Nykypäivänä lähestulkoon kaikki ottavat kuvia ihan kaikesta. Syy on tietenkin siinä, että jokaisessa maailman modernissa älypuhelimessa on kamera. Valtaosa maailmalla otetuista valokuvista varsinkin sosiaalisessa mediassa on otettu nimenomaan älypuhelimella. Puhelin kulkee taskussa sinne mihin sen omistajakin, joten tämä ei ole missään nimessä yllätys.

Ennen vanhaan hyviä kuvia pystyivät ottamaan ne, jotka omistivat laadukkaan järjestelmäkameran. Nykyisin tilanne on muuttunut, sillä puhelinkameroiden ansiosta kenellä tahansa on mahdollisuus päästä käsiksi valokuvauksen saloihin. Voidaan karkeasti sanoa, että kaikilla on nyt samat työkalut hyvien kuvien ottamiseen. Hyvien kuvien ottaminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. On nimittäin paljon kameran säätämiseen ja itse kuvaustilanteeseen liittyviä seikkoja, jotka on otettava huomioon hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Jos itse on valokuvaamisen vasta-alkaja, voi olla vaikeaa tietää, mistä lähteä liikkeelle. Suosittelemme jatkamaan lukemista, sillä olemme koonneet tämänkertaiseen blogiartikkeliimme vinkkejä kuvien ottamiseen!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Valokuvaus
Mari
Mari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sanni
Sanni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Matti
Matti
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Frida
Frida
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Salli
Salli
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Otto
Otto
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mari
Mari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sanni
Sanni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Matti
Matti
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Frida
Frida
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Salli
Salli
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Otto
Otto
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Miksi valokuvaus?

Usein kuulee sanottavan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tämä pitää paikkansa, sillä yhdellä loistavalla kuvalla voi kertoa jotakin sellaista, mitä tuhannellakaan sanalla ei pysty kuvailemaan. Valokuvaus on hieno harrastus, joka sopii kaikille! Hyviä syitä aloittaa valokuvaus ovat muun muassa:

  • Kuka tahansa voi aloittaa. Riippumatta taitotasosta, iästä tai käytettävissä olevista välineistä kuka tahansa voi valokuvata. Kuvaaminen on aina henkilökohtainen kokemus, joten kuvien laadulla ei ole niinkään merkitystä, jos kuvat muutoin ovat itselle tärkeitä. Aloittaakseen valokuvauksen ei tarvitse olla mitenkään erityisen "taiteellinen" sielu, sillä taidot ja kuvaustyyli kehittyvät sitä mukaa, kun kuvaamista harjoittelee.
  • Taltioi tärkeät hetket. Yksi valokuvien parhaista puolista on, että niiden avulla saa ikuistettua elämän tärkeimmät hetket. Tällaisia tärkeitä hetkiä ovat esimerkiksi lasten syntymät, häät, hautajaiset ja lomamatkat. Kuvat auttavat visualisoimaan menneitä tapahtumia pitkänkin ajan jälkeen, joten ne ovat korvaamattoman arvokkaita muistoja.
  • Näe edistymisesi. Valokuvaamisen kauneus on, että voit konkreettisesti nähdä edistymisesi. Sen voi nähdä helposti asettamalla vierekkäin ensimmäisiä ottamiaan kuvia ja vaikkapa puolen vuoden harrastamisen jälkeen otettuja kuvia.
  • Tuo iloa muillekin. Valokuvat on tehty jaettaviksi. Jos onnistut ikuistamaan upean auringonlaskun, miksi et jakaisi sitä ystävillesi sosiaalisessa mediassa? Hienoista maisemakuvista voi myös teettää tauluja, jotka ovat erinomainen lahjaidea.
Henkilö kuvaamassa vuoristoista maisemaa
Kameralla saa tallennettua elämän hienoimmat hetket (Kuva: Unsplash/Alif Ngoylung)

Parhaat älypuhelimet valokuvaukseen

Ellei ole valmis investoimaan laadukkaaseen järjestelmäkameraan, on älypuhelimen kamera oiva vaihtoehto valokuvaukseen. Jos puhelimella kuvaamista harrastaa aktiivisesti, on kameran ominaisuuksiin luonnollisesti kiinnitettävä erityistä huomiota uutta puhelinta hankkiessa. Valinta ei välttämättä ole helppo, sillä markkinoilla on suuri määrä erilaisia puhelinmalleja eri valmistajilta.

Koska valinnanvaraa on, kannattaa puhelimiin tutustua huolellisesti ennen ostopäätöksen tekemistä. Apuna voi käyttää erilaisia netistä löytyviä listauksia. Esimerkiksi tunnetun Techradar-sivuston toimitus on kehunut seuraavia puhelinmalleja:

  1. iPhone 13 Pro / iPhone 13 Pro Max
  2. Samsung Galaxy S22 Ultra
  3. Google Pixel 6 Pro

Vinkit parempien kuvien ottamiseen älypuhelimella

1. Vältä vastavaloa

Vastavalo tarkoittaa, että pääasiallinen valonlähde on kuvauskohteen takana. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, kun aurinko näkyy kuvaajasta katsottuna suoraan edessäpäin. Joskus kuulee sanottavan, että vastavalo on amatöörikuvaajan pahin vihollinen. Ammattilaiset toki osaavat hyödyntää sitä, mutta aloittelevalla kuvaajalla se todennäköisesti vain pilaa kuvan.

Vastavaloa vältetään ottamalla kuva siten, ettei valonlähde osoita suoraan kameran linssiin. Jos esimerkiksi ollaan kuvaamassa ihmistä ulkosalla, sijoitutaan kuvaustilanteessa niin, että aurinko paistaa kuvaajan selän takana tai viistosti kuvattavaan henkilöön nähden.

2. Pidä linssi puhtaana

Aina ennen kuvien ottamista kannattaa varmistaa, että kameran linssi on puhdas. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin vasta jälkikäteen huomata, että kaikki kymmenet otokset ovat pilalla linssissä olleen lian vuoksi. Linssin puhdistaminen on hyvä ottaa tavaksi, sillä puhelin altistuu arkipäiväisessä käytössä monenlaiselle lialle.

Lähikuva kameran linssistä
Yksi perustavanlaatuisista virheistä on kuvata likaisen linssin läpi (Kuva: Unsplash/Ryan Warburton)

3. Käytä lisävarusteita

Markkinoilla on useita lisävarusteita ja -välineitä avuksi kuvaamiseen. Saatavilla on esimerkiksi erilaisia linssejä, joita voi kiinnittää älypuhelimeen. Niitä ovat muun muassa kalansilmä- ja laajakuvalinssit.

Erilaisten linssien ohella suosittuja ovat erilaiset puhelimen pitelemiseen tarkoitetut välineet. Esimerkiksi selfiekepit ovat hyvä apuväline selfieiden ottamiseen – niiden avulla puhelimen saa kauemmas itsestään, jolloin kuvaan mahtuu suurempikin kaveriporukka. Myös puhelimeen kiinnitettävä erillinen kuvausvalo on näppärä apuväline ihanteellisen valaistuksen hakemiseen.

Ei myöskään pidä unohtaa vanhaa kunnon kolmijalkaa ja muita telineitä. Niiden avulla puhelimen saa helposti pidettyä vakaana kuvaamisen aikana. Ne sopivat käytettäväksi myös silloin, kun itsestään ottaa kuvia automaattisella ajastuksella. Varsinkaan ulkona puhelintaan ei välttämättä halua laskea minne tahansa, joten teline voi olla korvaamaton apu esimerkiksi luonnon helmassa!

4. Muokkaa kuvia

Älypuhelimien kamerasovellukset eri asetuksineen ovat itsessäänkin monipuolisia, mutta kuvia on tietenkin mahdollista muokata myös jälkikäteen. Kuva ei läheskään aina ole valmiiksi täydellinen, joten monessa tapauksessa muokkaaminen on parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi välttämätöntä. Älypuhelimissa on yleensä jo valmiiksi yleisimmät kuvanmuokkaustyökalut, joten erillisen ohjelmiston hankkiminen ei välttämättä ole tarpeen! Puhelimien omilla työkaluilla pystyy tekemään yleisimpiä korjauksia, kuten rajaamaan kuvaa, asettamaan filtterin tai säätämään kuvan valotusta.

5. Mieti lopputulosta jo etukäteen

Älypuhelimella kuvaaminen on äärimmäisen helppoa – puhelin on kevyt ja se kulkee mukana kaikkialle, joten sillä voi napata kuvan missä ja milloin tahansa. Tämän helppouden ei kuitenkaan pidä antaa hämätä, sillä oikeasti hyvien kuvien ottaminen vaatii hieman vaivannäköä. Yleinen synti on napsia kuvia tämän tästä sen enempää miettimättä, mikä yleensä johtaa siihen, ettei lopputulos olekaan se, mitä alun perin haettiin.

Kuvaustilanteessa kannattaa rauhassa katsoa, mitä puhelimen ruudulla näkyy. Kuvatessa on ensinnäkin syytä miettiä kuvan rajausta: jos kuvaa ihmistä, kannattaa varmistaa, ettei esimerkiksi osa tämän päästä leikkaudu pois kuvasta. Oudolta myöskin näyttää, jos puun oksa tai liikennemerkki näyttää kasvavan suoraan kuvauskohteen päästä. Kannattaa ylipäätään kiinnittää huomiota taustaan, jotta kuvassa ei lopulta näkyisi jotakin, jota siinä ei haluaisi näkyvän.

Ellei kuvasta halua tarkoituksella vinoa, kannattaa se ottaa niin, että puhelin on mahdollisimman suorassa oli se sitten pystyssä tai vaakatasossa. Myös puhelimen pitelytapaan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta oma sormi ei näkyisi kuvan reunassa. Jos kamerasovelluksessa on eri kuvaustiloja, kannattaa niitä sopivissa tilanteissa hyödyntää.

6. Ota useita kuvia

Täydellistä kuvaa metsästäessä on tärkeää ottaa useita otoksia. Kun kuvia on useita, on täydellisen kuvan saaminen todennäköisempää. Erityisesti ihmisiä kuvatessa useiden kuvien ottaminen on tärkeää esimerkiksi sen varalta, että kuvattavalla on silmät kiinni juuri väärällä hetkellä. Useiden kuvien ottaminen myös mahdollistaa erilaisten kuvakulmien kokeilemisen.

Henkilö kuvaamassa paistopisteen tuotteita
Kuvia kannattaa ottaa useita, jotta onnistuminen ei olisi vain parista yrityksestä kiinni (Kuva: Unsplash/Jenna Day)

7. Vältä zoomia

Zoomin käyttöä on hyvä välttää kaikessa yksinkertaisuudessaan siksi, että kuvan laatu kärsii. Jos kohteesta haluaa lähikuvan, on suositeltavaa mennä fyysisesti lähelle sitä. Tässä kohtaa toki on tärkeää mainita, että nykypäivän kameroiden zoom-ominaisuudet ovat kehittyneitä, joten tulokset voivat tietenkin olla hyviä zoomia käyttäessäkin.

8. Älä hätäile

Koska kuvat ovat digitaalisessa muodossa, voi niitä ottaa hurjankin määrän ja yksinkertaisesti poistaa pieleen menneet. Kuvaa ottaessa ei siis tarvitse kiirehtiä ja saada kerralla täydellistä tulosta.

9. Käytä HDR-tilaa

HDR on lyhenne sanoista High Dynamic Range. Käytännössä tämä tila tarkoittaa, että kamera ottaa yhden kuvan sijaan useamman kuvan peräkkäin. Lopullinen kuva on näiden kuvien yhdistelmä. Usealla laukaisulla saadaan talteen enemmän värisävyjä, joten kuvanlaatukin on parempi. Jos tällainen kuvaustila löytyy, kannattaa sitä ehdottomasti kokeilla.

10. Vältä salaman käyttöä

Hämärässä ympäristössä salaman käyttö voi tuntua houkuttelevalta, mutta se ei useinkaan ole hyvä idea. Salamavalo nimittäin voi tehdä kuvasta erikoisen näköisen: kuvattavien ihmisten silmät saattavat näyttää erikoisilta ja heidän kasvonsa voivat näyttää kalmankalpeilta. Lisäksi salama voi aiheuttaa ei-toivottuja heijastuksia.

Monissa tilanteissa salamaa parempi vaihtoehto voisi olla hämäräkuvaustila, jos sellainen puhelimen kamerasovelluksesta ylipäätään löytyy. Riippuu luonnollisesti puhelinmallista, kuinka hyviä kuvia hämärässä saa – parhailla malleilla kuvat luonnollisesti ovat hyvälaatuisia hieman hämärämmässäkin valaistuksessa.

Henkilö ottamassa kuvaa ilotulituksesta puhelimella
Salamavalolla on käyttötarkoituksensa, joskin ne ovat varsin rajalliset (Kuva: Unsplash/Julie Tupas)

Opi valokuvausta Superprofin kanssa

Kaipaatko apua valokuvausharrastuksen aloittamisessa vai oletko kenties jo ehtinyt kuvaamaan jonkin aikaa, mutta haluaisit oppia lisää viedäksesi taitosi vieläkin korkeammalla tasolle? Olet tullut oikeaan paikkaan, sillä Superprof-palvelussa on monia taitavia ja kokeneita valokuvauksen opettajia!

Tehokas tapa oppia valkokuvauksen saloja on osallistua yksityistunnille. Tunteja järjestetään myös etäyhteydellä, joten välimatkatkaan eivät muodostu ongelmaksi. Yksityistuntien ehdoton etu on, että ne suunnitellaan täysin opiskelijan omien tarpeiden mukaan. Ennen tunteja kannattaa siis käydä opettajan kanssa läpi ne asiat, joista erityisesti kaipaa lisätietoa – esimerkiksi kuvien muokkaaminen älypuhelimella saattaa kiinnostaa monia.

Yksityistunnin ohella toinen mielenkiintoinen mahdollisuus on ryhmätunti. Jos kaveripiirissä on useampi valokuvauksesta kiinnostunut, kannattaa opettajilta kysellä ryhmätunneista. Niiden hyvä puoli on, että hinta opiskelijaa kohden on todennäköisesti matalampi kuin yhden opiskelijan yksityistunnilla.

Joka tapauksessa on syytä jo etukäteen miettiä, millainen opetus on juuri itselle paras. Jos itselle sopii vain etäopetus, kannattaa luonnollisesti varmistaa, että potentiaalinen opettaja todella tarjoaa sitä. Opettajan kanssa on syytä keskustella ennakkoon ja käydä läpi omat kiinnostuksen kohteet siksikin, että siten saa selville opettajan kokemuksen kyseisissä asioissa. Ihanteellisessa tilanteessa opettajan vahvuuksiin lukeutuvat juuri ne aihepiirit, joista itse on kiinnostunut.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.