Monet meistä muistavat lapsuudesta, kun omat vanhemmat ovat laulaneet meille. Jotkut lastenlaulut ovat opettavaisia, toiset ratkiriemukkaita, ja jotkut taas erinomaisen hyviä lasten rauhoittamiseen. Lastenlauluja on monenlaisia, ja ne sopivat erilaisiin tilanteisiin ja tunnelmiin.

Valinnanvaraa toden totta on, sillä lapsille sopivia lauluja on maailmassa lukematon määrä. Jos laulamista ei juurikaan ole harrastettu, voi tuntua vaikealta päättää mitä lapsille oikein laulaisi. Toisaalta pulma voi myös olla päinvastainen – jos vanhat tutut lasten laulut on laulettu jo moneen kertaan läpi, voi omaan repertuaariin kaivata vaihtelua.

Tämänkertaisessa artikkelissamme annamme vinkkejä paitsi ikiaikaisista lasten suosikkikappaleista, myös hieman tuoreemmista lauluista. Tutustu listaukseemme ja valitse juuri itsellesi ja perheellesi parhaat laulut lapsille!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasimir
Kasimir
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasimir
Kasimir
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Ideoita lauluhetkiin

Ennen kuin esittelemme hyviä lauluvinkkejä, tässä kohtaa on vielä hyvä muistuttaa, ettei laulamisessa ole lopulta kyse laulutaidosta – laulamista ei siis pidä ottaa liian vakavasti! Vaikka oma ääni ei kuulostaisikaan samalta kuin eturivin artisteilla tai nuottiin osuminen ei aina onnistuisikaan, se ei suinkaan tarkoita, että laulaminen ei olisi itseä varten. Varsinkin lasten kanssa laulamisessa on kyse hauskanpidosta ja iloisesta yhteisestä tekemisestä, joten laula rohkeasti – laulamaan sitä paitsi oppii vain laulamalla!

Kannattaa siis rohkeasti kokeilla uusia ja erilaisia kappaleita, sillä näin saattaa hyvinkin löytyä uusia koko perheen suosikkeja. Ehkäpä jokin seuraavista kappaleista on sellainen!

Tuiki tuiki tähtönen

Onko klassisempaa esimerkkiä kuin Tuiki tuiki tähtönen? Tämä ympäri maailman suosittu lastenlaulu takuuvarmasti tuttu useimmille meistä omasta lapsuudesta. Kappale on verrattain yksinkertainen ja lyhyt, joten se sopii hyvin myös perheen pienimmille. Osaatko myös ehkä hieman vähemmän tunnetun toisen säkeistön sanat?

Samalla melodialla voidaan laulaa myös niin sanottu ABC-laulu, jossa ideana on luetella aakkoset järjestyksessä: a, b, c, d ja niin edelleen. Varteenotettava idea aakkosjärjestyksen opetteluun!

Matkalaulu

Matkalaulu eli Matkustan ympäri maailmaa vie laulajansa maailmanympärimatkalle. Laulussa vieraillaan niin Ranskassa, Japanissa, Venäjällä, Englannissa kuin kotoisessa Suomessakin. Laulu on helppo oppia, ja samalla oppii tervehtimään eri kielillä – jälleen todiste siitä, että laulaminen voi olla samalla hauskaa ja opettavaista.

Puisia noppia, joissa on eri kirjaimia
Lastenlaulut voivat olla hauska tapa oppia esimerkiksi aakkosia. (Kuva: Pixabay / Michael Schwarzenberger)

Jos sul lysti on

Jos pitäisi nimetä tarttuvimmat lasten laulut, olisi Jos sul lysti on varmasti mukana kärkitaistelussa. Kappaleen iloisen reipas meininki tempaa nuoret ja miksei hieman vanhemmatkin laulajat mukaansa.

Parasta tässä laulussa on, että sen mahdollisuudet ovat melkeinpä rajattomat. Perinteisen käsien yhteen lyömisen, tömistämisen ja ylös hyppäämisen lisäksi uusia säkeistöjä voi keksiä aivan itse. Laulua voi siis jatkaa niin kauan kuin jaksaa, ja todellisen haasteen voi heittää lopuksi "kaikki tämä tee" -säkeistöllä: laulajien kesken voidaan kilpailla siitä, kuka muistaa eniten laulun aikana tehtyjä asioita.

Jumppalaulu

Nimi Jumppalaulu ei välttämättä vielä itsessään kuulosta tutulta, mutta kun tämän Fröbelin Palikoiden kappaleen laittaa soimaan ja sen ikoniset sanat pää, olkapää, peppu, polvet ja varpaat kajahtavat ilmoille, tietää melkeinpä kaikki mistä on kysymys.

Voiko tätä kappaletta laulaa ilman asiaankuuluva koreografiaa? Monen mielestä ei! Ideana siis on koskettaa käsillä sitä ruumiinosaa, joka kulloinkin mainitaan. Jumppalaulu voisikin olla hauska idea alkulämmittelyksi muun liikunnan oheen. Jos haluaa lisätä haastetta, voi kappaletta laulaa yhä nopeammin ja nopeammin. Pikatahtiin laulaessa saa liikuntaa ja samalla tulee kehittäneeksi koordinaatiota!

Tanssivan henkilön siluetti laskevaa aurinkoa vasten
Lastenlaulut voivat myös liikuttaa – kirjaimellisesti. (Kuva: Unsplash / Jackson David)

Sininen uni

Rauhallisemman tunnelman kappaleista Tapio Rautavaaran Sininen uni lienee yksi suurimmista suomenkielisistä klassikoista. Tämä Nukku-Matista kertova kappale levytettiin jo vuonna 1952, ja sen tahtiin on suuri joukko suomalaisia saanut nukahtaa vuosikymmenten varrella.

Rautavaaran tuotannosta puhuttaessa ei voi olla mainitsematta toista suurta kappaletta, jonka lähestulkoon jokainen tuntee: Päivänsäde ja menninkäinen. Laulu kertoo tarinan, surullisen sellaisen, päivänsäteen ja menninkäisen kohtaamisesta. Kappale on kaunis, vaikkakin se päättyy haikeasti menninkäisen jäädessä tallustamaan yöhön yksin.

Disney-musiikki

Varsinkin 80- ja 90-lukujen lapset ovat kasvaneet Disney-elokuvia katsellen. Musiikki on aina ollut aivan olennainen osa näitä elokuvia, ja vuosikymmenten varrella olemmekin saaneet kuulla niitä paljon.

Hauska lauluvinkki voisi olla 90-luvun suosikkielokuva Leijonakuninkaan Hakuna Matata. Tämä kappale tuo hymyn huulille ja korostaa positiivisuuden merkitystä, mikä ei ole ollenkaan hullumpi tapa asennoitua elämään!

Uudemmista Disney-kappaleista varsinkin Frozen-elokuvassa kuultu Let It Go on noussut modernin klassikon asemaan. Kappaleen englanninkielinen versio on luonnollisesti maailmanlaajuinen hitti, mutta löytyy siitä luonnollisesti suomenkielinenkin versio Taakse jää. Laulettavana tämä kappale ei välttämättä ole helpoimmasta päästä, mutta haasteet on tehty voitettaviksi!

Henkilö istumassa kitara sylissään ulkona aidalla kirkkaassa auringonvalossa
Lapsille sopivat elokuvat tarjoavat paljon hyviä lauluvinkkejä. (Kuva: Unsplash / Jim Jacob)

Laulutunnit avuksi harjoitteluun

Jos lapsesi innostuu laulamisesta toden teolla, ovat yksityiset laulutunnit Superprofista loistava tapa kehittää laulutaitoa.

Yksityistunnit ovat tehokas tapa oppia, sillä niissä oppilaalla on opettajan täysi huomio. Suuri etu on, että opettaja voi suunnitella tunnit oppilaan tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti. Kannattaa siis jutella potentiaalisen opettajan kanssa jo ennen tuntien alkua, jotta kokonaisuudesta saadaan juuri itselle sopiva! Jos tunteja on hankkimassa nimenomaan lapselle tai nuorelle, voi olla hyvä idea etsiä opettaja, jolla on jo aiempaa kokemusta lasten opettamisesta – Superprofissa jokaisella opettajalla on oma profiilisivu, josta voi lukea lisää opettajan kokemuksesta ja pätevyyksistä.

Laulutunteja voidaan järjestää monin eri tavoin: kasvokkain, etäyhteydellä ja ryhmissä. Kullakin tavalla on omat vahvuutensa, joten niihin on hyvä perehtyä etukäteen juuri itselle sopivan tavan löytämiseksi.

Yksityiset laulutunnit kasvokkain ovat perinteinen tapa järjestää lauluopetusta. Ne saattavat kuitenkin olla muita vaihtoehtoja kalliimpia, sillä paikan päälle matkustamisesta syntyy kuluja. Jos tunteja järjestetään erikseen varatussa tilassa, voi sekin vaikuttaa tunnin hintaan. Kasvokkain tavatessa oppilaan ja opettajan välisessä vuorovaikutuksessa ei ole häiriöitä ja laulamisen fyysisiin puoliin, kuten hyvään asentoon, on helppoa pureutua, mutta teknologian kehittymisen ansiosta tunteja ei aina ole pakko järjestää paikan päällä.

Etualalla nuottivihon sivu, jonka takana perinteinen metronomi
Laulutunnit kasvokkain ovat perinteinen, mutta eivät suinkaan ainoa tapa harjoitella laulamista. (Kuva: Unsplash / Rachel Loughman)

Etäopetus on viime vuosina kasvattanut suosiotaan hurjasti, ja tänä päivänä myös laulutunteja pidetään verkossa. Etätunnille osallistumiseen tarvitaan vain tietokone, jossa on web-kamera, mikrofoni ja tietysti vakaa internet-yhteys. Etätunnit ovat todennäköisesti edullisempia kuin kasvokkain pidettävät tunnit, sillä niihin ei tarvita erillistä tilaa eikä kenenkään tarvitse matkustaa tunnille osallistuakseen.

Etätuntien suuri etu piileekin juuri siinä, että ne eivät ole paikasta riippuvaisia. Lauluopettaja ja oppilas voivat sijaita fyysisesti missä tahansa, joten enää potentiaalisten opettajien valikoima ei rajoitu vain omalle lähialueelle – opettaja voi sijaita toisella puolella maata tai jopa maailmaa!

Jos budjetti on tiukka tai jos kustannuksissa haluaa säästää, ovat ryhmätunnit potentiaalinen vaihtoehto – kun samalle tunnille osallistuu enemmän oppilaita, saattaa lauluopettaja pystyä tarjoamaan pienemmän tuntihinnan oppilasta kohti. Jos siis lähipiirissä on useampi lauluharjoittelusta kiinnostunut, kannattaa opettajilta tiedustella ryhmätuntien mahdollisuudesta!

Kannattaa luonnollisesti tarkkailla myös muita tarjouksia. Superprofissa moni opettaja tarjoaa ensimmäisen tunnin ilmaiseksi – tässä tarjous, joka kannattaa hyödyntää!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.