Mitä suomalaisista perinneruuista tulee ensimmäisenä mieleen? Kenties karjalanpaisti ja karjalanpiirakat, kalakukko, hernekeitto, mämmi, vispipuuro tai maksalaatikko?

Monissa maissa, kuten meillä Suomessa, tietyt ruoat yhdistetään tiettyyn ateriaan: aamupalalla, lounaalla ja päivällisellä syödään yleensä eri juttuja. Tilanne on toinen Etelä-Koreassa, jossa riisiä, nuudelia ja kimchiä syödään aamuin illoin!

Tämä on yksi korealaisen keittiön ominaispiirteistä – terveellisyyden, mausteisuuden ja tasapainoisuuden ohella.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa korea
Lily
Lily
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Fevzihan
Fevzihan
31€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jaehyung
Jaehyung
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Zicheng
Zicheng
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sue
5
5 (29 arvostelua)
Sue
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Youngkeun
5
5 (1 arvostelua)
Youngkeun
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Seyeon
5
5 (2 arvostelua)
Seyeon
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Harry
Harry
7€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lily
Lily
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Fevzihan
Fevzihan
31€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jaehyung
Jaehyung
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Zicheng
Zicheng
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sue
5
5 (29 arvostelua)
Sue
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Youngkeun
5
5 (1 arvostelua)
Youngkeun
18€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Seyeon
5
5 (2 arvostelua)
Seyeon
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Harry
Harry
7€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Millaista korealainen ruoka on?

Kuten tuli jo sivuttua, korealainen ruoka on terveellistä. Siinä käytetään paljon viljoja (etunenässä riisiä), kasviksia sekä mereneläviä ja länsimaita vähemmän maitotuotteita ja lihoja.

Terveellinen ruokavalio onkin iso syy sille, miksi eteläkorealaiset ja aasialaiset elävät yleensä pitkään. Korealaisessa keittiössä käytetään kuitenkin paljon suolaa, mikä on tämän kanssa ristiriidassa.

Suola lisää monia terveysriskejä, mutta kasvisten määrä ja suolan laatu selittävät ainakin osittain korealaisten korkean eliniän – Etelä-Koreassa on perinteisesti käytetty luonnollisempaa ja puhdistamatonta suolaa.

Korealainen ruoka on myös todella mausteista! Chili, valkosipuli, inkivääri ja soija ovat yleisiä raaka-aineita, ja ne tuovat mukanaan monipuolisia makuja ja paljon liekinkuvia. Ruokakulttuurissa on pitkään suosittu myös fermentointia eli hapattamista.

Fermentointi on monella tapaa hyödyllistä: se lisää ruoan ja sen ravintoaineiden ja vitamiinien säilymistä, ja se tuo ruokaan valtavasti makua. Suomalaisille tuttu esimerkki tästä on hapankaali, joka muistuttaa Etelä-Korean kansallisruokaa kimchiä.

Etelä-Korean keittiössä arvostetaan myös yhteisöllisyyttä. Ruoat tarjotaan usein lisukkeiden kanssa, ja illallispöydästä löytyy useimmiten riisiä, keittoa, pari–kolme pääruokaa ja erilaisia kasvislisukkeita. Näitä herkkuja jaetaan ja herkutellaan yhdessä pöytäseurueen kanssa.

Kolme ruoka-annosta puisella pöydällä
Korealainen ruoka on tehty jaettavaksi. Kuva: Unsplash/Edanur Ağaç

Korealaisessa ruoassa myös väreillä on tärkeä rooli. Sininen, punainen, valkoinen, musta ja keltainen ovat maan viisi perinneväriä, ja ne ovat vahvasti esillä niin vaatetuksessa, taiteessa, arkkitehtuurissa kuin ruoassakin.

Värit symboloivat eri elementtejä: sininen puuta (tai vihreä: pureun-käsite kattaa molemmat, sillä vihreän voi ajatella sinisen sävyksi), punainen tulta, keltainen maata, valkoinen metallia ja musta vettä. Näitä kakkia elementtejä tarvitaan terveelliseen, vauraaseen ja pitkään elämään.

Näin ollen värejä käytetään paljon ruoanlaitossa, ja niiden tasapainotteluun viitataan obangsaek-termillä. Kun kokatessa käyttää kaikki perinnevärejä, ruoka toimii porttina eri elementteihin.

Jos siis korealaisissa annoksissa tuntuu toistuvan ja korostuvan tietyt värit, se on usein tarkoituksellista!

Bapsangista bulgogiin – perinteisiä korealaisia ruokalajeja

Korealaiseen ruokapöytään on hyvä sukeltaa bapsang-sana kautta. Se koostuu kahdesta osasta, ”bap” (keitetty riisi tai annos) ja ”sang” (pöytä), ja tarkoittaa kotiruokatyylistä ateriakokonaisuutta.

Bapsangin keskellä on aina riisi, joka tarjoillaan yleensä keiton tai padan sekä erilaisten lisukkeiden (banchan) kanssa. Lisukkeista tunnetuin on kimchi, Etelä-Korean kansallisaarre (k-popin ohella).

Yksinkertaisimmillaan kimchi on hapatettua kiinankaalia ja mausteita, mutta se ei ole koskaan ”vain” kimchiä, sillä reseptejä on satoja erilaisia. Se on myös maailman terveellisimpiä ruokia, ja eteläkorealaiset nauttivat sitä päivittäin lähes joka aterialla.

Punaista kasvisruokaa lautasella
Keskivertokorealainen syö vuodessa noin 37 kiloa kimchiä. Kuva: Unsplash/Monika Borys

Bibimbap

Hauskalta kuulostava bibimbap on suosittu korealaisherkku, joka tarkoittaa ”riisiin sekoittamista”. Annos tarjoillaan yleensä kulhossa, jonka pohjalla on riisiä ja päällä runsaasti kasviksia ja kananmuna, toisinaan myös lihaa.

Tästäkin ruuasta on monia eri versioita, ja se on äänestetty useasti maailman herkullisimpien ruokien joukkoon.

Jajangmeyon

Kiinasta 1800-luvun loppupuolella lainattu jajangmeyon on nuudeliruoka mustapapukastikkeessa. Se nousi suureen suosioon Korean sodan jälkeen 1950-luvulla, kun sitä myytiin halvalla kaikille halukkaille.

Annos onkin yksinkertaisen kaunis: nuudelia, runsaasti kasviksia, possua ja mustapaputahnasta valmistettu liemi, joka suurustetaan nuudelien kastikkeeksi.

Kimbap

Ulkonäöltään sushi-rullaa muistuttava kimbap on suosittu ja terveellinen välipala, joita löytää kaikilta Etelä-Korean toreilta ja katukeittiöistä. Merilevärullan sisällä on usein seesamiöljyllä maustettua riisiä ja kasviksia.

Täytettyjä merilevärullia
Kimbap-rullat eroavat susheista siinä, että riisi maustetaan seesamiöljyllä ja täytteenä ei käytetä raakaa kalaa. Kuva: Unsplash/Devi Puspita Amartha Yahya

Korealaisten herkkujen kylkeen kannattaa valita hyvä korealainen elokuva!

Japchae

Toinen suosittu nuudeliruoka on japchae, joka eroaa jajangmeyonista monella tapaa. Tässä kasvikset saavat kaverikseen lasinuudelia, ja japchaen juuret eivät suinkaan ole köyhissä sotavuosissa vaan kuninkaallisissa piireissä!

Japchae oli nimittäin alun perin kuninkaallinen ruokalaji, ja nykyään se koristaa monia juhlapöytiä häistä syntymäpäiviin. Se on myös todella monikäyttöinen, sillä se on herkkua sekä lämpimänä että kylmänä, vastavalmistettuna tai seuraavana päivänä, lisukkeena tai pääruokana.

Jjigae

Korealaisesta ruokapöydästä löytyy usein myös jjigae – keiton ja muhennoksen välimalli – joista suosituin on suussa sulava kimchi-jjigae. Tähän Etelä-Korean ykköslohturuokaan tulee yleensä kimchiä, sianlihaa, anjovisliemi ja tofua, mutta resepti vaihtelee jälleen alueittain ja perheittäin.

Jjigaet tarjoillaan usein kuumana riisikulhon kera.

Tteokbokki

Katukeittiöiden ykkösherkku tteokbokki pitää sisällään riisikakkuja – ei niitä, joita löytyy näkkärihyllyltä, vaan sitkeänpehmeitä riisijauhopötkylöitä – ja tulisesta soijapapu-chilitahnasta (gochjang) tehdyn liemen.

Katukeittiöiden lisäksi tteokbokkeja syödään paljon kodeissa ja ravintoloissa, ja siitä löytyy nykyään monia variantteja currystä kermakastikkeisiin ja mereneläviin.

Musta kulho täynnä ruokaa
Tulinen mutta sitäkin herkullisempi tteokbokki vie kielen mennessään! Kuva: Unsplash/Marcin Skalij

Ruoka on vain yksi Etelä-Korean monista ylpeydenaiheista!

Haejang-guk

Haejang-guk ei ole tietty ruoka vaan yleisnimi kaikille keitoille, joita syödään krapulan peittoamiseen. Luit oikein: haejang-guk tarkoittaa krapulanparannussoppaa! Perinteinen versio tehdään kiinankaalista, kasviksista ja lihasta, mutta kaiken keskiössä on täyteläinen liemi.

Miyeok-guk

Soppalinjaa jatkaa miyeok-guk eli wakame-levästä valmistettu merileväkeitto, joka on pitkään yhdistetty äitiyteen ja synnyttämiseen. Sitä on tapana syödä äidin syntymäpäivänä sekä raskauden jälkeen.

Legendan mukaan perinne sai alkuunsa siitä, kun ihmiset näkivät valaiden ja delfiinien syövän merilevää synnytyksen jälkeen!

Korealainen BBQ

Korealaiset ovat Aasian grillieksperttejä, ja korealainen grilliperinne on levinnyt 2000-luvulla myös maailmalle. Korealaiselle BBQ:lle on tyypillistä ruokapöytään ”sisäänrakennettu” grilli, jota käytetään grilliherkkujen valmistukseen.

Pöydän ääressä on tapana viettää hyvä tovi, ja jokainen valitsee itselleen mieluisan grilliherkun ja lisukkeet. Yksi suosituimmista grilliherkuista on bulgogi, joka valmistetaan yleensä ohuista, marinoiduista nautaviipaleista ja tarjoillaan – yllätys yllätys – kimchin kera.

Ruokaa grillissä
Korealaisen keittiön yhteisöllisyys näkyy myös grillauksessa. Kuva: Unsplash/Van Thanh

Haluatko oppia Etelä-Koreasta enemmän? Tutustu maan merkkihenkilöihin ja julkkiksiin!

Hauskoja faktoja korealaisesta keittiöstä

Korealainen ruoka on siis herkullista, monipuolista ja erilaista. Siihen liittyy myös monia hauskoja ja mielenkiintoisia faktoja:

  • Kimchi-reseptejä on satoja erilaisia, ja kimchin valmistamisprosessi (kimjang) on Unescon kulttuuriperintöjen listalla.
  • Korealaiset syövät tänä päivänä riisiä lähes joka aterialla, mutta näin ei ole ollut aina. 400-luvun loppupuolella riisin arvo kasvoi niin, että sillä maksettiin veroja.
  • Lisukkeiden määrä symboloi ennen vanhaan statusta: mitä enemmän lisukkeita, sitä tärkeämpi henkilö oli kyseessä, ja kuninkailla niitä oli parhaimmillaan toista sataa.
  • Korealainen ruoka vaihtelee paljon sesongin mukaan, mikä näkyy erityisesti lisukkeissa: talvella riisin kaverina on monesti eri herkut kuin kesällä.
  • Korealaiset eivät harrasta jälkiruokia, vaan makeita herkkuja nautitaan yleensä ruuasta erillään.
  • Etelä-Koreassa on vähän puita, joten syömäpuikot valmistetaan puun tai bambun sijaan metallista.
  • Korealainen keittiö ei tunne menu-käsitettä, vaan kaikki annokset on tapana tarjoilla samalla kertaa.

Yksi korealaisen keittiön parhaita puolia on sen yksinkertaisuus ja helppous. Ruoat eivät tietenkään synny pelkällä perunalla, lihalla, suolalla ja pippurilla, mutta kun kaapista löytyy tietyt perustarvikkeet (etunenässä gochujang-tahna, tofu, kimchi ja possu), niistä saa loihdittua monia eri annoksia.

Näitä kaikkia saa suoraan kaupanhyllyltä, joten ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan ja tutustumaan!

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

4,00 (2 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.