompaa.
Nappaa itsellesi sopivat laulutunnit Oulu!
Laulutuntien hintoihin vaikuttaa myös opetuksen sisältö: opettajan erikoistuminen harvinaisemmalle osa-alueelle voi hyvinkin näkyä opetuksen hintatasossa, eivätkä musiikin teoriaopinnot välttämättä maksa yhtä paljoa kuin kattavampi esiintymisvalmennus.
Mieti siis ennakkoon, mitä opetukselta haet, jotta voit rajata epäsopivat opettajat laskuistasi pois.
Itseopiskelu laulutuntien välissä
Jotta saat rahoillesi vastinetta laulutuntien osalta, sinun pitää käyttää vapaa-aikasi tuntien välissä hyödyksi.
Ammattilaulajat ja muut opettajat odottavat aina oppilailtaan tietyntasoista vakavuutta opintoihin sekä motivaatiota oppia; kyseessä on kuitenkin vapaaehtoinen opetusmuoto, ei oppivelvollisuuden osa.
Käytännössä oppilaiden tulisi siis kerrata vapaa-ajalla laulutunneilla läpikäytyjä asioita sekä tehdä monipuolisia harjoituksia. Jos ja kun oppilas kehittyy laulutuntien välissä, opettaja pystyy seuraamaan oppilaan kehitystä jokaisen tunnin alussa ja sitä kautta muovata opetuksen sisältöä.
Laulutuntien ulkopuolella voi harjoitella hyödyntämällä esimerkiksi:
- opettajan antamia harjoituskappaleita
- kuuntelutaitoon keskittyviä CD:itä
- hengitys- ja rentoutumisharjoituksia
- tekniseen ja teoreettiseen puoleen keskittyviä julkaisuja
Netistä ja puhelimelta löytyy myös lukuisia harjoitussovelluksia, joiden avulla omaa laulutaitoa voi treenata tuntien ulkopuolella.
Yksityisopetuksessa kehitysvastuu on aina lähes täysin oppilaalla.
Avain hyvään oppilas-opettaja-suhteeseen on ahkeruus sekä oppilaan omistautuneisuus; opetuksen keskiössä on toimiva ja molemminpuolinen luottamussuhde, ja opettajan tarjoamia neuvoja tulee kunnioittaa ja noudattaa.
Laulua tulisi harjoitella viikon mittaan säännöllisesti, esimerkiksi vähintään 30 minuuttia per päivä. Sen voi tehdä kerralla tai halutessaan jakaa pienempiin osiin.
Harjoittelussa tulee myös keskittyä kokonaiskuvaan: laulajuus ei ole vain laulamista vaan oman instrumentin kokonaisvaltaista hallintaa, mikä kattaa sekä laulu- että hengitystekniikat sekä myös musiikin historian ja teorian ymmärryksen.
Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat