Miten tehdä itse sushia? Tätä pohtii moni, sillä japanilaiset ravintolat, japanilainen ruoka ja sushibuffetit ovat nousseet kohisten suomalaisten suosikeiksi. Sushi on paitsi loistoherkku kaikille ruuan ystäville myös täydellinen sormi-/tikkusyötävä illanistujaisiin.

Sushin tekeminen itse voi tuntua vieraalta ja jopa vaikealta, mutta oikeilla välineillä ja raaka-aineilla se onnistuu jokaiselta kotikokilta. Sushien askartelu on hauskaa puuhaa myös porukalla, joten sushivierauden tai -jännityksen voi selättää kavereiden kanssa!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa ruoanlaitto
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Miksi sushi on niin suosittua?

Sushi voi herättää monenlaisia tunteita. Toisaalta tahmainen riisi ja raaka kala ovat suomalaisille tuttuja riisipuurosta ja graavilohesta, mutta niiden yhdistäminen merilevään, soijakastikkeeseen ja wasabiin voi kummastuttaa.

Kaikkea kannattaa kuitenkin maistaa vähintään kerran. Sushi on makukokemuksena raikas, mielenkiintoinen ja tasapainoinen. Niitä voi myös tuunata mielin määrin, joten kirvestä ei pidä heittää kaivoon, jos ensimmäinen suupala ei vie kieltä mennessään.

Sushien taika perustuu yksinkertaisuuteen ja makujen yhteispeliin:

  • Sopivan tahmainen ja maustettu sushiriisi tasapainottaa ja korostaa muita makuja.
  • Raaka kala (esim. lohi tai tonnikala) tuo suupalaan raikkautta ja ravintorikkautta.
  • Wasabi ja soijakastike viimeistelevät makean, suolaisen, happaman ja tulisuuden tasapainon.

Sushien valmistus ei onnistu männä viikon tähteistä tai suomalaisjääkaapin perusantimista. Raaka-ainekattaus ei ole kuitenkaan monimutkainen: perinteisessä japanilaisessa sushissa on pelkkää maustettua riisiä ja kalaa – kaikki muu on ekstraa.

Vaikka sushista ei tykkäisi, niitä on mukava katsella. Taiten tehdyissä maki-rullissa ja nigiri-palloissa on ripaus taidetta, ja värikkäät täytteet ja päälliset luovat näyttävän kontrastin valkoiseen riisiin. Erilaisten tekstuurien takia sushia on myös hauska syödä.

Eikä pidä unohtaa tekemisen helppoutta: vaikka täydellinen sushiriisi vaatii harjoittelua, täytteiden pilkkominen ja suupalojen kokoaminen onnistuu hetkessä. Herran vuonna 2025 on myös tarjolla monenlaisia sushikursseja ja YouTube-oppaita, joilla selättää pahimmat pelot.

Sushipaloja mustalla alustalla
Jos raaka kala vieroksuttaa, sen voi korvata esimerkiksi kurkulla, avokadolla, tofulla, sienillä tai kypsillä merenelävillä. Kuva: Unsplash/Andraz Lazic

Kannattaako sushi tehdä itse?

Ehdottomasti! Jos naapurissa ei satu olemaan herkullista sushiravintolaa, itsetehty sushi kannattaa aina. Ja vaikka sattuisi, omilla kokkailuilla voi säästää pitkän pennin. Täydellisen sushirullan tekeminen on hieno tunne, ja omien suosikkiruokien tekeminen on aina palkitsevaa.

Sushi sopii kotikokeille monesta syystä. Vaikka rullien tekeminen vaatii tarkkuutta, raaka-aineet ovat melko yksinkertaiset. Jos kotona on kurkkua, avokadoa, katkarapuja tai tuoretta kalaa, pääsee jo melko lähelle. Kun kaupasta hakee sushiriisiä, wasabia, riisiviinietikan ja nori-levyjä, annos on puoliksi tehty!

Sushista nauttiminen ei tietenkään vaadi täydellisyyttä. Vaikka rulla olisi täytteineen vähän sinne päin, se voi silti maistua hyvältä. Maku ei myöskään ole kaikki kaikessa: rullien tekeminen on hauskaa ja monelle täysin uudenlaista puuhaa, joten se sopii hyvin ryhmätreffeille tai illanistujaisten ohjelmanumeroksi.

Etsi sopiva kokkauskurssi Helsinki.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa ruoanlaitto
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Sushinlaiton suuntaviivat

Vedellä on sushinlaitossa tärkeä rooli:

  • Kädet ja kasvikset on tärkeä pestä ennen kokkaamista.
  • Riisistä pitää huuhdella ylimääräinen tärkkelys pois ennen keittämistä.
  • Kun veitset, leikkuulaudat ja muut välineet kostuttaa vedellä, tahmainen riisi ei jää niihin kiinni.

Sushin kanssa pitää miettiä myös lämpötiloja. Riisi maustetaan riisiviinietikalla, sokerilla ja suolalla lämpimänä ja viilennetään ennen sushipalojen kokoamista. Kokkaus kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin, jotta riisi ehtii viilentyä. Sen aikana voi pilkkoa muut raaka-aineet valmiiksi, jotta lopuksi voi keskittyä kokoamiseen.

Kolmas muuttuja on kokkausvälineet. Terävä veitsi helpottaa raa’an kalan ja kasvisten käsittelyä, ja maki-rullien pyörittämiseen voi käyttää bambumattoa (tai tuorekelmua). Riisi kannattaa puolestaan jäähdyttää ja maustaa mahdollisimman laakeassa astiassa, jossa se pääsee olemaan ilmavasti.

Sushin kokkausaikaan vaikuttaa lisukkeiden ja syöjien määrä sekä se, käyttääkö riisin keittämiseen riisikeitintä. Mitä enemmän raaka-aineita kuorii ja pilkkoo ennakkoon, sitä nopeampi ja mukavampi kokoamisvaihe on.

Sushipaloja tarjottimella
Kotona tehdyn sushin parhaita puolia on vapaus päättää täytteet itse. Kuva: Unsplash/Pille R. Priske

Sushi askel askeleelta

Jos sushin saloihin haluaa sukeltaa syvemmälle, sushikurssilta saa aina parhaat vinkit ja neuvot. Jos taas sushia kaipaa tässä-heti-nyt, kokkauksen voi jakaa karkeasti kolmeen vaiheeseen.

1. Valmistelu

Riisi on sushin tärkein komponentti. Kaupasta kannattaa etsiä (japanilaista) lyhytjyväistä riisiä, joka on tavallista riisiä pyöreämpää ja tahmeampaa. Jos lähikaupassa ei ole sushiriisiä, tavallinen puuroriisi ajaa asian muttei läheskään yhtä hyvin.

Ennen keittämistä riisiä huuhdellaan viileällä vedellä. Tavoitteena on irrottaa riisin pinnalla oleva tärkkelys, jotta riisi ei puuroudu keittäessä liikaa. Laita riisit kulhoon, täytä se vedellä, pyörittele riisiä varovasti sormin ja kaada vesi pois. Jatka, kunnes pois kaadettava vesi on kirkasta.

Riisin keittämiseen pätee tietyt nyrkkisäännöt:

  1. Keitä riisiä kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes kaikki neste on imeytynyt.
  2. Älä sekoita, sillä se puurouttaa riisiä.
  3. Pidä kansi tiukasti kiinni, jotta höyry pysyy sisällä.

Riisin maustamiseen voi ostaa sushietikkaa, mutta oman seoksen voi tehdä riisiviinietikasta, sokerista ja suolasta. Maustaminen kannattaa tehdä lämpimään riisiin, jotta maut imeytyvät paremmin. Etikan sekoittaminen pitää tehdä rauhassa – mitä enemmän riisiä pyörittelee, sitä enemmän se puuroutuu.

Anna sitten riisin jäähtyä ja siirry täytteisiin. Sushissa käytetään usein suolaisen veden mereneläviä, kuten lohta, tonnikalaa ja katkarapuja. Monet käyttävät myös kasviksia, kuten kurkkua ja avokadoa. Jos tavoitteena on tehdä perinteisiä maki-susheja, leikkaa täytteet pitkittäin ohuiksi siivuiksi.

Kokkauskurssi joka lähtöön Superprofilta!

local_dining
Kalan leikkaus

Sushia varten kannattaa valita fileen parhaat ja paksuimmat palat. Kun palat leikkaa ohuesti ja syiden vastaisesti, ne näyttävät ja maistuvat hyvältä. Kala kannattaa ostaa kalatiskiltä, sillä vakuumipakkaus voi muuttaa kalan makua. Tiskiltä saa myös käytännön vinkkejä, jos kalan käsittely on vierasta.

2. Rullaaminen

Susheista klassisin on maki eli sushirulla, jota varten tarvitsee nori-merileväarkkeja ja bambumaton (tai tuorekelmua):

  1. Laita nori-levy bambumaton päälle ja levitä ohut kerros riisiä kahteen kolmasosaan merileväarkista.
  2. Asettele täytteet riisin keskelle pitkittäin.
  3. Kääri maton avulla täytteet tiukaksi rullaksi. Rulla pysyy varmemmin kiinni, jos merileväarkin reunaa kostuttaa sormella.
  4. Pilko rulla terävällä veitsellä sopiviksi suupaloiksi.

Jos riisiä jää yli, niistä voi tehdä nigiri-susheja: Muotoile riisistä kostutetuin käsin pieniä soikeita palloja. Laita riisin päälle ensin ohut kerros wasabia ja lopuksi kalasiivu. Toinen artikkelimme esittelee makia, nigiriä ja muita sushityylejä tarkemmin!

3. Tarjoilu

Kun sushit on rullattu tai koottu, on herkuttelun aika. Asettele sushit leikkuulaudalle tai tarjottimelle ja tarjoile niiden kanssa soijakastiketta, wasabia ja pikkelöityä inkivääriä. Muista myös nauttia kokkauksesta – sillä ei ole väliä, onko rulla täydellinen tai tasapaksu. Harjoitus tekee mestarin.

Sushin säilöminen

Monet miettivät sushin kohdalla säilymistä ja ihan aiheesta. Keitetty riisi on pahamaineisen otollinen ympäristö bakteereille, ja raaka kala tulisi syödä mahdollisimman tuoreena. Perinteinen sushi säilyy hyvin jääkaapissa seuraavalle päivälle ja kypsät kalat hieman tätä pidempään.

Tässä muutamia muita viimehetken säilömisvinkkejä:

  • Laita ylijäämä riisi jääkaappiin kannen tai tuorekelmun alle mahdollisimman nopeasti käytön jälkeen.
  • Säilö kala jääkaapissa kokoamisvaiheeseen asti.

Jos teet maki-rullat ennakkoon, kääri kokonaiset rullat kelmuun, säilö ne jääkaapin alaosassa ja leikkaa paloiksi tarjoilun yhteydessä.

Antoisia sushihetkiä!

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.