Jotkut laulavat luonnostaan korkeammalta, ja toiset taas matalammalta. Matala ääni ja alempien nuottien laulaminen ei ole kuitenkaan sen helpompaa kuin korkeiden nuottien laulaminen. Vaikka yleinen uskomus on, että juuri korkeat nuotit olisivat vaikeimpia saavuttaa laulamisessa.

Kaikkien nuottien laulamiseen tarvitaan harjoittelua, ja mataliin nuotteihin suosittelemme erityisesti laulunopettajan kanssa harjoittelua. Harjoittelulla voit laajentaa omaa äänialuettasi, ja samalla opit hallitsemaan omaa ääntäsi paremmin.

Musiikin genreistä erityisesti blues, soul ja jazz trendaavat matalaäänisten laulajien keskuudessa. Matalien nuottien saavuttaminen on aikaavievää ja harjoittelua vaativaa, vaikka olisit luonnostasi lahjakas laulaja tai valovoimainen esiintyjä. Etenkin jos olet vasta aloittamassa laulamisen harrastusta.

Asenne ratkaisee. Hyvä laulaja ymmärtää, että oman äänen täydellinen hallitseminen vaatii avointa mieltä ja paljon käytettyjä tunteja. Hyvät laulajat haluavat oppia uusia laulutekniikoita ja kuuntelevat tarkasti laulunopettajien neuvoja. Laulajaksi ei synnytä, laulajaksi opetellaan.

Jos toiveissasi on laajentaa äänialuettasi matalammalle, tämä artikkeli tulee viemään sinut mukanaan. Keräsimme sinulle tärkeimmät vinkit matalien nuottien laulamiseen.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

3 sudenkuoppaa matalissa nuoteissa

Joskus tekemistä helpottaa, kun tietää mitä virheitä kannattaa välttää. Myös laulamisessa on virheitä, joita useammat tekevät etenkin alkuvaiheessa. Kiinnitä siis näihin huomiota, kun aloitat äänialasi laajentamisen matalampiin nuotteihin.

"Kuka tahansa voi tehdä virheitä, mutta vain hölmö pitää kiinni erehdyksestään." - Cicero

1. Älä yritä olla jotain mitä et ole

Meillä jokaisella on synnynnäinen ääniala, jota emme pysty muuksi muuttamaan. Tämä ääniala eli tessitura määrittelee äänialueemme. Jos esimerkiksi tiedät olevasi baritoni, älä yritä olla basso tai tenori.

Niin ammatti- kuin amatöörilaulajat kokevat helpommaksi laulaa joko matalampia tai korkeampia nuotteja. Kunnioita omaa ainutlaatuisuuttasi ja synnynnäistä ääntäsi. Lalutekniikoiden harjoittelussa ei ole kyse lauluäänesi muuttamisesta vaan äänialueesi laajentamisesta.

2. Älä pakota ääntäsi laulaessa

Pakottaminen on aina pahasta oli kyse sitten laulamisesta tai vaikka urheilusuorituksesta. Äänen pakottaminen on kuin yrittäisi puhua yskiessä. Pahimmassa tapauksessa äänestäsi tulee käheä useamman päivän ajaksi. Ääntään ei kannata huutaa loppuun muutoinkaan, esimerkiksi maailmanmestaruusottelussa tai konsertissa.

Lapsi laulaa kovaan ääneen.
Ei ole syytä huutolaulaa. Kuva: Unsplash / Jason Rosewell

Leuan laskeminen on toinen tapa millä monet yrittävät "pakottaa" matalampaa ääntä ulos. Usko huviksesi, leuan laskemisella (tai nostamisella) ei ole mitään tekemistä nuottien korkeuden kanssa. Sen sijaan harjoittele yhtä oopperalaulamisen tärkeintä tekniikkaa; vibraton hallintaa. Laulamisen aikana tapahtuvalla vibratolla tarkoitetaan äänenkorkeuden nopeaa vaihtelua.

“Levon kieltäminen elimistöltä on kasvavan puun juurien katkomista.” - Sylvi Kekkonen

3. Älä rasita ääntäsi liikaa

Laulaminen on kuin saliharjoittelua. Jos käyt liikaa salilla, et kehity vaan lihaksesi menevät vain huonompaan kuntoon. Myös lauluäänesi (ja kaikki siihen osallistuvat kehonosat) tarvitsevat säännöllistä palautumista.

Tästä syystä kuuluisat artistit pitävät niin sanottuja lepopäiviä ennen suuria esiintymisiä. Hillitse siis innostumisesi ja säännöstele laulamistasi. Laulunopettajasi osaa kertoa parhaiten minkälainen leporytmi sopii äänellesi.

4 askelta kohti matalaa ääntä

Matalalla äänellä laulamiseen tarvitaan harjoitusta. Se on kaiken perusta, joka on hyvä tiedostaa heti alusta alkaen. Harjoittelun lisäksi tarvitaan kärsivällisyyttä, ripaus määrätietoisuutta sekä useimmiten hyvä laulunopettaja. Sinun tulee huomioida niin hengityksesi, ryhtisi kuin keskittymisesi. Lisäksi lauluharjoitteiden tulee olla juuri sinun äänellesi sopivia.

Miltä kuulostaisi yksityiset laulutunnit Lahti?

Mies soittaa kitaraa ja laulaa kadunkulmassa.
Rentous on hyvästä. Kuva: Unsplash / Tatiana Rodriguez

1. Rentouta kasvosi

Jännittyneet kasvolihakset estävät sujuvan äänen tuottamisen. Kasvojen jännittäminen on luonnollinen ilmiö, ja yleensä teemme sitä täysin huomaamattamme. Tässä muutama vinkki kasvojen rentouttamiseen:

 • Rentouta leukasi. Kun kasvomme ovat täysin rentoja, suumme jää hieman avoimeksi. Normaalisti kasvomme ovat jännittyneitä jo siitä syystä, että suun kiinni pitäminen (kirjaimellisesti) on kohteliasta ellei kyse ole hymyilemisestä. Laulaessa ei siis tarvitse purra hammasta yhteen fyysisesti eikä kuvainnollisesti.
 • Rentouta silmäsi ja otsasi. Näiden pitäisi samalla rentouttaa koko kasvojasi. Silmien ja otsan rentouttamista voi havannoida samalla fiiliksellä, kun väsyneenä silmäsi alkavat niin sanotusti "nuukahtamaan". Tiettyihin kasvojen osiin keskittyminen rentouttaessa toimii paremmin kuin koko kasvojen rentouttamisen miettiminen yhdellä kertaa.
 • Venyttele kasvojasi avaamalla suutasi mahdollisimman suurelle sekä irvistelemällä. Tämä perustuu likkuvuusharjoitteista tuttuun jännitys-rentoutus-venyttelyyn. Myös monet näyttelijät ja valokuvamallit käyttävät tätä tekniikkaa kasvojen rentouttamiseen.

Entä yksityiset laulutunnit Pori?

2. Tee ääniharjoituksia ennen laulamista

Äänen avaaminen ennen varsinaista laulamista on äänelle vain hyväksi. Samalla tavalla kuin kuntosalille mennessä lämmittelet lihakset ennen itse treeniä, tulee ääntä avata ja lämmitellä. Äänen lämmittely valmistaa kehoasi laulamiseen, ja sen avulla äänen tuottaminen sujuu vaivattomammin ja turvallisemmin.

 • Äänen avaamisen voit aloittaa tekemällä muutaman verryttelyliikkeen koko keholle. Varsinkin yläkroppa kaipaa usein pientä liikettä ja jumien avaamista.
 • Laulunopettajalta saat hyviä ääniharjoituksia, joita voit tehdä äänen lämmittelyyn. Kannattaa aloittaa "ääntely" oman äänialasi keskivaiheilta ja siitä edetä korkeampiin sekä matalampiin ääniin.
 • Kun äänesi on lämmitelty, voit edetä seuraaviin ääniharjoituksiin. Äänialasi laajenee näiden harjoitusten myötä, ja laulamisen aloittamisesta tulee helpompaa.
 • Piano on loistava apu ääniharjoituksiin, joissa halutaan laajentaa äänialaa. Säestäminen auttaa monia laulajia oikeiden nuottien löytämisessä ja äänialan laajentamisessa.
 • Muista tehdä ääniharjoitteita aina ennen laulamista. Näin et väsytä äänihuuliasi liikaa alkuun, mutta jaksat keskittyä vielä itse laulamiseen.

Ääniharjoitteiden yhteydessä kannattaa harjoitella niin pää-ääntä kuin rintaääntä.

Laulajan tärkein apuväline.
Muista hengittää. Kuva: Unsplash / Panos Sakalakis

3. Harjoittele oikeaoppista hengittämistä

Äänen tuottamisen perustana on hengitys. Laulaessa on erilaisia hengitystekniikoita. Yleisin hengitystekniikka on hengittää niin että molemmat rintakehä ja vatsa nousevat sisään hengittäessä.

Laulamisessa keskitytään erityisesti pallean kautta kulkevaan hengitykseen. Tällöin sisäänhengityksessä vatsasi työntyy ulospäin ja uloshengityksessä sisäänpäin. Tärkeintä on tiedostaa, että oikeanlaisessa hengityksessä keskitytään ilman säätelyyn uloshengityksessä. Tämä vaatii paljon harjoittelua ja hengitys on monelle aloittelijalle haaste laulaessa.

Hengästyminen ensimmäisillä laulutunneilla on täysin normaalia. Hengityksen kulkemiseen saattaa olla myös fysiologisia syitä. Pallean toimintaan voi vaikuttaa selkärangan virheellinen asento tai äänihuulet eivät toimi normaalisti. Kannattaakin tukeutua laulunopettajaan mikäli tuntuu, että hengitysharjoitukset eivät tuota toivottua tulosta.

Mielentilamme saattaa myös vaikuttaa hengitykseen. Mikäli jännitymme, hengityksestä tulee pinnallista, eikä laulamisesta tule mitään. Sama tapahtuu helposti, kun innostumme liikaa. Tärkeintä hengitysharjoituksissa on ylipäätänsä tiedostaa normaalisti automaattisesti tapahtuva hengityksemme.

4. Harjoittele yhdessä laulunopettajan kanssa

Hyvän laulunopettajan arvoa ei kannata aliarvioida, vaikka nykyään laulamisen harjoitteluun löytyykin verkosta paljon omatoimisia materiaaleja. Laulamaan voi toki opetella itsenäisesti, mutta osaavan opettajan kanssa opit laulamaan paljon nopeammin ja paremmin. Opettaja auttaa myös korkeiden nuottien laulamisessa.

Laulunopettajan pitämät yksityistunnit on räätälöitävissä juuri sinun tarpeisiin ja sinun äänialallesi. Aika on rahaa, ja yksityisillä laulutunneilla todellakin käytät niin aikasi kuin rahasi juuri oikeiden laulutekniikoiden opetteluun. Superprofin kautta löydät erilaisia laulunopettajia, joista jokaiselle löytyy varmasti se oikea.

Parhaan opettajan löydät vertailemalla eri vaihtoehtoja. Katso minkälaisia pätevyyksiä, suosituksia ja opetusmetodeja oman alueesi laulunopettajilta löytyy. Ottamalla kokeilutunnin, voit varmistua oikean laulunopettajan valinnasta.

Löydä sopivat laulutunnit Superprofilta.

Matalaäänisiä lauluja ja laulajia

Jos haluat inspiroitua matalaäänisestä laulamisesta, meillä on sinulle valmis lista alan legendoista:

 • Rehab - Amy Winehouse
 • Make You Feel My Love - Adele
 • What's Love Got to Do with It - Tina Turner
 • Hurt - Johnny Cash
 • Hound Dog - Elvis Presley
 • The River - Bruce Springsteen
Mikrofoni laulamisen apuvälineenä.
Matalaäänisiä laulajia löytyy molemmista sukupuolista. Kuva: Unsplash / Jens Kreuter

Matalien nuottien saavuttamiseen ei ole vain yhtä tiettyä tapaa. Aloita siis äänialueesi laajentaminen ja matalan äänen harjoittelu jo tänään. Äläkä unohda harjoitella monipuolisesti erilaisia laulutekniikoita.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.