Leipomisen paras puoli aloittelijoille on se, että vaikka tekisi virheitä, leivonnan lopputulos on silti luultavasti herkullinen. Leipomisessa on vaikea tehdä (ainakaan helposti ja huomaamatta) makua pilaavia virheitä. Ainut iso sudenkuoppa lienee leivonnaisten polttaminen. Älä siis hukkaa fokustasi loppua kohden.
Vaikka leivonnaiset alkuun näyttäisivät lievästi sanottuna erilaisilta kuin reseptien upeat kuvat, ei tästä tarvitse olla liian huolissaan. Täällä ollaan onnistuttu tekemään muun muassa harmaita mustikkamuffinsseja ja lässähtäneeltä täytekakulta näyttävää kääretorttua. Jälkimmäinen ei tosiaankaan suostunut rullautumaan niin kuin ohjeissa luvattiin.
Nämä lähtökohdat on hyvä tiedostaa heti leipomista aloittaessa. Mutta kuten todettua, ulkonäkö kertoo usein vähän itse mausta. Maku on mitä varmimmin täyttä priimaa. Sitä paitsi parhaat muistot syntyvät niistä "epäonnistumisista", eikös?
Ennen kaikkea leipominen on hauskaa ajanvietettä. Siinä onnistuu ilman monen vuoden kokemusta, ja samalla stressikin lievittyy. Tässä artikkelissa haemme inspiraatiota aloittelijaystävälliseen sävyyn heille, jotka ovat vasta innostuneet leipomisesta tai kaipaavat lisää ideoita leivonnaisten tekoon.
Leivontavinkit aloittelijalle
Leipomisella on pitkä historia, ja se on juurtunut osaksi eri kulttuureja ympäri maailmaa. Meillä suomalaisillakin on omat perinneruokamme, joihin kuuluu myös tuotteita leivonnan saralta. Kuuluisin esimerkki on varmasti karjalanpiirakat.
Varhaisimmat löydetyt todisteet ikiaikaisista uuneista on kymmenien tuhansien vuosien takaa. Vaikka uunit ja keittiöt yleensäkin ovat ottaneet suuria harppauksia kehityksessä, myös perinteisiä tapoja hyödynnetään edelleen leivonnassa. Esimerkiksi maauuneja käytetään edelleen muun muassa Pohjois-Afrikassa ja Tyynenmeren saarilla.
Nykyään leivonnaisia löytyy kaikkialta - ei ainoastaan konditorioista. Leivonnaisia löytyy kauppojen hyllyiltä pakattua, tuoreleivonnaisosastolta, ravintoloista ja niin edelleen. Toisin kuin ennen, nykyään lähes kaikissa kodeissa on myös uuni.

Voimme valmistaa kotona leivonnaisia kuten omenapiirakkaa, mokkapaloja, juustokakkua, pullia ja jouluisia pipareita. Tai suolaisia leivonnaisia kuten sämpylöitä, lihapiirakoita ja aikaisemmin mainittuja karjalanpiirakoita.
Ennen vanhaan leipominen oli luksusta, johon harvalla oli varaa. Oli omistettava uuni sekä puut sen lämmittämiseen. Sitten tarvittiin vielä ainekset leivonnaisiin sekä aikaa leipomiseen muulta elantoon tähtäävältä työltä. Moni tuon ajan leipuri tekikin sitä kirjaimellisesti leipätyönään.
Nykyään meillä on kaikki mahdollisuudet käden ulottuvilla, mukaan lukien laadukkaat raaka-aineet, lukemattomat reseptit ja apua leipomisen taidon kehittämiseen. Toisten ihmisten lisäksi tietotaitoa voi ammentaa internetistä ja kirjoista.
Yhdessä leipomisen hyödyt
Moni meistä tutustuu leipomisen maailman jo lapsena yhdessä perheen kanssa. Syntymäpäiväjuhliin valmistaudutaan leipomalla kakku, jouluun tekemällä pipareita ja isovanhempien kanssa leivotaan suvun omia reseptejä kesälomilla. Perheen ja sukulaisten puoleen onkin luontevaa kääntyä leipoessa ensimmäisiä kertoja aikuisiällä.
Leipominen on loistava tapa viettää aikaa yhdessä. Se sopii niin treffeille, ystävien illanviettoon kuin perheen kanssa ajan viettämiseen. Myös itse syöminen on usein sosiaalinen hetki, jolloin keräännytään yhteisen pöydän ääreen.

Jos maistat ystäväsi juhlissa herkullisia leivonnaisia, kysy rohkeasti itsellesi reseptiä. Reseptien jakaminen läheisten kanssa koetaan mielekkäämmäksi kuin lukemattomien reseptien sumasta valikointi verkossa. Ainut "haittapuoli" pelkästään ystävien ja perheen kanssa leipoessa on se, että saatat myös omaksua heidän huonot tapansa leipomisen suhteen.
Sellaisia asioita kuin ainesosien mittaamien sinnepäin, uuniaikojen arvailu ja reseptien noudattamatta jättäminen ovat asioita, joita aloittelevana leipurina kannattaa välttää. Lisää innostusta leipomiseen voi tuoda myös leivonnan yksityistunnit, joilta saat oppia kotona leipomiseen omien toiveidesi mukaan.
Superprofin ruoanlaiton opettajista löytyy jälkiruokiin ja leivonnaisiin erikoistuneita yksityisopettajia, jotka näyttävät mielellään sinulle leipomisen saloja. Ehkä sinulla on juhlat tulossa ja haluaisit vihdoin tarjoilla täydellistä crème brûlée -piirakkaa vieraillesi.
Leivontareseptit ja tutoriaalit
Internet on täynnä reseptejä leipomiseen. Vaihtoehtoja löytyy niin paljon, ettet tule ikinä ehtimään edes lukemaan niitä kaikkia, saatikka leipomaan. Vaihtoehtojen valtameri saattaa saada aloittelijan pään pyörälle. Kannattaa aloittaa hakemalla aloittelijoille suunnattuja helppoja reseptejä.
Lisäksi reseptien ymmärtäminen voi joskus aiheuttaa kokeneellekin kotileipurille haasteita. Onneksi videot ovat saapuneet tähän aikaan, ja verkosta löydät myös lukemattoman määrän leivontavideoita, jotka toimivat tutoriaalien tavoin leipomisen tukena vaihe vaiheelta.

Tässä Suomen pienuus on jopa hyödyksi, sillä suomenkielisiä videoita löytyy hieman kohtuullisempi määrä. Toki kaikista maailman leivonnaisista ei löydy suomenkielistä ohjevideota, joten jos mielessäsi on jotain tiettyä, kannattaa haku tehdä englanniksi.
Parhaiten videoita voi etsiä ja katsoa Youtuben kautta. Toki sosiaalisesta mediasta kuten Instagramista ja Tiktokista löytyy myös paljon muita leivonta-alan tilejä, joilla on videoita leipomiseen. Nämä videot ovat yleensä lyhyempiä eivätkä selosta leipomista vaihe vaiheelta yhtä tarkasti kuin pidemmät Youtubessa olevat videot.
Leivontatapahtumat Suomessa
Leipomiseen löytyy omat yhteisönsä sosiaalisesta mediasta. Mutta mitäpä jos lähtisit ihan paikan päälle ihmisten sekaan tutkimaan leipomisen uusimpia tuulia? Suomessa järjestetään vuosittain monia messuja, joissa leipominen on myös vahvasti mukana.
- Lähiruoka & Luomu -messut keväisin Helsingin Messukeskuksessa.
- Turun Ruoka- ja Viinimessut syksyisin Turun Messukeskuksessa.
- Viini & Ruoka -messut syksyisin Helsingin Messukeskuksessa.
Lisäksi erityisruokavalioista kiinnostuneille löytyy omat messunsa loppuvuodesta. Erityisruokavalioihin keskittyvät Lautasella -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtumat ovat erinomainen mahdollisuus oppia uusia tapoja leipoa, inspiroitua resepteistä sekä tavata muita kotileipureita.
Kannattaa myös katsoa löytyykö omalta lähialueelta leipomiseen liittyviä tapahtumia tai tapaamisia. Muun muassa kirjastoissa, tapahtumakeskuksissa ja kauppakeskuksissa järjestetään usein monenmoista. Monesta kirjastostakin löytyy nykypäivänä yhteiskeittiöitä, joissa järjestetään tapahtumia kaiken ikäisille.
Parhaat kirjat leipomiseen
Leivontaan erikoistuneet keittokirjat auttavat sinua pääsemään eteenpäin kotona leipomisessa. Haluatpa sitten oppia leipomaan suklaakakkua, muffinsseja, focaccia-leipää, kääretorttua tai raparperipiirakkaa, ovat reseptikirjat juuri sinua varten.

Kirjan valintaan kannattaa panostaa. Valitse sellainen kirja, jonka leivonnaiset sopivat sinun makuusi. Sen verran kannattaa myös kurkata, että ohjeet vastaavat tasoasi.
Keittokirjoja löytyy paikallisista kirjastoista, joten voit myös lainata omasi ostamisen sijaan. Muista vain pitää hyvää huolta siitä, ettei lainattu kirja pääsee tahriintumaan leipomisen tohinoissa.
Jos et tiedä mistä kirjan valintaa voisi aloittaa, on meillä sinulle kaksi suositusta:
- Martat - Leivontakirja. Marttojen ohjeilla onnistut aina. Kirjassa on selkeät ohjeet moneen eri makeaan ja suolaiseen herkkuun. Kirjasta löytyy reseptien lisäksi hyviä yleisohjeita keittiöön.
- Isoäidin parhaat - Leivonnaiset ja leivät. Jo kirjan kansi henkii nostalgiaa. Kirja sisältää reseptejä eri aikakausilta, joista osa saattaa olla tuttuja omasta lapsuudesta, vaikka niitä ei olisi hetkeen syönyt. 220 sivun edestä suussa sulavia herkkuja leivottavaksi.
Nämä kirjat sopivat erityisesti heille, jotka haluavat kehittyä paremmiksi kotileipureina. Leipomiseen erikoistuneiden keittokirjojen etu onkin siinä, että niistä löytyy paljon muutakin tietoa mitä ei yksittäisessä verkosta kaivetusta reseptistä löytyisi.
Myös leipomisen yksityisopettajat osaavat vinkata juuri sinulle sopivia reseptejä sekä kirjoja, joten siinä vain yksi hyvä syy lisää harkita leipomisen yksityistuntien ottamista. Leipominen on hauskaa, säästää rahaa ja tekee hyvää mielelle. Aloita siis jo tänään, ja nappaa kauppareissulta mukaan seuraavan leivonnaisesi ainesosat!