Japani on saarivaltio Tyynellämerellä, joka koostuu yli 3000 saaresta. Se on pinta-alaltaan hieman Suomea suurempi. Japani, jota myös nousevan auringon maaksi kutsutaan, ulottuu aina Okhotskinmereltä Filippiinienmerelle asti.
Maan ilmasto, maaperä ja perinteet vaihtelevat alueesta riippuen. Tämä on vaikuttanut myös Japanin sisällä eroaviin paikallisiin ruokakulttuureihin. Samoin kuin Suomessa esimerkiksi kalakukko on savolainen perinneruoka.
Koska japanilaisessa keittiössä hyödynnetään tuoreita sesongin raaka-aineita, syödään eri puolilla Japania hyvin erilaisia aterioita samaan aikaan vuodesta. Se mikä voi kasvaa saarivaltion pohjoisissa osissa, ei välttämättä kasva laisinkaan maan eteläpuolella.
Jos haluat syventyä japanilaisen ruoan historiaan ja perinteisiin, on paikallisten erikoisuuksien tunteminen hyvä ensiaskel. Eri ruokien taustat tekevät niistä entistä mielenkiintoisempia tarjottavia. Tässä artikkelissa käymme läpi Japanin paikallisia herkkuja.
Hokkaido: Perinteistä ruokaa
Japanin toiseksi suurimmalla saarella maan pohjoispuolella asuu yli viisi miljoonaa ihmistä, ja sen alue koostuu pääasiassa viljelysmaista ja vuorista. Alueen väestö on jakautunut asumaan pääosin saaren kahdessa suurimmassa kaupungissa: Sapporossa ja Asahikawassa.
Isojen kaupunkien lisäksi saaren asukkaita asuu pienissä kylissä suurten kaupunkien välillä. Tosin nämä "pienet kylät" muistuttavat suomalaisen silmin enempi kaupunkeja. Mutta mitä tällä Japanin alueella kannetaan ruokapöytään?
Tätä saarta ympäröivät kylmät vedet sopivat täydellisesti mereneläville ja merelliselle kasvillisuudelle. Hokkaidon ruokapöydät hemmottelevat sinua erinomaisella sashimilla ja merilevää sisältävillä keitoilla.
Maaseutu mahdollistaa laajan meijeritoiminnan, joten tilatessasi kulhollisen ramenia, se luultavasti tarjoillaan voipalan kanssa. Ramen on suosittua kaikilla Japanin alueilla. Sapporossa nautit siitä todennäköisesti misokeiton kera. Asahikawassa löydät nuudelit uimassa soijakastikepohjaisessa liemessä.
Kuulostaisiko kokkauskurssi sinusta hyvältä vaihtoehdolta?

Tuoreuden osalta viljelymaa on jälleen valttikortti. Saaren maaperä ja ilmasto mahdollistavat erilaisten vihannesten kasvattamisen. Tärkeimpiä näistä ovat maissi, peruna ja erilaiset sipulit. Melonitkin kasvavat Hokkaidossa hyvin.
Jos etsit ikimuistoista ruokaelämystä, hakeudu paikkaan, jossa voit maistella jingisukania. Tämä ateria sisältää ohuita lihaliuskoja ja runsaita vihanneksia suoraan grillistä.
Tohoku: Karun alueen kuuluisuuksia
Tohokun alue on luonnonkaunis upeine maisemineen. Sen sääolot kuitenkin tunnetaan ankaruudestaan. Valitettavasti useimmat ihmiset eivät ole kuulleet tämän alueen nimeä, mutta kaikki tietävät yhden sen suurimmista kaupungeista: Fukushiman.
Fukushimaan iski maanjäristys vuonna 2011, ja tämä aiheutti ydinkatastrofin. On ymmärrettävää, että alueen ruokakulttuuri on näistä syistä jäänyt vähemmälle huomiolle. Alueen erikoisuuksien kuuluu mitä herkullisimpia ruokia.
Alueen parasta antia on esimerkiksi lohiruoka harako meshi. Missään muualla Japanissa lohi ei ole yhtä näkyvästi esillä kuin Tohokussa. Se on alueen tärkein kulinaarinen elementti. Toinen suosittu tapa nauttia lohta on ruskolevälohirullat.
Tohokussa kaikki ei kuitenkaan ole lohta. Voit myös nauttia runsaista muhennoksista ja kuumista pataruoista. Herkkuja löytyy myös kakiluumusta eli persimosta valmistettuina.
Kanto: Paikallisia erikoisuuksia
Kanto ei alueena ole yhtä kuuluisa kuin sen tunnetuin kaupunki Tokio. Tokio, jota kutsuttiin aiemmin Edoksi, on alueen aidon japanilaisen keittiön suuri nimi. Mutta mitä syötävää Tokiosta löytyy? Oikeastaan ihan kaikkea.
Jos olet sushin ystävä, on sinun kokeiltava nigiri-zushia. Se on riisipallo, jonka päällä on tuoretta kalaa. Sitä tarjoiltiin alun perin pikaruokapaikoissa, mutta nyt siitä on tullut kaupungin hienoimpien sushiravintoloiden ruokalistojen kulmakivi.
Nappaa itsellesi sopiva ruoanlaittokurssi Helsinki!

Myös tempura on saanut alkunsa Kanton alueelta. Aluksi vain vihanneksia leivitettiin ja paistettiin. Nykyään tempura sisältää myös mereneläviä. Muita alueellisia erikoisuuksia ovat muun muassa:
- Soba. Nämä tattarinuudelit ovat suosittuja kaikkialla Japanissa, mutta Tokion kastike näille on hieman erilainen kuin muualla.
- Chankonabe. Proteiinirikas kuuma pataruoka, joka on erityisesti sumopainijoiden suosiossa!
- Tsukudane. Pieniä hedelmämurusia soijakastikkeessa ja makeassa sakessa säilöttynä. Tarjoillaan yleensä riisin kera.
- Wagashi. Pieniä punapaputahnalla täytettyjä kakkuja. Söpöä, makeaa ja maistuvaa.
Chubu: Keittotaitoa parhaimmillaan
Kaikista Japanin alueista Chubu on ottanut vähiten vaikutteita muilta. Tämä tekee alueen ruoasta todella ainutlaatuista. Nagoya on alueen suurin kaupunki ja sen ruoka tunnetaan runsaudestaan. Sitä voisi kuvailla jopa lohturuoaksi. Hyvä esimerkki on miso katsu.
Miso katsu muistuttaa tavallista tonkatsua eli friteerattua kotlettia, joka tarjoillaan tyypillisesti kaalisalaatin ja riisin kanssa. Miso katsu ottaa tästä askeleen eteenpäin ja tarjoilee herkkuaterian paksulla miso-kastikkeella peitettynä.
Tämän alueen keittiö tunnetaan myös sen keitoista. Miso nikomi on runsas patakeitto, joka on täynnä paksuja nuudeleita. Kishimen nuudelit ovat litteitä ja leveitä kuten udon nuudelit, ja ne tarjoillaan usein kalakeitossa.
Alueella kalastetaan ankeriaita enemmän kuin missään muualla Japanissa. Siksi ankeriaskalat esiintyvät monissa Chubun ruoissa. Hitsumabushi on grillattua ankeriasta, joka on peitetty täyteläisellä, tummalla kastikkeella ja tarjoillaan riisin ja mausteiden kanssa.
Siipien ystäville löytyy alueella naposteltavaa. Japanilaiset kanansiivet kulkevat nimellä tebasaki. Ne ovat taikinattomia, friteerattuja kanansiipiä, jotka ovat mausteisen rapeita. Kylkeen sopii juomaksi japanilainen olut eli biiru.
Kansai: Entisen pääkaupungin makuja
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja tämäkin alue tunnetaan myös toisella nimellään Kinki. Alueeseen kuuluu muun muassa Japanin entinen pääkaupunki Kioto, talouselämästään kuuluisa Osaka sekä satamakaupunki Kobe. Kobe on kuuluisa korkealaatuisesta naudanlihastaan.

Koben naudaliha on niin korkealaatuista, että se on sertifioitu. Tästä sertifioidusta lihasta valmistettuja ruokia löydät niin katukauppiaalta kuin japanilaisesta ravintolasta. Koben naudanlihaa tarjoavien tulee pitää virallista aitoustodistusta näkyvästi esillä.
Alueella vaikuttaa buddhalainen keittiö, shojin ryori. Koska buddhalaiseen periaatteeseen kuuluu olla vahingoittamatta eläviä olentoja, ovat tämän keittiön ateriat kasvisruokaa. Proteiinia saadaan muun muassa soijapavuista. Nämä ruoat ovat melko maukkaita ja täyttäviä lihan puutteesta huolimatta.
Chukogu: Lisää perinneruokia
Tämäkin alue on tuttu ennen kaikkea sen yhdestä kaupungista, Hiroshimasta. Tämä alue tuottaa noin 70 % koko Japanin ostereista. Tyypillinen donburi (eli riisikulhoruoka) luonnollisesti käyttää Chukogussa lisukkeinaan ostereita.
Ostereista pääsee nauttimaan myös katuruoan tyylillä. Okonomiyaki on grillattu taikinakakku, jossa on kaalia, Yakisoba-nuudeleita ja ostereita. Jos sen sijaan etsit tulista ateriaa, tsukemen on täydellinen valinta ruokalistalta.
Yakisobanuudelit tarjoillaan kylminä. Saat itse valita niiden kanssa tarjoiltavan kastikkeen tulisuuden. Aterian mukana tulee viipaloitua lihaa, munia sekä kaalia tai purjoa. Jälkiruoaksi sopii momiji manju, joka on vaahteranlehden muotoinen pieni kakku. Niitä on saatavilla laajalla valikoimalla erilaisia täytteitä.
Shikoku: Nuudeleiden ihmemaa
Tämän alueen pääruokaa ovat udon-nuudelit. Yksinkertaisimmassa muodossaan ne tarjoillaan dashi-liemessä, jossa on koristeena valkosipulia. Voit halutessasi täydentää sitä katkaraputempuralla tai friteeratulla tofulla. Usein aterian mukana on ohut kalakakku.

Tämä alue on todella tunnettu sitrushedelmistään. Erityisesti hedelmä nimeltä yuzu nauttii suuresta suosiosta, sillä kaikki mehusta makeisiin on sillä maustettua. Koska tämä alue on harvaan asuttu, ei tällä alueella ole suurta määrää paikallisia erikoisuuksia.
Mutta jos olet todella avoin uusille makukokemuksille, voit kokeilla udon-jäätelöä! Kyllä, jäätelöä. Lisäksi sen päällä on yleensä kevätsipulia.
Kyushu: Saariston ruokaa
Japanin kolmanneksi suurimmalla ja eteläisimmällä saarella on useita ainutlaatuisia ruokia. Yksi alueen tunnusruoista on satsumaage. Se on friteerattu kalakakku, joka voidaan tarjoilla vihannesten tai marinoidun inkiväärin kanssa.
Koska kala on alueen perusruokaa, saatat löytää myös kibinago nimellä kulkevan sashimin, joka tarjoillaan etikkasoijatahnan kanssa. Jos haluat mieluummin syödä lihaa, kurobuta tai kuroushi todennäköisesti tyydyttää lihanhimosi.
Saaren pohjoispäässä sijaitseva Fukuokan kaupunki tunnetaan sen monikulttuurisemmasta keittiöstä johtuen sen läheisyydestä Aasian mantereelle. Siksi löydät sieltä useampia erilaisia ramen-ruokia ja mykyjä eli pannulla paistettuja nyyttejä.
Toisin kuin kiinalaisessa ruoassa, useimmissa japanilaisissa keittiöissä käytetään vain vähän jos ollenkaan valkosipulia. Kyushussa valkosipuli on enemmän käytössä sen monikulttuurisuuden ansiosta.
Okinawa: Kansainvälinen keittiö
Mistään muualta Japanista et todennäköisesti löydä yagi sashimia. Se on raakaa vuohenlihaa, joka valmistetaan muutoin samalla tavalla kuin muualla Japanissa suositummat raakakalaruoat. Muita alueen kansainvälisiä erikoisuuksia ovat muun muassa:
- Umibudo eli "merirypäleet". Tässä on kyse merilevästä, joka näyttää rypäleiltä. Se tarjoillaan yleensä lisukkeena, ja sen valmistaminen vie vain vähän aikaa.
- Mimiga ja rafute. Nämä kaksi ovat porsaasta valmistettavia ruokia, jotka hyödyntävät ei-niin-tyypillisiä eläimen osia, nimittäin korvia ja vatsaa.
- Tofuyo on käynyttä, niin sanotusti hapatettua tofua. Koska sen haju on hyvin pistävää, sitä tarjoillaan vain hyvin pieninä annoksina.
Japanin rikkaan ruokakulttuurin perusta on sen monimuotoisuus. Paikallisia erikoisuuksia löytyy Japanin joka kolkasta. Näitä reseptejä rakastetaan myös maailmalla, ja hyvä ruoanlaittaja onnistuu japanilaisissa resepteissä myös kotikeittiössä.