Ruoanlaitossa, kuten taiteessa yleensä, yksinkertaisuus on täydellisyyden merkki. Tee ruoasta yksinkertaista ja anna asioiden maistua siltä, mitä ne ovat.
Curnonsky, ”gastronomian prinssi”
Yhä useammat suomalaiset haluavat muuttaa ruokailutottumuksiaan ja opetella tekemään hyvää ja terveellistä ruokaa. Kulinaarikouluun osallistuminen onnistuu kuitenkin vain harvalta, ja itsenäinen harjoittelu on helpommin sanottu kuin tehty.
Onneksi aina voi kääntyä kokkiopettajan puoleen! Tämä artikkelipaketti esittelee ruoanlaiton opetuksen eri puolia, kuten opetuksen suunnittelua, asiakkaiden löytämistä ja hinnoittelua. Se tarjoaa siis läpileikkuun kaikille, jotka unelmoivat kokkiopettajan ammatista!
Aseta omat tavoitteesi
Aloitetaan siitä, mitä kokkiopetus on. Emme tarkoita tällä koulumaailmassa tai vaikkapa Martoilla toimivaa kotitalousopettajaa vaan henkilöä, joka järjestää kokkauskursseja ja -tunteja omissa nimissään esimerkiksi pienyrittäjänä.
Tällainen kokkiopetus ei vaadi ravintola- ja catering-alan tutkintoa tai vuosikymmenten työkokemusta, vaan kuka tahansa voi jakaa intohimoon ja tietotaitoaan eteenpäin, olitpa taitava kotikokki tai kokkiopiskelija.
Ruoanlaiton opetus onkin hyvä aloittaa miettimällä, mitkä omat vahvuudet keittiössä ovat ja mikä ruoanlaitossa kiinnostaa. ”Ruoanlaiton opettaminen” ei nimittäin kerro terminä kauheasti – vähän kuin opettaisi jotakuta liikkumaan tai urheilemaan.
Aloittelevan opettajan on hyvä löytää oma juttunsa, johon keskittyä, kuten kotimaiset raaka-aineet, leipominen tai nopeat mutta herkulliset arkiruoat. Opettajana voi tietysti höylätä vähän sieltä sun täältä, mutta loputtomien Instagram-ruokakuvien ja YouTube-ruokavlogien joukosta on helpompi erottua, kun kurssi on selvä ja mieli kirkas.
Kokkaustuntien järjestämiseen on kolme perustapaa: yksilötunnit, ryhmätunnit ja etätunnit (verkko-opetuksesta lisää hieman alempana). Opettajana voi keskittyä johonkin näistä tai tarjota vaikkapa kaikkia tilanteen ja asiakkaan mukaan.
Kokkiopettajan työ ei kuitenkaan ole pelkkää opettamista, vaan myös tuntien suunnittelua, markkinointia, välineistön hankintaa ja ylläpitoa, reseptien suunnittelua ja tekemistä, palautteen antoa, alan opiskelua ja verkostoitumista. Kokkina saa siis pitää monia hattuja, mutta jos ruoanlaitto on oma intohimo, niitä pitää oikein mielellään! Löydä ruoanlaittokurssi nopeasti.

Opettaja tarvitsee oppilaita
Opettajana on vaikea toimia ilman oppilaita, jolloin katse kääntyy markkinointiin. Markkinoinnissa voi käyttää perinteisiä tapoja, kuten fyysisiä ilmoituksia ja sähköpostimainontaa, mutta tätä nykyä kaikki on netissä.
Digimarkkinointi sopii ruoanlaittoon kuin nyrkki silmään, sillä kokkaus on todella visuaalista. Markkinoinnissa kannattaakin hyödyntää kuviin ja videoihin nojaavia alustoja, kuten Instagramia ja TikTokia. Ruokakuvia kasvaa kuitenkin kuin sieniä sateella, joten miten joukosta voi erottua? Tarjoamalla lisää tartuntapintaa.
Tänä päivänä jokainen voi luoda omat verkkosivut tai blogin, jolla kuvia ja videoita voi esitellä persoonallisemmin. Ei pelkästään nättejä kuvia vaan tarinoita niiden takaa, reseptejä, behind the scenes -materiaalia, tekniikkavinkkejä ja asiakastarinoita.
Tässä voi palata omaan juttuunsa ja miettiä, mitä potentiaaliset asiakkaat haluavat lukea. Blogia ei siis kannata täyttää kurssiesittelyillä vaan sisällöllä, joka opettaa, inspiroi ja viihdyttää.
Lukijoita ei muutenkaan kannata ajatella potentiaalisina asiakkaina – vaikka sitähän he ovat – vaan tavallisina tallaajina, jotka ovat kiinnostuneita aiheesta. Näin sisältö on orgaanisempaa ja vilpittömämpää, ei markkinointimaista tuputusta.
Tavoitteeksi voikin asettaa oman pienen yhteisön rakentamisen. Jaa siis somessa, verkkosivuilla ja blogissa hyvää sisältöä, mutta lue ja vastaa myös kommentteihin, jutustele lukijoiden kanssa ja ota heiltä vinkkejä vastaan, niin asiakkaita tulee ennemmin tai myöhemmin.
Kokkauskurssi voi toimia hyvänä ponnahduslautana!

Palveluiden hinnoittelu
Ruoanlaiton opetus on loppupeleissä bisnestä, joten jokaisen opettajan pitää miettiä hinnoittelua. Esimerkiksi täällä Superprofilla ruoanlaiton opettajien keskihinta on 32 euroa tunnilta ja hintahaarukka noin 15–50 euroa. Hinnoitteluun ei olekaan yhtä oikeaa tapaa, ja siihen vaikuttavat monet tekijät:
- Opettajan pätevyydet. Kokkauskurssien tai -tuntien tarjoaminen ei vaadi ravintola-alan tutkintoa, mutta opinnoilla on helppo perustella korkeampia hintoja.
- Kokemus. Kokkimittelöitä ei ratkota paperilla vaan keittiössä. Kaikenlainen käytännönkokemus ruoanlaitosta ja sen opettamisesta ovatkin perusteluista parhaita.
- Erikoistuminen. Opettajana voi tarjota monenlaisia palveluita, eivätkä ne kaikki ole samanarvoisia. Esimerkiksi fine dining -kurssi on hyvin erilainen kuin veitsenkäsittelyn alkeiskurssi.
- Käytännön toteutus. Tunteja voi järjestää paikan päällä tai etänä, yksin tai ryhmässä, omassa kodissa, asiakkaan luona tai vuokratiloissa, mikä vaikuttaa hinnoitteluun.
Hintaa kannattaakin puntaroida rauhassa, sillä se on yksi tärkeimmistä tekijöistä opettajaa valitessa. Perushinta ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa, vaan asiakkaita voi houkutella esimerkiksi ilmaisella tutustumiskerralla, intensiiviopetuksella, pidemmillä tapaamisilla, ryhmätunneilla tai paljousalennuksella, jotka voivat kaikki ajaa tuntihintaa alas.
Vinkkejä (etä)opetukseen
Etäopetuksen suosio on kasvanut koronan jälkeen kovaa vauhtia, ja se on valloittanut kenttää myös ruoanlaiton opetuksessa. Ennen etätunteja pitää varmistaa, että kotoa (tai kokkausstudiolta) löytyy kaikki tarvittava, kuten tietokone, mikrofoni, (webbi)kamera, kuulokkeet, nettiyhteys ja videopuhelusovellus.
Ideaalitilanteessa kuvausvehkeet ja näytön saa oman työtason eteen niin, että kokatessa pystyy seuraamaan asiakasta näytöltä. Tämä voi vaatia erikoisjärjestelyitä, jos keittiö on ahtaamman puoleinen.
Mitä enemmän kamerasta näkee, sitä parempi se asiakkaalle on. Jos kaikkea ei pysty videoimaan kerralla, kamera kannattaa keskittää leikkuulaudalle ja liedelle, jossa tärkeimmät vaiheet tapahtuvat.

Parhaimmillaan etätunnit ovat yhtä tehokkaita kuin perinteinen opetus, mutta molemmilla on puolensa:
Plussat
- Etätunneille ei tarvitse matkustaa, mikä säästää aikaa ja rahaa.
- Etäopetus on joustavampaa.
- Ainekset tarvitsee ostaa vain itselle.
- Potentiaalisten asiakkaiden määrä kasvaa roimasti.
Miinukset
- Viesti välittyy videon välityksellä heikommin.
- Kuvaruudulta ei voi maistaa toisen annoksia, mikä vaikeuttaa palautteen antamista.
- Vaatii ylimääräisiä laitteita, jotka onneksi löytyvät monen kotoa valmiina.
Niillä on myös paljon yhteistä, kuten tunneille valmistautuminen. Yksityis- ja pienryhmäopetus on mittatilaustyötä, eli ennen varsinaisia tunteja on tärkeä tutustua oppilaaseen ja asettaa opetukselle selkeä tavoite.
Jos tunnit järjestetään asiakkaan luona tai etänä, on myös tärkeä selvittää, mitä välineitä oppilaalla on. Joltakulta voi löytyä pelkkä uuni ja liesi, toiselta kaikki blenderistä yleiskoneeseen ja painekeittimeen. Tämä vaikuttaa paljon siihen, minkälaisia ruokia tunneilla voi tehdä.
Tämän jälkeen opetusta pitää suunnitella konkreettisesti:
- Mitä kullakin tunnilla tehdään?
- Mitä alustoja ja materiaaleja käytetään?
- Mitä reseptejä tehdään?
- Miten paljon eri vaiheet vievät aikaa?
- Mitä raaka-aineita tarvitaan?
Ruoanlaiton tunnit voivat olla hyvinkin erilaisia, mutta yleensä oppilaat harjoittelevat ja kokkaavat opettajan johdolla. Tätä varten kannattaa valita harjoituksia ja reseptejä, joihin aika varmasti riittää – 40 minuutin resepti voi viedä oppilaan kanssa 60 minuuttia.
Tekemistä ja reseptejä kannattaa suunnitella yhdessä asiakkaan kanssa, sillä heillä on usein tietty tavoite, kuten tutustua tiettyyn ruokakulttuuriin, syödä terveellisemmin, vähentää hävikkiä tai oppia helppoja kotiruokia. Sous vide -tekniikan ja suklaan temperoinnin voi siis useimmiten jättää MasterChefille!
Superprofilla tuntien tarjoaminen on helppoa: sinun ei tarvitse kuin rekisteröityä, luoda opettajaprofiili, hinnoitella palvelusi ja odottaa asiakkaiden yhteydenottoa! Mikä parasta, tämä on opettajille ilmaista, ja asiakaspalvelusta saa tarvittaessa apua opetustaipaleen ensimetreille.