Oletko täysin aloittelija leipomisen suhteen? Rakastitko leipomista lapsena, mutta leivonta on jäänyt ajan jalkoihin? Oletko ollut aikaisemmin ahkera leipomaan kotona, ja haluaisit aloittaa leipomisen parissa uudestaan?
Leipomista aloittaessa voi mennä jauhot suuhun. Vaikka reseptit valmistusohjeineen ovat yleensä kohtuu suoraviivaisia yksinkertaisuudessaan, on myös paljon hiljaista tietoa, joka kertyy vain leipoessa. Tässä artikkelissa jaamme muutamat yleisvinkit, joilla pääset kiinni leipomisen saloihin.
Hyötyjä leipomisesta kotona
Kotona leipomisen suosio kasvoi etenkin poikkeusaikojen aikana. Siitä on paljon iloa missä tahansa vaiheessa elämää ihan kaikille. Katsotaanpas joitain tunnettuja leipomisen hyötyjä.
- Leivonta on stressiä lievittävää tekemistä. Jos sinulla on ollut vaikea päivä, ja kaipaat muuta ajateltavaa, on leivontakulhoon tarttuminen hieno ratkaisu. Siinä missä monet sanovat siivoamisen olevan rentouttavaa, on leipomiselle samanlaisia - ellei jopa parempia - vaikutuksia.
- Leipominen kotona on usein terveellisempää kuin kaupasta löytyvien valmisleivonnaisten syöminen. Eikä leipominen ole pelkkää makealla ilostelua, vaan resepteistä löytyy myös monet suolaiset herkut.
- Leivonta on yksinkertainen ruoanlaittomuoto. Helpoilla ja nopeilla resepteillä voit säästää aikaa. Kotona leipoessa voit myös valmistaa isompia määriä herkkuleivonnaisia.
- Kotona leipominen säästää rahaa, sillä vastaavat valmisleivonnaiset ovat huomattavasti kalliimpia kuin leipomiseen tarvittavat ainesosat. Kotona leipomisesta kiittää siis myös lompakko.
- Leipomisen aloittamiseen et tarvitse aikaisempaa kokemusta. Kaikki reseptit sisältävät valmistusohjeet, joita seuraamalla saat maukkaita lopputuloksia. Kuka tahansa voi leipoa.
- Leivonta tarjoilee elämyksiä kaikille aisteille. Tiesitkö, että asunnon myymiseksi kiinteistönvälittäjä voi leipoa pullia uunissa juuri ennen ihmisten saapumista? Ei ole parempaa kodin tuoksua kuin pullan tuoksu. Makuelämyksistä puhumattakaan.
- Tie sydämeen käy vatsan kautta. Voit syventää ihmissuhteitasi tarjoamalla itse tekemiäsi leivonnaisia. Ja vielä parempaa jos leivotte yhdessä. Leipominen on oiva tapa viettää aikaa yhdessä.
Lisäksi leipomisen taidon parantaminen on yksi tapa kehittää itseään. Itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen on tärkeä osa mielekästä elämää. Ja kuten elämä yleensäkin, myös leipominen pitää sisällään onnistumisia, epäonnistumisia ja ikimuistoisia hetkiä.
Leipomisen sanastoa
Vaikka reseptien valmistusohjeiden lukeminen on sinänsä ihan helppo homma, voi välillä tulla vastaan termejä, joista ei ole ihan varma. Tätä käy meille kaikille, ja siksi onkin hyvä kerrata tärkeimmät termit leipomisen maailmasta.
- Vaivaaminen tarkoittaa taikinan käsittelyä siinä vaiheessa, kun ainesosia ei enää lisätä. Yleensä tehdään käsin ja lopputuloksena siitä tulisi syntyä eheä sitko.
- Vatkaaminen tarkoittaa taikinan kuohkeuttamista sekoittamalla. Vatkaamiseen käytetään useimmiten vispilää tai sähkövatkainta.
- Kohottaminen tarkoittaa yleensä vaivaamisen jälkeen tulevaa vaihetta, jossa taikinakulhon päälle laitetaan liina ja taikinan annetaan kohota kulhossa lämpimässä paikassa.
- Vaahdottaminen tarkoittaa yleensä munan ja sokerin sekoittamista siten, että lopputuloksena on vaahtomaista seosta. Myös muita ainesosia kuten sokeria ja voita voi vaahdottaa keskenään.
- Sekoittaminen tarkoittaa ainesosien, yleensä kuivien tai märkien, sekoittamista yhtenäiseksi seokseksi.

Lisäksi reseptiä lukiessa tulee olla tarkkana ainesosille annettujen määrien kanssa. Useimmilla meistä on jo grammat ja litrat hallussa, mutta jotkin erikoisemmat lyhenteet saattavat aiheuttaa päänvaivaa.
- tl = teelusikka
- rkl = ruokalusikka
- mm = maustemitta
- pkt = paketti
- prk = purkki
- pss = pussi
- tlk = tölkki
Vaikka erikoisemmat lyhenteet saattavat vaatia tarkistusta niin onneksi niiden todelliset tarkoitukset ovat aivan yksinkertaisia. Joskus tosin saattaa mietityttää mitä esimerkiksi paketti tarkoittaa, jos kyseistä ainesosaa myydää eri kokoisissa paketeissa. Tällöin reseptissä on yleensä tarkennus paketin koosta grammoina tai litroina.
Yleisvinkkejä kotona leipomiseen
Valmistusohjeen noudattamisen lisäksi on joitain yleispäteviä vinkkejä, joilla leipomisesta tulee sujuvampaa. Esimerkiksi ruoanlaitosta tuttu neuvo ottaa ainesosat ajoissa huoneenlämpöön pätee myös leipomisessa.
Huoneenlämpöisten ainesosien käyttö auttaa leivonnassa. Kova voi ei sekoitu hyvin, ja kylmien munien vatkaaminen on vaikeampaa. Kun kaikki ainekset ottaa ajoissa huoneen lämpöön odottamaan, ne sekoittuvat ja paistuvat paremmin.
Jokainen meistä tekee joskus virheitä. Ajatuksissaan sitä saattaa käyttää currya kanelin sijasta. Sattuuhan näitä paremmissakin piireissä. Mitä enemmän teet samanaikaisesti, sitä suurempi riski virheille.
Virheitä on helpompi korjata kesken matkan kuin vasta leivonnaisten tultua paistosta. Siksi voi olla hyvä idea maistaa leipomuksia pitkin prosessia. Älä kuitenkaan syö liikaa raakaa taikinaa!

Mausteita, leivinjauhetta ja sokeria käytetään yleensä pieniä määriä leipoessa. Ne säilyvätkin kuivakaapin pohjalla pitkään eikä koko ajan tarvitse olla ostamassa uutta.
Tässä kuitenkin piilee pieni riski siihen, että käytät vahingossa vanhentunutta tuotetta. Etenkin jos et leivo kovin usein. Muista siis tarkastaa päivämäärät tuotteista säännöllisin väliajoin.
Hävikin välttämiseksi kannattaa ostaa sellaisia pakkauskokoja, jotka tiedät käyttäväsi kokonaisuudessaan. Mausteiden suhteen tämä ei ole yleensä ongelma, mutta jääkaappituotteiden kohdalla tilanne on eri. Jos et esimerkiksi käytä kananmunia mihinkään muuhun kuin leipomiseen, on niitä järkevää ostaa juuri leipomiseen tarvittava määrä eikä yhtään enempää.
Yhden asian haluamme vielä nostaa esiin tässä osiossa. Olet ehkä huomannut, että makeiden leivonnaisten kuten kakkujen resepteihin kuuluu aina suolaa? Monia tämä epäilyttää, ja he saattavat harkita sen pois jättämistä. Suolalla on kuitenkin tärkeä roolinsa makeiden leivonnaisten maussa.
Jokainen ainesosa on olemassa reseptissä syystä, tämä pätee etenkin suolaan. Suola tasapainottaa makeutta ja saa muut maut valloilleen. Jos haluat sitruunakakun maistuvan sitruunaisemmalta, on suola tärkeä ainesosa, jotta sitruunan maku todella herää henkiin.
Leivontavälineiden ABC
Leipominen on ehdottomasti välineurheilua ainakin siinä mielessä, että ilman tiettyjä leivontavälineitä et pääse puusta pitkään. Mihin laitat taikinan? Millä taikinaa sekoitetaan? Miten saat taikinaan lisättyä juuri desilitran sokeria eikä vähän sinne päin?
Edellä mainitut kysymyksen kertovatkin hyvin mitkä ovat leipomisen perustarvikkeet, jotka sinulta on kotikeittiöstäsi löydyttävä ennen aloittamista. Eli kulhot taikinaa varten. Mieluiten useampi eri kokoinen. Lisäksi tarvitset vähintään vispilän ja puuhaarukan erilaisten taikinoiden sekoittamiseen.
Ainesosien mittaaminen vaatii luonnollisesti mittasetin. Yleensä yhdestä setistä löytyy kaikki maustemitasta desilitraan. Desilitraa isompien määrien mittaamiseen on hankittava (lasinen) mittakannu, jonka reunoilta näkee (desi)litrojen kulloisenkin määrän.

Muita hyviä leivonnassa käytettäviä välineitä ovat muun muassa keittiövaaka, taikinakaavin, kakkuvuoka, siivilä ja kaulin. Loppujen lopulta leivontavälineiden tarve riippuu pitkälti siitä mitä olet leipomassa, joten oikea valmistautuminen selviää reseptin lukemalla.
Leivontavälineiden hankinnassa huomion tulisi kiinnittyä ennen kaikkea laatuun. Huonolaatuisia välineitä joutuu vain uusimaan usein, ja tämä tulee pitkässä juoksussa maksamaan enemmän. Laadukkaat leivontavälineet tunnistaa tehokkuuteen, turvallisuuteen ja käyttömukavuuteen tähtäävistä ominaisuuksista.
Jos leivontaharrastus lähtee kunnolla lapasesta, voi välineisiin panostaa oman kykynsä mukaan aika pitkälle. Leivontavälineitä on enemmän mitä tähän artikkeliin mahtuu listaa. Kalleimmasta päästä löytyvät elektroniset apuvälineet kuten yleiskoneet ja sähkövatkaimet. Näissäkin panostus on hyvä laittaa laadun puolelle.
Leivontareseptejä kirjoista ja verkosta
Meidän suosituksemme on hankkia hyvä leipomiseen erikoistunut keittokirja. Miksi? Eikös sieltä netistäkin löydy reseptejä?
Siinä olet aivan oikeassa, mutta keittokirjat eivät ole vain reseptejä varten. Ne sisältävät myös muita neuvoja keittiöön, leipomiseen ja ruoanlaittoon. Keittokirjoja voisi melkein kutsua itsensä kehittämisen kirjoiksi.
Hyviä leivontareseptejä löytyy esimerkiksi Marttojen kirjoista:
- Martat - Leivontakirja sisältää reseptejä niin suolaisiin kuin makeisiin leivonnaisiin.
- Martat - Keittokirja, innostu ja onnistu keittiössä on mainio valinta kotileipurille, joka on kiinnostunut myös muusta ruoanlaitosta.
Leivontakirjoja saa tilattua verkosta, ostettua kirjakaupoista ja lainattua kirjastoista. Voi olla, että myös suvustasi löytyy leivontakirjoja lainattavaksi. Tai jopa niitä salaisia sukureseptejä, joita olet aina halunnut päästä kokeilemaan.

Oman lähipiirin ja fyysisten kirjojen lisäksi löytyy paljon apua verkosta. Ei vain reseptejä mutta myös muun muassa leivontavideoita, blogeja ja miksei vaikka leivontapodcast. Digitaalisuutta yli kirjojen arvostavalle löytyy oikea vaihtoehtojen valtameri.
Olethan huomannut, että Suomessa järjestetään messuja, joissa leivonta on mukana menossa? Esimerkiksi Turun ja Helsingin Messukeskuksissa järjestetään joka vuosi syksyisin viini- ja ruokamessut kaikille kiinnostuneille.
Suomalainen pullaresepti
Oletko koskaan huomannut, että ulkomailla ei ole pullaa? Itseasiassa koko englannin kielessä ei ole suoranaisesti pullalle sanaa. Mikä voi tuntua hassulta, koska Suomessa pulla on se kaikkien leivonnaisten "perusmuoto" - jos näin voidaan ajatella. Yksinkertaista hyvää ilman mitään hössötyksiä.
Tämän suomalaisen herkullisen yksinkertaisuuden kunniaksi tässä sinulle vielä pullien resepti.
Pullien ainesosat:
- 5 desilitraa maitoa
- 50 grammaa hiivaa
- 1 kananmuna
- 1,5 desilitraa sokeria
- 1 teelusikallinen suolaa
- 1 ruokalusikallinen kardemummaa
- 1 kilogramma vehnäjauhoja
- 150 grammaa margariinia
Pullien voiteluun tarvitset lisäksi toisen kananmunan sekä pinnalle ripoteltavaksi raesokeria. Tässä vielä pullien valmistusohjeet:
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
- Murenna hiiva lämpimän maidon sekaan.
- Lisää muna, sokeri, suola ja kardemumma.
- Alusta taikinaa samalla kun lisäät jauhoja mukaan pikkuhiljaa.
- Lisää loput jauhot ja vaivaa taikina.
- Lisää vielä margariini kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
- Laita taikina kohoamaan.
- Lämmitä uuni keskilämmöllä 225 asteeseen.
- Vaivaa kohonnut taikina pitkoiksi ja leikkaa paloiksi.
- Pöyritä paloista pullat ja aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille.
- Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
- Paista pullia uunissa noin 10 minuuttia ja anna jäähtyä.
Pullaresepti on aloittelijaystävällinen leivontaresepti, joka maistuu kaikille. Reseptejä on mahdollista myös aina muokata oman mielen mukaan, kun kokemusta alkaa kertyä. Esimerkiksi maitoallerginen voi vaihtaa maidon pullataikinassa veteen. Ja lisää haluava voi keksiä valmiiden pullien väliin omat täytteensä.
Omia leipomisen taitoja pääsee harjoittamaan yksityisillä leivontatunneilla, joita myös Superprofin ruoanlaiton opettajat pitävät. Leipomiseen erikoistuneisiin yksityisopettajiin pääset tutustumaan helposti jo tänään.