Japanilaiset johtavat listoja maailman terveimpien kansalaisten ja pitkäikäisyyden osalta. Ei ole harvinaista, että japanilainen elää yli satavuotiaaksi. Piileeköhän salaisuus maaperässä vai sittenkin kenties japanilaisessa ruokakulttuurissa?

Lopputulemaan vaikuttaa varmasti useampi tekijä, mutta japanilainen ruokavalio on tunnetusti terveellinen. Perinteisessä japanilaisessa ruoassa on vähän ​​hiilihydraatteja ja tyydyttyneitä rasvoja. Raaka-aineissa suositaan tuoreutta.

Japanilaisissa resepteissä on paljon hapatettuja ainesosia. Näiden ainesosien sanotaan auttavan vahvistamaan immuniteettia ja parantamaan ruoansulatusta. On jopa tieteellisiä viitteitä siitä, että tällaiset ruoat voisivat parantaa aivojen kognitiivista toimintaa.

Jokaisen ruoanlaiton ystävän tulisi tutustua japanilaiseen keittiöön. Olemme varmoja, että tulet ihastumaan sen ruokaan, kulttuuriin ja ainutlaatuiseen tyyliin. Tässä artikkelissa kerromme kaiken mitä sinun tulee tietää tästä upeasta aasialaisesta ruoasta.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa ruoanlaitto
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Mitä on perinteinen japanilainen ruoka?

Japanilaisen ruokakulttuurin juuret on paikannettavissa jopa yli 12 000 vuoden päähän. Jo tuolloin riisi ja kala olivat "ruoanlaiton" peruselementtejä. Toki tuohon aikaan ei voitu vielä puhua ruoanlaitosta, olivathan sen ajan japanilaiset metsästäjä-keräilijöitä.

Eniten japanilaisen ruokakulttuurin kehittymiseen on vaikuttanut Kiina sen alkuaikoina. Kiinalaisilta japanilaiset oppivat muun muassa riisinistutuksen, minkä ansiosta he siirtyivät maanviljelijöiksi. Myös Kiinan kautta levinnyt buddhalaisuus vaikutti merkittävästi ruokakulttuurin muovautumiseen.

Vuonna 675 Japanissa annettiin kielto syödä mitään lihaa. Tämä julistus tapahtui keisari Temmun toimesta. Vuonna 752 Keisarinna Koken julisti jopa kalastuskiellon. Nämä kiellot pohjautuivat buddhalaisuuteen, joka kieltää toisen elävän olennon tappamisen.

800-luvulta lähtien alkoi nousta muutosvastarintaa, ja japanilaista (ruoka)kulttuuria haluttiin lähteä kehittämään omanlaisekseen, Kiinassa irrallisena. Ainut asia mikä vielä kerkesi tulla käyttöön Kiinan vaikutuksesta, oli syömäpuikkojen käyttö ruokailussa.

Haluaisitko oppia lisää uusia reseptejä tai vain kehittää taitojasi? Etsi juuri sinulle sopiva kokkauskurssi Helsinki!

Japanilainen keitto
Japanilaisia perinneruokia syödään lähes poikkeuksetta aina syömäpuikoilla. Kuva: Unsplash / Volkan Kaçmaz

Pikkuhiljaa ruoasta tuli yksinkertaisempaa, kuten japanilaiselle ruokakulttuurille on ominaista. Myös kalat ja äyriäiset palasivat osaksi ruokavaliota. Satoja vuosia myöhemmin kehitettiin myös omantyylisiä keittiöitä, joita koskivat tarkat ruokailuetiketit ja sallittujen ruokien listat.

Myöhemmin länsimainen ruokakulttuuri pääsi vaikuttamaan omalta osaltaan japanilaisiin ruokiin. Japanilaisilla on omat termit, joilla tunnistaa onko ruoka perinteistä japanilaista vai alunperin länsimaista ruokaa, joka on vain muokattu japanilaiseen keittiöön sopivaksi.

Washoku tarkoittaa perinteistä japanilaista ruokaa. Yoshoku taas viittaa ruokaan, joka on mukautettu osaksi japanilaista ruokakulttuuria. Helpoin tapa erottaa kummasta on kysymys, on katsoa miten ruoka on tarjoiltu. Perinteinen japanilainen ruoka tarjoillaan erillisissä kulhoissa - makuja ei sekoiteta.

Japanilaiset ovat ylpeitä omasta ruokakulttuuristaan. Uskotaan, että syömällä washoku ruokaa, pysyy terveenä ja pitkäikäisenä. Japanissa myös arvostetaan hoikkuutta mikä osin liittyy myös japanilaisten ruokien pieneen annoskokoon.

Herkkuja Japanin joka kolkasta

Japani on monimuotoisempi maa kuin uskotkaan. Ruokakulttuuri vaihtelee alueittain, onhan esimerkiksi maan eteläisosissa ja pohjoisosissa täysin erilainen maaperä ja ilmasto. Kun noudatetaan japanilaisen ruokakulttuurin periaatetta tuoreudesta, on ymmärrettävää, että eri puolilla Japania suositaan eri raaka-aineita.

Raakaa kalaa Japanissa
Tuoreus ja paikallisuus määrittelevät japanilaista ruokaa. Kuva: Unsplash / Joshua Ang

Tässä sinulle lista paikallisista erikoisuuksista ympäri Japania:

  • Hokkaidon alue. Erinomaiset sashimit ja merilevää sisältävät keitot. Tunnettu myös meijeritoiminnastaan.
  • Tohokun alue. Lohi on alueen kulinaarinen ominaispiirre aterioissa. Esimerkiksi harako meshi ja ruskolevälohirullat.
  • Kanton alue. Tokion loputtomat mahdollisuudet ruoan maailmassa. Lisäksi alueen muut erikoisuudet kuten soba, chankonabe, tsukudane ja wagashi.
  • Chubun alue. Tunnettu keitoistaan kuten miso nikomista. Suurin ankeriaskalojen kalastaja-alue.
  • Kansain alue. Tunnettu kansainvälisesti Koben naudanlihasta. Ja buddhalaisesta keittiöstä shojin ryorista.
  • Chukogun alue. Suurin ostereiden tuottaja Japanissa. Osteriruoista okonomiyaki on suosituin.
  • Shikokun alue. Udon nuudeleiden ihmemaa. Täältä löydät jopa nuudelienmakuista jäätelöä.
  • Kyushun alue. Alue tunnetaan monikulttuurisesta ruoasta. Tunnetuin on kalakakku satsumaage.
  • Okinawan alue. Kaikista alueista kansainvälisin. Täältä löydät muun muassa raakaa vuohenlihaa ja umibudoa eli merirypäleitä.

Jos olet lähdössä makumatkalle Japaniin, kannattaa tutustua tarkemmin Japanin eri alueiden perinneruokiin. Ne kaikki noudattavat samoja japanilaisen ruokakulttuurin periaatteita, mutta tuovat paikallista makua joka ateriaan.

Japanilaisen ruokakulttuurin kansainvälisyys

Siinä missä japanilaiset ovat omaksuneet länsimaisia ruokia kulttuuriinsa ja tehnyt niistä omanlaisiaan - myös me länsimaiset olemme muokanneet ruokia, joita kutsumme japanilaisiksi. Kaikissa maissa muokataan ulkomailta tulevia reseptejä oman kansan makuun sopiviksi.

Länsimaissa olemme muun muassa jättäneet pois japanilaiselle lihalle tyypilliseen raakuuden. Täällä ei ole tapana syödä mitään mikä on vielä elossa. Ja joltain osin myös laki saattaa tämän kieltää. Myös eläinten silmämunien ja elinten syöminen ei huokuttele useampia meistä.

Toinen eroavaisuus liittyy ruokien maustamiseen. Suolan lisäämistä harva suomalainen osaa edes ajatella maustamiseksi, mutta japanilaisen mielestä siitä on kyse. Japanilaisessa ruoanlaitossa harvemmin lisätään suolaa aterioihin. Sama pätee myös muihin mausteisiin.

Löydä kokkauskurssi oman opettajan kanssa!

Japanilaista herkkua
Herkullisen ruoan ei tarvitse olla vahvasti maustettua. Kuva: Unsplash / Charles De Luvio

Silmiinpistävin ero löytynee annosten koosta... ja kalorimäärästä. Japanilaiset ruoat tarjoillaan pieninä annoskokoina. Eikä japanilaiselle lautaselle paljon mahtuisikaan. Kulhot, lautaset ja kupit ovat kaikki jo standardiltaan pienikokoisia Japanissa.

Länsimaisiin versioihin japanilaisista ruoista on mahtunut mukaan myös kaiken näköistä lisää... Kalorimäärät saattavat olla länsimaissa tuplat verrattuna alkuperäiseen japanilaiseen ateriaan. Eikä tämä ole ainoastaan isomman annoskoon syytä. Länsimaalaiset tuppaavat lisäämään ekstra-ainesosia ruokiin.

Lihaisa ei ole ensimmäinen sana, jolla japanilaista ruokaa tulee kuvailtua. Mutta myös liha kuuluu japanilaiseen ruokakulttuuriin nykypäivänä. "Ei-kasviksista" yleisin proteiininlähde on kala, heti toisena naudanliha. Kanaa ei käytetä yhtä usein ruoissa kuin voisi olettaa. Suosittuja liharuokia Japanissa ovat muun muassa:

  • Gyukatsu, friteerattua lihaa.
  • Karee raisu, curry-lihapata.
  • Gyudon, liha-inkiväärikulho.
  • Wagyu, (japanilaista) naudanlihaa.
  • Sukiyaki, perinteinen pataruoka.

Vähiten länsimaat ovat ottaneet vaikutteita japanilaisen ruokakulttuurin etiketistä ja tyylistä. Esimerkiksi samanlaista länsimaista löytyvää sushi-buffettia et löytäisi Japanista helposti. Toisin sanoen, maut kelpaavat, mutta muissa asioissa on oiottu enemmän länsimaisessa ruokakulttuurissa pysymiseen.

Herkullisia reseptejä Japanista

Suurin osa japanilaisista ruoista on helppo ja nopea valmistaa itse kotona. Mihin ikinä oletkaan ihastunut syödessäsi japanilaisessa ravintolassa, olemme varmoja, että voit valmistaa saman kotona. Useimmat japanilaiset ruoat vaativat vain vähän ainesosia.

Lisäksi moniin resepteihin pystyy hyödyntämään muilta aterioilta ylijääneitä ainesosia. Joskus tosin perinteisessä japanilaisessa ruoanvalmistuksessa käytettyjä ainesosia ei myydä tavallisissa päivittäistavarakaupoissa, joten saatat päästä tekemään matkan aasialaiseen ruokakauppaan.

Japanilainen ravintola
Opettele japanilaiset herkkureseptit kotona valmistettavaksi. Kuva: Unsplash / Danis Lou

Jos haluat noudattaa japanilaisen ruokakulttuurin periaatetta tuoreudesta, hyödynnä suomalaisen satokalenterin sesongin tuotteita ruoanvalmistuksessa. Aidon japanilaisen ruoan värit, maut ja tekstuurit korostavat ihmisten suhdetta ympäristöön.

Japanilaisia ruokia ovat muun muassa:

  • Sushi. Se kaikista suosituin japanilainen ruoka ympäri maailman.
  • Teriyaki. Kastikkeeseen perustuva ruoanlaiton tekniikka, jolla grillaat lihaa.
  • Paistettu riisi. Sopii täydellisesti jääkaapin jämistä eroon pääsemiseen.
  • Yaki Udon -nuudelit. Heille, jotka pitävät enemmän pastasta kuin riisistä.
  • Sobanuudelisalaatti. Täyttävä ja raikkaan herkullinen salaatti evääksi.
  • Tonkatsu porsaanleike. Saksalaista schnitzelia muistuttava japanilainen herkku.
  • Guydon lihakulho. Nopea ja helppo ruoka pannulla paistaen.
  • Kanaa hunajasoijakastikkeessa. Kaikkien rakastamia kananpaloja japanilaiseen tyyliin.
  • Omaraisu munakasrulla. Kaiken ikäisten, mutta erityisesti lasten, lempiruoka.
  • Misokeitto. Jokapäiväisen japanilaisen arjen varma ruokavalinta.

Japanin elintarviketeollisuus keskittyy paikalliseen, kausiluonteiseen ja tuoreeseen syömiseen. Japanilaiset ruoat ovat vähän prosessoituja, jotta luonnolliset maut pääsevät loistamaan. Mitä yksinkertaisempaa, sitä parempaa!

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia Liberman

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.