Elämä on täynnä musiikkia. Suomessa ei turhaan ole tapana sanoa, että laulusta saa voimaa. Puhuessakin hyödynnetään melodioita ja erilaisia äänenpainoja. Laulamalla voi esittää tunnetiloja, tarinoita ja viestejä. Siinä missä puhuminen, myös laulaminen on osa vuorovaikutusta. Sillä on merkitystä niin kulttuuriin kuin yhteiskunnan kehittymiseen.

"Kaikki planeetat laulavat ja soivat, koko Universumissa humisee sfäärien harmonia ja sinfonia." - Pythagoras

Nuoria aikuisia tanssimassa musiikin tahtiin.
Laulaminen on osa kulttuuria. Kuva: Pexels / Pavel Danilyuk

Laulaminen kietoutuu ihmiskunnan historian surullisimpiin ja onnellisimpiin ajanjaksoihin. Laulaminen on kansainvälistä, ja jokaisella yhteiskunnalla, kulttuurilla, aikakaudella ja ihmisryhmällä on omat laulu- ja musiikkityylinsä.

Mikäli olet kiinnostunut laulamisesta enemmän kuin vain satunnaisista ruotsin laivan karaokevideoista, saatat löytää tästä artikkelista yleisimmät ja tärkeimmät laulutekniikan parantamiseen liittyvät vinkit. Ota hyvä asento ja avaa mielesi uudelle tiedolle!

Kenties laulutunnit Seinäjoki on hyvä vaihtoehto juuri sinulle?

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Laulu
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (2 arvostelua)
Maria
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janette
5
5 (3 arvostelua)
Janette
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emilia
5
5 (5 arvostelua)
Emilia
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Olli-tapio
5
5 (2 arvostelua)
Olli-tapio
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
5
5 (3 arvostelua)
Jenni
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Arlene
Arlene
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Baritonin äänialalla laulaminen

Jos meitä pyydettäisiin arvaamaan täysin tuntemattoman miehen ääniala, olisi arvauksemme ehdottomasti baritoni. Baritoni on mieslaulajien yleisin ääniala. Äänialalla tarkoitetaan ihmiselle (yksilölle) luontaista äänen korkeutta. Miesten äänialoja on perinteisesti kolme; tenori, baritoni ja basso.

Tenori on miesten äänialoista korkein, ja basso matalin. Baritoni on näiden äänialojen välillä. Luonto suosii ihmisten ominaisuuksissa ääripäiden sijaan lähes aina keskiskaalaa. Siksi suurinosa mieslaulajista on baritoneja. Äänialaan ei voi itse vaikuttaa vaan se on ominaisuus, joka meillä on heti syntymästä lähtien.

Ääni tietenkin muuttuu elämän aikana, etenkin murrosikään tultaessa. Sitä ei voi itse muuttaa, sillä jokaisella meistä on oma ainutlaatuinen äänemme. Äänialaa voi kuitenkin laajentaa, ja tätä käsittelemme enemmän korkeiden nuottien ja matalalla äänellä laulamisen kappaleissa.

Baritonin ääniala voidaan jakaa viiteen eri äänityyppiin; baritenoriin, bariton-martiniin, lyyriseen baritoniin, dramaattiseen baritoniin ja bassobaritoniin. Näistä baritenori pystyy laulamaan korkeimmalta ja bassobaritoni matalimmalta. Edellä mainitut voidaan luokitella äänialoiltaan myös tenorien ja bassojen omiin äänityyppeihin.

Kiinnostaisiko sinua yksityiset laulutunnit Pori?

Poikakuoro harjoittelee laulamista yhdessä.
Äänemme muuttuu eniten murrosiän seurauksena. Kuva: Pexels / Cottonbro

Vaikka baritoni on yleisin ääniala, on silläkin mahdollista erottautua muista baritoneista. Tämän mahdollistaa oman äänialueen laajentamisen harjoitteleminen sekä baritonin eri äänityyppeihin erikoistuminen. Ota kuitenkin huomioon, että oopperoissa ja sävellyksissä suositaan perinteisesti enemmän tenoreita ja bassoja niiden erityisemmän luonteen vuoksi.

Ääniala ei vielä yksinään kerro mitään laulutaidoista. Tämä käy järkeen, sillä ääniala löytyy meiltä kaikilta. Laulaminen vaatii paljon harjoittelua ja käytännön laulamisen lisäksi sinun tulisi ymmärtää musiikin teoriaa sekä hallita nuottien lukeminen. Kaikki kokemus musiikin parissa, esimerkiksi erilaisten instrumenttien soittaminen, on avuksi laulamisen harjoittelussa.

Jos et ole varma kuulutko tähän yleisimmän äänialan edustajiin, ei hätää! Lataa sovelluskaupastasi äänialaa mittaava sovellus, ja saat oman luontaisen äänialasi selville alta aikayksikön. Omalla äänialalla laulamiseen saat parasta opetusta yksityisen opettajan pitämien laulutuntien avulla. Kattavan valikoiman laulunopettajia löydät muun muassa Superprofin kautta.

Korkeiden nuottien laulaminen

Haluaisitko kailottaa kovaa ja korkealta? Tämä kysymys kuvaa hyvin yleistä ajatusta korkeiden nuottien saavuttamista (tai sen mahdottomuudesta). Todellisuudessa kuka tahansa voi laajentaa omaa äänialaansa korkeampiin nuotteihin aivan samalla tavalla kuin matalampiin nuotteihin. Kaikki on omasta motivaatiosta ja harjoittelusta kiinni.

Mitä korkeammalta lauletaan, sitä enemmän äänen tunnetaan resonoivan pään alueella. Vaikka laulutekniikoita on monia, yleisesti ottaen voidaan ajatella laulamisen äänen syntyvän joko rintakehän tai pään alueella. Siksi kutsumme tässä artikkelissa korkeiden nuottien tavoitteluun tähtäävää laulutekniikkaa pää-äänenä tai päärekisterinä.

Jos olet aiemmin törmännyt pää-äänen termiin, on hyvä ottaa jo nyt huomioon, että pää-ääni sanan käytöllä ei ole selkeää (tai ainakaan yksimielistä) tarkoitusta. Pää-äänellä saatetaan siis viitata koulukunnassa riippuen hyvinkin eri asioihin tai yleisemmin jonkin tietyn laulamiseen liittyvän äänenkäytön yläkategoriaan.

Löydä laulutunnit Superprofilta!

Laulajan äänitekniikka
Pää-ääni viittaa korkeiden nuottien laulamiseen. Kuva: Unsplash / Will Francis

Pää-äänestä puhuttaessa viitataan yleensä nimenomaan miesten laulutekniikkaan, jolla tavoitellaan korkeampia nuotteja. Naisten äänialat ovat luonnostaan korkeampia kuin miesten, ja siksi pää-ääni onkin joskus selitetty miesten tapana jäljitellä naislaulajien korkeaa äänialaa. Keskitymme siis mieslaulajiin samalla tavalla kuin baritonia käsittelevässä kappaleessa.

Olet pää-äänessä kuultaessa saattanut törmätä myös termeihin 'falsetto', 'M2-mekanismi' tai englannin kielen termiin 'head voice'. Usein puhutaan myös rintaäänestä, mikä onkin yleisin tapa laulaa. Rintaäänellä on kuitenkin rajansa, ja siksi pää-ääneen siirrytään rintaäänestä hyödyntäen niin sanottua keskirekisteriä.

Keskirekisterillä ei sinänsä lauleta vaan se on ennemminkin siirtymä rintaäänestä pää-ääneen eli rintarekisteristä päärekisteriin. Sen tarkoitus on siis pitää laulaminen yhteinäisenä silloinkin, kun rintarekisteri ei enää riitä korkeampien nuottien laulamiseen. Keskirekisterin käyttö vaatii paljon harjoittelua, jotta se kuulostaisi hyvältä laulaessa.

Pää-äänellä laulamisen ohella täytyy hallita rintaäänen käyttö. Pelkällä pää-äänellä ei vielä päästä pitkälle. Pää-äänellä laulaessa ryhti ja äänen lämmittely ovat tärkeässä osassa. Laulamista voidaan ajatella urheilusuorituksena, jossa kokonaisuus sekä hyvä valmistautuminen ratkaisee. Myös oikeanlainen lepo ja palautuminen on tärkeää laulamisen harjoittelussa.

Matalalla äänellä laulaminen

Matalien nuottien laulaminen on teknisesti aivan yhtä haastavaa kuin korkeiden nuottien. Osalle se on helpompaa ja osalle vaikeampaa. Eniten tähän vaikuttaa oma luontainen äänialasi. Omaa äänialaa on hyvä laajentaa molempiin suuntiin - sekä korkeampiin että matalampiin nuotteihin. Tenorista et kuitenkaan voi muuttua bassoksi, eikä päinvastoin.

Naisten matalin ääniala on kontra-altto, ja miesten matalin ääniala on basso. Matala lauluääni yhdistetään usein bluesin, soulin ja jazzin genreihin. Monet pitävät erityisesti matalaa lauluääntä kiehtovana. Tunnettuja matalan äänen omaavia laulajia ovat muun muassa Tina Turner ja Adele. Mieslaulajista kuuluisia ovat kaikkien tuntemat Elvis Presley ja Johnny Cash.

Matalan lauluäänen harjoittelussa pätee samat laulamisen perusteet. On tärkeää muistaa antaa äänen levätä, sillä liika laulaminen ei kehitä vaan hajottaa ääntä. Ääntä ei koskaan tule pakottaa ulos. Yksi isoimmista laulamisen myyteistä on se, että leukaa nostamalla voisi laulaa korkeammalta ja leukaa laskemalla taas matalammalta. Todellisuudessa näin ei ole.

Laulamisen harjoittelu kannattaa aina aloittaa rauhallisesti. Ensin verrytellään koko kehoa, jotta ylimääräiset jumit eivät häiritse laulamista, erityisesti yläkroppa kaipaa verryttelyä. Kasvojen rentoutus on tärkeää. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Yritä keskittyä kasvojen eri osiin yksi kerrallaan aina leuan pudottamisesta otsan rentoutukseen.

Miessolisti esiintymässä.
Pään nostamisella ja laskemisella on enemmän tekemistä itse esiintymisen kanssa kuin laulamisen. Kuva: Pexels / Tribault Trillet

Aloita laulutunnit aina ääniharjoituksilla. Toisin sanoen, joudut hieman malttamaan, että pääset laulamaan. Ääniharjoituksilla lämmitellään laulamiseen osallistuvat kehonosat kuten äänihuulet. Ääniharjoitusten avulla opit samalla paremmin hallitsemaan omaa ääntäsi sekä löytämään oikeat nuotit. Vinkkejä ääniharjoituksiin saat omalta laulunopettajaltasi.

Hengitys on kaiken A ja O. Joka hetki hengitämme, ajattelimme sitä tai emme. Laulajaksi mielivän täytyy harjoitella hengittämistä erikseen, sillä oikeaoppiminen hengittäminen on tärkeä osa laulamista. Itseasiassa hengittäminen on koko äänen tuottamisen perusta. Laulamisessa suositaan pallean kautta hengittämistä.

Parhaiten opit laulutekniikoita, ääniharjoituksia ja hengitysharjoituksia osaavan laulunopettajan kanssa. Yksityisillä opettajilla on erilaisia pätevyyksiä sekä tapoja opettaa. Saatat olla kiiinnostunut jonkin tietyn musiikin genren laulunopettajasta. Oli laulunopettajasi kuka tahansa, yksityistunneilla keskitytään juuri sinun äänialalla laulamiseen.

Laulamista pidetään herkästi synnynnäisenä lahjana, mutta todellisuudessa kuka tahansa voi oppia laulamaan missä tahansa elämänvaiheessa. Ikinä ei ole liian myöhäistä aloittaa, joten etsi rohkeasti juuri sinulle sopiva laulunopettaja. Olemme varmoja, että laulamisen taitosi kehittyy ennen kuin kunnolla kerkeät huomaamaan. Ennen kaikkea muista pitää hauskaa ja nauttia musiikista!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.