Joulu on eittämättä vuoden paras ruokajuhla. Pelkkä ajatus joulukinkusta, laatikoista, graavilohesta ja luumukiisselistä nostaa veden kielelle, ja mikä parasta, joulupöydän herkuista saa nauttia pitkään ja hartaasti.
Jotkut ostavat jouluruoat valmiina kotiin, kun taas toiset valmistavat kaiken alusta loppuun itse. Kuulutko sinä jälkimmäiseen kastiin ja etsit vinkkejä joulun klassikoihin tai kenties kokeilevia reseptejä? Olet tullut oikeaan paikkaan, sillä esittelemme seuraavaksi
- herkkureseptejä
- sivustoja reseptien etsintään.
Klassisia alkupaloja
Monissa perheissä jouluruokailu aloitetaan kaloista, ja jouluun sopivia kalareseptejä voi etsiä esimerkiksi Arlan sivuilta. Tässä pari esimerkkiä:
Joulusilli

Suolasillit ja muut säilykesillit ovat koristaneet suomalaisten joulupöytiä jo pitkään. Silleissä parasta on niiden monipuolisuus ja helppous: sillejä löytyy joka makuun, ja ne on helppo valmistaa itse.
Ainekset
- 400 g silliä
- 1 punasipuli
- 2 dl kermaviiliä
- 1 rkl sinappia
- ½ dl silputtua tuoretta tilliä
- 2 tl sokeria
- 2 maustemitallista maustepippuria
- 1 maustemitallinen maustepippuria
Valmistus
- Valuta sillit ja leikkaa ne noin 2 cm kokoisiksi paloiksi. Kuori ja pilko sitten sipuli ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Siinä se!
- Sillin voi laittaa jääkaappiin maustumaan vähintään kahdeksi tunniksi ja mieluiten yön yli. Tarjoillessa sen päälle voi silputa tuoretta tilliä.
Haluatko tutustua myös suomalaisten jouluperinteiden historiaan?
Graavilohi mätiseoksella

Graavattua lohta on monenlaista, ja tässä reseptissä lohi saa kaverikseen kapriksia, ruohosipulia, herkullisen mätiseoksen sekä sitruunan raikkautta.
Graavilohen ainekset
- 400 g graavilohta ohuina siivuina
- 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
- 3 rkl kapriksia
- 1 dl hienonnettua ruohosipulia
Mätiseoksen ainekset
- 2 dl ranskankermaa
- 40 g muikun mätiä
- 4 cm kurkkua
- ½ rkl hienonnettua tuoretta sitruunatimjamia
- ½ rkl silputtua ruohosipulia
- ripaus suolaa
Etsi sopiva kokkauskurssi itsellesi jo tänään!
Valmistus
- Aloita valuttamalla mäti suodatinpussin päällä 30 minuuttia. Voit sillä välin kuoria kurkun, poistaa sen siemenet ja pilkkoa sen pieniksi kuutioiksi. Sekoita sitten ainekset yhteen ja mausta tarvittaessa suolalla.
- Mätiä valuttaessa kerkeää hyvin valmistella myös lohen. Asettele lohiviipaleet lautaselle, raasta niiden päälle (pestyn) sitruunan kuoren keltainen osa ja purista sitruunanmehua päälle.
- Koristele annos lopuksi kapriksilla ja ruohosipulilla ja tarjoile se mätisoseen ja ruisleivän kanssa. Nam!
Jouluiset pääruoat
Kinkku kruunaa lähes jokaisen suomalaisen joulupöydän, ja sen valmistaminen on parhaimmillaan hauska projekti, johon voi osallistua koko perhe. Tässä Yhteishyvän vinkit täydelliseen joulukinkkuun:
Kinkun sulatus ja paistaminen
Jäinen kinkku kannattaa siirtää jääkaappiin sulamaan 3 vuorokautta ennen paistamista ja ottaa huoneenlämpöön 5 tuntia ennen paistoa. Hidas sulatus on mehevän kinkun salaisuus!
Kinkku pitää myös paistaa rauhassa ja sopivalla lämmöllä, mitä varten kannattaa hankkia paistolämpömittari. Hyvä nyrkkisääntö on, että kinkkua pitää paistaa noin tunti jokaista painokiloa kohti. Viiden kilon kinkku on uunissa siis noin viisi tuntia.
Paistamisen voi aloittaa, kun kinkun sisälämpötila on noin 10 astetta (mittari kannattaa tökätä pussin läpi kinkun paksuimpaan kohtaan siten, että mittaria pystyy lukemaan, kun kinkku on uunissa. Uunin voi lämmittää aluksi 200 asteeseen – kun kinkku on ollut uunissa 30 minuuttia, lämpötilan voi laskea 125 asteeseen.
Kinkku on mehevä, kun mittari näyttää 75 astetta. Jos haluat murenevampaa lihaa, tähtää 80 asteeseen. Kun otat kinkun pois uunista, anna sen jäähtyä noin vartin ja ota pussissa oleva liemi talteen kastiketta varten.
Mehevät joululaatikot
Yhteishyvän sivuilla on myös monenlaisia ohjeita joululaatikoihin. Sivuston parhaita puolia on, että perinteisen laatikkoreseptin rinnalla on usein vegevaihtoehto sekä tuttu resepti pienellä twistillä, kuten porkkanaviipaleista tehty ”oikaisijan porkkana-fetalaatikko” tai ”joulumausteinen lanttulaatikko”.

Tässä resepti bataattilaatikkoon, joka on noussut 2000-luvulla monien suomalaisten joulusuosikiksi. Se noudattaa aiemmista resepteistä tuttua teemaa eli helppoutta.
Ainekset
- 1 kg bataattia
- 2 dl kuohukermaa
- 2 rkl korppujauhoja
- ¾ dl siirappia
- 1 kananmuna
- 1 tl suolaa
- 1 tl inkivääriä
- ½ tl kanelia
- ½ tlk maustepippuria
- 1 rkl korppujauhoja
- 2 rkl voita tai margariinia
Valmistus
- Kuori ja pilko bataatit ja keitä palat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Soseuta ne sitten sähkövatkaimella.
- Lisää seokseen kerma, korppujauhot, siirappi ja kananmuna ja vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää sitten mausteet ja levitä seos voideltuun uunivuokaan.
- Koska nyt on joulu ja juhla-aika, seoksen pintaa voi tehdä kuvioita koristeeksi esimerkiksi haarukalla.
- Laita seoksen päälle korppujauhoja ja voinokareita, jotta pinta ei kärähdä paistaessa. Kypsennä laatikkoa 175-asteisessa uunissa tunnin verran. Kypsennyksen loppupuolella pinnalle voi rouhia vielä manteleita tai pähkinöitä.
Nappaa juuri omia tavoitteitasi vastaava ruoanlaittokurssi Superprofilla!
Laatikot ovat yleistyneet Suomessa jouluruokina vaiheittain: 1800-luvulla yleistyivät lanttu- ja perunalaatikko, 1900-luvulla porkkana- ja maksalaatikko ja 2000-luvulla bataatti!
Herkulliset jälkiruoat
Jouluisiä jälkkäreitä voi sen sijaan etsiä K-Ruoan sivuilta. Tässä pari reseptiä, jotka onnistuvat ihan jokaiselta kokilta:
Maustekakku

Maustekakku on suomalaisen kahvipöydän klassikkoherkku, ja se sopii hyvin myös jouluun. Jouluisen maustekakun tekemiseen menee tuntipalanen, mutta aktiivista työaikaa on vain 5–10 minuuttia.
Ainekset
- 200 g voita
- 4 ½ dl vehnäjauhoja
- 2 ½ dl sokeria
- 2 tl ruokasoodaa
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl kanelia
- 1 tl inkivääriä
- 1 tl pomeranssinkuorta
- ½ tl neilikkaa
- ½ tl jauhettua maustepippuria
- 3 kananmunaa
- 2 dl piimaa
- voita vuoan voiteluun
- korppujauhoja
- tomusokeria
Valmistus
- Sulata ja jäähdytä voi.
- Sekoita yhteen astiaan kaikki kuivat ainekset keskenään. Riko toiseen astiaan kananmunat ja sekoita joukkoon piimä ja voisula. Yhdistä sitten seokset ja sekoita huolellisesti.
- Nyt kun taikina on valmis, voitele ja korppujauhota kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 55 minuuttia.
- Anna kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista ja tarjoile se jäähtyneenä tomusokerin kera.
Luumukiisseli

Luumukiisseli on joulun monipuolisimpia ja perinteisimpiä jälkiruokia. Sitä voi herkutella sellaisenaan tai riisipuuron kaverina, ja suurimmat herkkusuut voivat laittaa päälle vielä kermavaahtoa!
Ainekset
- 250 g luumuja
- 7 dl vettä
- ¾ dl sokeria
- 1 kanelitanko tai 1 tl kanelia
- ½ dl vettä
- 2 ½ rkl perunajauhoja
Valmistus
- Laita kattilaan luumut, vesi, sokeri ja kaneli tai kanelitanko. Keitä lientä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes luumut ovat pehmenneet.
- Nosta kypsät luumut tarjoilukulhoon ja poista kanelitanko. Sekoita sitten perunajauhot ½ desilitraan vettä ja kaada seos liemeen – näin liemi suurustuu eli sakeutuu.
- Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Kaada lopuksi seos luumujen päälle.
Jos etsit hieman monivaiheisempia jälkiruokia, K-Ruoan sivuilla on reseptit myös esimerkiksi herkullisiin minitaatelikakkuihin ja mausteiseen glögijuustokakkuun, joka maistuu ihanan jouluiselta. Tässä puolestaan Yhteishyvän versio glögijuustokakusta vanilja-puolukkatäytteellä:
Netissä on siis valtava määrä joulureseptejä tarjolla, ja monesti haasteena on juuri valinnan vaikeus. Tästä ei kuitenkaan kannata stressata liikaa, sillä tuttujen jouluruokien reseptit ovat jotakuinkin samat kaikilla sivustoilla.
Jos vaikein osuus ei ole niinkään reseptien vaan itse jouluruokien valinta, kannattaa tutustua eri sivustojen joulumenuihin. Tässä muutamia esimerkkejä:
Edullinen joulumenu (K-Ruoka)
- Lasimestarin silakka
- Smetanasilli
- Joululihapullat
- Juureslaatikot
- Joulumokkapalat
Erilainen joulumenu (Yhteishyvä)
- Maa-artisokka palsternakkakeitto
- Kalkkunarulla ja rosmariini-punaviinikastike
- Puikulamuussi ja ruskistettu salviavoi
- Lakritsipannacotta
Vegaaninen joulumenu (Yhteishyvä)
- Munakoisosilli
- Saariston savuporkkanaleivät
- Tofukinkku sinappikuorrutuksella
- Porkkanalaatikkomureke
- Keksi-taatelikakku
Lähteet
1. Arla. Joulureseptit. Viitattu 21.12.2023
2. K-Ruoka. Joulu ja jouluruoat 2023. Viitattu 21.12.2023
3. Yhteishyvä. Joulu 2023 – parhaat reseptit ja ideat. Viitattu 21.12.2023