Aivan kuten millä tahansa muullakin instrumentilla tai missä tahansa muussakin harrastuksessa, vanha viisaus pätee: mitä nuorempana aloittaa, sitä parempi. Laulaminen on hieno taito, ja kun sitä on harjoitellut nuoresta pitäen, ovat mahdollisuudet rajattomat – jos on valmis tekemään töitä, edessä voi jopa olla ura artistina!

Laulamisen ei kuitenkaan tarvitse olla tavoitteellista toimintaa – varsinkaan harrastuksen alkuvaiheessa. Laulaa voi ja pitääkin juurikin siksi, että se yksinkertaisesti on hauskaa! Laulaminen on parhaimmillaan rentouttava harrastus, jolla voi kanavoida niin ilon kuin surunkin tunteita. Lisäksi musiikin harrastaminen on kehittävää: se vaikuttaa muun muassa kielelliseen kehitykseen.

Kun lapsi kiinnostuu laulamisesta tai kun lasta haluaa tutustuttaa musiikin maailmaan, tulee ajankohtaiseksi selvittää mitä mahdollisuuksia ympärillä on. Valinnanvaraa toden teolla on, sillä mahdollisuuksia on monia kerhotoiminnasta omatoimiseen opiskeluun ja yksityistunteihin. Olemme koonneet tämänkertaiseen artikkeliimme vinkkejä lauluharrastuksen alkutaipaleelle, joista toivomme olevan hyötyä juuri teille!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Lasten kerhot

Lasten musiikkikerhot tarjoavat oivan mahdollisuuden musiikkiin tutustumiseen ja hauskanpitoon samanikäisten lasten ja nuorten kanssa. Laulutoimintaa on monissa eri muodoissa, ja erilaisia kerhoja ja kuoroja on suunnattu niin aloittelijoille kuin hieman kokeneemmillekin lauluharrastajille.

Esimerkiksi musiikkileirikoulut eli tutummin muskarit ovat monien ensikosketus musisointiin. Niissä tarkoituksena on tutustua laulamisen ja muiden instrumenttien maailmaan leikin varjolla, joten uuteen harrastukseen voi tutustua ilman paineita. Muskarit ovat yleensä suunnattu alle kouluikäisille – joihinkin ryhmiin voi jopa osallistua taaperoita vanhempiensa kanssa.

Kouluikäiset lapset voivat saada lauluopetusta esimerkiksi kuoroissa. Kuoroa etsiessä kannattaa ottaa huomioon, että joihinkin kuoroihin valitaan laulajat koelaulujen perusteella – osaa kuoroista ei siis ole tarkoitettu aivan aloittelijoille. Ei kannata kuitenkaan pelästyä, sillä kuoroja on myös vasta-alkajille!

Kerhojen ja kuorojen etu on, että niissä pääsee harjoittelemaan laulamista yhdessä muiden kanssa. Samalla kun saa mahdollisuuden tavata omanikäisiä lapsia pääsee myös hyötymään yhdessä oppimisen eduista. Miinuspuoli toki on, että ryhmän ollessa suuri opettajalla ei välttämättä ole mahdollisuutta antaa henkilökohtaista ohjausta jokaiselle oppilaalle.

Kuoron johtaja johtamassa taustalla olevaa kuoroa
Lasten kuorot ja kerhot tarjoavat mahdollisuuden tutustua musiikkiin. (Kuva: Pixabay / Khoa Lê)

Lauluvinkit netistä

Nykypäivänä internet tarjoaa huikean määrän opettavaista sisältöä, eikä laulaminen ole tässä poikkeus! Kun oma asiantuntemus ei enää riitä tai kun kaipaa lisää inspiraatiota lauluhetkiin, kannattaa siis suunnata nettiin.

YouTubesta, musiikkipalveluista ja muualta sosiaalisesta mediasta löytyy suuri määrä hyviä lastenlauluja, joita selaamalla voi löytää uusia suosikkeja. Varsinkin videot ovat hyviä, sillä niissä on usein myös kappaleen sanat mukana.

Jos haluaa vinkkejä lauluharjoitteluun ja kuunnella hyviä mallisuorituksia, on YouTube hyvä paikka aloittaa etsinnät: monet laulamisen asiantuntijat julkaisevat vinkkejä videoiden muodossa. Tällaiset videotutoriaalit ovat erityisen hyviä silloin, kun mahdollisuutta varsinaisissa kerhoissa käymiseen ei ole. Videoista voi poimia hyödyllisiä käytännön vinkkejä vaikkapa äänen avaamiseen ja äänenkäyttöön. Toinen hyvä puoli on, että ne ovat ilmaisia. Toki maksullistakin opetusmateriaalia löytyy, mutta erilaisista sosiaalisen median palveluista on löydettävissä hyvä määrä vinkkejä täysin maksutta!

Videotutoriaaleista voi olla suuri apu laulamisen perusteisiin tutustumisessa. On kuitenkin hyvä huomata, että videoilla yleensä käsitellään aiheita melko yleisellä tasolla, ja näin pitääkin olla, jotta videot olisivat mahdollisimman helposti ymmärrettäviä suurelle yleisölle. Henkilökohtaista ohjausta ne eivät tarjoa, joten hyväkään opetusvideo ei korvaa ihmistä!

Isä sylissään kaksi lasta tutkimassa tablettitietokonetta
Netistä löytää hyvää materiaalia lauluharrastukseen. (Kuva: Unsplash/Surface)

Opeta laulamista itse

Jos laulamista on harrastanut jonkin verran, voi myös itse ryhtyä oman perheen laulunopettajaksi! Tämä voi olla varteenotettava vaihtoehto, jos omalla lähialueella ei ole lapsille sopivaa kerhotoimintaa tai jos haluaa säästää kuluissa.

Kun laulamiseen ja ylipäätään musiikkiin ollaan vasta tutustumassa, ei omaan laulutaitoon kannata suhtautua liian vakavasti. Varsinkin harrastuksen alkuvaiheessa tärkeintä on hauskanpito ja laulamiseen tutustuminen, joten ei ole niin vakavaa, vaikka ei aivan jokaiseen nuottiin osuisikaan. Laulamista voi lähestyä vaikkapa pelien ja leikkien kautta – vain mielikuvitus on rajana!

Netissä on runsaasti saatavilla hyvää opetusmateriaalia ja inspiraatiota lauluhetkiin, joten tätä tarjontaa kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Varsinkin jos oma laulu- tai musiikkikokemus ei ole vahvimmasta päästä, voi kaikkien saatavilla olevilla netin oppailla ja vinkeillä päästä jyvälle laulamisesta! Miksi ei ottaa laulamisen opiskelua perheen yhteiseksi projektiksi: suoranaisen opettamisen sijaan voikin yhdessä harjoitella uusia asioita.

Hieman vähäisemmälläkin laulukokemuksella pääsee hyvin alkuun, mutta kun oppilas toden teolla innostuu laulamisesta ja haluaa jatkaa pidemmälle, tulee oman asiantuntemuksen raja ennemmin tai myöhemmin vastaan. Tavoitteellinen laulunopiskelu vaatii opettajan, joka hallitsee musiikin teorian, laulutekniikat ja laulun pedagogiikan, joten viisainta on kääntyä ammattilaisen puoleen.

Nuottivihon sivuja, joiden päällä silmälasit ja kynä
Alkuun pääsee itsenäisestikin, mutta lasten laulutunnit tulevat kyseeseen kun haluaa entisestään kehittyä. (Kuva: Unsplash / Dayne Topkin)

Yksityiset laulutunnit lapsille

Kun toden teolla haluaa opiskella laulua, voi tulla kyseeseen hankkia oma laulun yksityisopettaja. Opettajien ilmoituksia voi löytää koulujen ja kirjastojen ilmoitustauluilta tai sanomalehdistäkin, mutta nykyaikana ehdottomasti helpoin tapa löytää opettaja on internet.

Superprof on alusta, joka yhdistää opettajat ja laulutunneista kiinnostuneet oppilaat. Hakuun tarvitsee vain syöttää aihe eli tässä tapauksessa laulu ja sijainti, ja eteen avautuu lista saatavilla olevista opettajista! Jokaisella opettajalla on oma profiilisivu, josta voi lukea lisää opettajan kokemuksesta, erityisosaamisesta ja hinnoittelusta.

Tunnit voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin: kasvotusten pidettävät tunnit, etäyhteydellä pidettävät tunnit ja ryhmätunnit. Opetustavasta riippumatta yksityistuntien ylivoimainen etu on, että ne voidaan suunnitella vastaamaan juuri kyseessä olevan oppilaan tarpeita. Opetuksen sisällön ja etenemisvauhdin lisäksi myös aikataulu voidaan sopia oppilaalle sopivaksi – näin tunneille osallistumisen ei tarvitse olla jostakin muusta pois.

Pöydällä mikrofoni, jonka takana kannettava tietokone
Laulutunneilla voi osallistua nykyään myös etänä. (Kuva: Unsplash / Sebastian Pandelache)

Kasvokkain pidettävät tunnit ovat perinteinen, mutta mahdollisesti hintavin tapa järjestää opetusta. Tunnin hinta voi nousta, jos opettaja joutuu lisäämään mukaan matkakuluja tai kuluja tilan vuokrasta. Lähituntien suuri etu toki on, että opettaja ja oppilas ovat fyysisesti samassa tilassa ilman häiriötekijöitä. Kasvotusten opettajan on myös helppoa neuvoa laulamisen fyysisissä puolissa, kuten hyvässä lauluasennossa ja äänentuotantoon liittyvissä asioissa.

Jos koossa on useampi innokas lauluoppilas, kannattaa potentiaalisilta opettajilta tiedustella ryhmätuntien mahdollisuudesta. Niiden hyvä puoli on, että tunnin hinta oppilasta kohden voi olla pienempi kuin yhden oppilaan yksityistunneilla.

Vaikka juuri omalla lähialueella ei olisikaan opettajia, ei se aina ole este laulutunneille osallistumiselle! Suurin osa Superprofin laulunopettajista pitää laulutunteja etäyhteydellä, joten oma asuinpaikka ei enää ole rajoittava tekijä – opettaja voi sijaita toisella puolella maata tai jopa maailmaa. Etätunteja varten tarvitaan vain verkkokamera, mikrofoni ja tietysti vakaa internet-yhteys. Varsinkin mikrofoniin ja yhteyteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä jos ne eivät toimi kunnolla, on onnistuneen laulutunnin pitäminen ymmärrettävistä syistä hankalaa.

Jokaisella opetustavalla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, joten kannattaa miettiä jo etukäteen, mikä niistä olisi juuri omaan tilanteeseen sopivin. Etukäteen ei tietenkään tarvitse tietää ja päättää kaikkea, sillä asiantunteva laulun opettaja osaa neuvoa ja tarjota vaihtoehtoja. Kuten olemme huomanneet, vaihtoehtoja on monia, joten ota suunnaksi Superprof ja löydä juuri omaan tilanteeseen sopivin lauluopettaja!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.