Leipominen ei ole yhtään niin vaikeaa kuin miltä se voi aluksi tuntua. Kun kävelee paikallisen konditorian ikkunan ohitse, voi herkut näyttää niin upeilta ettei ikinä uskoisi itsensä pystyvän samaan. Mutta kuten monen muunkin taidon, myös leipomisen taidon voi oppia kuka tahansa.

Leipomisessa on aloitettava perusteista, aivan kuten meidän on ryömittävä ennen kuin voimme kävellä. Helpoilla resepteillä aloittaminen voi kasvattaa itseluottamustasi keittiössä ja antaa tärkeitä eväitä kohti monimutkaisempia leivonnaisia.

Tärkeintä on olla valmis yrittämään. Alkuun omat leivonnaiset eivät ehkä ole yhtä upean näköisiä, mutta maku on taattu. Käytännössä leipominen on helppoa. Täytyy vain ostaa oikeat ainekset, noudattaa reseptin ohjeita vaihe vaiheelta, ja muistaa sammuttaa uuni ajoissa.

Leipominen ei ole ydinfysiikkaa, joten kuka tahansa voi kehittyä siinä. Eikä siitä suinkaan tarvitse tehdä ammattia ollakseen hyvä. Voit leipoa monista eri syistä kuten tahdosta tehdä terveellisempiä jälkiruokia tai viettää aikaa perheen kanssa yhteisen harrastuksen parissa.

Tässä artikkelissa meillä on sinulle kaksi herkullista reseptiä, joita voit kokeilla leivontakokemuksestasi riippumatta. Lisäksi käymme läpi hyvän valmistautumisen perusteet sekä muita vinkkejä kotileipurin keittiöön.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa leipominen
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pihla
Pihla
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lucile
Lucile
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Natalie
Natalie
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pihla
Pihla
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Deng
Deng
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Miksi kannattaa leipoa?

Voimme varmasti olla yhtä mieltä siitä, että leipomisen paras puoli on sen herkulliset lopputulokset, jotka saamme nautittavaksi. Leivonnaisten suuresta valikoimasta löytyy varmasti kaikille jotakin. Kakkuja, piirakoita, muffinsseja, leipiä ja keksejä.

Ne eivät vain maistu hyvältä vaan saamme nauttia myös tuoreiden leivonnaisten tuoksusta. Leipomisen hyödyt eivät kuitenkaan lopu vain aistien elämyksiin. Leipomisella on jopa fyysisia, henkisiä ja sosiaalisia hyötyjä, joita et ehkä ole tullut edes ajatelleeksi.

Leipominen on rentouttavaa ja stressiä lievittävää tekemistä. Käsillä tekeminen ja keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan tekee hyvää mielellesi. Jauhojen mittaaminen, muna-sokerin vaahdottaminen ja taikinan vaivaaminen ovat kaikki osa palkitsevaa prosessia.

Suklaata leipomisessa
Suklaa on monen rakastama ainesosa leivonnaisissa. Kuva: Unsplash / American Heritage Chocolate

Leipominen on terveellistä. Kotona ruokaa tekevät ovat tilastojen mukaan terveempiä. Vaikka toki makeat herkut jatkuvalla syötöllä eivät ole hyväksi. 

Leipominen ei onneksi rajoitu vain makeisiin herkkuihin, vaan voit leipoa myös suolaisia. Kaupan valmisruokiin verrattuna kotona leipominen on terveellisempi vaihtoehto.

Leipomalla voi säästää rahaa, sillä leivontaan tarvittavat ainesosat tulevat edullisemmaksi. Ainakin jos verrataan mitä samainen leivonnainen maksaisi valmiina ostettuna. Itse leipomalla saat myös valmistettua halutessasi isompia satseja kerralla.

Leipominen on loistava syy kutsua vieraita kylään. Se sopii myös tehtäväksi yhdessä perheen, ystävien tai vaikka treffikumppanin kanssa. Voit myös herättää keskustelua julkaisemalla kuvia leipomisestasi sosiaaliseen mediaan. Kukapa ei rakastaisi kotitekoisia suklaakeksejä tai omenapiirakkaa?

Itse tehtyyn ruokaan liittyy saavutuksen tunteita ja enemmän mielekkyyttä verrattuna toisten tekemän ruoan syömiseen. Pääsethän kirjaimellisesti nauttimaan oman työsi hedelmistä. Samalla saat onnistumisia ja ajan myötä huomaat kehittyväsi leipomisessa. Ehkä joku jopa kysyy sinulta reseptiä tai vinkkejä heidän leipomisiin!

Valmistautuminen leipomiseen

Ennen leipomisen aloittamista on hyvä valmistautua. Mistään suuresta valmistautumisesta ei ole kyse. Lähinnä on hyvä vain varmistaa, ettei leipomisesi jää minkään vuoksi kesken.

Kaikki lähtee liikkeelle siitä, että olet valinnut reseptin, jonka mukaan haluat leipoa. Jos löysit reseptin verkosta, muistathan ottaa sen osoitteen talteen, jotta löydät sen myöhemmin.

Kun resepti on tiedossa, on aika ottaa katsaus omiin keittiön kaappeihin. Mitä kaapeista löytyy jo reseptiä varten ja mitä olisi vielä tarvetta käydä ostamassa? Jos et ole hetkeen leiponut, on hyvä myös varmistaa päivämäärät jo löytyvistä tuotteista.

Leipomisen ainesosia
Monet leivonnassa tarvittavat perusainekset toistuvat leivonnaisesta toiseen. Kuva: Unsplash / Annie Spratt

Puuttuvat ainesosat lisätään listaan ja suunnataan ostoksille. Muistathan lisäksi katsoa tarvittavat määrät. Esimerkiksi sokerin ja mausteiden suhteen määrä tuskin koskaan on yli pienemmän ostettavissa olevan paketin, mutta muun muassa kananmunien suhteen kannattaa tiedostaa monelleko on tarvetta.

Jos olet leipomassa ihan ensimmäisiä kertoja, on oleellista myös tarkistaa, että sinulta löytyy kaikki leipomaasi reseptiin tarvittavat astiat ja työvälineet. Näin leipomisesi ei jää kesken kaiken sinun huomatessa jonkin tärkeän osan puuttuvan.

Varmista leipomiseen tarvittava aika. Aloittelijoille suunnatuissa resepteissä on harvemmin liikaa vaiheita, mutta jotkin ruokalajit saattavat vaatia esimerkiksi yön yli valmistumista jääkaapissa. Ei olisi ensimmäinen kerta itselläkään, kun tämän tajuaa vasta leipomisen aloittamisen jälkeen.

Aloittelijaystävällinen leivontaresepti

Leipominen lähtee hyvin käyntiin, kunhan vain uskaltaa aloittaa. Siksi haluamme jakaa sinulle tämän aloittelijoille sopivan herkullisen reseptin, jotta kynnys aloittamiseen olisi mahdollisimman matala. Seuraa vain tarkasti ohjeita, ja lopputuloksena on suussa sulavan herkullisia suklaakeksejä.

Resepti suklaakekseihin

Tarvittavat ainesosat:

  • 210 grammaa vehnäjauhoja
  • 1 kananmuna
  • 120 grammaa voita
  • 50 grammaa ruskeaa sokeria
  • 100 grammaa sokeria
  • ½ teelusikallinen leivinjauhetta
  • ½ teelusikallinen suolaa
  • 150-200 grammaa suklaahippuja
Suklaakeksejä
Muista, että ulkonäköä tärkeämpää on leivonnaistesi maku. Kuva: Unsplash / Amirali Mirhashemian

Halutessasi voit lisätä myös ylimääräistä suklaata makusi mukaan. Tämä reseptin valmistusaika on noin 20-30 minuuttia. Keksejä saat sopivan määrän ainakin kahdelle. Valmistusohjeet suklaakekseille ovat seuraavat:

  1. Kuumenna uuni keskilämmöllä noin 175 asteeseen.
  1. Voitele uunipelti voilla tai laita sen päälle leivinpaperi. Jälkimmäinen on ensisijaisesti suositeltu vaihtoehto.
  2. Sulata voi kattilassa tai mikroaaltouunissa. Varo ettei voista tule liian kuumaa eli lämmitä vain niin paljon kuin tarpeellista sen sulamiseksi.
  3. Sekoita voi ja sokerit hyvin keskenään.
  4. Sekoita joukkoon kananmuna ja sekoita kunnes ainesosat ovat hyvin sekoittuneet.
  5. Lisää kuivat aineet kulhoon ja sekoita vielä tasaiseksi sekoitukseksi.
  6. Taikinasta tulee tahmeaa ja pehmeää.
  7. Lisää nyt joukkoon suklaahiput. Varo ettei hiput lähde kokonaan sekoittumaan seokseen ja tee koko taikinasta ruskeaa.
  8. Kaavi 1-2 ruokalusikallista taikinasta uunipellille per keksi.
  9. Paista 7-10 minuutin ajan. Valmiit keksit ovat reunoilta kevyen ruskeita ja näyttävät keskeltä hieman pehmeiltä. Keksien kuuluu näyttää hieman pehmeiltä, ​​kun ne otetaan ulos uunista. Ne tarvitsevat aikaa jäähtyä uunin ulkopuolella ennen kuin ne kovettuvat lopulliseen muotoonsa.

Jos arvelet keksiesi tarvitsevan vielä enemmän aikaa, voit sammuttaa uunin ja jättää ne uunin lämpöön kypsymisen loppuun. Muista kuitenkin, että ylipaistamalla saat vain kovia suklaakeksejä, et rapean pehmeitä.

Vegaaninen leivontaresepti

Jos olet vegaani tai sinulle on tulossa vegaanista ruokavaliota noudattavia vieraita, ei hätää! Nykyään kaikkiin ruokavalioihin löytyy yllin kyllin reseptejä, eikä kaupoissakaan ole ainesosista pulaa. Näissä vegaanisissa leivonnaisissa maitotuotteet korvataan kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla. Se tekee niistä myös hieman terveellisempiä!

Resepti minimustikkamuffinseihin

  • 500 grammaa vehnäjauhoja
  • 250-400 grammaa mustikoita (oman maun mukaan)
  • 2 teelusikallista leivinjauhetta
  • ½ teelusikallinen suolaa
  • 60 millilitraa agavesiirappia
  • 120 millilitraa kasviöljyä
  • 120 millilitraa soijamaitoa
  • 120 millilitraa vaahterasiirappia
Mustikoita ja muffinsseja
Voit myös syksyisin kerätä mustikoita lähimetsästä. Kuva: Unsplash / Joshua Flores

Tämän reseptin valmistusaika on noin puoli tuntia. Tässä vielä ohjeet valmistukseen:

  1. Kuumenna uuni keskilämmöllä 200 asteeseen.
  2. Lisää paperiset muffinsivuoat uunipellille.
  3. Sekoita kaikki märät ainekset keskenään suuressa kulhossa, kunnes ne ovat sekoittuneet.
  4. Sekoita joukkoon kaikki kuivat aineet ja sekoita yhteen.
  5. Lisää varovasti mustikat.
  6. Kaavi taikinaa ruokalusikoiden avulla paperisiin muffinssivuokiin.
  7. Lisää uuniin ja paista noin 20 minuutti, kunnes muffinssit ovat kullanruskeita.
  8. Ota pois uunista ja tarjoile jäähtyneenä.

Halutessasi voit vielä koristella jäähtyneitä muffinsseja. Kun opit paremmaksi kotileipuriksi, voit alkaa muokkaamaan reseptejä enemmän oman mielesi mukaan. Jos olet esimerkiksi allerginen jollekin tai noudatat erityisruokavaliota, voit aina korvata näitä ainesosia vastaavilla aineksilla.

Aloittelijana kannattaa kuitenkin etsiä nimenomaan omaan ruokavalioon tarkoitettuja reseptejä, sillä joskus vastaavatkin ainesosat käyttäytyvät hieman eri tavalla kuin reseptin alkuperäiset. Näistäkin oppii parhaiten tekemällä!

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia Liberman

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.