Leipomisharrastuksen aloittaminen on helpompaa, kun keittiöstä löytyy oikeat leivontavälineet. Lastat, vispilät, sähkövatkaimet, uunivuoat ja monet muut välineet auttavat kotileipuria saamaan parhaan lopputuloksen.
Marenki ei olisi mahdollista ilman yksinkertaista vispilää, rapeat suklaakeksit eivät olisi rapeita ilman uunipeltiä, ja pullataikinalla ei olisi tilaa kohota ilman oikean kokoista kulhoa. Liian usein aloittelevat leipurit keskittyvät vain ainesosien hankintaan ja unohtavat itse välineet.
Tarvittavia välineitä harvemmin listataan erikseen reseptin kylkeen. On siis tärkeää lukea resepti läpi ennen aloittamista ja valmistautua huolellisesti tulevaan leipomiseen. Vaikka saattaa vaikuttaa siltä, että tarvitset vain pari munaa, pussin jauhoja ja sokeria täydellisen leivonnaisen tekemiseen, ovat ainesosat vasta puoliruokaa.
Kun oikeat leivontavälineet löytyvät kotikeittiöstä, voit valmistaa niin mantelikakkua, omenapiirakkaa, herkullisia sämpylöitä, täyteläistä suklaakakkua kuin kääretorttua. Äläkä unohda suolaisia piirakkareseptejä, artesaanileipiä ja kansainvälisiä perinneruokia.
Ennen kuin suuntaat ostamaan leivontavälineitä, on hyvä käydä läpi mihin ominaisuuksiin kiinnittää huomiota, ja mitä oikeastaan edes tarvitaan. Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarvittavan aloittelijoiden leivontavälineistä.
Mistä tunnistaa hyvät leivontavälineet?
Keittiövälineet ovat olennainen osa ruoanlaittoa ja leivontaa, koska ne tukevat valmistusprosessia. Toki luovaksikin voi ryhtyä, mutta ihan mitä tahansa välinettä ei pysty korvaamaan lentävimmälläkään mielikuvituksella. Hyvät leivontavälineet tunnistat muun muassa seuraavista piirteistä:
- Nopeus ja tehokkuus. Laadukkaat materiaalit auttavat leipomaan tehokkaasti. Esimerkiksi sähkövatkain, jolla kestää vaahdottaa yhtä kauan kuin käsin tehtynä, ei ole hyvä. Keittiöveitsen tulee olla tarpeeksi terävä ja niin edelleen.
- Turvallisuus ja puhtaus. Laadukkaat leivontavälineet tunnistaa siitä, että ne on helppo putsata. Lisäksi niissä on turvallisuutta lisääviä ominaisuuksia kuten uunivuoassa kahvat uuniin siirtämistä varten. Myös laadukkaat patalaput ja -kintaat kannattaa hankkia.
- Mukavuus ja muut ominaisuudet. Käyttömukavuus on tärkeä ominaisuus leivontavälineille. Laadukkaat välineet mahdollistavat sinulle nautinnollisen ja sujuvan leivontakokemuksen. Työvälineiden tarkoitus on helpottaa tekemistä, ei hankaloittaa sitä.

Kalleimpia leivontavälineitä ei ole syytä ostaa, mutta laatuun kannattaa todella panostaa. Huonot ostokset johtavat vain siihen, että joudut pian ostamaan uudet tuotteet tilalle. Myöskään ulkonäön ei tulisi olla ensisijainen kriteeri, mutta tietenkin silläkin on meille jokaiselle henkilökohtaisesti enemmän tai vähemmän merkitystä.
Reseptikirjojen hyödyt nykypäivänä
Aloittelijana leipomisessa tarvitset ohjeita alkuun pääsemiseen. Reseptikirjat ovat mahtavia apuvälineitä uudelle kotileipurille. Ne näyttävät reseptin lisäksi askel askeleelta, mitä sinun tulee tehdä ja miten sinun on se tehtävä. Ne tarjoavat sinulle ohjeet ja oikeat tavat upeiden tulosten saavuttamiseksi.
Yleisin kysymys nykypäivänä on, että mitä hyötyä on reseptikirjasta, kun netistäkin löytyy runsaasti erilaisia reseptejä ohjeineen. Leipomiseen keskittyvistä keittokirjoista saat kuitenkin paljon enemmän. Reseptien ja valmistusohjeiden lisäksi ne tarjoavat muun muassa:
- Eri tekniikoita leipomisen vaiheisiin kuten vatkaamiseen, vaivaamiseen ja sekoittamiseen.
- Esittelyitä eri työvälineistä, -astioista ja niiden tarkoituksista eri reseptien leivontaan.
- Vinkkejä keittiön järjestelyyn, kaupassakäymiseen ja ruokien suunnitteluun.
- Neuvoja kierrättämiseen, hävikin hyödyntämiseen ja leivontavälineiden huoltoon.
- Vaihtoehtoisia ainesosia tai valmistustapoja yksittäisiin resepteihin.
Toki pelkällä reseptillä ja valmistusohjeellakin pärjää vallan mainiosti, mutta reseptikirjat ovat oikeasti kehitystä kaipaavan parhaita ystäviä. Ymmärrämme kuitenkin hyvin, jos kirjat eivät vain ole sinun juttusi ollenkaan.

Verkosta löytyvien reseptien lisäksi voit tutustua erilaisiin leivontavideoihin Youtubessa, leivontablogien artikkeleihin ja paljon muuhun hyödylliseen materiaaliin. Tai miksi et harkitsisi leivontakursseille osallistumista? Leipomiseen löytyy myös yksityisiä leivontatunteja.
Yksityisiä leivontatunteja voit hakea esimerkiksi Superprofin kautta. Meiltä löytyy monia alansa osaavia ruoanlaiton yksityisopettajia, jotka ovat keskittyneet nimenomaan leipomisen saloihin. He suunnittelevat mielellään sinulle sopivat leivontatunnit.
Kun kokemusta alkaa kertyä ja itseluottamus kasvaa, voit alkaa tekemään omia reseptejäsi. Sujuvin tie omiin resepteihin on ensi muokata aikaisemmin leipomiaan toisten reseptejä itselleen paremmaksi. Pieni muutos kerrallaan on hyvä, jotta voit oppia seuraavaan kertaan.
Vinkkejä kotona leipomiseen
Resepteistä löytyy monia termejä, jotka eivät ole välttämättä ennestään tuttuja. Tässä sinulle listaus leivontaan liittyvistä sanoista, ja siitä mitä ne tarkoittavat.
- Alustaminen tarkoittaa taikinan vaivaamista silloin kun siihen vielä lisätään ainesosia.
- Vaivaaminen tarkoittaa taikinan käsittelyä (yleensä käsin) siten, että siitä syntyy eheä sitko.
- Vatkaaminen tarkoittaa taikinan sekoittamista tavalla, jonka lopputulos on kuohkea.
- Kohottaminen tarkoittaa taikinan antamista nousta eli kohota rauhassa liinalla peitetyssä kulhossa.
- Vaahdottaminen tarkoittaa yleensä munan ja sokerin sekoittamista siten, että lopputuloksena on vaahtoa.
- Sekoittaminen tarkoittaa ihan vain yleisesti mainittujen ainesosien sekoittamista yhteen.
- Kuorruttaminen tarkoittaa (yleensä kakun) koristamista ympäriinsä esimerkiksi kermavaahdolla.
- Kauliminen tarkoittaa kaulimella tehtävää työtä, jossa taikinasta tulee laaja ja litteä.
- Pellittäminen tarkoittaa taikinan siirtämistä pellille joko yhteen tai erillisiin vuokiin paistamista varten.
- Nyppiminen tarkoittaa ainesosien sekoittamista sormilla nyppien. Tämä tekee esimerkiksi piirakoista rapeampia koostumukseltaan.

Lisäksi on hyvä kerrata yleisimpien mittojen lyhenteet.
- tl = teelusikallinen
- rkl = ruokalusikallinen
- mm = maustemitallinen
- ml = millilitra
- dl =desilitra
- l = litra
- kg = kilogramma
- g = gramma
- pkt = paketti
- prk = purkki
- pss = pussi
- tlk = tölkki
Reseptiä lukiessa on aina parempi varmistaa termit, joista tuntee epävarmuutta. Näin onnistut varmasti, ja muistat termin paremmin ensi kerralla!
Tarvittavat leivontavälineet
Seuraavaksi listataan leivontavälineitä, joiden hankkimisesta aloittelevana kotileipurina olisi järkevää aloittaa. Uuni ei ole listalla, sillä on sanomattakin selvää, että leivontaan tarvitset uunin - ja sellainen lähes kaikista suomalaisista kodeista löytyy nykypäivänä vakiona.
Perustarvikkeet
Kulhot ovat yksi tärkeimmistä leivontavälineistä, sillä jonnekin se taikina on tehtävä. Kulhoja kannattaa olla useampi ja eri kokoisia. Monesti saatat tarvita useampaa kulhoa leipomisen aikana. Kulhoissa muun muassa sekoitetaan ainesosat, ja niissä myös taikina pääsee kohoamaan.
Mitat on jokaisen leipurin must apuväline. Ainesosien mittaaminen sinnepäin ilman mittoja on todella huono idea. Varsinkin leipomisharrastusta aloittelevana reseptin ohjeiden noudattaminen tarkalleen on ratkaisevaa. Mitat myydään yleensä setteinä, jolloin saat yhdellä ostoksella kaikki tarvittavat mitat.
Lisäksi tarvitset sekoittamiseen ynnä muuhun vastaavaan oikeanlaiset vispilät sekä puuhaarukat ja -lusikat. Puuhaarukka on loistava sekoittamiseen, sillä se ei kuumene eikä se naarmuta kulhoja. Vispilä on taas oma välineensä, jolle todella tulet löytämään tarvetta puuhaarukan lisäksi.
Elämää helpottavia leivontavälineitä
Kaikki leivontavälineet eivät ole alkuun pakollisia, mutta niistä on paljon iloa ahkeralle leipomisen harrastajalle. Jotain aiemmin pakollisia leivontavälineitä ei nykyään enää tarvita. Tästä hyvä esimerkki on ajastin, jonka työt ovat siirtyneet älypuhelimelle.
Keittiövaaka on yksi niistä välineistä, joille tulee ajoittain tarvetta. Usein painon pystyy arvioimaan myös paketin koon mukaan, esimerkiksi 400 gramman paketista 200 grammaa on helppo mitata ilman vaakaakin. Joihinkin resepteihin keittiövaaka on kuitenkin painonsa arvoista kultaa.

Siivilän avulla saat jauhon lisättyä taikinaan suoraan ilman paakkuja. Siivilää kutsutaan joskus myös sihdiksi. Useimmat jauhot ovat kohtuullisen paakuttomia, joten ihan välttämätön tämä väline ei ole. Paakut saa myös vaivaa näkemällä helposti sekoitettua taikinasta pois.
Nykyään puhutaan paljon hävikistä. Ja ihan syystä. Leipoessa voi pyrkiä käyttämään kaiken mahdollisen, jotta ylimääräistä turhaa ei syntyisi.
Tässä apuna voi olla taikinakaavin, joka myös nuolijana tunnetaan. Sen avulla saat viimeisetkin taikinan rippeet kaavittua mukaan paistoa varten.
Sesonkiin liittyvät työvälineet
Moni leipoo juhlapyhien aikaan. Varmasti suomalaisten yleisin aika leipoa on joulu. Tällöin leivontalistalta löytyvät erityisesti joulutortut ja piparkakut. Mitä näiden jouluisten herkkujen valmistamiseen tarvitaan leivontavälineiden osalta?
- Pullasuti - muun muassa joulutorttujen valeluun kananmunalla.
- Taikinapyörä - kauniiden viiltojen tekemiseen esimerkiksi torttujen kokoamista varten.
- Piparkakkumuotit - jouluisten pipareiden muotojen leikkaamiseen.
- Kaulin - piparkakkutaikinan kaulimiseen.
- Pursotin - piparkakkujen koristeluun.
Ja sitten on hyvä muistaa se useimmiten puuttuva leivontaväline, jota pääsetkin ostamaan moneen kertaan: leivinpaperi. Tämä unohtuu helposti kokeneeltakin kotileipurilta. Varsinkin jos tapanasi on unohtaa tyhjä leivinpaperipaketti kaappiin hämäämään. Onneksi näistäkin unohduksista kotikeittiössä selvitään!