Kokkauksen suosio on kasvanut suomalaisten keskuudessa tasaisesti. MasterChef, Kokkisota, Koko Suomi leipoo ja monet muut ruokaohjelmat ovat inspiroineet meitä tekemään ruokaa muutenkin kuin nälän tunteesta, ja nykyään omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on todella trendikästä.

Harva kuitenkin on synnynnäinen Gordon Ramsey tai Helena Puolakka, vaan kokkaustaitoja pitää harjoitella, harjoitella ja harjoitella vielä vähän lisää. Tässä kokkausopettaja voi auttaa: jos rakastat ruoanlaittoa ja haluat jakaa intohimoasi muille, se onnistuu kokkauskurssien ja -tuntien avulla.

Kokkausopettajan pitää olla perillä tuntien hinnoittelusta, ja tämän artikkelin voi ajatella johdantona aiheeseen.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa ruoanlaitto
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Opettajan pätevyys

Ruoanlaitto on yksi niistä aloista, joilla ei vaadita tiettyä tutkintoa. Loistavasta kotikokista voi siis kasvaa loistava ammattikokki tai kokkiopettaja, mutta koulutuksista on sitä enemmän hyötyä, mitä korkeammalle ruoanlaiton maailmassa kipuaa.

Pätevyydet ja koulutus vaikuttavat suoraan kokkaustuntien hintoihin: jos CV:stä löytyy esimerkiksi ruoanlaittoon keskittynyt ravintola- ja catering-alan tutkinto, tunneilta voi pyytää lähtökohtaisesti enemmän kuin ilman tutkintoa.

Tutkintojen tärkein tehtävä on osoittaa, että kokilta löytyy tarvittava työkalupakki ruoan laittamiseen ammatikseen. Ne osoittavat myös sen, että kokki on valmis satsaamaan ammattiinsa. Varsinaisten kokkiopintojen lisäksi opettajana hyötyy ns. opeopinnoista eli pedagogisista opinnoista, kuten kotitalousopettajan pätevyydestä – onhan tavoitteena jakaa omaa tietotaitoa eteenpäin.

Kokemus

Kokkikoulutukset ja pätevyydet ovat mustaa valkoisella, mutta loppupeleissä kokkimittelöt käydään keittiön ja käytännön puolella. Alalla arvostetaankin paljon kokemusta 1) ruoanlaiton opettamisesta ja ennen kaikkea 2) ruoan laittamisesta.

Jos siis CV:stä löytyy harjoittelupaikka kolmen hatun/tähden/vispilän ravintolasta tai mikä tahansa työsuhde ravintolamaailmassa, asiakkaiden vakuuttaminen on helpompaa. Käytännön kokemuksella on myös helppo perustella hieman korkeampia hintoja. Löydä siis kokkauskurssi Helsinki!

Mies leikkaamassa kirsikkatomaatteja puisella leikkuulaudalla
Mikä paikkaa parhaiten virallisen koulutuksen puutetta? Herkullinen ruoka tietty! Kuva: Unsplash/Or Hakim

Erikoistuminen

Kokkina voi erikoistua moneen ja tarjota monenlaisia palveluja, mikä vaikuttaa luonnollisesti hintoihin. Jotkut suuntaukset tai ruokakulttuurit voivat olla toisia teknisempiä, toiset taas suositumpia ja sitä kautta halutumpia. Viime aikoina pinnalla ovat olleet muun muassa kasvisruoka ja etätunnit.

Tässä muutamia ideoita, joihin kokkauskurssit tai -tunnit voivat keskittyä:

  • eri ruokakulttuureihin
  • kokkaustekniikoihin (esim. veitsen käyttöön)
  • kokkauksen perusteisiin
  • asiakaspalveluun eli ns. front officeen
  • suolaisiin alku- ja pääruokiin
  • makeisiin jälkiruokiin
  • pastan tekoon
  • leipomiseen
  • ruoan ja viinien yhdistämiseen
  • erityisruokavalioihin

Kokkausopettaja voi tietysti olla jokapaikanhöylä, mutta asiakkaiden houkuttelu on usein helpompaa ja opettajakatraasta on helpompi erottua, kun opettajalla on selkeä brändi.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa ruoanlaitto
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tracy
5
5 (8 arvostelua)
Tracy
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Gionata
Gionata
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Tarjotut palvelut

Aloittelevan kokkiopettajan on siis hyvä miettiä, mitkä omat vahvuudet ja kiinnostuksenkohteet ovat ja minkälaisia palveluita haluaa tarjota, sillä veitsen käyttö vaatii erilaiset puitteet kuin pastan teko.

”Perinteisten” aineiden kuten englannin tai matematiikan opettaminen on siitä helppoa, että oppitunnille ei välttämättä tarvitse muuta kuin oppikirjan tai tietokoneen. Ruoanlaiton kanssa tilanne on usein toinen, ja oppitunteja suunnitellessa pitää miettiä muun muassa tilaa.

Tunteja voi järjestää

  • omassa kodissaan
  • oppilaan/asiakkaan luona
  • kokkausstudiolla
  • muissa vuokratiloissa.

Nämä voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Omassa tai oppilaan kodissa ei tarvitse miettiä ylimääräisiä vuokrakuluja, ja kokkaaminen voi olla rennompaa, kun ympäristö ja välineet ovat tutut.

Toisaalta kokkaamiseen tarkoitetuissa tiloissa välineet ovat usein laadukkaampia ja puitteet sopivat opettamiseen paremmin. Niihin mahtuu myös yleensä enemmän ihmisiä, jos tavoitteena on tarjota ryhmäopetusta.

Tilan lisäksi pitää miettiä välineitä ja raaka-aineita: löytyykö omasta kodista kaikki tarvittava veitsistä kattiloihin, kuppeihin ja kippoihin, ja miten laitettavien ruokien raaka-aineet vaikuttavat hintoihin? Jos opettaja hankkii raaka-aineet itse, tuntihinta voi olla korkeampi.

Sijainti

Hintoihin on vaikuttanut perinteisesti myös sijainti. Jos kaupungissa on useampi opettaja, kilpailu voi ajaa hintoja hieman alas. Jos taas opettajia on vain yksi, hän voi määrittää hintatason omin nokin.

Opettajia on kuitenkin yleensä eniten isoissa kaupungeissa, joissa eläminen voi olla tavallista kalliimpaa. Tämä voi näkyä päinvastoin hieman korkeampina hintoina, mutta sijainnin merkitys on viime vuosina laskenut, kun tunteja on alettu järjestää yhä enemmän etänä.

Etsi kokkauskurssi tarpeisiisi!

Nainen laittamassa ruokaa
Sopisiko sinun keittiösi ruoanlaiton opettamiseen? Kuva: Unsplash/Jason Briscoe

Erikoishinnat ja tarjoukset

Perushinta on hinnoista tärkein, mutta opettajajoukkiosta voi erottua myös erikoishintojen ja tarjousten avulla. Opettajana voi esimerkiksi tarjota ensimmäisen tunnin ilmaiseksi, mikä madaltaa kynnystä kokeilla opetusta. Tämä kannattaa kaikissa aineissa mutta etenkin kokkauksessa, jonka tuutorointi ei ole Suomessa vielä kovinkaan yleistä.

Ilmaisen kokeilukerran lisäksi voi harkita esimerkiksi

  • intensiiviopetusta
  • pidempiä tapaamisia, jolloin tuntihinta on edullisempi
  • etätunteja
  • ryhmätunteja
  • paljousalennusta.

Mitä monipuolisemmin vaihtoehtoja on tarjolla, sitä todennäköisemmin asiakas niihin tarttuu.

Miltä hinnat näyttävät käytännössä?

Näillä opeilla pääsee hinnoittelussa alkuun, mutta kuinka paljon kokkaustunnista voi veloittaa käytännössä? Täällä Superprofilla ruoanlaiton opettajia on kirjoitushetkellä 14, ja heidän keskihintansa on 32 euroa tunnilta ja hintahaitari 15–50 euroa.

Iso hintahaitari johtuu siitä, että Superprofilla jokainen saa hinnoitella työnsä vapaasti. Sama pätee palveluihin: opettajat saavat itse päättää, keskittyykö opetus italialaiseen keittiöön, kasvisruokaan, veitsen käsittelyyn tai vaikkapa kaikkiin niistä.

Hintoja pohtiessa kannattaakin tutustua opettajatarjontaan. Omia palveluita ei tietenkään pidä tarjota polkuhintaan, mutta jos keskihinta on 32 euroa, kaikki tästä ylöspäin voi vaikeuttaa asiakkaiden saamista. Tämä on tietty yksilöllistä, ja moni on valmis maksamaan laadukkaasta opetuksesta.

Suunnitellessa kannattaa katsastaa myös muiden alustojen kokkauskurssien ja yksityistuntien hintoja, sillä vaikka itse tarjoaisi tunteja vain täällä, asiakkaat ovat ikkunaostoksilla usein ympäri internettiä.

Opettajaprofiilin luominen on Superprofilla helppoa. Rekisteröitymisen jälkeen saat vapaat kädet muokata profiiliasi ja esitellä palveluitasi, ja kun lisäät vielä kuvan, profiili on valmis julkaistavaksi.

Kolme pizzaa uunissa
Ruoanlaiton yksityisopettajana voit valita vapaasti, miten, missä ja milloin tunteja tarjoat. Kuva: Unsplash/Stefan C. Asafti

Superprofilla kokkaustunnit voi jakaa karkeasti kolmeen: yksilötunteihin kasvotusten, verkkotunteihin ja ryhmäopetukseen. Kaikilla niillä on omat puolensa, ja tuutorina saa itse valita, mitä niistä tarjoaa.

Yksilötunnit ovat yleisin muoto, jossa asiakkaat odottavat mittatilaustyötä. Tunnit ja kurssit räätälöidään asiakkaan toiveiden, tapojen ja tavoitteiden ympärille, mikä vaatii asiakkaaseen tutustumista ja tuntien yksilöllistä suunnittelua.

Viime vuosina etätunnit eli verkko-opetus on yleistynyt kovaa vauhtia, ja se sopii hyvin myös kokkaukseen. Jos kotoa löytyy tietokone, (webbi)kamera, mikrofoni ja tasainen nettiyhteys, potentiaalisten asiakkaiden määrä kasvaa roimasti.

Etätunnit ovat niin ikään räätälöityjä, mutta tällöin aikaa ja rahaa ei mene matkustamiseen, jolloin kalenteriin mahtuu enemmän tunteja ja sitä kautta enemmän tienestejä. Ryhmätunnit ovat harvinaisempia, mutta ne sopivat paremmin ruoanlaittoon kuin moneen muuhun aiheeseen.

Ryhmätunteja lähestytään eri tavalla kuin yksilötunteja. Niitä suunnitellessa pitää tietysti ottaa asiakkaan toiveet huomioon, mutta tunteja ei voi räätälöidä jokaiselle yksilölle. Sen sijaan tunneista pitää tehdä mahdollisimman yleispäteviä – vähän kuin koulun kotitaloustunneista.

Koska ryhmätunneilla on useampi asiakas, tuntien hinnat ovat asiakkaalle halvempia. Tämä madaltaa kynnystä opetuksen hankkimiseen, ja ruoanlaittoa on usein mukavampaa harjoitella kavereiden kanssa.

Kokkaustuntien hinnoittelussa pitää siis ottaa monia asioita huomioon, mutta sen takia ei kannata menettää yöuniaan. Hinnat voi aluksi asettaa tietylle tasolle, ja jos asiakkaita ei ala kuulua, niitä voi laskea hieman. Kokemuksen kautta sopiva hintataso löytyy varmasti!

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.