Sushi ei ole pelkkä ruoka vaan elämys. Kun keittiössä on yhdessä ystävien tai perheen kanssa, lopputuloksen ei tarvitse kilpailla sushiravintoloiden kuvankauniiden nigirien kanssa. Riittää, että kokkaus tuo hymyn huulille, syötävää riittää kaikille, riisiä tarttuu joka paikkaan ja soijaa lotrataan vähän liikaa.

Kotitekoinen sushi on parhaimmillaan rentoa ja luovaa mutta myös perinteikästä. Ennen kuin sushista tuli täydellinen Instagram-annos monimutkaisine makuyhdistelmineen, se oli arkinen, käsin tehty ja helposti jaettava ruoka. Tämä blogiteksti esittelee, miten sushin teko onnistuu kotona.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa ruoanlaitto
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Sushin rakennuspalat

Monelle suomalaiselle tulee sushista mieleen raaka kala, mutta sen keskiössä ei ole kala (tai muu täyte/päällinen) vaan riisi. Sushiriisi on japaniksi shari, ja se pitelee sushisuupalan kasassa – sekä kirjaimellisesti että makumielessä.

Perinteisessä sushikattauksessa on yleensä ainakin nämä ainesosat:

  • Sushiriisi: Sushiriisiksi kelpaa melkein mikä tahansa (japanilainen) lyhytjyväinen riisi ja tiukan paikan tullen myös puuroriisi. Pitkäjyväisissä basmateissa ja jasmineissa on väärä muoto ja liian vähän tahmaisuutta.
  • Riisiviinietikka: Sushiriisin tavaramerkkimaku tulee riisiviinietikan, sokerin ja suolan yhdistelmästä. Kaupoissa myydään myös valmiita sushietikoita.
  • Nori-levy: Suositut maki-rullat kääritään merileväarkkeihin, joita voi ostaa yhtään suuremmista ruokakaupoista ja aasialaisista marketeista.
  • Soijakastike: Kastikkeen suolaisuus tasapainottaa ja täydentää raa'an kalan herkkyyttä, riisin makeutta ja merilevän maanläheisyyttä. Tumma ja vaalea kastike käyvät molemmat.
  • Sushi-inkivääri: Sushin kanssa tarjoillaan säilöttyä inkivääriä, jonka tarkoituksena on raikastaa makunystyrät sushipalojen välissä.
  • Wasabi: Maustekrassista valmistettu tahna tuo suupalaan tulisuutta ja leikkaa kalan rasvaisuutta. Kannattaa lisätä varoen!

Näiden lisäksi sushi kaipaa täytteitä ja päällisiä. Merenelävistä käytetään eniten suolaisten vesien herkkuja, kuten lohta, tonnikalaa ja katkarapua. Kasvispuolen suosikkeja ovat puolestaan kurkku, avokado, paprika ja tofu. Sushi taipuukin hyvin vegeruuaksi.

Länsimaissa sushia tuunataan usein myös majoneeseilla ja tuorejuustoilla. Hurjapäät voivat korvata perinteiset raaka-aineet myös kotimaisilla suosikeilla – lohen graavilohella, wasabin piparjuuritahnalla ja sushiriisin puuroriisillä. Lopputulos ei ole välttämättä yhtä hyvä mutta sitäkin kotoisampi!

Olisiko kokkauskurssi Helsinki sinulle sopivin vaihtoehto taitojesi kehittämiseen?

Erilaisia susheja lautasella
Maustetulla riisillä, tuoreella kalalla, wasabilla ja soijakastikkeella maustettu sushipala on samaan aikaan makea, suolainen, hapan ja tulinen. Kuva: Unsplash/Marta Filipczyk

Sushivälineet kotiin

Sushin tekeminen kotona ei vaadi ravintolatason keittiötä vaan muutamia työkaluja, jotka löytyvät monesta suomalaiskodista.

  • Terävä veitsi helpottaa kalan, kasvisten ja sushirullien leikkaamista. Kun veitsen kastelee ensin, riisi ei tartu leikatessa kiinni.
  • Veitsenteroitin tekee tylsästäkin veitsestä terävän. Teroitinta ei tietenkään tarvitse hankkia vain sushia varten, mutta se on hyvä yleistyökalu.
  • Puukulho (hangiri) on hyvä apuri riisien viilentämiseen ja maustamiseen. Jos kotoa ei löydy perinteistä hangiri-mallia, tavallinen salaattikulho käy myös.
  • Riisikapustaa (shamoji) käytetään riisin maustamiseen. Perinteinen shamoji on puinen ja tasainen, mutta monet käyttävät nykyään muovista mallia.
  • Bambumattoa (makisu) käytetään maki-sushien rullaamiseen. Maton voi ostaa muutamalla eurolla tavallisesta ruokakaupasta, mutta sen voi myös korvata tuorekelmulla.

Sushien valmistus onnistuu siis pelkällä veitsellä, kulholla, kauhalla ja tuorekelmulla. Jos aasialaista ruokaa, sushia tai pelkkää riisiä tulee syötyä paljon, avuksi voi ostaa myös riisikeittimen, jolla riisi valmistuu aina mukavan kuohkeaksi. Kotiin sopiva riisikeitin maksaa vähintään 40–50 euroa.

Sushi-tarvikkeet on valmistettu perinteisesti puusta. Puinen kulho on muovia tai metallia imukykyisempi (yllätys yllätys), mikä helpottaa keitetyn riisin kuivumista. Puu varastoi myös mukavasti lämpöä ja viilenee tasaisesti, mikä sopii lämpötilaherkälle riisille hyvin.

Tietyt puulajit vastustavat lisäksi bakteereja ja tuovat riisiin miellyttävän tuoksun. Puusta on siis monenlaisia pieniä hyötyjä, mutta niihin myös pinttyy helpommin raaka-aineiden maku ja tuoksu. Sushin valmistukseen kannattaakin varata omat puiset tai bambuiset tarvikkeet – tai käyttää suosiolla muovisia.

Metallikulhoja ja -kapustoja kannattaa välttää, sillä etikka ja metalli voivat yhdessä muuttaa ruuan makua. Jos päädyt käyttämään puisia välineitä, niiden pinnat voi pyyhkiä kevyesti riisiviinietikan ja veden sekoituksella, mikä estää riisin tarttumisen.

Etsi kokkauskurssi ja yksityisopettaja Superprofista!

Kaksi riisipalloa
Sushiriisiä kannattaa käsitellä kostutetuin käsin ja veitsin, jotta tahmainen riisi ei tartu. Käsittely kannattaa tehdä varoen, sillä mitä enemmän riisiä sekoittaa, sitä enemmän se puuroutuu. Kuva: Unsplash/Luigi Pozzoli

Sushinvalmistuksen hinta

Mitä tämä kaikki sitten maksaa? Jos kotoa löytyy kaikki tarvittavat välineet, ostoskori voisi näyttää tältä (esimerkit ja hinnat S-verkkokaupasta):

TarvikeHinta
Sushiriisi (Pasini 500 g)1,69 €
Riisiviinietikka (Miyata 150 ml)1,19 €
Merileväarkit (Miyata 28 g)3,25 €
Wasabitahna (Miyata 43 g)1,95 €
Soijakastike (Miyata 150 ml)1,99 €
Säilötty inkivääri (Coop Taste of Asia 190 g)1,99 €
Bambumatto (Miyata)0,98 €
Kirjolohi-/lohifilee 200 g5,19 € (25,95 €/kg)
Yhteensä18,23 €

Vaikka kattaus on yksinkertainen, sillä pääsee hyvään alkuun. Jos rulliin haluaa useampaa täytettä, ostoskoriin voi lisätä yhden kurkun ja avokadon. Tai jos raaka kala arveluttaa, sen voi korvata esimerkiksi tonnikalalla tai pelkillä kasviksilla.

Sushiin voi käyttää melkein mitä kalaa tahansa, mutta luonnonkalat kannattaa pakastaa vähintään 24 tuntia ennen käyttöä. Suomessa loisriski on todella pieni mutta olemassa. Sushiin sopii parhaiten rasvaiset kalat, kuten lohi, joka sopii hyvin maustetun riisin ja tulisen wasabin kaveriksi. Silakka, muikku ja muut rasvaiset kalat ovat siis kelpo vaihtoehtoja.

Monet aloittavat sushin kasvatetulla lohella, kuten kirjolohella, sillä sen maku ja rakenne ovat tuttuja ja sen voi paloitella suoraan sushiin. Raa'an lohen voi korvata myös graavi- tai kylmäsavulohella, lämminsavulohella tai vaikkapa kypsillä katkaravuilla.

Sushikala kannattaa ostaa suoraan kalatiskiltä, koska pakattuna kalan maku voi muuttua. Palvelutiskiltä voi saada myös vinkkejä, millainen kala ja pala sopivat sushiin parhaiten. Hyvä nyrkkisääntö on valita fileen paras osa ja leikata se syiden vastaisesti.

Henkilö käärimässä maki-rullaa
Yhdestä maki-rullasta tulee noin 6–8 sushipalaa, ja 28 gramman nori-pakkauksessa on 10 merileväarkkia. Kuva: Unsplash/Luigi Pozzoli

Hulluttelu ja tarjoilu

Yllä oleva kattaus on perinteinen tapa tutustua ja valmistaa sushia. Mikään ei kuitenkaan estä hulluttelua ja sushien tuunausta oman maun mukaan:

  • Sushirullasta saa helposti kotoisen lisäämällä kylmäsavuloheen tilliä ja sitruunaa.
  • Vegesushiin sopii hyvin bataatti tai marinoitu tofu.
  • Uramaki-mallisiin "nurinpäinrulliin" sopii hyvin majoneesi tai chilikastike.
  • Monissa sushibuffeteissa on tarjolla Philadelphia-rullia, joiden kermaisuus tulee tuorejuustosta.

Länsimainen sushi on melko kaukana sen japanilaisista juurista, mikä on täysin OK. Sushi on levinnyt ympäri maailmaa juuri siksi, että suupaloja on helppo muokata paikallisten suihin sopiviksi.

Jos tavoitteena on rakentaa paitsi herkullinen myös näyttävä illallinen, kokatessa voi miettiä esillepanoa ja tarjoilua. Taiten tehty nigiri-sushi tai maki-rulla on itsessään kaunis, mutta näyttävyyttä voi lisätä yhdistämällä kirkkaita värejä: oranssia lohta, vihreää avokadoa ja punaista paprikaa.

Sushipalat tarjoillaan usein tarjottimella, jossa on pienissä kulhoissa soijakastiketta, wasabia ja gari-inkivääriä makunystyröiden raikastukseen. Sushiravintoloissa voidaan tarjoilla myös vihreää konacha- tai agari-teetä, joka puhdistaa niin ikään makupalettia, kun sushilajeista siirrytään toiseen. Japanilainen illallinen on valmis, kun sushit tarjoilee miso-keiton ja edamame-papujen kanssa!

Itsetehty sushi ei olekaan pelkkää ruoanlaittoa vaan japanilaiseen kulttuuriin tutustumista, mauilla leikkimistä ja yhdessä tekemistä – ja siksi kotona tehty sushi on paras sushi. Jos kokkailun haluaa nostaa uudelle tasolle, sushi- ja kokkauskursseja järjestetään ympäri Suomen.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin: itadakimasu eli hyvää ruokahalua!

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.