Tulen käyttö ruoan valmistamiseen keksittiin jo satoja tuhansia vuosia sitten. Nykyään meillä onkin jos jonkinmoista laitetta ja työvälinettä ruoanlaiton avuksi. Suomalaisesta keittiöstä löytyy perinteisesti ainakin kahvia ja yksi muumimuki. Sekä Euroopassakin välillä ihmetystä herättävä kuivauskaappi. Niin tai näin, olemme varmoja, että sinulta löytyy kaikki tarvittava kotikokkailuun.

Ruoka on jotain mitä tarvitsemme joka päivä syödäksemme. Ruokailulla on monia muitakin ulottuvuuksia, kuten yhteisöllisyys tai oman kulttuurin esiin tuominen. Pahan päivän tullessa monet säästävät nimenomaan ruokaostoksista. Kysymys kuuluu miten voi säästää ruoasta ilman terveellisen ruokavalion muuttumista epäterveelliseksi. Tai mauttomaksi. Edullinen ruoka voi olla hyvää ja ravitsevaa.

Ruoan edullisuus ei ole kiinni vain ostovalinnoista. Siihen vaikuttaa koko prosessi aina suunnittelusta ruoanlaittotapaan. Sesonkien ja oikean säilönnän avulla voidaan myös säästää ruoasta. Tässä artikkelissa kerromme omat vinkkimme siihen miten sinäkin voit nauttia edullisista ruoista arjessa!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa ruoanlaitto
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Suunnittele ateriat ennakkoon

Opintosuunnitelmat, treenisuunnitelmat, työpaikan tavoitteet... Olemme oppineet jo suunnittelemaan kouluissa ja työelämässä. Miksi emme siis hyödyntäisi suunnittelun taitoa myös ruoanlaitossa? Suunnittelu on puoli ruokaa, kuuluu vanha sanonta. Suunnittelemalla vältät myös ikävät yllätykset kaupassa tai jääkaappiin kurkatessa.

Jos asut yksin, on suunnittelu helppoa. Mitä isommaksi kotitalous kasvaa, sitä haastavampaa MUTTA tärkeämpää suunnittelusta tulee. Samalla suunnittelu säästää rahan lisäksi aikaa, kun ei tarvitse joka päivä miettiä tutun televisio-ohjelman mukaisesti mitä tänään syötäisiin. Ihminen joutuu tekemään (huomaamattaan) tuhansia päätöksiä päivässä. Monikohan näistä liittyy ruokaan? Löydä kokkauskurssi, joka vastaa juuri sinun halujasi!

Kauppalappu eli ostoslista
Ostoslistan voi tehdä perinteisesti paperille tai vaikkapa puhelimen muistiinpanoihin. Kuva: Unsplash / Torbjørn Helgesen

Suunnittelemalla ateriat ennakkoon, voit monipuolistaa ruokavaliotasi. Uusia reseptejä tulee harvemmin kokeiltua hetken mielijohteesta, kun miettii mitä söisi lounaaksi N-Y-T. Pieniä muutoksia tekemällä saat vaihtelua syömiseen. Esimerkiksi aamupalaan kuuluvan leivän päälle on helppo vaihtaa samanhintaisia (tai edullisempia) täytteitä viikoittain.

Sinun ei tarvitse kokata kuin Michelin-tähden kokki. Perinteiset keittokirjat ja internet on pullollaan uusia reseptejä. Jos tykkäät enemmän perinteisistä keittokirjoista, voit hankkia näitä lainaan ilmaiseksi kuntasi kirjastosta. Verkosta voimme suositella erityisesti Marttojen reseptejä, jotka on jaoteltavissa tarvittaessa erityisruokavalioiden mukaan.

Kokkaa ruokaa itse edullisesti

Ruokailutottumukset muuttuvat; nykyään on monia syitä miksi ihmiset haluavat syödä paremmin edullisesti. Edullinen ruoka ei automaattisesti tarkoita epäterveellistä tai mautonta. Hyvän ruoan syöminen ei ole aina rahasta kiinni. Jos budjettisi on tiukka syystä tai toisesta, on tapoja syödä hyvin nostamatta ruokakuluja.

Tässä muutama vinkki, josta voit hyödyntää kaikkia sinun elämäntilanteeseesi sopivia:

  • Älä lähde kauppareissulle nälkäisenä. Tällä tavoin päädytään yleensä ostamaan asioita, joille ei olisi ollut tarvetta.
  • Keskity hevi-osaston antimiin (hedelmiin ja vihanneksiin) sekä muihin perustuotteisiin kuten puurohiutaleihin ja kananmuniin.
  • Rajoita punaisen lihan kulutusta: ne ovat kalliimpia ja sisältävät paljon eläinrasvoja. Voit saada proteiinisi muistakin lähteistä, kuten palkokasveista. Nämä tukevat myös terveellisempää ruokavaliota.
  • Vältä (valmiita) makeita herkkuja, sillä ne eivät ainoastaan ​​ole terveydelle huonoja, vaan myös kalliita! Makeanhimon iskiessä valmistaa ne itse edullisemmin: jo vain jauhoilla, munilla, voilla, leivinjauheella ja sokerille voit valmistaa herkullisen kakun.
  • Sama pätee suolaisiin, esimerkiksi voileipiin. Tee voileipiä kotona: yhdestä leipäpaketista ja kinkkupaketista voi valmistaa useita voileipiä paljon edullisemmin kuin ostamalla yhden valmiin voileivän. Myös leivät voi leipoa itse.

Kokkauskurssi on helppo löytää myös pääkaupunkiseudulta, esimerkiksi Helsingistä.

Hedelmiä ja vihanneksia
Jotkut kaupat myyvät myös heviosaston antimia alennuksella parasta ennen -päiväyksen lähestyessä. Kuva: Unsplash / nrd

Edullisen ruoan laittaminen voi tarkoittaa muutakin kuin keittiössä puuhailua. Jos sinulla on omaa piha-aluetta tai terassi/parveke, voit hyödyntää puutarhanhoitoa ja tehdä itsellesi pienen minikasvimaan. Tämä saattaa vaatia joitain ylimääräisiä ostoksia alkuun, mutta tulee edullisemmaksi pitkällä aikavälillä. Jos sinulta löytyy ylimääräistä, kannattaa harkita näitä investointeja, jotka säästävät enemmän kuin hankintahintansa parhaimmillaan jo kuukausien sisällä ostosta.

Kerralla paljon ja ei hävikille

Kun suositellaan ruoan valmistusta suurissa erissä, voi se kuulostaa ristiriitaiselta ruokahävikin osalta. Suomessa on yksinasuvia reilusti yli miljoona. Eikä kaksikaan henkilöä jaksa syödä kerralla loputtomiin. Siksi pakastin on kotikokkailijan paras ystävä kotitalouden henkilömäärästä riippumatta. Se mahdollistaa suurien ruokaerien valmistamisen kerralla ilman huolia ruoan säilymisestä.

Kaupassa isommat erät myydään lähes poikkeuksetta edullisemmalla kilohinnalla. Ja pitkällä tähtäimellä kilohinnalla on enemmän merkitystä säästössä. Suomessa monien perinteisten ruokien juuret juontavat sota-ajalle, joten monet niistä on luotu rahapulan aikaan. Tämä yhdistettynä siihen faktaan, että ruoan säilöminen on nykyään helpompaa, on todella kannattavaa kurkata perinneruokien saloihin.

Kuivakaappien, jääkaapin ja pakastimen ruokien hyödyntäminen vaatii organisointia. Esimerkiksi jauhot voivat säilyä kaapissa vuosia, mutta hedelmät menevät pilalle nopeasti. Priorisointi on tärkeää. Jäikö ruokaa laittaessa jotain ylimääräistä, kuten pastaa tuli keitettyä liikaa? Yritä suunnitella seuraavaksi laitettavat ruoat niin, että ylijäämäpasta tulee käytettyä.

Kuivakaapin ruokatuotteita
Järjestys auttaa hahmottamaan omien kaappien ruokatilannetta ja ehkäisemään hävikkiä. Kuva: Unsplash / Heather McKean

On olemassa yksinkertaisia ​​ohjeita, jotta voit välttää ruokahävikkiä ja säästää rahaa:

  • Tee kauppalappu eli ostoslista ennen ruokakauppaan suuntaamista.
  • Hyödynnä kaikki ruoka-ainekset kokonaisuudessaan. Resepti vaatii vain munan valkuaisten käytön? Hyödynnä keltuaiset muuhun.
  • Valmista ruokaa alusta asti itse. Esimerkiksi kastikkeiden (kuten bolognese tai carbonara) valmistaminen itse on edullisempaa kuin niiden ostaminen valmiina kaupasta.
  • Pakasta kaikki ylimääräinen hyvissä ajoin ennen niiden pilaantumista.
  • Osta mieluummin isoista ruokakaupoista. Pienet lähikaupat veloittavat usein enemmän samoista tuotteista.

Ruoan pois heittäminen on kuin rahaa heittäisi savuna ilmaan. Ruokahävikin vähentäminen ei ole ainoastaan ympäristöystävällinen teko vaan myös lompakkosi kiittää. Ruoanlaiton jalon taidon opettelu on jo itsestään asia, jolla tulet säästämään niin aikaa, rahaa kuin ympäristöä.

Edullisten ruokien valinta

Vaikka suunnittelu on puoli ruokaa, on tottakai ostovalinnoilla vähintään yhtä suuri merkitys. Useimmat meistä ostavat aina samat tuotteet käydessään kaupassa. Ruoan hinnan noustessa luonnollisesti omat ruokakulut kasvavat. On siis aika tarkastella ostovalintoja. Vaihtoehtoja löytyy - esimerkiksi K-ketju on todennut itsekin heidän cittareiden valikoiman olevan yli 30 000 tuotetta.

Löydä kokkauskurssi Tampereelta tai muualta Suomesta!

Tässä muutama vinkki edullisten ostovalintojen tekemiseen:

  • Hyödynnä sesongit. Etenkin hedelmä- ja vihannesosastolla. Sesonkiaikaan hinta on alhaisempi ja tuotteet tuotettu yleensä lähempänä. Sesonkikaudet vaihtelevat tuotteittain, ja niitä on eri tuotteille ympäri vuoden.
  • Jos teet ostoksia isoissa ruokakaupoissa, kannattaa kurkata kaupan omien merkkien tuotteita. Yleensä (mutta ei aina) nämä saatetaan valmistaa samoissa tehtaissa kuin kalliimmat merkit.
  • Hyödynnä punalaputetut tuotteet niiden sopiessa suunnittelemaasi ruokalistaan. Näissä ei kuitenkaan kannata innostua liikaa jos tavoitteesi on puhtaasti ruokakuluissa säästäminen. Punalaputettu tuote saattaa silti olla kalliimpi kuin jokin toinen hyvä vaihtoehto, joka ei ole alennuksessa.
  • Kaupassa käynnin ajoituksellakin on vaikutusta. Ilta-alennukset ovat tästä loistava esimerkki.

Millainen ruoanlaittaja olet? Tee testi!

Ruokakaupan hyllyjä
Vaihtoehtoja kyllä löytyy! Kuva: Unsplash / Charles Gao

Pahin sudenkuoppa vältettäväksi on valmisruokien jatkuva ostaminen. Näiden ostaminen nostaa ruokaan meneviä kuluja. Eikä valmisruoat ole sieltä terveellisemmästä päästä, vaikka toki poikkeuksiakin löytyy. Jos ruoanlaittoon kaipaa apua, inspiraatiota tai kannustusta, voit kääntyä Superprofin osaavien ruoanlaiton opettajien puoleen.

Superprofista löytyviltä ruoanlaiton opettajilta luonnistuvat monet toiveet aina erikoisruokavalioista eri kulttuurien ruokiin budjetti sekä taitotaso huomioiden. Pienelläkin budjetilla on enemmän kuin mahdollista syödä terveellistä, herkullista ja ravitsevaa ruokaa arjen jokaisena päivänä.

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia Liberman

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.