Aasialainen ruoka on monen lempiruokaa. Aasialaiset ravintolat ovat tuttu näky kauppakeskuksessa ja katukuvassa missä ikinä oletkaan. Erityisesti japanilainen ruoka on suosiossa ympäri maailmaa. Japanilaisen ruoan kruunaaminen maailman parhaaksi on subjektiivista.
On kuitenkin myönnettävä, että japanilainen ruokakulttuuri on rikasta ja monimuotoista. Sieltä löytyy jotakin jokaiseen makuun. Tätä edesauttaa myös se, että Japanista tulee paljon paikallisia erikoisuuksia eri puolelta maata. Historian saatossa japanilainen ruoka on löytänyt nykyisen muotonsa.
Olit sitten intohimoinen ruoanlaittaja tai vasta aloittelija kotikeittiön puolella, on monet japanilaiset herkut valmistettavissa helposti ja nopeasti kotona. Tässä artikkelissa jaamme kymmenen herkullista japanilaista reseptiä.
Sushi
Sushi on aivan se ykkössuosikki, kun puhutaan japanilaisista ruoista. Sushi-buffetit keräävät asiakkaita välillä jonoksi asti. Onneksi sushia voi tehdä helposti myös itse kotona. Se ei vaadi paljon ainesosia, ja vaihtoehtoja löytyy. Jokaiselle löytyy varmasti oma lemppari sushien joukosta.
Sushin valmistamiseen tarvitset peruskeittiötarvikkeiden lisäksi bambumaton sushin rullaamista varten. Bambumattoa kutsutaan myös sushimatoksi tai ihan vain rullausmatoksi. Se tekee sushin rullaamisesta helppoa ja vaivatonta.

Tarvittavat ainekset:
- 3 desilitraa lyhytjyväistä (keittämätöntä) riisiä
- 5 arkillista nori-merilevää
- kuorittu kurkku
- 1 avokado
- paketillinen graavilohta
- 3 ruokalusikallista riisiviinietikkaa
- 3 ruokalusikallista sokeria
- 1 teelusikallinen suolaa
- 2 ruokalusikallista inkivääriä
Valmistus:
- Keitä riisi kattilassa runsaalla vedellä. Jätä riisi höyrystymään keittämisen päätteeksi.
- Sekoita kulhossa riisiviinietikka, suola ja sokeri. Kun riisi on valmista, sekoita tämä seos siihen.
- Aseta yksi merileväarkki sushimatollesi, ja tasoita riisiä tasaiseksi kerrokseksi arkin päälle.
- Lisää viidessosa kurkusta, avokadosta, inkivääristä ja kalasta riviin riisin keskelle.
- Kääri sushi maton avulla tiukaksi rullaksi. Tämän jälkeen toista kohdat 2.-4. kunnes olet käyttänyt kaikki ainekset ja merileväarkit.
- Viipaloi valmiit rullat märällä veitsellä, ja asettele sushit tarjoiltavaksi.
Muista myös soijakastike tarjoilujen kera!
Teriyaki
Meidän monen mielessä teriyaki tarkoittaa japanilaista liharuokaa, kanaa jos aivan tarkkoja ollaan. Tästä mielikuvasta poiketen, teriyaki viittaa japanilaiseen tapaan valmistaa ruokaa, eräänlaiseen tekniikkaan. Tällä ruoanlaiton tekniikalla grillataan tai paistetaan lihaa. Useimmiten tämä "liha" on vielä kaiken lisäksi kalaa.
Tekniikka perustuu soijakastikkeen, sokerin ja mirin riisiviinin yhdistelmään. Nyt kun tiedämme mistä on todella kyse, on aika katsoa miten "teriyakin tekeminen" onnistuu kotioloissa.
Ainekset:
- 0,5 desilitraa vettä
- 1 desilitran soijakastiketta
- 1 teelusikallinen jauhettua inkivääriä
- 1 teelusikallinen valkosipulijauhetta
- 0,5 desilitraa ruskeaa sokeria
- 1 ruokalusikallinen hunajaa
- 2 teelusikallista maissitärkkelystä
Valmistus:
- Sekoita kaikki ainekset paitsi vesi ja maissitärkkelys.
- Lämmitä aineksia miedolla lämmöllä kattilassa.
- Sekoita maissitärkkelys kylmään veteen ja odota, kunnes se on liuennut.
- Lisää maissitärkkelys ja vesi kattilaan ja anna kiehua.
- Sekoita kunnes kastike on saavuttanut halutun paksuuden .
Anna kastikkeen jäähtyä noin 20 minuuttia, ja kaada se sitten valitsemasi lihan päälle grillausta varten.
Paistettu riisi
Paistettu riisi on yksinkertainen ja maukas japanilainen ruoka. Se on helppo valmistaa ja täydellinen vaihtoehto raskaan työpäivän jälkeen. Tämän maukkaan reseptin valmistamiseen tarvitaan vain muutama ainesosa, ja voit hyödyntää eri aineksia oman makusi (ja jääkaappisi tilanteen) mukaan.
Keitä riisi ennen paistamista tai hyödynnä aiemmilta päiviltä jäänyt riisi paistamista varten. Jos jääkaapistasi löytyy muita jämiä (tai miksei avaamatontakin) kuten kanan-, sian- tai naudalihaa, voit heittää ne riisin joukkoon. Paistettu riisi on herkullista myös täysin ilman lihaa.

Kevätsipuli toimii hyvin tuomaan lisää väriä ja makua. Lisäksi porkkanakuutiot, soijapavut ja maissi auttavat lisäämään maun lisäksi ruoan rakennetta. Ja tarvitset ainakin yhden kananmunan. Paista muna ensin pannulla, ja siirrä se odottamaan pois pannulta myöhempää käyttöä varten.
Tämän jälkeen heitä riisi pannulle. Lisää soijakastike, suola, inkiväärijauhe ja pippuri. Seuraavaksi mukaan tulevat liha ja vihannekset. Lopuksi riisin muuttuessa kauniin kullanväriseksi, lisää vielä aiemmin paistamasi kananmuna ja sekoita. Tadaa, annos on valmis!
Haluaisitko kehittyä ruoanlaittajana? Etsi tarpeitasi vastaavat kokkauskurssit Helsinki!
Yaki Udon -nuudelit
Riisi on japanilaisen ruoan peruselementti. Jos riisi ei kuitenkaan innosta, on nuudelit loistavaa vaihtelua japanilaisille riisiruoille. Tähän reseptiin soveltuvat parhaiten kaupan kylmäosaston pakatut nuudelit. Myös aasialaisessa ruokakaupassa käyminen voi olla vaivansa väärti.
Nuudeleiden lisäksi tarvitset kasviksia ja proteiininlähteen. Proteiini voi olla esimerkiksi lihaa tai tofua. Mausteeksi tarvitset mustapippuria, liemikuution makusi mukaan ja tietysti soijakastiketta. Aloita ruoanlaitto paistamalla ensin liha kasviöljyssä. Lisää sitten vihannekset ja keitä, kunnes ne ovat pehmeitä.
Vihanneksiksi suosittelemme kaalia, porkkanaa, sipulia ja sieniä. Nuudeleiden joukkoon tehdyt vihannesvalinnat voivat olla mitä tahansa, mitä sinulla on esimerkiksi jäänyt yli aiemmilta aterioilta. Sitten on aika lisätä nuudelit.
Pakattujen nuudeleiden pitäisi olla jo esikypsennetty, sinun tarvitsee vain huuhdella ne ennen lisäämistä. Mausta tämä seos aiemmin mainituilla aineksilla. Anna kiehua yhdessä noin 5 minuuttia ja tarjoile.
Sobanuudelisalaatti
Tämä salaatti on kaikkea sitä mitä odotamme raikkaalta salaatilta. Nuudelit ovat sen pääaines. Aloita nuudeleiden keittämiselle, ja huuhtele ne sen jälkeen kylmällä vedellä, jotta salaatistasi tulee viilentävä kesäpäivän herkku. Ehkäpä oikeanlainen kokkauskurssi olisi sinulle oiva vaihtoehto uuden oppimiselle.

Lisäksi tarvitset valmistukseen vihreää sipulia, korianteria ja paahdettuja seesaminsiemeniä. Käytä kastikkeeseen neutraalin makuista öljyä, lisää hieman seesamiöljyä, pari ruokalusikallista hunajaa ja luonnollisesti soijakastiketta.
Kaikki nämä ainesosat tulee sekoittaa keskenään niiden kuumenemisen aikana, liedellä tai mikroaaltouunissa. Kun nuudelit ja kastike ovat jäähtyneet, sinun täytyy vain laittaa kaikki yhteen. Sekoita joukkoon korianteri, vihreä sipuli ja paahdetut seesaminsiemet. Nauti salaatti syömäpuikoilla aterioimalla.
Tonkatsu porsaanleike
Aito japanilainen keittiö vaatii, että tämä ruokalaji on uppopaistettu. Jotkut kuitenkin mukauttavat japanilaisen ruoan reseptin friteeraamalla. Tonkatsu on porsaanfilee, joka on päältä rapea ja sisältä suolaisen pehmeä.
Rapean ulkokuoren salaisuus on panko-korppujauhot, jota japanilaiset kokit käyttävät normaalin korppujauhon sijaan. Tärkeä vaihe on keittää pankojauhot ennen lihan leivittämistä. Tämä vaihe aloitetaan öljyn kuumentamisella pannulla. Pankojauhoja lisätään kunnes pohja peittyy.
Anna seoksen kiehua pannulla, kunnes panko on kullanruskeaa. Sen jälkeen kaada se lasiastiaan jäähtymään. Valmista seuraavaksi liha leikkaamalla siihen pieniä viiltoja estääksesi lihan taipumisen lämmön vaikutuksesta. Liha taotaan tasaiseksi.
Mitä ohuempi liha, sitä tasaisemmin se kypsyy. Lihafileiden tulee olla noin sentin paksuisia. Ripottele niihin suolaa ja pippuria, ja sivele ne ensin tavallisilla jauhoilla. Sen jälkeen fileet kastetaan kananmunaan ja lopuksi pankoon. Aseta fileet ritilälle 200 asteiseen uuniin. Paista noin 20 minuuttia ja olet valmis!
Guydon lihariisikulho
Tämä ruokalaji on japanilainen makuelämys. Lisäksi se on perinteisen lohturuoan mukaisesti nopea ja helppo valmistaa. Tarvittavat ainekset ovat:
- 300 grammaa ohueksi viipaloitua naudanlihaa
- 1 viipaloitu sipuli
- 3 kananmunaa
- 3 desilitraa riisiä
Kastiketta varten tarvitset:
- 1 ruokalusikallisen sokeria
- 2 ruokalusikallista sakea
- 3 ruokalusikallista miriniä
- 3 ruokalusikallista soijakastiketta
Kuullota ensin viipaloidut sipulit kullanruskeiksi ja lisää sitten liha pannulle. Ripottele päälle sokeria lihan ruskistumisen aikana. Jatka paistamista. Lisää sake, mirin ja soijakastike. Pienennä lämpöä ja hauduta pari minuuttia, jonka jälkeen kaada päälle vatkatut kananmunat.
Anna kypsyä perusteellisesti, ja tarjoile sitten riisin päällä kulhossa.
Kanaa hunajasoijakastikkeessa
Tämä perinteinen japanilainen ruoka ottaa huomioon nirsot ruokailijat. Tarvitset vain 1,5 kiloa kananpaloja, suolaa ja mustapippuria. Marinointiseokseen tarvitset lisäksi neljä ruokalusikallista hunajaa ja vastaavan määrä soijakastiketta.

Sekoita kuorrutuksen ainekset elintarvikepussissa. Esimerkiksi pakastepussit käyvät tähän tarkoitukseen loistavasti. Lisää kananpalat seokseen niin, että ne peittyvät seoksella tasaisesti. Anna marinoitua 30-60 minuutin ajan.
Marinoitumisen jälkeen asettele kananpalat uunivuokaan. Kaada jäljelle jäänyt seos kananpalojen päälle ja paista 220 asteessa noin 20-30 minuutin ajan.
Omuraisu munakasrulla
Japanilaisista resepteistä tämä on niin perinteinen, että sitä ei löydy edes japanilaisten ravintoloiden listalta. Miksi? Koska tätä munakasrullaa kokataan monissa kotitalouksissa eikä sen valmistamiseen tarvita hienoa kokkia. Tämä ruoka on samalla monen lapsen lempiruoka.
Siihen voi myös hyödyntää ylijäänyttä riisiä ja mitä tahansa lihaa, jota sattuu kotoa löytymään. Lisäksi lasten ikisuosikki, ketsuppi, on osa tätä herkullista kotiruokaa.
Tarvittavat ainekset:
- puolikas sipuli
- noin 100 grammaa lihaa, esimerkiksi kanaa tai kinkkua
- 3 kananmunaa
- 1 ruokalusikallinen kasviöljyä
- 3 ruokalusikallista herneitä
- sieniä oman maun mukaan
- ripaus suolaa ja pippuria
- 1 desilitra riisiä
- 1 ruokalusikallinen voita
- ketsuppia
- vettä
Luonnollisesti voit jättää pois (tai lisätä) minkä tahansa haluamasi ainesosan. Jos herneet tai sienet eivät ole sinun juttusi, voit huoletta heittää ne pois reseptistä.
Vatkaa ensin kananmunat, ja siirrä vatkattu seos odottamaan myöhempää vaihetta. Aloita paistamalla sipulit, kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää vihannekset ja liha. Mausta kaikki suolalla ja pippurilla.
Kun seos kiehuu, lisää keitetty riisi. Seuraavaksi on aika keittää kananmunat. Munakkaan päälle tulisi varovasti lisätä riisiseos niin, että saat taitettua sen munakkaan sisään. Siirrä munakas lautaselle, lisää ketsuppia ja nauti ateriasta.
Misokeitto
Ei ole japanilaista keittiötä ilman misokeittoa. Sitä syödään Japanissa lähes joka päivä. Eri versioita ja ainesosia on loputtomiin. Riippuen alueesta, vuodenajasta ja henkilökohtaisista mieltymyksistä, voi misokeitto näyttää hyvin erilaiselta eri puolilla Japania.
Kaikki lähtee liikkeelle misoliemestä. Jos lähialueellasi sijaitsee aasialainen kauppa, saatat löytää sieltä dashi-jauhetta, joka antaa sinulle valmiin keittopohjan.
Misotahna on käytännössä soijatahnaa. Sitä löydät aasialaisen kaupan lisäksi monista normaaleista ruokakaupoista. Tarvitset tätä misotahnaa noin kolmen ruokalusikallisen verran. Lisäksi dashi-lientä tarvitaan kolme desilitraa.
Keiton muut ainekset ovat sinun itsesi valittavissa. Esimerkiksi kaali, munakoiso ja sienet ovat erityisen hyviä valintoja. Lisää vain misotahna ja muut ainekset liemeen, ja kuumenna kiehuvaksi. Misokeitto on yllättävän helppo tehdä.
Japanilaisen ruokakulttuurin reseptit tulevat eri puolilta Japania. Ruokakulttuuri on muovautunut jopa kymmenien tuhansien vuosien aikana nykymuotoonsa. Japanilaista ruokaa syödään kaikkialla maailmassa. Tiedätkö jo mistä tunnistaa aidon japanilaisen ruoan?
Jos reseptissä on sake voiko sen korvata valkoviinillä (kuiva vai kaea?) tai lisätäänkö vain miriä? Onko Suomessa saatavilla alkoholiton sake?