Sinäkin voit olla loistava kotileipuri, jonka suussa sulavista herkuista puhutaan perheesi ja ystäviesi parissa. Kotona leipominen mahdollistaa niin kuumat korvapuustit, artesaanileivät, kurpitsapiirakat, omenakakut kuin suklaakeksit.
Aloittelijakin saa leipomisesta helposti kiinni muutaman hyvän vinkin avulla. Pääset leipomaan itse kotonasi, aivan omassa keittiössäsi. Leivonnaiset maistuvat paljon paremmilta, kun tiedät tehneesi ne ihan itse alusta loppuun.
Toivottavasti uunisi on valmiina, sillä tämän artikkelin lukemisen jälkeen sille on todellakin käyttöä. Leipäpussien ja kalliiden kaupasta saatavien kakkujen saattaa olla aika sanoa hyvästit, sillä päästyäsi maistamaan kotitekoisia herkkuja et välttämättä enää halua palata takaisin valmisleivonnaisten pariin.
Leipomisen hyödyt
Leipoessa kaikki aistimme aktivoituvat. Voit tuntea nenässäsi tuoreen pullan tuoksun, nähdä kauniisti asettelemasi kakut ja maistaa mitä herkullisimpia makuja. Kotitekoisissa leivonnaisissa näkyy oman kättesi jälki, ja vesi herahtaa kielelle jo kuullessasi uunin piipahtavan paistoajan päättymisen merkiksi.
Leipominen voi olla sosiaalinen hetki yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Aktiivinen yhdessä tekeminen tutkitusti parantaa ihmissuhteita. Ja vaikka yhdessä leipominen ei innostaisi, riittää yhteisessä pöydässä puhuttavaa sinun itse kotona rakkaudella tekemistä leivonnaisista.

Jos stressi vaivaa (ketäpä meistä ei vaivaisi?) niin leipomisesta löytyy apua tähänkin. Pullataikinan vaivaaminen ja ainesosien vatkaaminen voi olla jopa meditatiivista puuhaa.
Samalla tavalla kuin jotkut kokevat esimerkiksi siivoamisen rentouttavaksi, on leipomisellakin rentouttavia vaikutuksia. Uskallamme kuitenkin väittää, että leipominen on hauskempaa.
Kotona laitettu ruoka on tilastojen valossa terveellisempää kuin kaupasta ostettu. Toki tämä riippuu aina yksittäisestä tuotteesta tai laitetusta ruoasta, mutta yleisesti ottaen on todettu ihmisten olevan terveempiä mitä enemmän he syövät kotona laitettua ruokaa. Tämä tietenkin pätee samalla logiikalla kotona tehtyihin leipomisiin.
Lisäksi voit tuntea sen upean saavutuksen joka kerta, kun leipomasi herkku on valmis syötäväksi. Voit myös ottaa herkuistasi kuvia muistoiksi - tai sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Vaikka et olisi ikinä aikaisemmin leiponut, voi tässäkin kehittyä siinä missä kaikessa muussakin.
Kotileipurina kehittyminen
Leipominen on hyvää vastapainoa lisäaineistetuille kaupan ruuille - sekä hektiselle elämäntavalle. Me tiedämme aloittelijoiden yleisimmät sudenkuopat leipomisessa, ja haluammekin jakaa sinulle helpot vinkit, joiden avulla leipominen sujuu helposti.
Älä kiirehdi vaan leivo ilman aikapaineita. Leipominen ei ole pikajuoksua, ja hutimalla saa vain ei-niin-herkullisia lopputuloksia aikaan. Kun käytät aikaa leivontaan, voit olla huoleti, sillä suurin osa keittiössä tehdyistä virheistä johtuu huolimattomuudesta.
Kun otat leipomisen iisisti, opit samalla enemmän. Voit lukea reseptin ohjeineen useamman kerran läpi. Ehkä ensi kerralla muistat aikaisemman reseptin jo ulkoa.
Aika mahdollistaa myös luovuuden ja uusien ideoiden syntymisen. Ehkä haluatkin hieman soveltaa kakun koristelua?
Yksi "vaarallisimmista" leipomisen ainesosista on leivinjauhe. Tämä kakkujen ja jälkiruokien välttämätön ainesosa voi myös olla se ainesosa, joka nopeasti pilaa kaiken kovan työsi keittiössä.
Liian vähän leivinjauhetta johtaa siihen, että esimerkiksi kakkusi ei kohoa ollenkaan. Liika taas aiheuttaa kovan nousun ja varman lässähtämisen. Vähän niin kuin lasten syödessä sokeria...

Loppua kohden yleisin kotileipurin mieltä painava kysymys on; onko leivonnainen jo valmis? Kukaan meistä ei halua liian raakaa tai kovasti kärähtänyttä lopputulosta syödäkseen. Parhaiten tässä arvioinnissa auttaa omat silmät ja nenä eli miltä leivonnainen näyttää ja tuoksuu. Lisäksi näistä vinkeistä saattaa olla sinulle hyötyä:
- Jos leivot kakkua, kokeile painamalla sitä kevyesti keskeltä ja katso nouseeko se taas ylös. Jos näin tapahtuu, tarkoittaa se sitä, että kakku on valmis.
- Jos olet seurannut ainesosien määrää tarkasti, ja käyttämäsi leivonta-astiat täsmäävät reseptin ohjeiden kanssa, on paras ystäväsi reseptissä annettu paisto- tai muu valmistusaika.
- Jos sinulta löytyy kaapista hammastikkuja, on niistä hurjasti apua leipomisessa. Työnnä hammastikkua leivottavan tuotteen keskelle - jos se tulee ulos puhtaana, on leivonnaisesi valmis.
Jos leivontakärpänen puraisee oikein kunnolla, voisivat leivontatunnit olla sinun juttusi. Superprofin kautta löydät alan opettajia, jotka voivat pitää sinulle yksityisiä leivontatunteja. Vähän niin kuin peruskoulun kotitalouden tunnit, mutta sinun toiveidesi mukaan suunniteltuna.
Leivontavälineiden ABC
Nykyaikaisesta keittiöstä löytyy vaikka mitä vempainta, jolla ruoanlaitto on helpompaa. Tärkeintä on kuitenkin panostaa perusvälineisiin, sillä jo niillä pääsee pitkälle. Jos jokin elektroninen väline kuitenkin tulee hankittua, kannattaa sen olla sähkövatkain.
Esimerkiksi munan ja sokerin vaahdottaminen on osa monien leivonnaisten työvaiheita. Tämä on ehkä eniten työtä vaativa osuus leipomisessa. Osa sanoo sen jopa vastaavan päivän treeniä. Ja kyllä se myös ottaa kärsivällisyyttä ilman sähkövatkainta.

Kulhoilla, mittakupeilla ja sekoitusvälineillä pääsee hyvin alkuun. Leivontavälineitä voi aina myös lainata vaikkapa vanhemmilta tai naapurilta. Jos leipomisesta tulee säännöllisempää, kannattaa harkita isompaa panostusta leivontavälineisiin.
Joka keittiöstä löytyy uuni, mutta kuinka laadukas se on? Jos asut vanhemmassa talossa, voi olla, että uunisi ei kuumene tasaisesti. Jos näin on, saattaa paistaminen vaatia pieniä lisäjuttuja. Leivonnaisia tulisi kääntää uunissa puolivälissä siten, että ne paistuvat tasaisesti.
Saatat esimerkiksi nähdä, että toinen puoli on ruskea ja täysin kypsä, kun taas toinen puoli on vasta alkamassa kypsyä. Kääntäminen puolivälissä tasapainottaa uunin paistoasteiden epätasaisuutta ja varmistaa, että kaikki leivonnaisesi ovat kokonaan kypsiä paistoajan päätyttyä.
Miten lukea reseptiä?
Ruoanlaitto on täynnä aloittelijalle hämmentäviä termejä. Mitä eroa on esimerkiksi paistamisella ja ruskistamisella? Tai keittämisellä ja kiehauttamisella? Reseptien valmistusohjeissa käytettävät termit on hyvä ottaa haltuun ennen leipomisen aloittamista.
Vatkaaminen = Ainesten sekoittaminen siten, että taikinasta tulee kuohkeaa. Tehdään yleensä puuhaarukalla, vispilällä tai sähkövatkaimella.
Kohottaminen = Vaivatun taikinan jättäminen tarpeeksi isoon kulhoon liinalla peitettynä siten, että taikina saa omia aikojaan kirjaimellisesti kohota kulhosta ylös.
Vaahdottaminen = Yleensä munan ja sokerin sekoittamista, jonka lopputuloksena on kirjaimellisesti vaahdolta näyttävä seos. Myös voita ja sokeria voi vaahdottaa keskenään.

Jotta reseptin ohjeiden noudattaminen onnistuu, on ainekset mitattava tarkasti. Esimerkiksi väärä suhde munien ja sokerin välillä tekee aikaisemmin mainitusta vaahdottamisesta liki mahdotonta. Leipomisessa kannattaa todella olla tarkkana mittojen kanssa, sillä "sinne päin" taktiikalla ei yleensä saa suussa sulavia lopputuloksia.
On kuitenkin hyvä myös muistaa, että reseptit eivät ole kiveen hakattuja. Varsinkin kun kokemusta leivonnan parissa alkaa kertyä, voi reseptejä alkaa muokkaamaan oman mielen mukaan. Reseptejä voidaan muokata myös tarpeen vaatiessa sinun keittiöösi ja tilanteeseesi sopiviksi.
Jos teet leivonnaisia esimerkiksi vain itsellesi, mutta resepti on suunniteltu isolle joukolle, voi sen ainesten puolittaminen tulla kyseeseen. Tai ehkä olet jollekin ainesosalle allerginen, ja haluat korvata sen jollain muulla ainesosalla.
Paistoaikaakin joutuu joskus muokkaamaan jos esimerkiksi paistoastiasi poikkeaa alkuperäiseen reseptiin käytetystä. Näistä on hyvä merkitä myös omat muistiinpanot resepteihin seuraavaa kertaa varten. Ehkä sinun piti paistaa viisi minuuttia pidempään saadaksesi täydellisen leivonnaisen.
Tärkein vinkkimme on, että kun käytät reseptiä ensimmäistä kertaa, pyri lähtökohtaisesti noudattamaan sitä tarkasti. Tee sitten muistiinpanot siitä miten voit tehdä herkullisen leivonnaisen entistä paremmin seuraavalla kerralla.
Voi olla, että joku päivä sinulla on käsissäsi täysin uniikki itse kehittelemäsi resepti, joka siirtyy perheessäsi aina sukupolvelta toiselle.







