Jos haaveilet esiintymisestä mutta äänesi kaipaat hieman harjoitusta, yksityiset laulutunnit ovat sinulle täydellinen valinta.

Ihmiset laulavat monesta syystä: toiset suihkussa omaksi ilokseen, jotkut karaokessa irrottelumielessä ja toiset taas uravaihtoehtona. Laulamaan opettelun hyödyt voivat kuitenkin olla paljon laajemmat kuin osasit kuvitellakaan.

Tiesitkö esimerkiksi sen, että laulaminen voi tehdä vieraan kielen opettelusta helpompaa?

Kuten Ranskan opetusministeri on todennut:

Laulaminen kannustaa kielen musikaalisuuden sisäistämistä. Se auttaa ihmisiä tunnistamaan kielen ääneen liittyviä piirteitä. Tavut ja riimit korostavat virkkeen sisäistä rytmiä ja auttavat lapsia toistamaan lauseen melodiakulkua.

On olemassa lukuisia laulunopettajia, jotka voivat auttaa sinua hiomaan lauluasi ja saavuttamaan tavoitteesi tasostasi ja taidoistasi riippumatta. Löydä juuri itsellesi sopiva laulunopettaja!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nancy
5
5 (3 arvostelua)
Nancy
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
5
5 (2 arvostelua)
Anna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kati
Kati
58€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nancy
5
5 (3 arvostelua)
Nancy
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
5
5 (2 arvostelua)
Anna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kati
Kati
58€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Löydä opettaja ilmoitusten kautta

Perinteinen tapa kaikenlaisen opetuksen ja ohjauksen löytämiseen on paikallislehden tai ilmoitustaulujen läpi käyminen. Lauluopettajien ilmoituksia voi löytää sanomalehdistä, kauppojen ilmoitustauluilta, oppilaitoksista tai musiikkiopistoista.

Mitä laajempi kaupunki ja vierailemasi taho, sitä todennäköisemmin löydät ilmoituksia. Kannattaa siis suunnata musiikkiin keskittyviin organisaatioihin ja suurempiin kauppoihin, jos haluat löytää ilmoituksia nopeasti.

Erivärisiä postit-lappuja sinisellä seinällä.
Ilmoitustauluja ja printtimarkkinointia ei kannata unohtaa varsinkaan, jos etsii lähiopetusta. (Kuva: Unsplash/Kyle Glenn)

Ennen laulunopettajan tai äänivalmentajan etsimistä kannattaa kuitenkin miettiä omia tavoitteita ja lähtökohtia. Haluatko esimerkiksi

 • hioa ääntämistapaasi?
 • laajentaa repertuaariasi?
 • kehittää tekniikkaasi ja sointiasi?
 • vapauttaa äänesi täyden potentiaalin?
 • kehittää hengitystekniikkaasi?
 • hallita vibratoa paremmin?

Edellä mainittujen paikkojen lisäksi kannattaa keskittyä kaikkiin musiikkia tai soittimia tarjoaviin liikkeisiin ja järjestöihin. Jos niistä ei löydy suoria ilmoituksia, löydät todennäköisesti musiikkiin erikoistuvaa henkilökuntaa, joka pystyy joko kertomaan alueella järjestettävästä toiminnasta tai parhaassa tapauksessa ohjaamaan sinut ammattilaisen pakeille.

Opetusta voi löytää myös suusta suuhun -tiedolla: harrastaako kaverisi laulua tai soittamista? Selvitä, onko jollain lähipiirissäsi hyvä opettaja, jonka kalenterista löytyisi tilaa myös sinulle. Tällä tavoin saat yhteystietojen lisäksi myös arvion opettajan taidoista.

Olitpa sitten oopperalaulaja, musiikkiteatterin esiintyjä tai tähtiin tavoitteleva suihkulaulaja, laulunopettaja pystyy räätälöimään tunnit sinulle sopiviksi ja auttaa sinua kehittymään mahdollisimman tehokkaasti.

Laulunopettaja musiikkiopistosta

Jos et ole täysin vakuuttunut tarjolla olevasta yksityisopetuksesta, voit aina kääntyä musiikkiopiston puoleen.

Oli kyse sitten oikeanlaisesta lauluasennosta, partituurin lukemisesta tai musiikin historiasta, musiikkiopistojen opettajilla on usein kattavan kokemuksen lisäksi kiinnostusta aiheesta sekä alan pätevyyksiä. Olisiko laulutunnit Tampere sinulle oikea vaihtoehto?

Harmaa mikrofoni
Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa lauluharrastusta! (Kuva: Unsplash/Matt Botsford)

Laulunopetuksen alussa opettajan keskeisenä tavoitteena on tunnistaa laulutyyppisi ja löytää sinulle sopivia harjoituksia ja kappaleita. Tunnin räätälöinti jokaiselle oppilaalle sopivaksi nostaa laulajan itseluottamusta ja auttaa heitä ymmärtämään omaa ääntään ja sointia.

Opetuksen voi muovata myös laulunoppilaan tavoitteiden mukaan: jos oppilas haluaa opetella musiikinteoriaa ja hyödyntää sitä oman kappaleen kirjoittamisessa, opetus voi keskittyä siihen. Jos hän taas haluaa kehittyä esiintyjänä, opetus voi keskittyä musiikilliseen ilmaukseen ja lavapreesensiin.

Tavoitteesta riippumatta opetuksen peruspäämääränä on kehittää oppilasta muusikkona ja saavuttaa asetetut tavoitteet.

Musiikkiopistoja ja konservatorioita voi löytää ympäri Suomen, ja yleisimmät musiikkikoulut tarjoavat opetusta taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaisesti. Lukukausimaksut vaihtelevat opistosta ja sen sijainnista riippuen tavallisesti 100–450 euron välillä.

Tee siis heti alkuun tiedonhakua siitä, minkälaista opetusta lähelläsi järjestetään.

Opetusmuodot

Laulua voi opettaa joko yksilöopetuksena tai ryhmässä. Perinteisesti opetus on järjestetty yksilöopetuksena, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana ryhmäopetus on yleistynyt.

Tiivistetysti yksilöopetuksen ehdoton hyöty on se, että oppilas saa opettajan jakamattoman huomion, eivätkä monet aloittelevat laulajat välttämättä pala halusta laulaa muiden edessä. Ryhmäopetuksen yleistymisen taustalla on todennäköisesti säästösyyt: ryhmäopetuksessa opettaja voi ohjeistaa useampaa oppilasta samanaikaisesti, missä säästyy sekä aikaa että rahaa. Näin ryhmätunnit ovat myös oppilaalle halvempia.

Polkusi laulunopettajan luokse riippuu siis pitkälti siitä, missä asut, kuinka paljon olet valmis opetukseen satsaamaan ja mitkä tavoitteesi ovat. Jos sopivan opettajan löytäminen tuntuu hankalalta, netti on pullollaan resursseja ja tietoa, joiden avulla löydät varmasti hyvän opettajan.

Opetusta kansalaisopistosta

Jos lähelläsi olevat musiikkiopistot eivät tarjoa opetusta sinun ikäisillesi tai kalenteristasi ei löydy tarpeeksi aikaa heidän järjestämälleen opetukselle, kannattaa seuraavaksi tarkistaa kansalaisopistojen tarjonta.

Kansalaisopistoissa ei suoriteta tutkintoja, vaan opinnot perustuvat elinikäisen oppimiseen periaatteeseen: opiskelu rakentuu oppilaan omaan haluun kehittyä. Ne tarjoavat opetusta iästä riippumatta niin vasta-alkajille kuin pidempään harrastaneillekin.

Ja laulun opiskelua ei tarvitse aloittaa vasta opettajan löydettyä: itsenäinen työ on iso osa myös laulajana kehittymistä.

Musiikkiryhmä esiintymässä
Ryhmätunneilta voi löytää samanhenkisiä ihmisiä ja saada sitä kautta uusia ystäviä. (Kuva: Unsplash/Ismael Paramo)

Kansalaisopistojen musiikinopetuksen voikin nähdä matalan kynnyksen vaihtoehtona musiikkiopistoille: opetus ei seuraa ennalta määrättyä oppimäärää, vaan opetus järjestetään kurssimuotoisesti.

Kansalaisopistojen musiikkikurssit voivat vaihdella opiston mukaan esimerkiksi bändi-, orkesteri-, kuoro- ja lauluopetuksesta eri tyylilajeihin. Suomessa onkin 177 kansalaisopistoa, joiden toiminta ylettyy kaikkien kuntien alueelle.

Mikset siis tarkistaisi, mistä lähin kansalaisopistosi löytyy ja minkälaista kurssiohjelmaa se tarjoaa? Voit myös löytää juuri sinulle sopivaa opetusta Superprofilta, varaamalla 'laulutunnit helsinki' opetusta.

Muu musiikillinen koulutus

Jos olet harrastanut musiikkia jo pidempään ja haaveilet esimerkiksi laulajan ammatista, viralliset musiikin opinnot voivat olla paras vaihtoehto sinulle.

Suomessa järjestetään monenlaista musiikillista koulutusta:

 • Monet ammattiopistot tarjoavat musiikkialan perustutkintoja.
 • Ammattikorkeakoulussa voi puolestaan opiskella muun muassa muusikoksi tai musiikkipedagogiksi.
 • Musiikinalan tutkinnot huipentuvat Taideyliopisto Sibelius-Akatemiaan, joka on ainoa musiikkialan yliopistotason tutkintojen myöntäjä Suomessa.

Jos siis olet valmis satsaamaan musiikkiin uramielessä etkä vain harrastuksena, harkitse näitä.

Laulunopetuksen löytäminen netistä

Harrastelaulajille ehkä se helpoin keino löytää omiin tarpeisiin sopivaa opetusta on internet; se on pullollaan erilaisia sivustoja, jotka tarjoavat musiikin- ja laulunopetusta, eikä sen löytäminen ole koskaan ollut helpompaa.

Harmaa puhelin, jossa valkoiset Samsungin kuulokkeet
Musiikin kuunteleminen ja opetuksen löytäminen on todella helppoa! (Kuva: Unsplash/Firmbee.com)

Printtimainoksiin verraten potentiaaliset opettajat voivat markkinoida osaamistaan helposti ja kattavasti ilman, että oppilaan tarvitsee ottaa heihin erikseen yhteyttä. Superprofin kaltaisilla sivustoilla voit myös lukea aiempien oppilaiden arvosteluja, mikä auttaa hyvien opettajien rajaamista.

Oikean valinnan tekeminen nojaa muutamaan muuttujaan:

 • opettajan pätevyydet
 • opettajan ammatillinen ja opetuskokemus
 • tuntien hinnat
 • opetusmuoto
 • opettajan erikoistumiset (ooppera, rock, klassinen, jne.)

Jos et siis halua opiskella tutkintoja, panostaa heti alkuun satoja euroja tai jos et ole varma siitä, mitä opetukselta etsit, yksityisopettaja on sinulle paras vaihtoehto. Hyvät opettajat ovat tottuneet muovaamaan opetuksen kullekin oppilaalle sopivaksi, joten saat opetuksesta varmasti paljon irti.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.