Helsingin ruokatarjonta on yhdistelmä kotimaisia ja kansainvälisiä makuja. Ruoka on osa kulttuuria, ja kulttuurin tunteminen on olennainen osa kielen oppimista. Jos haluat kehittää tätä osa-aluetta, voit saada apua - s2 opettaja. On jopa olemassa monia suomen kielen ruokasanoja, joita ei löydy muista kielistä. Ja kukapa ei rakastaisi hyvää ruokaa?
Helsinki on osa pääkaupunkiseutua, johon kuuluvat myös Espoo, Vantaa ja Kauniainen. Asuitpa täällä sitten pysyvämmin tai olet tulossa vierailemaan, löytyy kaupungin ravintoloista jokaiselle jotakin. Tarjontaa on niin paljon, että edes täällä koko ikänsä asuneet eivät varmastikaan ole käyneet kaikkialla.
Tässä artikkelissa jaamme omat suosituksemme Helsingin ravintoloista, kahviloista ja tietenkin kaikista niistä herkuista, jotka ovat kokeilemisen arvoisia. Samalla opit uusista mahdollisuuksista, joita ruokakulttuuri ja ravintola-ala tuovat mukanaan.
Suomalaista perinneruokaa
Suomalaisille perinteisiä ruokia on monia. Ruisleipä on perinteinen vaihtoehto, johon saa vaihtelua kokeilemalla erilaisia täytteitä oman mielen mukaan. Se sopii niin aamu-, ilta- kuin välipalaksi. Suomen ulkopuolella leipä on yleensä vaaleaa - jopa pullamaista. Suomessa leipä on suolainen ruoka.
Suomalaiset syövät myös sesongin mukaan, ja eri vuodenaikoina voit löytää Helsingistä satokauden purtavaa. Toki myös juhlat ja pyhät tuovat omat ruokansa, jotka saattavat saada joskus ulkomaalaisissa jopa hämmennyksen tunnetta aikaan. Tässä muutama esimerkki juhlapyhien herkuista:
- Pääsiäisenä voit löytää kaupoista, kahviloista ja ravintoloista mämmiä. Mämmi on makea jälkiruoka, joka on valmistettu muun muassa ruisjauhoista. Se näyttää suomalaisittain sanottuna; siltä itseltään.
- Joulun herkuista suurin osa on tunnettuja ulkomaillakin, mutta esimerkiksi joulutortut ovat pohjoismainen joulun jälkiruoka. Suussa sulavat tortut valmistuvat voitaikinasta ja luumuhillosta.
- Runebergin päivän tienoilla löydät kaikista kahviloista Runebergin torttuja. Johan Ludvig Runeberg oli Helsingissäkin asunut Suomen kansallisrunoilija, joka on ansainnut oman liputuspäivänsä.

Suomalaista ruokakulttuuria on haukuttu jopa yksinkertaiseksi. Mutta onko tämä edes huono asia? Suomalaisessa keittiössä käytetään paljon esimerkiksi perunaa ja kalaa. Näihin ainesosiin törmäät myös lukuisissa Helsingin ravintoloissa. Yksinkertainen on herkullista.
Meren äärellä sijaitseva Kauppatori ja myös ympäri vuoden auki oleva Hakaniemen kauppahalli tarjoavat tuoretta ruokaa - ja ainesosia myös kotona kokkailuun. Suomalaiset syövätkin enemmän kotona kuin ravintoloissa, mikä osaltaan selittää myös ravintola-alan haasteita koko maassa.
Kansainvälisiä makuja löytyy kotimaisten lisäksi. Kokeile esimerkiksi The Boom Roomia, jossa herkuttelet japanilaisen keittiön antimista. Ravintoloiden ruokalistojen avulla pääset oppimaan uusista aterioista, vaikka päätyisitkin tilaamaan jotain ennestään tuttua ja turvallista.
Pikkupurtavaa ja kahvia
Suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa. Olisikin hienoa päästä sanomaan, että Helsingissä pääset juomaan kaikkien aikojen parasta kahvia. On kuitenkin syytä heti alkuun todeta, että suomalaiset juovat pääosin vaaleapaahtoista kahvia - ilman sen suurempia erikoisuuksia.
Joskus kahvin lomassa nautitaan pullasta. Perinteinen pulla on yksinkertaisuudessaan ainutlaatuisuus. Pullaa, sellaisena kuin suomalaiset sen tuntevat, ei löydy monista muista maista. Muita kotimaisia leivonnaisia ovat esimerkiksi mokkapalat ja korvapuustit.

Helsinki on täynnä toinen toistaan ihanampia pikkukahviloita. Jos olet kävellen tutustumassa Helsingin kulttuurikohteisiin, voit vierailla kahviloissa hakemassa pientä purtavaa pitkin päivää. Esimerkiksi keskustan kävelykierroksella vastaan saattaa tulla:
- Café Engel, joka sijaitsee Senaatintorin kupeessa, historiallisessa Sunnin talossa.
- Lasipalatsin monet pikkukahvilat, jotka sijaitsevat lähellä hyviä shoppailumahdollisuuksia.
- Eliten kesäterassi lähellä Mika Waltarin puistoa, jonne kehtaa vaikka kollegan kanssa muutamalle.
- Sininen huvila, joka sijaitsee Töölönlahdella, ja jonne myös lemmikit ovat tervetulleita.
- Jugendsali sijaitsee Torikortteleissa. Se on paikkana Museoviraston suojelema ja toimii kahvilana.
- Café Ekberg on yksi Bulevardin suosituimmista kahviloista. Sen tunnistaa upeasta valokyltistä.
Helsingin kahviloihin ovat myös lapset tervetulleita. Lisäksi perhekohteista, kuten Linnanmäeltä, Korkeasaaresta ja Seurasaaresta, löytyvät omat kahvilansa. Helsinki tarjoaa kaikille jotakin. Olit sitten perheellinen, työssäkäyvä, opiskelija tai turisti, viihdyt varmasti Helsingissä.
Kulinaristin valinnat - parhaat ravintolat
Jos Helsingiin on suuntaamassa lomalle tai muuten vain lyhyelle visiitille, ei luonnollisesti kerkeä käydä aivan kaikkialla. Mihin siis todellisen kulinaristin kannattaa suunnata, jotta pääsee nauttimaan Helsingin parhaista aterioista ja suomalaisuutta korostavista ravintoloista?
Stadin klassikkoravintoloita ovat Kolme Kruunua, Salve, Kosmos ja Sea Horse. Sea Horse tunnetaan paikallisten keskuudessa myös nimellä "Sikala". Nämä ravintolat tarjoavat parastaan myös kansainvälisille vierailijoille, ja ovat lisäksi kuuluisuuksien suosiossa.

Jokaisella stadin klassikkoravintolalla on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Myös ruoka on muuttunut ajan saatossa, vaikka se edelleen kunnioittaa kotimaisia perinteitä. Esimerkiksi vihreys ja laadukkuus korostuvat tänä päivänä entisestään. Kulinaristinen elämys on tietenkin muutakin kuin vain ruokaa.
Perinteisissä maisemissa sijaitsevia kahviloita ei sovi unohtaa. Helsingin yhdessä kulttuurikohteessa, Suomenlinnassa, sijaitseva Café Vanille tarjoaa kotimaisia herkkuja historiallisessa miljöössä. Alalla on kova kilpailu ja vain parhaimmat kahvilat ja ravintolat ovat pärjänneet vuosikymmeniä.
Eikä unohdeta myöskään juomatarjontaa - esimerkiksi Gastro Café Kalliosta löydät tarkkaan valittuja suomalaisten pienpanimoiden oluita. Suomalainen juomakulttuuri kattaa paljon muutakin kuin vain alkoholijuomia. Esimerkiksi juhlakauden juomia simaa ja glögiä tarjoillaan alkoholittomina.
Ravintola-alan opinnot ja opiskelijaravintolat
Monet ulkomaalaiset ovat tulleet Helsinkiin opintojen perässä. Suomessa onkin tarjolla erinomaista koulutusta, ja mikä parasta - mahtavia opiskelijaetuja, joilla säästät rahaa. Helsingistä löydät monia opiskelijaravintoloita, jotka sijaitsevat usein yliopistojen ja korkeakoulujen kampusten alueilla.
Esimerkiksi aivan keskustassa sijaitsee useampi UniCafen opiskelijaravintola. Opiskelijat saavat opiskelijakorttia näyttämällä alennusta. Lounaan hinta maksaa jopa alle 3 euroa. Hinnoittelu on luonnollista jatkumoa sille, että suomalaisissa peruskouluissa lounas on aina ilmainen oppilaille.

Muita edullisia opiskelijoiden ja budjettimatkailijoiden suosimia ravintoloita ovat muun muassa:
- Café Bar 9, joka on olohuonemainen kahvilaravintola italialaiseen tyyliin.
- Döner Harju, joka on erikoistunut useamman toimipisteen voimin laadukkaaseen kebabiin.
- Sandro, joka ihastuttaa Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan mauilla Kampissa.
Ravintola-ala itsessään on myös opiskelijoiden suosima ala. Helsingissä voi opiskella muun muassa kokiksi tai tarjoilijaksi. Liiketalousopisto Perho tarjoaa ammattitutkinnon tasoisia opintoja ravintola-alasta kiinnostuneille. Perholla on myös oma Ravintola Perho, jossa kuka tahansa voi käydä syömässä Töölössä.
Oletko tulossa Helsinkiin vain lomalle ja majoitut jossakin Helsingin upeista hotelleista? Voit olla varma siitä, että hotellistasi löytyy myös loistavat puitteet ruokailulle aina maittavasta aamupala-buffetista virkistäviin myöhäistuntien drinkkeihin.
Tiesitkö, että monet uuden kielen opiskelijat pääsevät käyttämään ensimmäistä kertaa kieltä tositilanteessa juuri ruokaa tilatessa? Superprofin suomen kielen opettajien kanssa voit harjoitella ravintolan tilaustilannetta ennakkoon ja parantaa suomen kielen taitojasi.
Lähteet
Dower, Melanie & Iisalo, Laura. Helsinki, People Make The City - Guide to the local way of living. Cozy Publishing. 2016.
Perho Liiketalousopisto. Studies in English. Viitattu 20.8.2024. https://perho.fi/en/studies-in-english/
Ravintola Perho. Tarinamme. Viitattu 20.8.2024. https://www.ravintolaperho.fi/pages/tarinamme
UniCafe. Hinnasto ja erityisruokavaliot. Viitattu 20.8.2024. https://unicafe.fi/hinnasto-ja-erityisruokavaliot/
Jokinen, Pauli. Helsinki kävellen. Minerva Kustannus Oy. 2012.
Lindgren, Christer. Kiehuu! Uusi suomalainen keittiö. Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki. 2010.
Väisänen, Liisa. Symbolien Helsinki. SKS-Kirjat. 2022.