Ruoanlaiton oppiminen antaa taitoja luoda uusia makuja, pitää huolta omasta terveydestäsi ja nauttia ruoasta osana elämän tapahtumia. Jos katsotaan modernien asuntojen pohjapiirroksia, voidaan nähdä kuinka keittiö on siirtynyt erillisestä tilasta osaksi ajanviettoon tarkoitettuja huoneita. Olohuone, ruokailutila ja keittiö ovat nykyään yhtä samaa tilaa monessa kodissa.

Tämän ansiosta isommalle porukalle ruokaa laittava ei ole vain yksin keittiössä puurtamassa muiden viettäessä jo aikaa yhdessä. Vaikka kaikki eivät pidä uusista pohjapiirroksista, on niillä kuitenkin mielenkiintoinen yhdyskohta keittiön ja ruoanlaiton merkityksen kehityksessä. Ruoanlaitto on paljon muutakin kuin vain ruoan laittamista syömistä varten.

Puhutaan usein ruoan terveyshyödyistä, mutta tässä artikkelissa uppoudumme entistä moniulotteisimpiin ruoanlaiton vaikutuksiin niin arjessa kuin juhlassa. Yhteisöllisyydessä kulttuuriin ja omien arvojen esilletuomisesta kognitiivisten taitojen kehittämiseen - ruoanlaiton maailma koskettaa monia elämän osa-alueita.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa ruoanlaitto
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Ruoanlaitto lisää yhteisöllisyyttä

Ruoanlaiton taitaminen on hyväksi niin ympärilläsi oleville ihmisille kuin itsellesi. Ruoka tuo yhteen pariskuntia, sukulaisia ja ystäviä. Tarjoiltavat on kohtelias tapa osoittaa välittämistä kotona käyville vierailijoille. Monella on tapana tarjota vähintään kahvit tuntemattomallekin kuten asunnossa käyvälle putkimiehelle tai kiinteistönvälittäjälle.

Ovathan ruokakulut hyväksyttäviä tiettyyn rajaan saakka jopa yritysten edustuskuluja. Ystävien kanssa on tapana tavata kahviloissa ja ravintoloissa. Ruoanlaitto kotona voi olla hauska tapa vaihtaa kuulumisia, jos haluatte yhdessä ystävien kanssa säästää ravintolakuluista ja viettää aikaa yhteisen aktiviteetin parissa. Kokkauskurssit Helsinki voivat olla toinen vaihtoehto ystävän tai perheen kanssa kokkaamiselle!

Kahvia ja kahvinkeitin ruokapöydällä
Juomien valmistaminen on osa ruoanlaittoa. Kiinnostaako erilaiset kahvit tai mocktailien sekoittaminen? Kuva: Unsplash / Nathan Dumlao

Suomalaiset rakastavat kahvia. Kahvin kylkeen voi opetella leipomaan mitä maukkaimpia suolaisia ja makeita herkkuja. Lisäksi kesän aktiviteetteihin kuuluu grillijuhlat. Yhdessä grillaaminenkin on ruoanlaittoa. Ruoanlaitto voi olla tiimipeliä, jossa jokaisella on oma roolinsa. Osa auttaa sinua keittiössä, kun taas joku muu kattaa pöydän tai valmistelee muun aktiviteetin ruoan yhteyteen.

Ruoanlaittoa voi harrastaa yhdessä. Esimerkiksi ruoanlaittokurssille osallistuminen yhdessä voi parantaa ystävyyssuhteita. Yksilöllisiä ruoanlaittotunteja hyödyntävät myös yrityksen osana työhyvinvointi- ja tiimipäiviä. Superprofin kautta sinäkin voit osallistua ystäviesi kanssa ruoanlaiton opetukseen! Miten olisi esimerkiksi kokkauskurssi, joka räätälöidään juuri sinulle?

Kulttuuri osana ruoanlaittoa

Sillä mitä syömme joka päivä, on pidempi historia kuin ihmisellä maan päällä. Jokaisella kansalla on oma ruokakulttuuri ja kulinaarinen perintö. Puhumattakaan sukujen omista salaisista perheresepteistä, jotka saattavat kulkea sukupolvelta toiselle suullisessa muodossa. Muistan itse omat lempiruokani isoäidin tekeminä lapsuudesta. Perheen omissa resepteissä on sitä jotakin!

Kaikki tietävät mistä puhutaan, kun viitataan kiinalaiseen, italialaiseen tai kreikkalaiseen ruokaan. Ruoanlaiton ansiosta pääset tutustumaan muihin kulttuureihin ja tuomaan esiin omaasi. Eikä sinun tarvitse matkustaa omaa kotikeittiötäsi kauemmas.  Maailman monikulttuuristumisen ruokakulttuurien ja paikallisten erikoisuuksien välillä syntyy eräänlainen kulinaarinen sekoitus.

Eri ruokakulttuurien oppiminen ruoanlaiton ansiosta voi opettaa meille paljon eri maiden historiasta ja gastronomiasta:

Tiesitkö esimerkiksi, että...

  • pavut ovat alunperin Andeilta ja Keski-Amerikasta?
  • perunaa viljeltiin jo 8000 vuotta sitten Andeilla Etelä-Amerikassa? Myöhemmin Perun inkavaltakunnan asukkaat viljelivät perunoita, ja sieltä ne tuotiin Eurooppaan lievittämään 1600-luvun nälänhätää.
  • riisiä viljeltiin jo muinaisessa Kiinassa lähes 10 000 vuotta sitten?
  • nuudelit ovat 4000 vuotta vanhoja, ja Marco Polon arvellaan tuoneen ne Kiinasta Italiaan 1200-luvulla?

Eri ruokakulttuurien ruoanlaittoa voit harrastaa pienelläkin ruokabudjetilla. Ruoanlaiton oppiminen auttaa sinua säästämään rahaa, elämään terveellisesti, ja vie sinut monikulttuuriselle matkalla läpi historian. Kannattaa tutustua myös suomalaisiin perinneruokiin. Näistä ruoanlaiton opetusta löytyy muun muassa Superprofin ruokaa rakastavilta ruoanlaiton opettajilta.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa ruoanlaitto
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Ympäristöystävällisyyttä keittiössä

Ruuanlaitto tuo tasapainoa elämään. Kiireisen työpäivän jälkeen pääsee heittämään aivot narikkaan ja kokkaamaan itselleen herkullisen päivällisen. Tai istumaan alas television ääreen lempiruoan kera. Laittamalla ruokaa itse, voit valita mitä ruoka-aineita syömisiisi päätyy. Täten voit elää omien arvojesi mukaista elämään myös ruoan kautta.

Millainen ruoanlaittaja olet? Tee testi!

Viljapelto Suomessa
Suomessa valmistetaan lähiruokaa tiloilla aina Hangosta Ivaloon. Kuva: Unsplash / Outi Marjaana

Suomen luonto on lähellä sydäntä. Ei siis ihme, että moni suomalainen arvostaa kulutusvalinnoissaan ympäristöystävällisiä tuotteita. Myös ruokaostoksilla näkyy ympäristöystävälliset valinnat. Tosin joskus näiden valintojen tekeminen vaatii tarkkaa silmää ja tuotteiden alkuperän selvitystä. Miltä kuulostaa kokkauskurssi Tampere?

Kotimaisten lähellä valmistettujen tuotteiden suosio on kasvanut. Samalla kasvisruoat ovat tulleet isomman yleisön suosioon. Kysyntään on vastattu kaupallisten toimijoiden puolesta, ja uusia kasvisruokavalioon sopivia tuotteita on ilmestynyt kauppojen hyllyille. Samalla tuoreiden kasvisten valikoima pitää pintansa kotimaisten ja ulkomaisten syötävien kera.

Kotikokkailu itsestään auttaa ympäristöystävällisemmän ruokakulttuurin ylläpitämisessä. Ruoanlaittoa voisikin kutsua tulevaisuuden taidoksi. Ruoanlaiton lisäksi voit harkita muun muassa pistää pystyyn oman kompostin tai minikasvipuutarhan. Muista myös keittiössä oikeaoppinen kierrätys biojätteistä muovipakkauksiin.

Täydellisyyttä ei tarvitse tavoitella. Kun monessa kotitaloudessa tehdään pieniä valintoja, syntyy näiden valintojen ansiosta merkittävä vaikutus. Älä siis ole liian ankara itsellesi keittiössä. Tämä pätee niin ruoanlaittoon itseensä kuin ympäristöystävällisten valintojen tekemiseen.

Terveellinen ruokavalio lapsille

Terveellinen ruokavalio kulkee käsi kädessä hyvän terveyden kanssa - se ylläpitää hyvää fyysistä ja henkistä terveyttä. Ravitseva ruokavalio on lasten oikeus. Varhaislapsuudessa rakennetaan ruokailutottumuksia ja tutustutaan uusiin makuihin. Lapsena opitut tavat ja makutottumukset kantavat pitkälle aikuisuuteen.

Kiivin leikkaaminen keittiössä
Lasten ruokakasvatukseen kuuluu eri makuihin tutustuminen. Kuva: Unsplash / K8

Suomessa lapsille on omat ravintosuosituksensa, jotka vastaavat pääpiirteittäin aikuisille tuttuja suosituksista. Säännöllisen ateriarytmin merkitystä korostetaan. Jos aikuinen on kiukkuinen nälkäisenä tai keskittyminen herpaantuu energian loppuessa, voimme vain kuvitella miten epäsäännöllinen syöminen vaikuttaa lapsiin. Ruokailu on myös tärkeää yhdessäoloa koko perheelle.

Lasten ruokavalioon on hyviä muistisääntöjä. Esimerkiksi kasviksia tulisi syödä viisi kertaa lapsen oman kourallisen verran päivässä. Tässä on kätevästi huomioitu lapsen kasvu. Kun lapsi kasvaa, kasvisten määrä kasvaa. Proteiininlähteinä suositellaan ensisijaisesti siipikarjaa, pari kertaa viikossa kalaa ja lisäksi (mutta harvemmin) punaista lihaa.

Lapsuudessa on tärkeää maistella monipuolisesti uusia ruokia, makuja ja koostumuksia. Uusiin ruokiin tottuminen ottaa yleensä useamman kerran. Ruoanlaittoa ja leipomista voi harjoitella yhdessä lapsen ikätason mukaisesti. Lapsiperheille tarkoitettuihin ruokasuosituksiin, voi tutustu SYÖDÄÄN YHDESSÄ -kirjan avulla.

Ruokailun ohella on tärkeä muistaa veden juominen sekä päivittäinen aktiivisuus. Leikki on lasten työtä tässäkin tapauksessa.

Kognitiivisia taitoja ja luovuutta

Kuten minkä tahansa muunkin taidon opettelu, myös ruoanlaitto kehittää kognitiivisia taitoja. Muisti, ongelmanratkaisutaidot ja keskittyminen harjaantuvat keittiössä puuhaillessa. Ruoanlaitolla voit lisäksi kehittää luovuuttasi:

  • Päästä mielikuvituksesi valloilleen ja luo täysin oma reseptisi.
  • Inspiroidu lukemattomista resepteistä ja kokeile uusia ruokia.
  • Heittäydy intuition armoille ja varioi aterioita maustamalla.

Ruoanlaitto oheistoimintoineen on osa perusopetusta. Yläasteen kotitalouden tunneilla opeteltiin laittamaan ruokaa, kattamaan pöytä oikeaoppisesti ja hallitsemaan juhla-aterioiden kokonaisuuksia. Mutta aikuisiällä tietyt koulussa opetetut asiat unohtuvat, jos niitä ei tule hyödynnettyä elämässä. Onneksi ruoanlaiton opettelun voi aloittaa missä iässä tahansa!

Mustikoita kupissa suomalaisessa metsässä
Suomalaiseen ruokaan perehtyminen on uuden oppimista. Kuva: Unsplash / Elisa H

Jatkakaamme koulusta tutuilla vertauskuvilla. Muistat ehkä äidinkielen esseen kirjoittamista varten tehtävät suunnitelmat? Myös arkiruokailua sujuvoittaa suunnitelma eli esimerkiksi viikon aterioiden ennakkovalikointi ja kauppalistan tekeminen ostoksille. Kaupassa teemme yleensä nopeita päätöksiä vanhoihin valintoihin perustuen. Suunnittelemalla ennakkoon vältät sudenkuopat.

Jos olet aikaisemmin turvautunut lähinnä valmisruokiin, voi ruoanlaitto olla alkuun kaukana mukavuusalueestasi. Tässä on sinulle muutamia vinkkejä, joiden avulla voit viihtyä keittiössäsi.

  • Älä stressaa ja aseta kohtuuttomia tavoitteita itsellesi. Kotikokki ei ole yhtä kuin Michelin tason ammattilainen.
  • Aloita yksinkertaisilla, nopeilla ja helpoilla resepteillä. Valitse reseptit oman makusi mukaan.
  • Innostu itsellesi uusista ruoanlaiton termeistä ja ruoista. Ei niitä tiedä moni muukaan, joten ei ole syytä harmistua.
  • Laita ruokaa yhdessä perheesi kanssa tai kutsu kaverit yhteiseen kokkailu-iltaan.
  • Ota opiksesi virheistä, ja juhli pieniäkin onnistumisia.

Mitä enemmän kokkailet keittiössä, sitä paremmaksi tulet ja lisäät luottamustasi ruoanlaiton taitoihin. Epäonnistuminen ruoanlaitossa on tosi ok. Jos itseltäni kysytään niin ikimuistoisimmat hetket keittiössä ovat olleet juurikin näiden epäonnistumisten ansiota. Ja hauskoja tarinoita (sekä tänä päivänä tietenkin kuvatodisteiden kera) riittää kerrottavaksi vuosiksi eteenpäin.

Ota ruoanlaiton hyödyt haltuun heti seuraavalla aterialla, ja kokkaa omassa keittiössäsi!

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia Liberman

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.