Itävaltalaiset tutkijatkin ovat tutun lausahduksen jo vääräksi todistaneet: vanha koira oppii kyllä uusia temppuja. Ikä ei ole este eikä hidaste uuden kielen oppimiselle. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Uuden kielen opiskelu auttaa niin työelämässä etenemisessä kuin aivojen skarppina pitämisessä. Saksan kielen oppiminen haastaa aivojamme positiivisella tavalla.

Jos et ole varma miten aloittaa saksan kielen opiskelu, tämä artikkeli on juuri sinulle!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Saksa
Katharina
Katharina
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Bojana
Bojana
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Krista
Krista
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Valma
Valma
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aapo
Aapo
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Claudia
Claudia
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katharina
Katharina
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Bojana
Bojana
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Krista
Krista
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Valma
Valma
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aapo
Aapo
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Claudia
Claudia
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Saksan kielen opiskelun kustannukset

Vaihtoehtoja saksan kielen opiskeluun on monia. Meidän suosituksemme? Hanki yksityisopettaja.

Yksityisopettaja on joustava vaihtoehto niin opetuksen sisällön kuin budjetin osalta. Yksityisopettajan veloitukset perustuvat pääosin tuntihinnoitteluun, joka tarkoittaa sitä, että voit ottaa yksityistunteja juuri itsellesi sopivan määrän.

Löydä juuri itsellesi sopiva saksan opettaja Superprofilta!

Erilaisia hintalappuja vierekkäin
Yksityisopettajan hintaan vaikuttaa moni asia. Kuva: Unsplash / Angele Kamp

Esimerkiksi saksan kursseille osallistuminen vaatii sitoutumisen koko kurssin sisältöön ja hintaan. Kursseista ei lähtökohtaisesti voi poimia vain tiettyjä sisältöjä edullisemman hinnan toivossa. Kuten sanottua, yksityisopettaja takaa samalla joustavamman sisällön, jolloin maksat vain juuri sinun saksan kielen opiskeluusi toivomista sisällöistä.

Hintoja vertaillessa on tärkeää ottaa huomioon kiinteiden hintojen ja yksityisopetuksen tuntihintojen todelliset erot. Esimerkiksi Goethe-Institutin 12-viikon saksan kurssin kokonaishinta on 490€. Kurssiin kuuluu opettajan pitämää opetusta 18 tunnin edestä. Tämä tekee tuntihinnaksi muutettuna 490€/18h = 27,20€/h.

Yksityisopettajien hinnat voivat vaihdella 15-50€ välillä. Esimerkiksi meillä Superprofilla keskihinta on noin 20€ tunnilta. Tämä tarkoittaa, että verrattuna edellä mainitun Goethe-Institutin tuntihinnan esimerkkiin, yksityisopetus tulee tosiasiallisesti edullisemmaksi. Lue lisää eri vaihtoehtojen hinnoista.

Samaa laskutapaa voi hyödyntää laskiessa koulujen, kuten avoimien yliopistojen ja iltalukioiden, tarjoamien kielikurssien hintoja yksityisopettajien hintoihin.

Luonnollisesti pelkkää hintaa ei tulisi vertailla, sillä vaihtoehtojen välillä on eroja eikä kyse ole samanlaisesta opetuksesta. Esimerkiksi kielimatkojen kiinteiden hintojen suora vertailu yksityisopetuksen hintoihin ei ole järkevää. Kielimatkojen hinnat sisältävät yleensä muun muassa majoituksen ja aktiviteetit.

Kielimatkojen hintoja voi sen sijaan vertailla omatoimimatkan hintoihin. Kuten sanottua, on paljon erilaisia tapoja opiskella saksan kieltä. Siinä missä saksan kielen opiskeluun tarkoitetun sovelluksen hinta voi olla vähäiset 5€ kuukaudessa, on tärkeämpää kuitenkin miettiä mitkä omat tavoitteet, toiveet ja tarpeet saksan opiskeluun liittyy.

Jos tietty opiskelun vaihtoehto ei ole sinulle sopiva, on siitä turha maksaa edes pientä hintaa. Tärkeintä on saada rahoilleen vastinetta. Siksi yksityisopetus on yksi suosituimmista vaihtoehdoista.

Sopivan yksityisopettajan valinta

Oikean yksityisopettajan löytäminen on alkuvaiheen tärkein tehtäväsi. Opettajia löytyy joka lähtöön, joten helposta tehtävästä ei ole kyse. Onneksi tähänkin löytyy tietyt raamit, joiden avulla sen oikean löytäminen onnistuu muitta mutkitta. Oikea opettaja takaa jatkuvan kehityksen ja onnistumisen saksan kielen yksityistunneilla.

Naisen kädet ja muistilappuja.
Opettajaa valitessa kannattaa kirjoittaa ylös omat odotukset. Kuva: Unsplash / Kelly Sikkema

Budjetin määrittelemisen lisäksi on monta muuta tekijää, jotka vaikuttavat sopivan yksityisopettajan valintaan. Näistä lähes kaikki perustuvat sinun omiin tavoitteisiin, toiveisiin ja tarpeisiin. Jos voisimme suositella yhtä opettajaa, joka sopii kaikille, niin sen tekisimme. Jokainen meistä on kuitenkin yksilö, ja siksi jokaiselle sopii parhaiten eri opettaja.

Alkuun kannattaa asettaa omat tavoitteet saksan kielen opiskelulle. Tämä auttaa sekä sinua että tulevaa opettajaasi ymmärtämään mihin yksityistunneilla kannattaa panostaa. Ilman tavoitteita ei ole suunnitelmaa. Ja ilman suunnitelmaa ei yksityistunneilla ole järkevää etenemistä.

Omien odotuksien listaaminen on tärkeää. Ja tarkoitamme nyt odotuksia opettajaasi kohtaan. Kaipaatko ehkä tietynlaista opetustyyliä tai persoonaa? Listaa rohkeasti kaikki mieleen tuleva ylös, jotta kokonaisuus selkeytyy.

Yksityisopettajan etsinnän aloittaminen sujuu vaivattomin omalta lähialueelta. Näin sinulle jää vielä vaihtoehdot avoimiksi opetuksen sijainnin suhteen. Vaikka osallistuisit yksityistunneille verkon välityksellä, on hyvä katsoa kotoa sopiva opiskelunurkka, jossa keskittymisesi on parhaimmillaan.

Otathan heti alkuun huomioon, jos sinulla on tietty toive yksityisopetuksen kellonajalle tai päivälle. Kaikki yksityisopettajat eivät tarjoa tunteja milloin tahansa. Näin vältyt turhilta yhteydenotoilta alkuunsa.

Ennen kaikkea luota omaan vaistoosi. Henkilökemiat ratkaisevat lopulta kaiken. Yksityisopettajan kanssa ei kannata jatkaa, mikäli mieltäsi kalvaa epäilys yhteistyön sujuvuudesta tai yleisestä fiiliksestä, vaikka opettaja muuten vastaisi vaatimuksiasi.

Saksan kurssien monet vaihtoehdot

Yksityisopetus ei ole lainkaan ainut vaihtoehto saksan kielen opiskeluun. Monet eri toimijat tarjoavat saksan kursseja sekä muita materiaaleja saksan opiskeluun niin itsenäisesti kuin ryhmässä. Harva meistä oppii pelkästään yksin opiskelemalla, joten mistä löydät hyvän saksan kielen kurssin omatoimisen opiskelun tueksi?

Yksi tunnetuimmista vaihtoehdoista on Saksassa perustetun ja kansainvälisesti toimijan Goethe-Institutin saksan kielen kursseille osallistuminen. Goethe-Institut toimii myös Suomessa ja tarjoaa laajan valikoiman aina kursseista kielitutkintoihin. Koko instituution olemassaolo perustuu saksan kielen ja kulttuurin kiinnostavuuden edistämiseen.

Kaupungin liikenteessä olevia tieviittoja.
Elämä on valintoja täynnä. Kuva: Unplash / Ecuardo Casajus Gorostiaga

Goethe-Institutin tarjontaan kuuluu niin eri tasojen peruskurssit kuin syventävät erikoiskurssit sekä keskustelukurssit. Opetus on akateemista ja erittäin laadukasta. Goethe-Institut antaa lisätietoja ja auttaa mielellään sopivan kurssin valinnassa.

Mainitsimme aikaisemmin myös kielimatkat ja avoimet opinnot. Näistä saat parhaiten lisätietoja katsastamalla oman alueesi koulut ja toimijat. Eri mahdollisuudet vaihtelevat alueittain sekä vuodenajasta riippuen. Siinä missä yksityisopetukseen pääsee vaikka seuraavalla viikolla, muut mahdollisuudet vaativat yleensä ennakkoilmoittautumisen sekä aloituksen tiettyinä aikoina.

Verkosta löytyy materiaaleja itsenäiseen opiskeluun. Myös kielten opiskeluun tarkoitettujen sovellusten käyttö on suosittua. Suomessa suosittuja sovelluksia saksan kielen opiskeluun ovat muun muassa Babbel, Duolingo ja Mondly. Kaikista itsellesi sopivimmat löydät vain kokeilemalla.

Mikäli joustavuus ja räätälöitävyys ovat sinun juttujasi, ota katse kohti yksityistunteja. Muista, ettei ole vain yhtä tapaa opiskella. Erilaiset vaihtoehdot ja mahdollisuudet yleensä vain tukevat kokonaisuutta eivätkä ole toisiaan pois sulkevia.

Vinkit yksityistuntien hyödyntämiseen

Kun vihdoin löydät itsellesi sopivat saksan kielen yksityistunnit, on aika ottaa niistä kaikki mahdollinen hyöty irti. Kukapa meistä ei haluaisi oppia paremmin ja nopeammin?

Tie nopeampaan saksan kielen oppimiseen käy säännöllisen harjoittelun ja oikean lähestymistavan kautta. Oikeastaan voisi sanoa, että se mikä pätee kaikkeen oppimiseen pätee samalla saksan kielen oppimiseen. Mistään ydinfysiikasta ei siis ole kyse.

Keskittyminen on oppimisen edellytys. Omaa keskittymistä voi parantaa monella tavalla.

  • Poista häiriötekijät kuten puhelimen ilmoitukset opiskelun ajaksi.
  • Pidä huolta hyvinvoinnistasi - nuku, syö ja liiku hyvin.
  • Unohda kiire ja pidä pieni tauko ennen tunnille osallistumista.
  • Varaa opiskelulle oma paikka kotoa, kirjastosta tai muusta sijainnista.
  • Ole 100% läsnä ja kiinnitä huomiota yksityiskohtiin.
Puhelin työpyödän ääressä.
Poista häiriötekijät opiskelun ajaksi. Kuva: Unsplash / Daniel Romero

Kysymysten esittäminen ja palautteen pyytäminen kuuluvat oppimiseen. Vain kysymällä saat varmasti vastauksia mieltäsi askartaviin asioihin. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa. Palautteen avulla saat paremman kuvan omasta kehittymisestäsi. Aina emme itse huomaa kuinka paljon olemme päässeet eteenpäin. Hyvä opettaja osaa antaa rakentavaa palautetta.

Kertaus on opintojen äiti. Eikä oppi jää kerralla päähän. Varsinkaan kielten opiskelussa. Siksi on olennaista opiskella säännöllisesti. Joka päivä ei tarvitse opiskella tuntikausia ja osallistua yksityistunneille, mutta pienikin määrä saksan kieltä joka päivä auttaa sinua eteenpäin.

Yksityistunnit eivät yksinään tee ihmeitä. Sinun tulee opiskella myös omalla ajallasi. Tässä apuna ovat yksityisopettajan antamat kotitehtävät sekä tietenkin aikaisemmassa kappaleessa esitellyt muut vaihtoehdot. Kaikki kielet perustuvat vuorovaikutukseen, joten siksi niitä ei voi oppia vain oman pään sisällä harjoittelemalla.

Näillä askeleilla sinusta tulee saksan kielen taitaja alta aikayksikön. On siis aika tarttua tuumasta toimeen, ja ottaa saksan kielen opiskelu haltuun.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.